Ο υπέροχος και διάσημος αρχιτέκτονας Mr Foster που θα αλλάξει ολη την περιοχή του Ελληνικού

Περιβάλλον
Tools
fosster ergo
 
Ο διάσημος «sir της αρχιτεκτονικής», έρχεται στο Ελληνικό για να αφήσει το στίγμα του στην Ελλάδα. Είναι ο 79χρονος Νόρμαν Φόστερ, ο παγκοσμίου φήμης Αγγλος αρχιτέκτονας που με την ομάδα του Foster and Partners υπογράφει το master plan του επενδυτικού σχήματος της Lamda Development για την μεγαλύτερη παρέμβαση στην Αθήνα, αλλά και την Ευρώπη:

Την αναμόρφωση του παλαιού και πλήρως εγκταλελειμένου εδώ και 15 χρόνια πρ. αεροδρομίου του Ελληνικού, ένα έργο που θα δώσει άλλο χαρακτήρα στην πρωτεύουσα, στους γύρου δήμους και σε όλη την Αττική  

Ποιός είναι «ο υπέροχος κύριος Φόστερ»; Πώς έφθασε από μια μουντή εργατούπολη κοντά στο Μάντσεστερ στο σημείο να μιλούν όλοι στον κόσμο με θαυμασμό για εκείνον; Και τι εννοεί όταν επαναλαμβάνει στους συνεργάτες του το προσωπικό του μότο: «Να σχεδιάζετε κτίρια που συγκινούν το πνεύμα και την καρδιά του ανθρώπου»; Η αρχιτεκτονική για εκείνον, έχει... ψυχή!

Το New Holland Island στην Αγία πετρούπολη

Από την αγγλική εργατούπολη στο... «νόμπελ» της αρχιτεκτονικής

Γεννήθηκε πριν από 79 χρόνια, την 1η Ιουνίου του 1935, στο Στόκπορτ, από μια οικογένεια εργατική. Ηταν φυσικά ταλαντούχος, με καλές αποδόσεις στο σχολείο, και έδειξε ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική. Στα 16 του, εργάστηκε στο γραφείο πόλης Treasurer's του Μάντσεστερ, πριν καταταγεί στην βασιλική πολεμική αεροπορία.

Ο βαρώνος της Οχθης του Τάμεση, Νόρμαν Φόστερ ακολουθεί μια συναρπαστική διαδρομή ανά τον κόσμο, που τη συνοδεύουν περί τις 580 διακρίσεις: Το βραβείο του Στίρλινγκ, το αρχιτεκτονικό βραβείο Πρίτζκερ και το Μετάλλιο Μινέρβα, είναι τα πιο ενδεικτικά. Δεν θεωρείται άδικα ο... νομπελίστας της αρχιτεκτονικής.

Σήμερα, το γραφείο Foster and Partnersαποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία στον κόσμο. Εχει κερδίσει πάνω από 100 αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και η αισθητική σφραγίδα των έργων του προκαλεί θαυμασμό και αποτελεί τουριστικές ατραξιόν σε όλο τον κόσμο.

Η ανακαίνιση της γερμανικής Βουλής, του περίφημου Ράιχσταγκ, φέρει την υπογραφή του, το ίδιο και δύο ποδοσφαιρικά «μνημεία», το νέο Καμπ Νου της Μπαρτσελόνα και το Γουέμπλεϊ στο Λονδίνο.

Το θρυλικό Καμπ Νου στη Βαρκελώνη

Το σήμα κατατεθέν του είναι τα ψηλά καινοτόμα κτίρια. Ο ίδιος πιστεύει ότι αυτά μπορούν να μετατραπούν σε κοινότητες, με απόλυτη αυτονομία και παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές.

Το διασημότερό του είναι το περίφημο «Γκέρκιν» στο Λονδίνο. Ο ουρανοξύστης 40 ορόφων, που χτίστηκε το 2004, έλαβε το Βραβείο Stirling για το μοναδικό του design και θεωρείται ένα από τα 7 θαύματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Ο διάσημος ουρανοξύστης Γκέρκιν στο Λονδίνο

Τρεις γάμοι, πέντε παιδιά, εγγόνια και περιουσία 250 εκατομμυρίων λιρών!

Πολυάσχολος μεν, σύζυγος, πατέρας και παππούς δε, ο Νόρμαν Φόστερ έχει κάνει τρεις γάμους. Η πρώτη του γυναίκα, Γουέντι Τσίζμαν, πέθανε από καρκίνο το 1991. Αργότερα παντρεύτηκε με τη Σαμπίχα Μαλίκ, σημαντική αρχιτεκτόνισσα με καταγωγή από το Πακιστάν. Η σημερινή σύζυγός του Ελένα Οτσόα, είναι εκδότης και επιμελήτρια τέχνης από την Ισπανία και γνωστή ως ειδική σε θέματα σεξουαλικής συμπεριφοράς. Συγκαταλέγεται μεταξύ των πλουσιότερων Βρετανών, με προσωπική περιουσία περίπου 250 εκατομμυρίων λιρών. 

Οι συνεργάτες του, λένε ότι πρόκειται για έναν επαγγελματία τελειομανή, που δεν κουράζεται να λέει ότι τα αρχιτεκτονικά έργα είναι για να συνδυάζουν τη λειτουργικότητα με την εξύψωση του ανθρώπινου πνεύματος.

Ο άνθρωπος που ζει ή εργάζεται σε αυτά, να νιώθει συναισθήματα: Να τον ακουμπά στο πνεύμα και στην καρδιά του...

Εσωτερικές λίμνες, το μεγαλύτερο ενυδρείο και ένα κτίριο - σύμβολο στο Ελληνικό

Πώς άραγε έχει οραματιστεί τα 6.200 στρέμματα του Ελληνικού; Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει αξιοποίηση της παραλίας σε μήκος 1 χλμ. Η παραλία θα είναι ανοικτή στο κοινό, ενώ η μαρίνα του Αγίου Κοσμά θα μεταμορφωθεί σε μία από τις πιο σύγχρονες μαρίνες πανευρωπαϊκά. Στόχος, να δωθεί κοσμοπολίτικος χαρακτήρας στην πρωτεύουσα και να πετύχει την προσέλκυση επιπλέον 1 εκατομμυρίου τουριστών.

Η οικιστική ανάπτυξη θα είναι κατά κύριο λόγο χαμηλή. Θα περιβάλλεται από εσωτερικές λίμνες και χώρους πρασίνου.

Τα κτίρια θα έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ώστε να προβάλλουν το σύγχρονο αρχιτεκτονικό πρόσωπο της Αθήνας, κάτι που λείπει σήμερα από την ελληνική πρωτεύουσα.

Από τα κεντρικά στοιχεία της μελέτης, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών από το εσωτερικό και το εξωτερικό, είναι το ενυδρείο, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης, αλλά και το πάρκο, που θα συγκαταλέγεται στα τρία καλύτερα ευρωπαϊκά πάρκα της Ευρώπης διπλάσιο σε έκταση από το μεγάλο Hyde Park του Λονδίνου και.... 15πλάσιο από τον Εθνικό Κήπο της Αθήνας.

Παράλληλα, θα κατασκευαστούν εσωτερικό δίκτυο κυκλοφορίας, χώροι εστιάσεων,αθλητισμού και πολιτισμού και ποδηλατόδρομοι.

Οι γνώστες της... αρχιτεκτονικής σχολής Φόστερ, λένε ότι για να έχει αποδεχθεί την πρόταση να σχεδιάσει το έργο στο Ελληνικό, σίγουρα εκτός από το γενικό master plan, θα προτείνει και την κατασκευή ενός κτιρίου - τοπόσημου, του νέου συμβόλου της Αθήνας.

Μένει, τώρα, το τελικό o.k, για να πούμε: Welcome mr. Foster into Elliniko

 

Το μεγαλύτερο αναπτυξαικό PROJECT στην Ευρώπη που θα δημιουρήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας

Με την έναρξη του μεγαλοεπίβολου αυτού project, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, θα προσληφθούν περί τους 6.000 εργαζόμενους, ενώ θα ξεκινήσει άμεσα η συνεργασία της εταιρείας με 20 τουλάχιστον ελληνικές επιχειρήσεις, όπως π.χ. αρχιτέκτονες, μηχανικούς, επικοινωνιολόγους κτλ. Στα επόμενα πέντε χρόνια εκτιμάται ότι οι εργαζόμενοι θα αυξηθούν στους 10.000, ενώ όταν βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, εκτιμάται ότι το σύνολο των εργαζομένων θα φτάσει τους 50.000.

Eλ. Κατσταμπέκη.