Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Το Πρόγραμμα προστασίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δ. Ελληνικού Αργυρούπολης. Η Παγκόσμια Διακήρυξη

Ζωοφιλια
Tools

adespota1

«Η έλλειψη βίας οδηγεί στην υπέρταμέρα των Ζώων η 4η Οκτωβρίου και η ημέρα αυτή αποτελεί την αφορμή για να αφυπνιστούμε όλοι απέναντι στην κακοποίηση των ζώων.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

 

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.τη ηθική, που είναι κι ο σκοπός όλης της εξέλιξης. Μέχρι να σταματήσουμε να κάνουμε κακό στα ζώα, θα είμαστε ακόμα απολίτιστοι», έλεγε ο Αμερικανός εφευρέτης, Τόμας Έντισον. 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ

Οι δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και την ορθολογική διαχείριση των αδέσποτων ζώων . Το πρόγραμμα του δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης υλοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 4039/2012 όπως τροποποιήθηκε από τον Ν. 4235/2014 .

Περισυλλογή, Μεταφορά σε κτηνιατρείο που διαθέτει την κατάλληλη υποδομή .

Κτηνιατρική εξέταση , στείρωση , ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα του Δήμου και καταγραφή.

Εμβολιασμός , αποπαρασίτωση.

Επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον των υγειών αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην περιοχή απ’ όπου περισυλλέγησαν . Οι δήμοι έχουν την ευθύνη για την ευζωία τους.

Υιοθεσία : Αρμόδιοι για την εφαρμογή του προγράμματος υιοθεσίας είναι οι δήμοι .

· Οι ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς προσκομίζουν στο δήμο το πιστοποιητικό ηλεκτρονικής ταυτοποίησης των κατοικιδίων τους.

Εφαρμογή προγραμμάτων για την προαγωγή της ζωοφιλίας.

Οπως ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο η αρμόδια για το θέμα δημοική σύμβουλος, κα Βίκυ Φουσκίδου, ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει το πρόγραμμα προστασίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς ως εξής:

· 25 στειρώσεις σκύλων καθώς και γενικές εξετάσεις , πλήρης εμβολιασμούς , αντιπαρασιτικά κολάρα , αποπαρασιτώσεις και ηλεκτρονικές σημάνσεις . Έχουν πραγματοποιηθεί 14 υιοθεσίες και εκκρεμούν 2 .

· 35 στειρώσεις γατιών καθώς και γενικές εξετάσεις , εμβολιασμούς, αποπαρασιτώσεις και ηλεκτρονικές σημάνσεις . Έχουν πραγματοποιηθεί 3 υιοθεσίες .

Ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης έχει μέχρι σήμερα ανταποκριθεί σε περισσότερα από 200 αιτήματα και ερωτήματα των δημοτών μας σχετικά με το πρόγραμμα και την νομοθεσία για την προστασία των ζώων .

Γραφείο οικολογίας και προστασίας ζώων , τηλέφωνα :

15415 γραμμή δημότη

210 9600919

213 2026062

Ως γνωστόν η δημοτική αρχή Ελληνικού - Αργυρούπολης έχει δημιουργήσει δύο Πάρκα για τους τετράποδους φίλους μας και θα ακολουθήσει και η δημιουργία κι άλλων, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, κ. Γιάννης Κωνσταντάτος

 

H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Άρθρο 1

Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2

1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο 3

1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Άρθρο 4

1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Άρθρο 5

1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του.

2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Άρθρο 6

1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο 7

Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8

1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Άρθρο 9

Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10

1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων.

2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11

Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12

1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Άρθρο 13

1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Άρθρο 14

1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Δ. Ελληνικού - Αργυρούπολης: Σε εφαρμογή ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Φιλοζωικής Δράσης