Η Αλίκη Βουγιουκλάκη "ζει" στη ... Βρετανία!

Showbiz - Music
Tools

vougiouklaki artful

Η Αλίκη "ζει" στη ... Βρετανία! Μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της αείμνηστης Αλίκης Βουγιουκλάκη από την ταινία της «Το κλοτσοσκούφι» επέλεξε γνωστή Αγγλίδα συγγραφέας για το εξώφυλλο του νέου της βιβλίου.

Με μεγάλη έκπληξη το βιβλιόφιλο κοινό της χώρας μας πληροφορήθηκε την κυκλοφορία του βιβλίου με τίτλο «Artful» της Αγγλίδας συγγραφέως Αλι Σμιθ. Ο λόγος δεν βρίσκεται στο θέμα του βιβλίου, αλλά στο εξώφυλλό του, το οποίο κοσμείται από μια νεανική φωτογραφία της Αλίκης Βουγιουκλάκη, που θεωρείται σήμα κατατεθέν από την ταινία της «Το κλοτσοσκούφι», παραγωγής του 1960.

Αν και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος που η συγγραφέας επέλεξε τη δική μας σταρ για τη... βιτρίνα του βιβλίου της, η αλήθεια είναι πως η Αλίκη Βουγιουκλάκη -ειδικά στα νιάτα της- ήταν πραγματικά μια πολύ δροσερή και όμορφη γυναίκα, που εξέπεμπε μεγάλη ακτινοβολία και γοήτευε τα πλήθη.

Πάντως οι φανατικοί θαυμαστές της Αλίκης είναι σίγουρα πολύ ικανοποιημένοι από την επιλογή της Αγγλίδας συγγραφέως και με την ευκαιρία αυτή τονίζουν με νόημα πως ακόμα μία φορά οι ξένοι αντιλαμβάνονται καλύτερα από εμάς τους ανθρώπους μας που αξίζουν... Ιδιαίτερα ικανοποιημένα για το γεγονός αυτό είναι και τα οικεία πρόσωπα της Αλίκης Βουγιουκλάκη, που όσο ζούσε είχαν στενή σχέση μαζί της και γνώριζαν ότι στα πρώτα της επαγγελματικά βήματα είχε κάνει κάποιες απόπειρες για διεθνή καριέρα.

«Αυτό που συνέβη μας κάνει να σκεφτούμε ότι τελικά οι μεγάλοι καλλιτέχνες δεν πεθαίνουν ποτέ και ο χρόνος είναι αυτός που τους καταξιώνει ακόμα και μετά τον θάνατό τους» λέει στην «Espresso» άτομο από τον καλλιτεχνικό χώρο, που γνωριζόταν σε προσωπικό επίπεδο με την αείμνηστη πρωταγωνίστρια. «Το να επιλέξει μια διάσημη και καταξιωμένη Αγγλίδα συγγραφέας την Αλίκη Βουγιουκλάκη -ειδικά δεκαέξι χρόνια μετά τον θάνατ [Η Αλίκη Βουγιουκλάκη σε μια σκηνή από την ταινία «Το κλοτσοσκούφι».] το της!- για το εξώφυλλο του βιβλίου της δεν είναι καθόλου τυχαίο. Είτε το θέλουμε είτε όχι, η Αλίκη ήταν μοναδική και έχει περάσει στη συνείδηση των Ελλήνων, και όπως αποδεικνύεται, και πολλών ξένων!»

Το βιβλίο της Αλι Σμιθ δεν είναι νουβέλα, ούτε περιλαμβάνει κάποιες αληθινές ή φανταστικές ιστορίες. Πρόκειται για μια συλλογή από τις διαλέξεις που έχει δώσει η συγγραφέας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το κυρίως θέμα του αφορά την τέχνη και παρουσιάζει καλλιτέχνες και συγγραφείς από τον Μιχαήλ Αγγελο μέχρι τον Κάρολο Ντίκενς. «Με δυο λόγια, το κυρίως θέμα του βιβλίου είναι η επικοινωνία της σκέψης με την τέχνη. Με άξονα τη σχέση δύο γυναικών αφηγείται με πολύ ευρηματικό ύφος την ιστορία και την αξία της τέχνης στη ζωή μας, από τον μεταμοντερνισμό μέχρι τις τοιχογραφίες των αρχαίων φυλών αλλά και τα μιούζικαλ της δεκαετίας του '60» σχολιάζει Αγγλος κριτικός βιβλίων.

espresso