Συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στον ALPHA. Μιλά για όλα και όλους

Συνεντευξεις
Tools

tsipras grafeio synentyejh

Θα εφαρμόσουμε το μνημόνιο με στόχο να απεγκλωβιστούμε σταδιακά από αυτό, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. «Δεν πρόκειται να βάλω από το παράθυρο, αυτούς έβγαλε από την πόρτα ο ελληνικός λαός» σημείωσε, μιλώντας για την προοπτική συνεργασίας με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ«Δεν θα είμαι πρωθυπουργός, σε μία κυβέρνηση με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον Σταύρο Θεοδωράκη» υπογράμμισε.

Για τις πρόωρες εκλογές 

Αισθάνομαι άνετα που έχω τη δυνατότητα να δώσω στον ελληνικό λαό το λόγο να με κρίνει, για όσα πέτυχα και όσα δεν πέτυχα. Να αποφασίσει ο λαός για το πως θα πορευθούμε, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Εξάντλησα τα όρια της εντολής που έλαβα. Τα πράγματα οδηγήθηκαν στα όρια, καταλήξαμε σε ένα συμβιβασμό. Δεν είχα το δικαίωμα να συνεχίσω με εντολή που είχε δοθεί σε τελείως διαφορετικές συνθήκες. Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη, πρόσθεσε.

Για δημοψήφισμα

Πιστεύω ότι ήταν μια ιστορική στιγμή ανάτασης για τον ελληνικό λαό και για την Ευρώπη. Πολλές φορές τα όχι στην ιστορία έχουν οδηγήσει σε εξελίξεις υπαναχώρησης αλλά έμειναν στην ιστορία. Έτσι και αυτό. Κάποιοι μπορεί να ήθελαν να με εκδικηθούν για αυτό το όχι. Είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου να μην οδηγήσω τη χώρα σε μια οικονομική καταστροφή. Η έξοδος από το ευρώ θα ήταν μια οικονομική καταστροφή, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας

Σε ερώτημα για το αν μετέτρεψε το όχι του δημοψηφίσματος σε ναι σημείωσε: Το όχι σε μια κακή συμφωνία, το έκανα ναι σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα αλλά δίνει προοπτική. Ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία, αλλά δεν ήθελε επιτροπεία, εξευτελισμό, υποταγή. Μέσα στο 63% υπάρχει ένα μειοψηφικό μέρος που δεν ήθελε συμφωνία. Το δημοψήφισμα κερδήθηκε επειδή δεσμεύτηκα ότι την επόμενη εβδομάδα θα πάω σε συμφωνία, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Για τη συνεδρίαση της Συνόδου που οδήγησε στην συμφωνία

Μετά το τέλος της 17ωρης προσπάθειας, είχα ένα κρίσιμο δίλημμα. Εάν θα σηκωθώ να φύγω όπως μου έλεγε η καρδιά μου, γυρίζοντας πίσω ως ήρωας για κάποιες στιγμές, αλλά την επόμενη μέρα έχοντας να αντιμετωπίσω μια μεγάλη κρίση. Κρίσιμη επιλογή να μην γίνει κανείς ήρωας λίγων ημερών, αλλά να πάρει την επιλογή να αποτρέψει μια οικονομική καταστροφή. Αισθάνομαι υπερήφανος για αυτήν την επιλογή επειδή ήταν μια επιλογή ευθύνης, σημείωσε ο Α. Τσίπρας.

Δεν ήταν επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ η επιστροφή στη δραχμή, επειδή γνωρίζω ότι η δραχμή δεν είναι μια επαναστατική επιλογή, πρόσθεσε.

Για την Ευρώπη

Βλέπω την Ευρώπη σαν ένα υπερωκεάνιο που πορεύεται σε λάθος πορεία. Κάποιοι είναι στην πρώτη θέση και κάποιοι στο κατάστρωμα. Όμως η επιλογή δεν είναι να πέσεις στη θάλασσα. Δεν ήταν ποτέ επιλογή να φύγουμε από την Ευρώπη, ανέφερε.

Υπερτιμήσαμε τη δύναμη του δίκιου

Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είχαμε υπολογίσει το μέγεθος της αντίδρασης από συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης. Υπερτιμήσαμε τη δύναμη του δίκιου και υποτιμήσαμε τη δύναμη του χρήματος και των τραπεζών. Θέλω να ομολογήσω ότι η μεγάλη διάψευση δεν έγινε στη συμφωνία την τελική. Αλλά όταν ήρθε κάποια στιγμή ο Βαρουφάκης και μου μετέφερε το μήνυμα του Σόιμπλε για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ανέφερε ο Α. Τσίπρας.

Για την ιδιοκτησία του προγράμματος

Ζητούν να οικειοποιηθώ τη συμφωνία. Όχι δεν είναι τυχαίο. Θέλουν αυτή τη ζημιά σε ηθικό επίπεδο που υπέστησαν, θέλουν αυτή την ηθική ήττα να την κάνουν και δική μας ηθική ήττα. Θα τηρήσουμε τη συμφωνία, αλλά δεν θα δεχθούμε την ιδιοκτησία αυτού του προγράμματος, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως τα πρώτα δύο μνημόνια ο πυρήνας της φιλοσοφίας τους ήταν η εσωτερική υποτίμηση. Το 1ο μνημόνιο είχε 40 δισ μέτρα, το 2ο μνημόνιο είχε 25δισ, ενώ το 3ο μνημόνιο 9 δισ μέτρα.

Θα εφαρμόσουμε το μνημόνιο με στόχο τον απεγκλωβισμό

Θα εφαρμόσουμε το μνημόνιο με στόχο να απεγκλωβιστούμε σταδιακά από αυτό , ανέφερε ο Α. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι θα την εφαρμόσει αλλά δεν την υιοθετεί τη συμφωνία. 

Το μνημόνιο που υπογράψαμε, αν δεν εφαρμοστεί θα ήταν καλύτερα. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να το εφαρμόσουμε. Το αν θα βγούμε από την κρίση εξαρτάται από το αν η κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε τομές και αλλαγές στο εσωτερικό. Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση αν δεν αλλάξει και η ίδια. Εναντιώθηκα στα μνημόνια. Αλλά πάντοτε έλεγα πως για τα δεινά μας δεν φταίνε οι ξένοι. Φταίμε και εμείς, πρόσθεσε.

Για τη δυνατότητα διακυβέρνησης

Ο Καραμανλής και ο Σημίτης είχαν τη δυνατότητα να κυβερνήσουν και κρίθηκαν. Εγώ είχα αυτή τη δυνατότητα; Με το πιστόλι στον κρόταφο και με συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας; Δεν μπορεί να χρεώσει κανείς σε εμένα σε 7 μήνες τις αμαρτίες 40 χρόνων. Δεν είχα τη δυνατότητα να κυβερνήσω διότι βρισκόμασταν σε μια συνεχή αβεβαιότητα για το αν θα κλείσει η συμφωνία. Ζητώ τον ελληνικό λαό να κρίνει τι έκανα, τι μπορούσα να κάνω και τι προτίθεμαι να κάνω, είπε ο κ. Τσίπρας. 

Για το θέμα των συνεργασιών

Αναφερόμενος στα μετεκλογικά σενάρια, διαβεβαίωσε ότι ακόμη και με 151 βουλευτές, θα επιδιώξουμε τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

«Δεν πρόκειται να βάλω από το παράθυρο, αυτούς έβγαλε από την πόρτα ο ελληνικός λαός» συνέχισε, μιλώντας για την προοπτική συνεργασίας με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ«Δεν θα είμαι πρωθυπουργός, σε μία κυβέρνηση με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον Σταύρο Θεοδωράκη» ξεκαθάρισε.

Για τον Γ. Βαρουφάκη

Αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «έχει πει τόσα πολλά, έχει κάνει πολλές μεταστροφές, αλλά ποτέ δεν βγήκε να υποστηρίξει το μνημόνιο».

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Βαρουφάκης έδωσε μία σημαντική ώθηση στη διαπραγμάτευση στην αρχή, αλλά σταδιακά έχασε την αξιοπιστία του. Τόνισε ακόμη ότι ως οικονομολόγος έχει σπουδαίες περγαμηνές, αλλά όπως εξήγησε, «ο Γιάνης είχε τη λογική να ρισκάρει τη χώρα για να κερδίσουμε στη διαπραγμάτευση».    

Για την αποχώρηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά με την αποχώρηση στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «με πληγώνει ο εσωτερικός εμφύλιος», σημείωσε ωστόσο πως «δεν ήταν μία αναπάντεχη εξέλιξη». Ερωτηθείς για τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Γ. Βαρουφάκη, δήλωσε πως όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές μας.

Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

«Αξίζουν τα εύσημα για τη συμφωνία στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος, πρέπει να παραδεχθώ, ότι αρχικά αδικήθηκε από τις επιλογές μου», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.