Πολιτική θύελλα - και όχι μόνο - από τη συνέντευξη του Ιβάν Σαββίδη

Συνεντευξεις
Tools

savidis

Κύκλοι Σαββίδη: Τώρα μετράμε έχθρους και φίλους - Πώς αντέδρασαν τα πολιτικά κόμματα, τι λένε βουλευτές - Τι έγραψαν οι εφημερίδες από την Αυγή έως την Καθημερινή και τα ΝΕΑ - Viral στο διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης - Καμία αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης για τις δηλώσεις του που αφορούν τον πρωθυπουργό

Έντονες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό και οξείες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η χθεσινή συνέντευξη του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη στο protothema.gr με την οποία παραλλήλιζε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ιβάν Πούτιν αλλά και ταυτόχρονα προέβλεπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα γίνει πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση καλυπτόμενη κάτω από την επικοινωνιακή βαρύτητα της διαφαινόμενης πλέον ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης δεν τοποθετήθηκε ευθέως, μη αντιδρώντας τουλάχιστον με τρόπο επίσημο προς το παρόν.

Σε κάθε περίπτωση, οι τοποθετήσεις του ομογενούς επενδυτή και προέδρου του ΠΑΟΚ μετά την πολιτική μάχη που ξέσπασε λόγω της συζήτησης στη Βουλή για την κυβερνητική πρόταση διαγραφής προστίμου 38 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ που του ανήκει, είναι δεδομένο ότι προκάλεσαν κινητικότητα.

Με τα αθλητικά ραδιόφωνα από νωρίς το πρωί της Τρίτης να λαμβάνουν τη σκυτάλη και τα πολιτικά και οπαδικά ερτζιανά της Θεσσαλονίκης να δίνουν τον τόνο, πολλοί ήταν εκείνοι που ενόψει του τελικού κυπέλλου του Σαββάτου, δικαιολόγησαν τον Ιβάν Σαββίδη, κινούμενοι προφανώς σε ποδοσφαιρική κι όχι τόσο πολιτική λογική.

Σταθμοί της συμπρωτεύουσας καλούσαν τους ακροατές να εκφράσουν ανοικτά τις θέσεις τους, με τους οπαδούς της ομάδας του ΠΑΟΚ να μιλάνε για «αδικία» που έχει συντελεστεί εις βάρος του προέδρου τους ενώ πολύς ντόρος υπήρξε με σχόλια και στο διαδίκτυο, κυρίως όμως ποδοσφαιρικής λογικής.

Ας μην ξεχνάμε πως ο τελικός ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στο Βόλο αποτελεί ένα μείζον γεγονός για τον ελληνικό βορά που διψάει για έναν τίτλο εδώ και καιρό. Πέραν όμως των οπαδικών τοποθετήσεων και τα πολιτικά ΜΜΕ κάλυψαν με προφανές ενδιαφέρον όλα όσα συνέβησαν.

Καθόλου τυχαίες δεν ήταν οι αναφορές πολλών τηλεοπτικών σταθμών σε ενδεχόμενο «κόμμα Ιβάν Σαββίδη» λόγω της πολιτικού χαρακτήρα τοποθέτησης του και της φράσης του στο κλείσιμο της συνέντευξης πως «αν εγώ θα δώσω συνέντευξη στα ελληνικά, μπορώ να σας πω αμέσως ότι αυτή θα είναι η έναρξη της πολιτικής μου καριέρας στην Ελλάδα....».

Άλλα ΜΜΕ αναφέρθηκαν σε πολιτικό φορέα που θα εκφράσει τον Ποντιακό ελληνισμό ή ακόμα καλά – καλά και σε «επίσημο ρωσικό κόμμα που θα γίνει στην Ελλάδα» με «δεξιά χαρακτηριστικά». Όσο κι αν ο ίδιος ο επενδυτής μίλησε για μια «γεμάτη εμπειρίες πολιτική του καριέρα που έχει ολοκληρωθεί», η αναφορά του ως προς τον «λαό του», τους Πόντιους Παλινοστούντες και στις «αδικίες που υφίστανται» δημιούργησαν θόρυβο.

Βουλευτές από τη βόρεια Ελλάδα με τους οποίους επικοινώνησε το protothema.gr εξέφρασαν την έκπληξη τους ενώ σε σαφώς δύσκολη θέση βρίσκονται εκείνοι οι πολιτικοί από τη Νέα Δημοκρατία οι οποίοι δεν έκρυβαν τις σχέσεις τους με τον Ομογενή επιχειρηματία. «Η οξύτητα της επίθεσης του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη δημιουργεί αναγκαστική απόσταση από όλους μας» μας τόνισε κορυφαίος πολιτικός παράγοντας της αντιπολίτευσης, ενώ και πλήθος άλλων πολιτικών φίλων του προέδρου του ΠΑΟΚ στη Μακεδονία αισθάνθηκαν αυτό που πολιτευτής της περιοχής τόνισε: «πως το ποτάμι των σχέσεων Σαββίδη – ΝΔ δεν γυρίζει πλέον πίσω».

Ήδη οι σημαντικότεροι Δεξιοί και κεντροδεξιοί βουλευτές και Δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής από τότε που ο κ. Σαββίδης απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία προς τον κ. Μητσοτάκη ζητώντας του να σταματήσει να του επιτίθεται, απέχουν από το γήπεδο της Τούμπας με προφανή αμηχανία, με το πρόβλημα πλέον αντί να κλείνει, να ανοίγει.

Από την άλλη πλευρά δηλώσεις συμπαράστασης προς τον επιχειρηματία από τα οπαδικά κυρίως ΜΜΕ δεν επέτρεψαν δημόσιες τοποθετήσεις κανενός βουλευτή ή πολιτικού της επίσημης ΝΔ στον ελληνικό βορρά εναντίον του κ. Σαββίδη καθώς λογικό είναι να υπάρχει φόβος πολιτικού κόστους.

Είναι εξάλλου η πρώτη φορά που ο πρόεδρος μιας ποδοσφαιρικής ομάδας με μεγάλο έρεισμα σε ευρείες ομάδες όπως οοι Πόντιοι (πρόκειται για πληθυσμιακή ομάδα με άνω του 1 εκατομμύριο δύναμη) μιλά τόσο ξεκάθαρα για τις πολιτικές του προτιμήσεις και επιτίθεται κατά συγκεκριμένου πολιτικού αρχηγού.

Η αναπαραγωγή της συνέντευξης από τα ΜΜΕ

Η συνέντευξη-«ποταμός» στο protothema.gr του κ. Σαββίδη απασχόλησε όλες τις εφημερίδες που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη, με αναφορές και άρθρα να φιλοξενούνται από την Αυγή έως τα ΝΕΑ και την Καθημερινή

Μετράει εχθρούς και φίλους

Κύκλοι του κ. Σαββίδη αρνήθηκαν να δώσουν συνέχεια ως προς το θέμα αναφέροντας πως «ό,τι ήταν να πει το είπε», όμως είναι ξεκάθαρο πως αυτές τις ημέρες και κάτω από το βάρος των εξελίξεων «ο κ. Σαββίδης μετράει εχθρούς αλλά και φίλους». Και είναι αλήθεια πως η βαρύτητα του ιδίου ως επενδυτή στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας είναι τέτοια που φέρνει σε δυσχερή θέση όλους εκείνους που θα αντιπαρατεθούν.

Και η βαρύτητα όμως του κόμματος της ΝΔ στην ίδια ακριβώς περιοχή (σ.σ. ας μην ξεχνάμε πως η Μακεδονία αποτελεί παραδοσιακή περιοχή για την ελληνική κεντροδεξιά) επίσης δημιουργεί ζητήματα με αποτέλεσμα πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρουν πως «σήμερα η Θεσσαλονίκη είναι πιο διχασμένη από ποτέ» ή πως οι τοπικοί πολιτικοί βιώνουν ένα πρωτοφανές «σάντουιτς» καθώς και από τις δύο πλευρές έχουν εγκλωβιστεί.

Κανένας για παράδειγμα δεν λησμονά τη στήριξη του επιχειρηματία προς την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα αλλά και την προσπάθεια του να δημιουργήσει ερείσματα στο καραμανλικό μπλοκ. Από την πλευρά τους πάντως και οι δύο παραπάνω πολιτικές πλευρές δεν εκφράστηκαν θεωρώντας πως ο Πόντιος επιχειρηματίας μιλά για δικές του «δουλειές που δεν τους αφορούν».

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ

Όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του βιώνει στιγμές αμηχανίας καθώς για πρώτη φορά ένας πρωτοκλασάτος επιχειρηματίας ανοικτά εκφράζεται τόσο καθαρά υπέρ ενός πρωθυπουργού της Αριστεράς.

Το χάσμα από το σύνθημα «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη» ή το «είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα της χώρας» μέχρι το «ο Τσίπρας θυμίζει τον Πούτιν» σαφώς είναι μεγάλο και πολύ δύσκολο να «χωνευτεί» από παραδοσιακές δυνάμεις της αριστεράς που βλέπουν με καχυποψία την επιχειρηματικότητα κάθε είδους, πολλώ δε μάλλον ενός επενδυτή που αγοράζει κρατικά ASSETS.

Αυτός ήταν ο λόγος που και τα φίλα προσκείμενα προς την κυβέρνηση ΜΜΕ δεν σήκωσαν ψηλά το θέμα, περιμένοντας τις επόμενες εξελίξεις, μη θέλοντας να ερεθίσουν τα αριστερά ανακλαστικά.

Από την πλευρά της η ΝΔ με τρόπο επίσημο αντέδρασε. Η ανακοίνωση της για μια ακόμη φορά τον ανέφερε ως «ολιγάρχη» και συγκεκριμένα ανέφερε: «η συνέντευξη του κ. Σαββίδη είναι αποκαλυπτική της διαπλοκής που επεκτείνεται με προκλητικό τρόπο, με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου. Δεν είναι στοιχείο δημοκρατίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης οι σκανδαλώδεις χαριστικές τροπολογίες στη Βουλή. Δεν είναι δείγμα πλουραλισμού τα τηλεοπτικά κανάλια με στελέχη των ΑΝΕΛ, αυτών που ομολογούσαν ότι είναι “λαγοί” στον ακυρωμένο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Το μέλλον της χώρας θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός και όχι οι διαπλεκόμενοι ολιγάρχες. Ας μην προκαλούν την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατική συνείδηση των Ελλήνων».

Σε ό,τι αφορά πρόσωπα που αναφέρθηκαν στη συνέντευξη του όπως οι κ.κ. Τσίπρας, Σαμαράς, Στυλιανίδης, Κοντός, Κεδίκογλου και άλλοι, δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση. Γνωρίζουμε όμως πως σε σύσκεψη της ΝΔ χθες το πρωί, αποφασίστηκε να υπάρξει επίσημη και σφοδρή απάντηση, όχι όμως με βαρείς χαρακτηρισμούς «καθώς επιδίωξη του κ. Σαββίδη ήταν και είναι να πέσουμε θύμα της πρόκλησης του» όπως μας είπε στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κύκλοι της ΝΔ θεωρούν πως η τακτική του ομογενούς επιχειρηματία είναι να «εξισωθεί με την αυριανή κυβέρνηση της χώρας για να αποκομίσει οφέλη για τις άλλες επιδιώξεις του».

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Συμπαράταξη για του εκπροσώπου της Ανδρέα Λοβέρδου κινήθηκε σε ακόμα πιο υψηλούς τόνους μιλώντας για «τη διαπλοκή στην αποθέωσή της» και για «ξετσιπωσιά» χωρίς «προηγούμενο», προσθέτοντας πως «ο Α. Τσίπρας ήρθε προχθές στη Βουλή για να υπερασπιστεί την (ν)τροπολογία υπέρ του Σαββίδη και ο επιχειρηματίας τον χειροκροτεί σήμερα δημόσια και με τα δυο τα χέρια».

«Η συνέντευξη του Ιβάν Σαββίδη στο “Πρώτο Θέμα” και η απροκάλυπτη υποστήριξή του στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού δεν αφήνει περιθώρια για καμία αμφιβολία: Οι άνθρωποι τα χουν κάνει πλακάκια και μας το λένε χωρίς ίχνος ντροπής. Τέτοια πράγματα δεν ξανάγιναν στην πολιτική ζωή του τόπου».

»Το μόνο που απομένει είναι να έρχονται στη Βουλή με φανέλες "Σαββίδης", να του φτιάξουν και ένα θεωρείο-σουίτα για να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις και να κάθεται πλάι του και ο κ. Τσακαλώτος με κασκόλ».

Ποτάμι

Με τη σειρά του το Ποτάμι υπογράμμισε ότι «το δούναι και λαβείν ανάμεσα σε αυτόν και τον κ. Τσίπρα παραδέχεται o ολιγάρχης Ιβάν Σαββίδης». «Η παρέμβαση ενός επιχειρηματία στα πολιτικά πράγματα δεν είναι κάτι ασύνηθες στην χώρα μας. Τώρα όμως γίνεται με τον πιο ωμό και απροκάλυπτο τρόπο. Με φανερά τα ανταλλάγματα».

Στην ανακοίνωση του κόμματος υποστηρίζεται ότι «ο κ. Σαββίδης σε μια συνέντευξη-ποταμό παραδέχεται:

-Την απεριόριστη στήριξή του στον κ. Τσίπρα

-Την εμπλοκή του στα μικροπολιτικά παιγνίδια

-Την πρόθεσή του να αγοράσει άμεσα κανάλι και εφημερίδες, τρεις μόλις μέρες μετά την αποκάλυψή μας ότι οι ρυθμίσεις για το λαθρεμπόριο γίνονται για να τον διευκολύνουν να αγοράσει ΜΜΕ και να τα θέσει στην υπηρεσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Καταλήγοντας, το Ποτάμι επισημαίνει, ότι: «Το γεγονός πάντως ότι ο κ. Σαββίδης βλέπει στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα τον Έλληνα Πούτιν μαρτυρά τι ονειρεύονται κάποιοι για το μέλλον της Ελλάδας και τι απεργάζονται κάποια επιτελεία».

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου