Τσίπρας σε "Monde": Στρατηγικό σχέδιο Σόιμπλε η μονιμοποίηση της λιτότητας στην Ελλάδα

Συνεντευξεις
Tools

tsipras profil

Ο ίδιος και η Μέρκελ «θέλουν να δημιουργήσουν μια ειδική οικονομική ζώνη στην περιφέρεια της Ευρώπης με χαμηλούς μισθούς, μια ζώνη απελευθερωμένη από τους περιορισμούς της εργατικής νομοθεσίας συνδυασμένη με την άνοδο της διαρθρωτικής ανεργίας».

Αποσπάσματα από... τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη γαλλική εφημερίδα «Le monde» 

Ποια είναι η γνώμη σας για την εντυπωσιακή άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωπαϊκές εκλογές; 

Το αποτέλεσμα είναι ένα αρνητικό σοκ σε όλη την Ευρώπη, κυρίως το γαλλικό αποτέλεσμα, καθώς η Γαλλία είναι μια χώρα με ειδικό οικονομικό και δημοκρατικό βάρος. Αυτά τα τερατουργήματα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας, που καταστρέφουν τις μεσαίες τάξεις και τα πιο αδύναμα στρώματα, πετώντας τα στην αγκαλιά των νεοναζί. Αυτά τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι πρέπει να σταματήσουμε την πολιτική της λιτότητας άμεσα. 

Εντούτοις, αν πιστέψουμε την κυβέρνησή σας, η Ελλάδα πάει καλύτερα, έχει επιστρέψει στις αγορές, και έχει αρχίσει να ξαναβρίσκει το μονοπάτι της ανάπτυξης μετά από 7 χρόνια ύφεσης. 

Καταρχήν πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο στόχος της λιτότητας δεν ήταν να βγει η Ελλάδα από την κρίση αλλά το να δημιουργήσει μια εσωτερική υποτίμηση η οποία υποτίθεται θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Το ότι στην πραγματικότητα ήταν ένα πρόγραμμα που οδηγεί στην ύφεση δεν ήταν τυχαίο! Η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σόιμπλε έχουν ένα στρατηγικό σχέδιο που ονομάζεται γερμανοποίηση της Ευρώπης και εποικισμός της Νότιας Ευρώπης. Θέλουν να δημιουργήσουν μια ειδική οικονομική ζώνη στην περιφέρεια της Ευρώπης με χαμηλούς μισθούς, μια ζώνη απελευθερωμένη από τους περιορισμούς της εργατικής νομοθεσίας συνδυασμένη με την άνοδο της διαρθρωτικής ανεργίας. Θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο η ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι ανταγωνιστική. Αλλά η ανταγωνιστικότητα δε βασίζεται στη μείωση του κόστους εργασίας, κυρίως σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Γιατί με αυτή τη λογική θα έπρεπε τώρα το Μπαγκλαντές να είναι η πιο ανταγωνιστική χώρα στον κόσμο. Αυτή η στρατηγική είναι λάθος γιατί μια Ευρώπη χωρισμένη σε Βορρά και Νότο με μια περιφέρεια στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι μια Ευρώπη αποδυναμωμένη. Το μέλλον της Γερμανίας και των Γερμανών είναι αυτό μιας Γερμανίας ισορροπημένης και δυνατής και όχι μιας Γερμανίας ηγεμονικής με πήλινα πόδια. 

Ήσασταν υποψήφιος για την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι σε έναν σκληρό αντίπαλο, τον κύριο Jean Claude Junker, αλλά σήμερα υποστηρίζετε την υποψηφιότητά του… 

Έχω ήδη πει ότι αν και αντιτίθεμαι έντονα στην πολιτική του, αναγνωρίζω το δικαίωμά του να λάβει πρώτος από τους πέντε μας εντολή διερεύνησης πλειοψηφίας για την προεδρεία του Κοινοβουλίου, καθώς το κόμμα του κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών στις εκλογές. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η Ευρώπη δεν έχει μέλλον. Αναλάβαμε μια διαδικασία – έστω κι αν ήταν απλώς ένα πρώτο βήμα - προς τον εκδημοκρατισμό, να τεθούν στην ψήφο των λαών τα ευρωπαϊκά κόμματα μέσω των υποψηφίων που αντιπροσώπευαν το κάθε κόμμα. Κάναμε μια καμπάνια, αγωνιστήκαμε και τώρα μας λένε ότι όλα αυτά έγιναν για το τίποτε! Απλώς για να ακούνε 5 παράξενους τύπους να συζητούν για ευρωπαϊκά θέματα; 

Γιατί η Ευρώπη θα σας έκανε τη χάρη μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους; 

Γιατί το χρέος δεν είναι βιώσιμο και αυτό απειλεί τη σταθερότητα όλης της Ευρώπης. Και είναι αυτός ακριβώς ο συστημικός κίνδυνος που υποκίνησε το ενδιαφέρον της Ευρώπης για το ελληνικό πρόβλημα το 2010. Η απειλή μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ήταν ένας εκβιασμός γιατί όλοι ήξεραν πολύ καλά πως αυτό θα οδηγούσε στη διάλυση της Ευρωζώνης. 
Βλέπουμε, λοιπόν, πως η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε όλα τα διαπραγματευτικά όπλα της. Και οι ευρωπαϊκοί ηγέτες διάλεξαν τους Έλληνες πολιτικούς που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν - Σαμαρά και Βενιζέλο - και επέβαλαν τον Στουρνάρα στη θέση του Υπουργού Οικονομίας. 

Και σήμερα οι ίδιοι ηγέτες ζητούν να γίνει ο Στουρνάρας διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Στουρνάρας από την αρχή ήταν μια επιλογή του Βερολίνου. Δέχεται τις διαταγές του Σόιμπλε. Τοποθετώντας τον στη θέση του διευθύνοντα της ελληνικής τράπεζας προσπαθούν να βραχυκυκλώσουν και να μειώσουν τις διαπραγματευτικές ικανότητες της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης.

Γιατί ο κ. Σόιμπλε έχει ένα στρατηγικό σχέδιο: να μονιμοποιήσει για τα επόμενα 20 χρόνια τη λιτότητα στην Ελλάδα. Αυτό ακριβώς το σχέδιο θέλουμε να εμποδίσουμε με μια λαϊκή εντολή. Στην Ευρώπη του Νότου μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει ένα παράδειγμα.