ketogoniki diaita

Είναι η διατροφή που βοηθά και συμβάλλει στη μείωση των παραπάνω κιλών καθώς επίσης αλλάζει τις τροφικές συνήθειες που είχαμε μέχρι τώρα

Ηδιατροφή αυτή στην ουσία περιορίζει τους υδατάνθρακες, έτσι ώστε να μειώνεται το σάκχαρο με αποτέλεσμα να είναι αρκετά αποτελεσματική ακόμη και σε ασθενείς που πάσχουν από Διαβήτη τύπου 2.

Ηκετογονική διατροφή όπως αναφέρει ο Χάρης Δημοσθενόπουλος (SRD. MMedsci.PhDc, είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Βιολόγος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο Αθηνών), είναι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μέτρια πρωτεΐνη, πολύ χαμηλή σε περιεκτικότητα υδατανθράκων που μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα.

Η κετογονική διατροφή είναι δημοφιλής ως ένας τρόπος για να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Αλλά είναι μια ασφαλής, αποτελεσματική μέθοδος για να κρατήσει τον διαβήτη υπό έλεγχο;
 
Τι είναι η κετογονική διατροφή;

Είναι η διατροφή που περιλαμβάνει λίγους υδατάνθρακες. Τα περισσότερα από τα τρόφιμα που περιέχει είναι πλούσια σε λιπαρά, είτε αυτά είναι ακόρεστα όπως αυτά που περιέχουν οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το αβοκάντο, είτε κορεσμένα όπως στο βούτυρο και στο λάδι καρύδας.

Στα διαιτολόγια αυτά επίσης περίπου το 20 -30% της ενέργειας της διατροφής προέρχεται από πρωτεΐνες, είτε άπαχες (όπως από το στήθος κοτόπουλου) είτε πλούσιες σε λίπος (όπως από το μπέικον και τα αλλαντικά).

Το διαιτολόγιο περιορίζει αυστηρά τους υδατάνθρακες, ακόμα και εκείνους που συνήθως θεωρούνται καλής ποιότητας, όπως τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το γάλα και πολλούς τύπους φρούτων και λαχανικών.

Στη διατροφή «keto» καταναλώνονται λιγότερα από 50 γραμμάρια υδατάνθρακες την ημέρα. Για να γίνει αυτό πιο σαφές να επισημάνουμε ότι ένα μέτριο μήλο έχει 15-25 γραμμάρια υδατάνθρακες. 

Έτσι λειτουργεί η συγκεκριμένη δίαιτα

Αντί το σώμα να παράγει ενέργεια από τα σάκχαρα, λόγω ότι περιορίζονται τα σάκχαρα παράγει ενέργεια από το λίπος. Η διαδικασία αυτή ονομάτεται κέτωση. Η κέτωση δημιουργεί ουσίες λιπαρών οξέων που ονομάζονται κετόνες, τις οποίες το σώμα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει για απόδοση ενέργειας.

Τροφές που χρησιμοποιούνται σε αυτήν τη δίαιτα είναι τα αυγά, το κρέας, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, τα ψάρια και τα κόκκινα φρούτα. Μειώνεται η πίεση, βελτιώνεται η ευαισθησία στην ινσουλίνη, αυξάνετε η «καλή χοληστερόλη», μειώνεται η ινσουλίνη.

Επίπτωση της δίαιτας στο βάρος

Η κετογονική διατροφή βοηθά το σώμα να καίει λίπος. Αυτό είναι επωφελές όταν ένα άτομο προσπαθεί να χάσει βάρος και μπορεί να είναι χρήσιμο για άτομα των οποίων το υπερβολικό βάρος έχει επηρεάσει την ανάπτυξη του προδιαβήτη και του διαβήτη τύπου 2.

Ακόμα και η ελαφρά έως μέτρια απώλεια βάρους μέσω της διατροφής και της άσκησης μπορεί να υποστηρίξει τον γλυκαιμικό έλεγχο, τη γενική ευεξία και την κατανομή της ενέργειας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας σε άτομα που έχουν διαβήτη. Έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν μια κετογόνο διατροφή δείχνουν βελτίωση στη διαχείριση της στάθμης των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και ότι μερικοί έχουν βιώσει σημαντική απώλεια βάρους. 

Διαβήτης

Μια κετογονική διατροφή μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 επειδή επιτρέπει στο σώμα να διατηρήσει τα επίπεδα γλυκόζης σε ένα χαμηλό, αλλά υγιές επίπεδο.

Η χαμηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη μεγάλων αιχμών στο σάκχαρο του αίματος, μειώνοντας την ανάγκη για ινσουλίνη. Η κέτωση έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, οπότε η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως.

Έρευνες

Οι έρευνες δείχνουν ακόμη ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να μειώσουν και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους με τη διατροφή keto, να χάνουν βάρος, να χρειάζονται λιγότερα φάρμακα και να μειώσουν την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c).

Στις 18 Απριλίου 2019, η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA) δημοσίευσε μια νέα έκθεση Consensus η οποία δεν περιλαμβάνει μόνο τη κατανάλωση χαμηλών υδατανθράκων σε ποσοστό 26-45% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων (low carbohydrate), αλλά και την πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (κετογονική= very low carbohydrate) διατροφή με πρότυπο κατανάλωσης 20-50 γρ υδατανθράκων ημερησίως.

Η έκθεση είναι σαφής ότι δεν υπάρχει ένα πρότυπο κατανάλωσης – «ένας τύπος δίαιτας για όλους» – για την πρόληψη ή τη διαχείριση του διαβήτη και ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μόνο ένα πρότυπο κατανάλωσης για όλους. Δεδομένης της μεγάλης ποικιλίας των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη και προ-διαβήτη, συμπεριλαμβανομένου του ποικίλου πολιτισμικού τους περιβάλλοντος, των προσωπικών προτιμήσεων, των συνυπαρχουσών συνθηκών και της ποικιλίας του κοινωνικοοικονομικού περιβάλλοντος από το οποίο προέρχονται.

Η έκθεση αυτή υπογραμμίζει πολλά πρότυπα διατροφής που είναι αποτελεσματικά σε διαφορετικούς βαθμούς για την επίτευξη διαφορετικών στόχων, με πιθανά οφέλη όπως μείωση HbA1C, η απώλεια βάρους, η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η βελτίωση των λιπιδίων (υψηλότερη HDL-c, χαμηλότερη LDL-c).

Κετογονική δίαιτα και γλυκόζη

Ηκετογονική δίαιτα έχει τη δυνατότητα να μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η διαχείριση της πρόσληψης υδατανθράκων συνιστάται συχνά για άτομα με διαβήτη τύπου 2, επειδή οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε ζάχαρη και, σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να προκαλέσουν αιχμές του σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, ο αριθμός των υδατανθράκων θα πρέπει να καθορίζεται σε μεμονωμένη βάση με τη βοήθεια του γιατρού και του κλινικού διαιτολόγου. Αν υπάρχουν ήδη υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η κατανάλωση υπερβολικών υδατανθράκων μπορεί να είναι επικίνδυνη και τότε αλλάζοντας την εστίαση στο λίπος μπορεί να βιώσουν μειωμένο σάκχαρο στο αίμα.

Κάθε άτομο έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες και για αυτό θα πρέπει να εξατομικεύονται τα προγράμματα διατροφής με βάση τις τρέχουσες διατροφικές συνήθειες, τις προτιμήσεις και το βάρος του στόχου ή το επίπεδο σακχάρου στο αίμα για αυτό το άτομο.

Τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, όπως ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, γάλα και φρούτα, αποτελούν κύρια πηγή ενέργειας για πολλές σωματικές διαδικασίες. Το σώμα χρησιμοποιεί την ινσουλίνη για να βοηθήσει τη μεταφορά γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα για ενέργεια.

Ωστόσο, σε ένα άτομο με διαβήτη, η ινσουλίνη είτε απουσιάζει είτε δεν λειτουργεί σωστά. Αυτό διαταράσσει την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί υδατάνθρακες αποτελεσματικά και, με τη σειρά του, προκαλεί υψηλά επίπεδα σακχάρων στο αίμα.

Εάν ένα άτομο τρώει γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της γλυκόζης του αίματος, ειδικά σε ένα άτομο με διαβήτη. Ο περιορισμός της πρόσληψης υδατανθράκων είναι η κεντρική ιδέα της διατροφής «keto».

Επίδραση στη φαρμακευτική αγωγή

Οι κετογονικές δίαιτες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ως εκ τούτου, ορισμένα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν επίσης μια κετογονική διατροφή μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν την ανάγκη τους για φαρμακευτική αγωγή.

Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι εκείνοι που ακολουθούν την κετογονική δίαιτα παράλληλα με ένα σχήμα ινσουλίνης ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης υπογλυκαιμίας (χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα). Η υπογλυκαιμία εμφανίζεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέσουν στα 70 mg / dL ή λιγότερο.

Για αυτό και είναι σημαντικό να συζητά το άτομο με διαβήτη με τον γιατρό και το διαιτολόγο για οποιαδήποτε αλλαγή διατροφής, ενώ βρίσκεται σε φαρμακευτική αγωγή. Η μη κατανάλωση αρκετών υδατανθράκων μπορεί να είναι επικίνδυνη όταν λαμβάνονται ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη.

tanea

FROUTA

Το αβοκάντο έχει αποδειχθεί ένα μικρό θαύμα της φύσης για τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στον άνθρωπο. Διαβάστε πώς αναχαιτίζει κατά κάποιο τρόπο τη δράση των συστατικών του κόκκινου κρέατος

Η πιο εντυπωσιακή έρευνα σχετικά με την επίδραση του αβοκάντο στην υγεία μας βασίστηκε στον συνδυασμό του με το δημοφιλές μπέργκερ. Το αβοκάντο αναχαιτίζει κατά κάποιο τρόπο τη δράση των συστατικών του μπέργκερ.

Η ιντερλευκίνη 6 είναι ένας δείκτης λοίμωξης στον οργανισμό. Οι ερευνητές συνέκριναν την κατανάλωση του μπέργκερ σκέτου ή μαζί με αβοκάντο. Παρατήρησαν, συγκρίνοντας την ομάδα «μπέργκερ χωρίς αβοκάντο» με την ομάδα «μπέργκερ με αβοκάντο», ότι η δεύτερη είχε αύξηση του δείκτη ιντερλευκίνης 6 κατά 40% εν αντιθέσει με το 70% της ομάδας μπέργκερ χωρίς αβοκάντο. Το γεγονός αυτό αποτελεί σπουδαία ανακάλυψη.

Η αντιμετώπιση των φλεγμονωδών νόσων με την κατανάλωση αβοκάντο είναι σημαντική πληροφορία. Λειτουργεί, δηλαδή, σαν πυροσβέστης, σαν προστάτης μας. Ενδεχομένως να μπορεί αν μας προφυλάξει και από επιθέσεις τοξικών ουσιών.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι μία λοίμωξη που εμφανίζεται κατ’ επανάληψη στο ανθρώπινο σώμα δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για ασθένειες, μερικές από τις οποίες αρκετά σοβαρές ώστε να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής.

Οι λοιμώξεις αποτελούν παράγοντα κινδύνου που δεν πρέπει να υποτιμάται. Μεταξύ άλλων να σημειωθεί και η ευεργετική δράση του αβοκάντο στη μείωση του σακχάρου και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Το αβοκάντο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για σάντουιτς, πρώτο πιάτο σε συνδυασμό με πράσινη σαλάτα ή ακόμα και κυρίως πιάτο.

Οι Μεξικανοί, που καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες κόκκινου κρέατος, πολύ σωστά ξεκινούν το γεύμα τους με γουακαμόλε. Κάποιοι το καταναλώνουν στο πρωινό τους, αντί για βούτυρο, πάνω σε φέτες ψωμί.

 trofes

Από τότε που το λίπος “δαιμονοποιήθηκε” στα διατροφικά πρότυπα των τελευταίων δεκαετιών για λόγους που μόνο θέματα υγείας δεν αφορούν, οι άνθρωποι άρχισαν να καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη, υδατάνθρακες και επεξεργασμένες τροφές αντ' αυτού. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: η παχυσαρκία έχει εκτοξευτεί παγκοσμίως και ο περισσότερος κόσμος έχει πιο συχνές αρρώστιες.

Σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι, σε πολλές τροφές, το λίπος, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων λιπαρών, δεν είναι τόσο κακό όσο, ίσως, “σας έχουν κάνει” να πιστέψετε.

Πολλά είδη υγιεινών τροφών τυχαίνει να περιέχουν λιπαρές ουσίες, αλλά δεν τις έχει εμποδίσει να επανέλθουν δυναμικά στο προσκήνιο της υγιεινής διατροφής.

Δείτε 6 υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τροφές, που είναι ταυτόχρονα πολύ καλές για την υγεία σας, εφόσον φυσικά καταναλώνονται με μέτρο, όπως και κάθε άλλη τροφή.

  • Αβοκάντο: Τα αβοκάντο είναι περίπου 77% λίπος, με πολλές θερμίδες, καθιστώντας τα ακόμη υψηλότερα σε λίπος από ό,τι οι περισσότερες ζωικές τροφές. Αποτελούν όμως εξαιρετική πηγή καλίου (40% περισσότερο από τις μπανάνες) και φυτικών ινών και έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να μειώσουν την LDL (“κακή”) χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, ενώ αυξάνουν την HDL (“καλή”) χοληστερόλη.
  • Τυρί: Το τυρί είναι απίστευτα θρεπτικό. Μία τυπική φέτα τυριού περιέχει μια παρόμοια ποσότητα θρεπτικών συστατικών, όπως ένα ποτήρι γάλα. Είναι μια σπουδαία πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων, ποιοτικών πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών.
  • Μαύρη σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε λιπαρά, αλλά περιέχει πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Είναι πολύ αποτελεσματική στην βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.
  • Αυγά: Τα αυγά είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές στον πλανήτη. Παρά το γεγονός ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη, είναι απίστευτα θρεπτικά και υγιεινά. Περιέχουν λίγο από σχεδόν κάθε θρεπτικό συστατικό που χρειαζόμαστε. Περιέχουν ακόμη και ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα μάτια, και μεγάλη ποσότητα χολίνης, μιας θρεπτικής ουσίας του εγκεφάλου που το 90% των ανθρώπων δεν παίρνει επαρκώς από την διατροφή του.
  • Λιπαρά ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, περιέχουν πάρα πολλές και πολύ σημαντικές θρεπτικές ουσίες, ιδίως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών συνδέεται με βελτιωμένη υγεία και μείωση του κινδύνου κάθε είδους ασθενειών.
  • Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί περιέχουν υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο, ενώ είναι από τις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης. Μελέτες δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

iatropedia

trofes

Αν υποφέρετε από καούρες, δεν χρειάζονται πολλές περιγραφές. Είναι εκείνο το ιδιαίτερα ενοχλητικό αίσθημα ότι το στήθος και ο λαιμός σας καίγονται.

Συνήθως οι καούρες παρουσιάζονται μετά από ένα βαρύ και πικάντικο γεύμα, καθώς και όταν ξαπλώνετε ή καπνίζετε αμέσως μετά το φαγητό.

Οι καούρες οφείλονται στην παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο, εξαιτίας της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα, που κανονικά κλείνει μόλις περάσει η τροφή. Εάν όμως παραμείνει ανοιχτός, τότε το φαγητό ανεβαίνει από το στομάχι και νιώθετε ένα κάψιμο στον οισοφάγο. 

Οι παρακάτω τροφές μπορεί να σας ανακουφίσουν από τα δυσάρεστα συμπτώματα της καούρας.

Μπανάνες

Οι μπανάνες καταπραΰνουν τα συμπτώματα της καούρας, ανακουφίζοντας το κάψιμο που νιώθετε λόγω του γαστρικού υγρού ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν τον ερεθισμένο οισοφάγο. Δοκιμάστε να φάτε μπανάνα στο πρωινό και σαν σνακ.

Τζίντζερ

Αυτή η ρίζα είναι ένα εξαιρετικό και πανάρχαιο πανάκι για πολλές παθήσεις του πεπτικού. Απλά βάλτε μια φλούδα ή τρίψτε λίγο τζίντζερ σε βραστό νερό για να φτιάξετε το καλύτερο ρόφημα για τις καούρες.

Γάλα αμυγδάλου

Αν πιείτε το πρωί ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου θα ξεκινήσετε την ημέρα σας με λιγότερα πεπτικά προβλήματα. Το γάλα αμυγδάλου μειώνει τις καούρες και βοηθάει στην αντιμετώπιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων.

Μάραθο

Δεν έχετε παρά να βάλετε δύο κουταλάκια σπόρους μάραθου με μέλι σε βραστό νερό, να το πιείτε και θα διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματα της καούρας θα αρχίσουν να υποχωρούν.

Κεφίρ και αλόη

Για να καταπραΰνετε τις καούρες απλά ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό αλόης με λίγο κεφίρ. Αυτό το μείγμα μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα, επειδή ο χυμός από το φυτό αλόη μειώνει τη φλεγμονή και θεραπεύει τον γαστρεντερικό σωλήνα και το κεφίρ εξουδετερώνει το οξύ. Όμως μην το παρακάνετε με το χυμο αλόης, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια και πόνο στο στομάχι.

melomakarona

Λίγο πριν φάτε τον τρίτο κουραμπιέ ή το τέταρτο μελομακάρονο, σκεφτείτε ότι για να κάψετε τις θερμίδες που σας παρέχουν ίσως πρέπει να περπατάτε ή να τρέχετε όλη μέρα.

Δείτε πόσο πρέπει να περπατήσετε ή να τρέξετε για να κάψετε τις επιπλέον θερμίδες των γλυκών ή των φαγητών των εορτών και πάρτε τις αποφάσεις σας.

Μελομακάρονο
Θερμίδες: 150-200 ανά τεμάχιο
Για να τις κάψετε χρειάζεται: 50 λεπτά περπάτημα ή 20 λεπτά τρέξιμο

Κουραμπιές
Θερμίδες: 200-250 ανά τεμάχιο
Για να τις κάψετε χρειάζεται: 1 ώρα περπάτημα ή 25 λεπτά τρέξιμο

Δίπλα
Θερμίδες: 170-200 ανά τεμάχιο
Για να τις κάψετε χρειάζεται: 50 λεπτά περπάτημα ή 20 λεπτά τρέξιμο

Βασιλόπιτα
Θερμίδες:300-350 ανά μέτριο κομμάτι (~100γρ)
Για να τις κάψετε χρειάζεται: 1 ώρα και 20 λεπτά περπάτημα ή 40 λεπτά τρέξιμο

Γαλοπούλα ψητή
Θερμίδες: 190 ανά 100γρ
Για να τις κάψετε χρειάζεται: 45 λεπτά περπάτημα ή 20 λεπτά τρέξιμο

Γέμιση
Θερμίδες: 340 ανά φλιτζάνι
Για να τις κάψετε χρειάζεται: 1 ώρα και 20 λεπτά περπάτημα ή 40 λεπτά τρέξιμο

Χοιρινό στον φούρνο
Θερμίδες: 290 ανά 100γρ
Για να τις κάψετε χρειάζεται: 1 ώρα και 10 λεπτά περπάτημα ή μισή ώρα τρέξιμο

Πατάτες φούρνου
Θερμίδες: 300 ανά φλιτζάνι
Για να τις κάψετε χρειάζεται: 1 ώρα και 10 λεπτά περπατημα ή μισή ώρα τρέξιμο

ygeiamou

rodi
Ακόμη και αν βαριέστε να το καθαρίζετε, μόλις μάθετε τις πολύτιμες ιδιότητές του θα αναθεωρήσετε

Είναι ο καρπός που δίνει ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη για να την κρατήσει στον κάτω κόσμο και το έμβλημα των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Συχνά η Ήρα περιγραφόταν ή απεικονιζόταν έχοντας στα χέρια της ρόδι, το σύμβολο της γονιμότητας.

Η Αφροδίτη έχει συνδεθεί με την καταγωγή της ροδιάς, μιας και όπως λέει ο μύθος, η ίδια φύτεψε την πρώτη ροδιά στην Κύπρο. Ακόμη και σήμερα, το ρόδι θεωρείται σύμβολο της καλοτυχίας, της αφθονίας και της γονιμότητας.

Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φτωχό σε θερμίδες

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (82 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια) και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (81%). Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας.
Έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση

Περιέχει τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική δράση του είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτή του πράσινου τσαγιού ή του κόκκινου κρασιού. Έτσι, είναι ένα από τα πιο σημαντικά φυσικά όπλα κατά των ελεύθερων ριζών και των φλεγμονών.

Θωρακίζει την καρδιά

Το ρόδι μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιαγγειακό επεισόδιο. Παράλληλα, εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, και υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία.

Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες

Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα (όπως την βιταμίνη Ε) μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λοιμώξεων και τη γρήγορη ανάρρωση από το κρυολόγημα.

Χαρίζει υγιή επιδερμίδα

Οι βιταμίνες, το φυλικό οξύ και το κάλιο που περιέχει το ρόδι, είναι απαραίτητες ουσίες για τη διατήρηση μιας όμορφης επιδερμίδας. Παράλληλα, η εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, καταπολεμά την πρόωρη γήρανση, συμπτώματα της οποίας είναι οι λεπτές γραμμές, ρυτίδες, δυσχρωμίες, ο θαμπός τόνος, η απώλεια ελαστικότητας και η ανομοιόμορφη υφή.

Το εκχύλισμα ροδιού έχει στυπτικές ιδιότητες, συσφίγγει τους πόρους και είναι αποτελεσματικό στην απομάκρυνση της περιττής λιπαρότητας του δέρματος.

 

salata xoriatiki

Σε ύφος καλοκαιρινό και φιλελληνικό ένα σύντομο άρθρο στον γαστρονομικό οδηγό της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) εξυμνεί τη χωριάτικη σαλάτα, η οποία μνημονεύεται ελαφρώς ανορθόγραφα ως Greek Salat.

Σύμφωνα με την επισκόπηση του γερμανικού Τύπου, που αναδημοσιεύει η DW στην ελληνική της έκδοση στο διαδίκτυο, το δημοσίευμα μιλά με τα πιο θερμά λόγια για την διάσημη ελληνική χωριάτικη σαλάτα.

Αλλά η ουσία είναι αλλού, αναφέρει το κείμενο της DW: «Περάσαμε το καλοκαίρι ή τουλάχιστον ένα μέρος του στην Ελλάδα. Και απολαύσαμε, όχι μόνο τα ασύγκριτα νερά του Αιγαίου ή την αξιοσημείωτη φιλοξενία ανθρώπων που έχουν ταλαιπωρηθεί από τις πυρκαγιές, τις προσφυγικές ροές και την κρίση χρέους- αλλά (επίσης απολαύσαμε) και μία κλασσική δημιουργία της ελληνικής κουζίνας που συναντάμε παντού, στην Αθήνα, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη»

Συμπληρώνοντας τη φράση του, ο Γεργμανός αρθρογράφος συμπληρώνει: «Στον κατάλογο εμφανίζεται ως Greek Salat και μαζί με ένα τζατζίκι και λίγο ψωμί, αποτελεί έδεσμα φρέσκο και ελαφρύ, υγιεινό και εξαιρετικά απλό».

Με τι συνοδεύουν τη χωριάτικη σαλάτα οι Γερμανοί τουρίστες;

Για τους Γερμανούς η χωριάτικη σαλάτα θα είναι πάντα μία όμορφη ανάμνηση διακοπών. Τι πίνουμε όμως με μία Greek Salat; H γερμανική εφημερίδα δίνει και σε αυτό μία απάντηση: «Ενα ποτήρι ούζο με πάγο και λίγο νερό ή ένα ελληνικό λευκό κρασί, τραγανό και δροσερό, από την αυτόχθονη ποικιλία Ασύρτικο».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η χωριάτικη σαλάτα γίνεται αντικείμενο θαυμασμού στον ξένο Τύπο. Ο Guardian στη στήλη του «How to eat» φιλοξενούσε πριν από έναν χρόνο εκτενές αφιέρωμα στη χωριάτικη σαλάτα, που οι ταξιδιώτες, που έχουν βρεθεί στη χώρα μας, γνωρίζουν πολύ καλά, ενώ όσοι δεν την έχουν γευτεί έχουν την ευκαιρία να «βουτήξουν» στο σύμπαν της μετά από τη ματιά του δημοσιογράφου Τόνι Νέιλορ.

Πριν από κάποια χρόνια άλλωστε, έρευνα έδειχνε πως μεταξύ των γαστρονομικών επιλογών από όλο τον κόσμο, οι Αμερικανοί βάζουν την χωριάτικη σαλάτα στην πρώτη θέση, πάνω από τη σίζαρς ή μια σαλάτα με ανάμεικτα λαχανικά.

pronews

Περισσότερα Άρθρα...