Καλπάζει η πανδημία, κυρίως στη Β. Ελλάδα. 3η δόση εμβολίου και για τους κάτω των 50 ετών. Πλήρεις οι ΜΕΘ με ανεμβολίαστους. Στο 95,6% η αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης με Pfize

Γενικά
Tools

Ο κορονοϊός καλπάζει στη χώρα, και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν γεμίσει ασφυκτικά με ανεμβολίαστους.

Το 26% των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα ήταν παιδιά ηλικίας μέχρι 18 ετών, και όπως λένε οι επιστήμονες ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος αναχαίτισης της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, προανήγγειλε τρίτη δόση εμβολιασμού και στις ηλικίες κάτω των 50 ετών.

Οι ανεμβολίαστοι φέρνουν πιο γρήγορα ένα νέο κύμα της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, με τους γιατρούς της πόλης να εκφράζουν τους φόβους τους για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Δημητρίου. 

Επίθεση στον Σωτήρη Τσιόδρα εξαπέλυσε με ανάρτηση του ο Παύλος Πολάκης, με αφορμή την επανεμφάνιση του καθηγητή λοιμωξιολογίας. Ο κ. Πολάκης με το γνωστό του ύφος έστρεψε τα βέλη του αυτή τη φορά εναντίον του επιστήμονα, λέγοντας πως αν η κυβέρνηση είχε πάρει τα μονοκλωνικά η χώρα θα κατέγραφε λιγότερους θανάτους.

Εμβόλιο Pfizer: Στο 95,6% η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης - Πάνω από 90% στους εφήβους

Οι εταιρείες Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν σήμερα Πέμπτη ότι τα αποτελέσματα από τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών έδειξαν υψηλή αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου τους κατά της Covid-19, συμπεριλαμβανόμενης και της μετάλλαξης Δέλτα.

Συγκεκριμένα, δήλωσαν ότι η δοκιμή με 10.000 συμμετέχοντες ηλικίας 16 ετών και άνω, έδειξε 95,6% αποτελεσματικότητα απέναντι στη νόσο, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που η Δέλτα κυριαρχούσε.

Πολύ αποτελεσματικό και στους εφήβους

Σημειώνεται επιπλέον ότι το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και στους εφήβους, σύμφωνα με μια νέα ισραηλινο-αμερικανική μελέτη, την μεγαλύτερη έως τώρα στον κόσμο με βάση τα πραγματικά δεδομένα.

Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου Covid σε μια ολόκληρη χώρα και η πρώτη που αφορά την πρόσφατη περίοδο κατά την οποία η μετάλλαξη Δέλτα είναι κυρίαρχη. 

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Clalit και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”, ανέλυσαν στοιχεία για 94.354 εμβολιασμένους εφήβους ηλικίας 12 έως 18 ετών μεταξύ Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2021, μια περίοδο που συμπίπτει με το τέταρτο κύμα λοιμώξεων, όταν η μετάλλαξη Δέλτα είχε κυριαρχήσει στο Ισραήλ. Οι ερευνητές συνέκριναν με ισάριθμο αριθμό μη εμβολιασμένων εφήβων.

Διαπιστώθηκε ότι στους πλήρως εμβολιασμένους εφήβους, επτά έως 21 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, ο κίνδυνος νόσου Covid-19 με συμπτώματα ήταν μειωμένος κατά 93% σε σχέση με τους ανεμβολίαστους συνομηλίκους τους, ενώ ο κίνδυνος λοίμωξης (ασχέτως συμπτωμάτων) ήταν μειωμένος κατά 90%. 

Αλλά και 14 έως 20 μέρες μετά την πρώτη δόση, ο κίνδυνος συμπτωματικής Covid-19 ήταν κατά 57% μικρότερος στους εμβολιασμένους, ενώ ο κίνδυνος λοίμωξης ήταν μειωμένος κατά 59% σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους εφήβους. Δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα για να εκτιμηθεί η μείωση του κινδύνου στους εμβολιασμένους όσον αφορά τη βαριά νόσο, τη νοσηλεία και το θάνατο, καθώς όλες αυτά είναι σπάνια μεταξύ των εφήβων.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πειστικά ότι μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση, αυτό το εμβόλιο είναι άκρως αποτελεσματικό στους εφήβους έναντι της συμπτωματικής Covid-19 και έναντι κάθε λοίμωξης», δήλωσε ο καθηγητής Ραν Μπάλιτσερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Clalit και τόνισε ότι τα ευρήματα «συνιστούν ισχυρό επιχείρημα υπέρ της επιλογής του εμβολιασμού των εφήβων, ιδίως στις χώρες όπου ο ιός σήμερα είναι ευρέως εξαπλωμένος».

madata