Με ξαφνικό θάνατο του ΕΟΠΥΥ απειλεί το υπουργείο Υγείας

Γενικά
Tools

Στα άκρα φτάνει η κόντρα του υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου.

Το υπουργείο σκέφτεται μέχρι και το κλείσιμο των πολυϊατρείων και των εργαστηρίων του οργανισμού, ως τελευταία αντίδραση στις κινητοποιήσεις των γιατρών.

Το υπουργείο Υγείας απειλεί ότι εάν μέσα σε 30 μέρες δεν ανασταλούν οι κινητοποιήσεις, τότε θα επέλθει ο… «ξαφνικός θάνατος» του ΕΟΠΥΥ και θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ θα ξεκινήσουν να λειτουργούν από τις αρχές του 2014 ως δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας του ΕΣΥ, ενταγμένες στις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Παράλληλα, στην πρώτη φάση θα απομακρυνθούν 1.000 συμβασιούχοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι το πρωί απασχολούνται στις δομές του Οργανισμού και το απόγευμα δέχονται ασθενείς, ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Μάλιστα για να αντιμετωπιστεί η αύξηση της ζήτησης προς τους συναδέλφους τους θα οριστεί μηνιαίο πλαφόν των 200 εξετάσεων για τους υπόλοιπους γιατρούς ή αύξηση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών.

Ο υπουργός Υγείας παραμένει ανένδοτος πάντως όσον αφορά στο θέμα της διακοπής των συμβάσεων.

«Το αίτημα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ είναι να υπογράψει ο υπουργός ένα χαρτί που να λέει ότι ειδικά αυτοί θα εξαιρούνται από τον νόμο της κινητικότητας. Λες και σ’ αυτή τη χώρα μπορούμε να είμαστε πολίτες δύο κατηγοριών. Μία όλοι οι Έλληνες και μία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ. Εμείς τέτοια συμφωνία δεν κάνουμε. Δεν μπορεί να γίνει αυτό», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης στη Βουλή. 

star