Φάρμακο κατά Αλτσχάιμερ εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων. Έλληνας o επικεφαλής της παρασκευάστριας εταιρείας Biogen

Υγεια
Tools

Για το πρώτο φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ, που εγκρίθηκε ύστερα από 20 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ ο Έλληνας επικεφαλής της παρασκευάστριας εταιρείας Biogen.

O Στέλιος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε όλα τα καίρια ερωτήματα, τονίζει πως η λειτουργία του φαρμάκου ωφελεί την ανθρώπινη μνήμη και επιβραδύνει την εξέλιξη της ασθένειας, ενώ εκτιμά ότι μέσα στο 2022 το φάρμακο αναμένεται και στην Ελλάδα. 

Το φάρμακο που επιβραδύνει το Αλτσχάιμερ

Υπενθυμίζεται πως το φάρμακο εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων εν μέσω αμφισβητήσεων. «Ο τρόπος λειτουργίας έχει να κάνει με την ικανότητα του φαρμάκου αυτού τμηματικά να αφαιρεί και να καθαρίζει τις πλάκες του αμβλοειδούς βήτα από τον εγκέφαλο», υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος. 

Η έρευνα ξεκίνησε το 2007 και οι πρώτες κλινικές μελέτες έγιναν το 2011. Ο Έλληνας επικεφαλής της εταιρείας εξηγεί πως οι ασθενείς που συμμετείχαν στις μελέτες βρίσκονταν όλοι στο αρχικό στάδιο της ασθένειας.

Το επόμενο βήμα είναι να δοθεί το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ώστε το φάρμακο να μπορεί να χορηγηθεί και στη χώρα μας, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει άμεσα, αλλά μέσα στην επόμενη χρονιά.

ethnos