anastasiadis eroglou

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «φίλοι που ενδιαφέρονται για λύση του κυπριακού και οι οποίοι έχουν συναντήσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν», έχουν διαμηνύσει στη Λευκωσία ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Τουρκίας είναι αποφασισμένος να συμβάλει στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αλήθεια», ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι αναμένει να ακούσει από τον κ. Ερντογάν τις θέσεις που θα διατυπώσει κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα την 1η Σεπτεμβρίου.

«Εάν η επίσκεψη συνοδεύεται με δηλώσεις περί δημιουργίας δύο κρατών, ή συνεργασίας δύο κρατών δεν είναι το μήνυμα που αναμένουν οι ξένοι και εμείς» είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Πρέπει, πρόσθεσε, να γίνουν τέτοιες τοποθετήσεις, που να δημιουργούν βάσιμα την ελπίδα ότι επιτέλους εννοεί αυτά που διαμηνύει, ότι δηλαδή επιθυμεί λύση του Κυπριακού προβλήματος σύντομα. Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ανέφερε ότι το φυσικό αέριο που βρέθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί το σημαντικότερο κίνητρο για την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους για λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Αναστασιάδης αποκάλυψε επίσης ότι η Λευκωσία έχει βολιδοσκοπηθεί από τουρκικές εταιρείες για το θέμα του φυσικού αερίου. «Η απάντησή μας είναι ότι εάν και εφόσον συμβάλετε στη λύση του κυπριακού, δεν βλέπουμε γιατί να μην είστε ένας εκ των μελλοντικών αγοραστών του φυσικού αερίου της Κύπρου» είπε ο κ. Αναστασιάδης.

anastasiadis eroglou

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την κρίση που διαφαίνεται στην Τουρκία, μετά την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία της χώρας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τους επόμενους δύο με τρεις μήνες τους κρισιμότερους της παρούσας φάσης στο Κυπριακό.

Ερωτηθείς κατά πόσο η εσωτερική κρίση που διαφαίνεται στην Τουρκία, μετά και την εκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της χώρας, θα επηρεάσει το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του νέου Τούρκου Προέδρου.
Πρόσθεσε ότι πληροφορίες φέρουν τον Ταγίπ Ερντογαν να εμφανίζεται αποφασισμένος.

«Ελπίζουμε στρατηγικοί εταίροι της Κύπρου αλλά και Ευρωπαίοι φίλοι και εταίροι της να ενεργοποιηθούν για να υπάρξουν κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα ή και πρωτοβουλίες», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι οι διαβουλεύσεις και οι ενέργειες στη Νέα Υόρκη, όπου μεταβαίνει τον ερχόμενο μήνα για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα καταδείξουν κατά πόσο υπάρχει πρόθεση εκ μέρους του νέου Τούρκου Προέδρου, να συμβάλει ουσιαστικά στην άρση της κατοχής και στην εξεύρεση μόνιμης, διαρκούς και καθόλα αρμόζουσας με ευρωπαϊκό κράτος λύση.

«Συνεπώς, οι επόμενοι δύο με τρεις μήνες θα είναι ενδεχομένως και οι κρισιμότεροι στο Κυπριακό», είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
Νωρίτερα, σε ομιλία του στον ναό του Τιμίου Σταυρού στον Πεδουλά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προειδοποίησε ότι ο χρόνος διαδραματίζει καταλυτικά αρνητικό ρόλο και επηρεάζει σε βαθμό μη αναστρέψιμο βασικά στοιχεία της λύσης.

«Γι αυτό προσπαθούμε με ένα πλέγμα συμμαχιών και με όσους μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην κατοχική Τουρκία και αξιοποιώντας την παρουσία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας, να δούμε με κάθε τρόπο πώς μπορεί να υπάρξει κινητικότητα προς την ορθή κατεύθυνση», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Επίσης, απηύθυνε έκκληση για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, τονίζοντας ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές δεν προσφέρεται η πολυτέλεια της διαίρεσης.

Εξ άλλου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, που τέλεσε τη θεία λειτουργία στον Πεδουλά, είπε ότι η Εκκλησία θα σταθεί κοντά στην πολιτική ηγεσία και στο λαό για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες και ο εθνικός κίνδυνος.
«Η προσπάθεια πρέπει να οριοθετείται λίγο κάτω από το ανέφικτο, αλλά πολύ πιο πάνω από το εφικτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως επιθυμία όλων είναι η ενότητα εκκλησίας και πολιτείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 amoxostos

Η Αμμόχωστος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την κρίσιμη δοκιμασία για το κοινό μέλλον των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι η προτεραιότητα της Αμμοχώστου «είναι ίσως ο καταλύτης του χρονίζοντος κυπριακού προβλήματος».

«Είμαστε εδώ, για να διατρανώσουμε την ισχυρή απόφασή μας πως ποτέ δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε την απελευθέρωση και την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση του δήμου Αμμοχώστου, που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, στις παρυφές της κατεχόμενης πόλης.

«Ποτέ δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε τη λύση που θα μας οδηγήσει στην απαλλαγή από τα στρατεύματα κατοχής, θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των προσφύγων μας, αλλά και του συνόλου των νομίμων κατοίκων της κυπριακής γης» τόνισε.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα πως μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία θα βιώσουμε μια νέα πολιτική, η οποία με τη συμβολή της Τουρκίας θα οδηγεί στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και στην απαλλαγή της Κύπρου από τα κατοχικά στρατεύματα και θα δίνει την ευκαιρία σε όλους τους νόμιμους κατοίκους να απολαύσουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες.

Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τούς κάλεσε να γίνουν συνεργοί στην προσπάθεια για την επανένωση της Κύπρου και τη δημιουργία μιας πατρίδας, χωρίς κατοχικά στρατεύματα.

Σε ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση του δήμου Αμμοχώστου, ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Αλέξης Γαλανός ανέφερε ότι οι επίμονες και επίπονες προσπάθειές πολλών χρόνων, έπεισαν για την αξία της Αμμοχώστου ως ενός πολύ σημαντικού στρατηγικού χαρτιού για επίλυση του Κυπριακού.

Πρόσθεσε πως έπεισαν, όχι μόνο το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων στον τόπο μας, αλλά και σημαντικά κέντρα αποφάσεων και προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκακιέρας, όπως ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η επιστροφή του κλειστού μέρους της Αμμοχώστου, ως πρώτο βήμα, εξήγησε, θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική και μια νέα ώθηση στη διαδικασία συνολικής λύσης του Κυπριακού, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Κυπρίων, αποδεικνύοντας ότι όντως μπορεί να υπάρξει λύση επανένωσης και θα ανοίξει νέους ορίζοντες, αναπτυξιακούς και άλλους, για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους.

Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο βουλευτής Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο οποίος διάβασε χαιρετισμό του Προέδρου της ελληνικής Βουλής.

Στον χαιρετισμό εκφράζεται η απόλυτη στήριξη τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της Βουλής των Ελλήνων, στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη, για εξεύρεση μιας εθνικά αποδεκτής δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που θα είναι εντός του πλαισίου των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Πριν από την εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε πορεία από την πλατεία Δερύνειας στο οδόφραγμα έξω από την Αμμόχωστο, όπου επιδόθηκε ψήφισμα σε αξιωματικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

anastasiadis eroglou

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β'. Η Τουρκία προσπάθησε εδώ και 40 χρόνια την αναβάθμιση του μορφώματος των κατεχομένων, αλλά απέτυχε».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην ομογενειακή ημερήσια εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Εθνικό Κήρυκα», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή.

«Η Τουρκία ανέκαθεν κρατούσε το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού. Δεν είναι ο μόνος παίκτης στη σκακιέρα του Κυπριακού, αλλά είναι ο βασικός» υποστήριξε ο Κύπριος πρόεδρος, προσθέτοντας:

«Από την ένταξη της ολότητας της κυπριακής επικράτειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2004, έχει επαναβεβαιωθεί από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, που στήριξαν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα ότι η λύση των δύο κρατών δεν αποτελεί επιλογή για την Κύπρο. Τόσο απλά και καθαρά. Το πλαίσιο της λύσης είναι εκεί, απλώς πρέπει να συμφωνήσουμε το περιεχόμενο».

Στη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:

- στην τουρκοκυπριακή κοινότητα εκφράζονται διάφορες τάσεις όσον αφορά το Κυπριακό και τη λύση του. Δεν επιθυμώ να τοποθετηθώ ως προς την πραγματική βούληση των Τουρκοκυπρίων, άλλωστε η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν είναι πολιτικά μονολιθική

- το πακέτο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχει στόχο τη δημιουργία νέας δυναμικής (Κυπριακό, επανεκκίνηση ενταξιακής πορείας Τουρκίας) και από το οποίο, αφ' ενός να κερδίζουν κάτι όλα τα μέρη (win-win scenario) και από την άλλη η διαδικασία των διαπραγματεύσεων να λάβει μια νέα ώθηση

- αν υπήρξαν ευκαιρίες καλές ή καλύτερες από τις προσφερόμενες, θα κριθεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος και βεβαίως από την κατάληξη της περιπέτειας που βασανίζει τον κυπριακό Ελληνισμό τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν εξυπηρετεί να επιστρέφουμε στο παρελθόν με κριτική διάθεση. Το παρελθόν μπορεί μονάχα να μας παραδειγματίζει για να χαράσσουμε το μέλλον.

«Η λύση των 2 κρατών δεν αποτελεί επιλογή για την Κύπρο»

Απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης και στις ημέρες του 1974, σημειώνοντας ότι «με την κλήση για κατάταξή μου, κατατάγηκα στη μονάδα επιστράτευσης και υπηρέτησα μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε απολύθηκα, κανονικά και νόμιμα, όπως όλοι οι φοιτητές που βρεθήκαμε στην Κύπρο, εκείνο το καλοκαίρι».

Για την τουρκική εισβολή τόνισε ότι «ήταν μια τραυματική εμπειρία για όλους μας, για τον κάθε Έλληνα Κύπριο, όπου και αν ανήκε, όποια ιδεολογία και αν πίστευε. Ήταν μια σκοτεινή στιγμή που όσοι την ζήσαμε απευχόμαστε να μην την ζήσει ποτέ ξανά ο τόπος μας και ο λαός μας. 

Σημασία έχει ότι το τραγικό γεγονός της τουρκικής εισβολής πέραν των δεδομένων, απτών και αισθητών συνεπειών της, των νεκρών, των αγνοουμένων, των προσφύγων, των εγκλωβισμών, της δυστυχίας, του πόνου και της καταστροφής, ανέτρεψε την ιστορική διαδρομή αυτού του νησιού ανά τους αιώνες.

Η εκδίωξη του ελληνικού πληθυσμού από το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, η μετακίνηση στο βόρειο τμήμα της Κύπρου όλων των Τουρκοκυπρίων και ο οργανωμένος εποικισμός από την Τουρκία δημιούργησαν μια νέα πραγματικότητα επί του εδάφους. 

Όσο ο χρόνος διαρρέει άγονα, τόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτή η προσωρινότητα να μετατραπεί σε μονιμότητα. Η έγνοια μου και η αγωνία μου είναι να μην επιτρέψουμε τη μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου. Έχω ένα μήνυμα, με αφορμή αυτή την τραγική επέτειο: Να αποτρέψουμε, πάση θυσία, την ολοκλήρωση αυτής της τραγωδίας. 

Το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας θα είναι πιο λαμπρό και πιο ελπιδοφόρο αν καταφέρουμε και υπερβούμε τα εμπόδια και καταστήσουμε εφικτή την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών, μέσω μιας ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου το ευρωπαϊκό κεκτημένο να ισχύει σε όλη την επικράτεια της χώρας».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Κύπρου επεσήμανε ότι «φέτος την άνοιξη, συμπληρώθηκαν 50 χρόνια παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο και πριν μερικές βδομάδες, 40 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της εισβολής.

Πιστεύω πως δεν υπάρχει Κύπριος σε αυτό το νησί, που δεν επιθυμεί τη συνολική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και το δικαίωμα στην αξιοπρεπή, χωρίς φόβο και αβεβαιότητα διαβίωση. Οφείλουμε ως πολιτικοί ηγέτες τούτου του τόπου, να μην απογοητεύσουμε τη χώρα μας, τους συμπατριώτες μας και την Ιστορία ακόμα μια φορά».

ΟΗΕ:  Δεν άλλαξε η ορολογία για την Κύπρο

«Δεν έχει αλλάξει η ορολογία των Ηνωμένων Εθνών» για την Κύπρο, υποστήριξε ο βοηθός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ο κ. Χακ ερωτήθηκε σχετικά με το «εσωτερικό έγγραφο υπηρεσίας» του ΟΗΕ στην Κύπρο, στο οποίο οι κατεχόμενες περιοχές του νησιού αναφέρονταν ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και «αν κατά πόσο αυτό σημαίνει αποδοχή της ονομασίας αυτής από τα Ηνωμένα Έθνη ή εάν επρόκειτο για λάθος».

Ο κ. Χακ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, περιορίστηκε να απαντήσει ότι «δεν έχει αλλάξει η ορολογία των Ηνωμένων Εθνών» όσον αφορά την Κύπρο και τις δύο κοινότητες.

real

isaak solomou

Η εικόνα του άψυχου Σολωμού να πέφτει από τον ιστό, στην προσπάθειά του να υποστείλει την τουρκική σημαία, με το τσιγάρο στο στόμα, συγκλόνισε και συγκλονίζει μέχρι σήμερα, ενώ δεν άργησε να μετατραπεί σε σύμβολο αγωνιστικότητας.

12 Αυγούστου 2014 συμπληρώνονται 18 ολόκληρα χρόνια από την άγρια δολοφονία του Τάσου Ισαάκ κατά τη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης στην περιοχή της νεκρής ζώνης, στη Δερύνεια Αμμοχώστου.

Στις 24 Ιουνίου 2008 το ευρωπαϊκό δικαστήριο βρήκε ένοχη την Τουρκία για την δολοφονία των Σολωμού και Ισαάκ. Σύμφωνα με το δικαστήριο η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για την παραβίαση του άρθρου 2 της ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα γιατί δεν έγινε καμία έρευνα για να βρεθούν οι υπαίτιοι για τον θάνατο του.

Ο Τάσος Ισαάκ (1972 - 11 Αυγούστου 1996) δολοφονήθηκε σε διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης στην περιοχή της νεκρής ζώνης, στη Δερύνεια της επαρχίας Αμμοχώστου.

Ήταν στις 11 Αυγούστου 1996, όταν κυπριακό αίμα πότισε για μία ακόμα φορά τα χώματα του κατεχόμενου μέρους της Μεγαλονήσου. Μία ακόμα θυσία, σπονδή στο Θεό του «πολέμου», που μαίνεται στη μαρτυρική Κύπρο. Αυτή, του Τάσου Ισαάκ.

Όταν στις 2 Αυγούστου του 1996 τα μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών ξεκινούσαν την πορεία τους με προορισμό την κατεχόμενη Κερύνεια, προκειμένου να διαδώσουν το μήνυμα της ειρήνης, κανένας δε μπορούσε να φανταστεί την τραγική της κατάληξη.

Ανάμεσα στους Κύπριους μοτοσικλετιστές και 200 άτομα από πολλές χώρες της Ευρώπης.

Η πομπή ξεκίνησε από την πύλη του Βρανδεμβούργου, στο Βερολίνο. Σε κάθε σταθμό της μεγαλειώδους αυτής πορείας, με κεντρικό σύνθημα «Απελευθέρωση, η μόνη λύση», οι διοργανωτές πραγματοποιούσαν διασκέψεις Τύπου, όπου ανέλυαν τους στόχους της, καταγγέλλοντας παράλληλα την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Έπειτα από μία μεγάλη διαδρομή μέσα από τις χώρες της γηραιάς ηπείρου, που διήρκεσε οκτώ ημέρες, οι κήρυκες της ελευθερίας πάτησαν τις ρόδες τους στην Κύπρο.

Ακολούθησε συνάντηση μεταξύ του τότε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών, Γιώργο Xατζηκώστα, στην οποία αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί το τελευταίο στάδιο της πορείας -αυτό της εισόδου στα κατεχόμενα εδάφη- προκειμένου να αποφευκτεί η ένταση.

Η κατάσταση, όμως, ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Οι μοτοσικλετιστές, αρνούμενοι να δεχθούν την απόφαση, άρχισαν να κινούνται ανοργάνωτα προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Tα πρώτα μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο ΣOΠAZ, στη Λευκωσία, ενώ διαδηλωτές άρχισαν να περνούν στη ελεγχόμενη από τις δυνάμεις του ΟΗΕ νεκρή ζώνη. Οι συγκεντρωμένοι Τουρκοκύπριοι και ομάδες των ακροδεξιών «Γκρίζων Λύκων» άναψαν φωτιά για να τους απομακρύνουν.

Στη Δερύνεια η κατάσταση ήταν ακόμα χειρότερη, καθώς οι συγκρούσεις δεν άργησαν να μετατραπούν σε γενικευμένη σύρραξη. Μοτοσικλετιστές και άλλοι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με το συγκεντρωμένο πλήθος φανατικών Τουρκοκυπρίων, μελών των «Γκρίζων Λύκων» και τον κατοχικό στρατό.

Όσο περνούσε η ώρα τα επεισόδια κλιμακώνονταν. Τα μέλη των «Γκρίζων Λύκων» χτυπούσαν τους διαδηλωτές με στειλιάρια και πέτρες, τη στιγμή που οι ειρηνευτικές δυνάμεις κοιτούσαν το σκηνικό τρόμου ανίκανες να αντιδράσουν.

Ήταν τότε που ο Τάσος Ισαάκ, στην προσπάθειά του να βοηθήσει έναν άλλον Ελληνοκύπριο, ο οποίος δεχόταν τα ανελέητα χτυπήματα των Τούρκων, βρέθηκε στο κέντρο των γεγονότων. Γύρω του μαζεύτηκε ασκέρι μανιασμένων «Γκρίζων Λύκων», που χτυπούσε ανελέητα.

Ο αέρας μύριζε μπαρούτι εκείνο τον ταραγμένο Αύγουστο στην Κύπρο. Είχαν περάσει μόλις τρεις μέρες από τότε που ο Τάσος Ισαάκ έπεφτε νεκρός στα χώματα της κατεχόμενης μεγαλονήσου, όταν η δεύτερη πράξη του δράματος έμελε να παιχτεί.

Λίγες στιγμές έπειτα από την ταφή του, με το χώμα νωπό, ακόμα, πάνω στο μνήμα του, οι φίλοι του πήραν στεφάνια και λουλούδια μυρωμένα και κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να αποδώσουν φόρο τιμής στο χαμένο τους σύντροφο.

Η κατάσταση δεν άργησε να βγει και τη μέρα εκείνη εκτός ελέγχου, όταν από το πουθενά την εμφάνισή τους στο σημείο έκαναν οι… συνήθεις ύποπτοι «Γκρίζοι λύκοι». Λίγα λεπτά αργότερα η περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Ο πετροπόλεμος ήταν μόνο η αρχή.

Ξαφνικά ένας από τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές πετάχτηκε μπροστά. 

Ήταν ο Σολωμός Σολωμού, ξάδερφος του νεκρού Τάσου. Με αστραπιαίες κινήσεις βρέθηκε στη νεκρή ζώνη. Οι Κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών ήταν πολύ αδύναμοι για να τον συγκρατήσουν.

Ο 26χρονος άνδρας από το Παραλίμνι με βήμα γοργό και σταθερό και με το τσιγάρο να καίει στο στόμα, κατευθύνθηκε προς τον ιστό που ανέμιζε η τουρκική σημαία. 
Άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό.

«Ρε μην πηγαίνεις κοντά ρε. Ελα εξω ρε μαλακα. Θα σου ρίξουνε ρε μαλακα» ήταν οι τελευταίες λέξεις που άκουσε. Μετά τα πάντα σκοτίνιασαν.

Ο Σολωμός Σολωμού έπεφτε νεκρός στο χώμα, χτυπημένος από πέντε σφαίρες στο πρόσωπο, το λαιμό και την κοιλιά.

Οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές ήταν οι επόμενοι στόχοι των τουρκικών πυρών.

Ένδεκα τραυματίες, ανάμεσά τους και μία γυναίκα που δεν βρισκόταν καν στη νεκρή ζώνη ήταν ο θλιβερός απολογισμός.

Από τις ριπές των Τούρκων τραυματίζονται και κυανόκρανοι. Επικρατεί πανικός. Χρειάζεται να περάσουν 15 ολόκληρα λεπτά, προτού οι άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης καταφέρουν να προσεγγίσουν το άψυχο κορμί του Σολωμού που κείτονταν στο χώμα.

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων παρακολουθούσε με καμάρι τα… «επιτεύγματα» των κατοχικών στρατευμάτων και των «Γκρίζων Λύκων», οι οποίοι, λίγο αργότερα, ξεχύθηκαν σε πανηγυρισμούς στα κατεχόμενα εδάφη.

Τις επόμενες ημέρες, ομάδα ανακριτών του Αρχηγείου Αστυνομίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμόχωστου, μετά από συντονισμένες έρευνες, εντόπισε τους δράστες, εναντίον των οποίων εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης. 

Μεταξύ των δολοφόνων του Σολωμού ήταν ο Kενάν Aκίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού , υπουργός γεωργίας του κατοχικού καθεστώτος και πράκτορας των τουρκικών μυστικών Δυνάμεων. Τον Ακίν επικήρυξε η Λευκωσία έναντι του ποσού των 460.000 ευρώ.

Το υλικό που εξασφαλίσθηκε από την έρευνα χρησιμοποιήθηκε για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας. Η Κύπρος δικαιώθηκε.

ntalika

Χτύπημα στην αγροτική παραγωγή και της Κύπρου αναμένεται να αποτελέσει το εμπάργκο της Ρωσίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η Ρωσία αναγνωρίζει ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της θα ήταν αυστηρότερες χωρίς την ανασταλτική στάση μερικών χωρών μελών της, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, αλλά παραδέχθηκε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να εξαιρεθεί είτε η Κύπρος είτε οποιαδήποτε άλλη χώρα από τα ρωσικά αντίμετρα, γιατί αυτά αφορούν σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Κύπρος συζητεί με τη Ρωσία για να δει πως θα εφαρμοστούν στην πράξη τα μέτρα και ενδεχομένως σε αυτό το πλαίσιο να εξευρεθεί τρόπος εξαίρεσής της.

Σημείωσε, επίσης, ότι η θέση της Λευκωσίας είναι ότι οι κυρώσεις δεν επιλύουν προβλήματα και μόνο ο διπλωματικός διάλογος μπορεί να προσφέρει διέξοδο στα προβλήματα.

Το θέμα των ρωσικών κυρώσεων συζητήθηκε μεταξύ επισήμων του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών που βρίσκονται χθες στην Κύπρο και λειτουργών του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά όπως συνάγεται από τις δηλώσεις του εκπροσώπου δεν φαίνεται να προέκυψε αποτέλεσμα.

Η Κύπρος εξάγει στη Ρωσία κυρίως ορισμένα είδη εσπεριδοειδών και είδη ιχθυοκαλλιέργειας, συνολικής αξίας 11 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.

Καθηλωμένες 3.000 ελληνικές νταλίκες...

Τρεις χιλιάδες ελληνικές νταλίκες με χιλιάδες τόνους ευαίσθητα προϊόντα παραμένουν καθηλωμένες στα ρωσικά σύνορα.

Τα πρώτα φορτία με ροδάκινα που δεν κατάφεραν να περάσουν στην αγορά με τα το εμπάργκο, επέστρεψαν στη χώρα μας.

moodys

Ως υψηλή εκτιμά ο οίκος Moody's την πιθανότητα χρεοκοπίας της Κύπρου μεσοπρόθεσμα, λόγω των κινδύνων, που ελλοχεύουν στο τραπεζικό σύστημα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

Ο οίκος αναφέρει σε σημερινή του έκθεση ότι η αξιολόγηση Caa3 με θετικό ορίζοντα «αντανακλά τους συνεχιζόμενους πιστωτικούς κινδύνους σε σχέση με τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, όπως και το συνεπακόλουθο αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας μεσοπρόθεσμα». 

Ο οίκος σημειώνει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές αρχές είναι να βοηθήσουν τις κυπριακές τράπεζες να διαχειριστούν τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) που έχουν φθάσει το 45% του συστήματος και των οποίων το ένα τρίτο είναι δάνεια νοικοκυριών. 

Στα δημοσιονομικά, το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε από 3,2% του ΑΕΠ το 2012 στο 2% το 2013 ξεπερνώντας τους στόχους της τρόικας. Επίσης, η κυβέρνηση έχει πρόσφατα βελτιώσει το προφίλ χρέους της με την αποπληρωμή ομολόγου που θα έληγε το 2017, με έσοδα που προέκυψαν από προσφυγή στις διεθνείς αγορές. 

Εντούτοις, οι Moody's σημειώνουν ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους και τα μειωμένα εισοδήματα έχουν περιορίσει το αξιόχρεο των κυπριακών νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια. Αν και η ανταγωνιστικότητα κόστους έχει βελτιωθεί, δεν έχει μετατραπεί σε αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα. 

Ως αποτέλεσμα, ο οίκος θεωρεί απίθανο να υπάρξει ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη πριν το 2015. Επίσης , θεωρεί υψηλού ρίσκου το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, κυρίως λόγω των χαμηλών διαβαθμίσεων των τραπεζών και του μεγάλου μεγέθους του τραπεζικού συστήματος, που το Μάιο του 2014 αντιστοιχούσε με το 485% του ΑΕΠ.

Περισσότερα Άρθρα...