7 εκ. € για αναπτυξιακά έργα και μελέτες, στο Δήμο Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης!

Β.Β.Β.
Tools

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του έτους 2014, για το Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2014 είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο γιατί είναι προσαρμοσμένο στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του Δήμου.

6,63 εκ. ευρώ για έργα και μελέτες σε όλο το Δήμο.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2014 είναι συνολικού ύψους 6.630.713,67€ και εκπονήθηκε σε συμφωνία με τους άξονες του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Επιχειρησιακού προγράμματος 2012-2014 του Δήμου. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει 2 ενότητες:

Η πρώτη ενότητα αφορά Νέα Έργα και Μελέτες συνολικού ύψους 1.350.000 € 

Η δεύτερη ενότητα αφορά Συνεχιζόμενα Έργα και Μελέτες από παρελθόντα έτη συνολικού ύψους 5.280.713,67 € . 

Το 70% περίπου του Τεχνικού Προγράμματος χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ και από ΣΑΤΑ, ενώ δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση των δημοτών από τραπεζικό δανεισμό. 

Οι προτεραιότητες του Τεχνικού Προγράμματος

Το βάρος χρηματοδότησης στο νέο τεχνικό πρόγραμμα δίνεται στον Άξονα « Κοινωνική Μέριμνα- Υγεία- Παιδεία- Αθλητισμός και Πολιτισμός», για τον οποίο διατίθεται 2.291.780 ευρώ.

Μέσα στον άξονα αυτό περιλαμβάνονται σημαντικά έργα και παρεμβάσεις όπως:

  • η ολοκλήρωση νέων σχολικών συγκροτημάτων (Γυμνάσιο Βουλιαγμένης)
  • η συντήρηση των υφιστάμενων σχολικών μονάδων της πόλης
  • η ανακατασκευή του Αθλητικού Κέντρου Βούλας και άλλων αθλητικών χώρων σε όλη την πόλη
  • η εκπόνηση μελετών για δημιουργία ανοιχτού θεάτρου στη Βάρη, καθώς και κολυμβητηρίου.
  • η εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή αθλητικού άξονα ( πεζόδρομου- ποδηλατόδρομου και δρόμου ήπιας κυκλοφορίας) που θα συνδέει το Πανόραμα Βούλας με την περιοχή Εξοχή.

Στον Άξονα « Φυσικό και Οικιστικό Περιβάλλον στο Δήμο» διατίθενται 1.846.367 ευρώ 

Στον άξονα αυτό περιλαμβάνονται σημαντικά έργα και παρεμβάσεις όπως:

  • Κατασκευές και αναπλάσεις στο Μεγάλο Καβούρι
  • Μελέτη για τη Κτηματογράφηση, Πολεοδόμηση και Πράξη Εφαρμογής Επέκτασης Σχεδίου Πόλης Α και Β Βάρης
  • Κατασκευή δευτερεύοντος δικτύου ομβρίων
  • Συνδέσεις ακινήτων στο δίκτυο αποχέτευσης
  • Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το Χέρωμα Βάρης
  • Πολεοδομικές Μελέτες για την περιοχή Λαθούριζας π. Δήμου Βάρης

Στον Άξονα «Λειτουργία της Πόλης- Συνθήκες διαβίωσης και Ποιότητας Ζωής στο Δήμο» διατίθενται 1.221.332 ευρώ
Κι εδώ περιλαμβάνονται σημαντικά έργα και παρεμβάσεις όπως:

  • Έργα οδοποιίας (Μηλαδέζα -Ασύρματος) και συντηρήσεις οδών σε όλο το Δήμο
  • Κατασκευή κοινόχρηστων χώρων και πλατειών στη Βάρη
  • Ανάπλαση Πλατείας Άλσους (Βούλας)
  • Κατασκευή δαπέδων ασφαλείας για τις παιδικές χαρές του Δήμου
  • Εργασίες ανάπλασης στα κοιμητήρια της πόλης



Με αφορμή την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος για το 2014, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Σ. Πανάς τόνισε:
«Σε μια ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική και όχι μόνο συγκυρία, ο Δήμος μας διαθέτει ένα ρεαλιστικό σχέδιο έργων και παρεμβάσεων, που ανταποκρίνεται στις πραγματικές μας οικονομικές δυνατότητες, με το οποίο φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει μεγάλες ανάγκες της πόλης και των κατοίκων. Παράλληλα, μέσα από το πρόγραμμα αυτό προχωράμε στην εκπόνηση μιας σειράς αναγκαίων μελετών που θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε την επόμενη γενιά έργων που οραματιζόμαστε».

Σ. Πανάς: Για μας "Ριβιέρα" σημαίνει ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον

Καλεσμένος της Πόπης Τσαπανίδου στο πλατό της εκπομπής “Live U” βρέθηκε ο δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Σπύρος Πανάς, για να μιλήσει για το ζήτημα της πώλησης του Αστέρα και τι σημαίνει γι' αυτόν "Ελληνική Ριβιέρα".

Καλωσορίζοντάς τον η δημοσιογράφος ως τον Δήμαρχο μιας περιοχής που θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή εσόδων αν την αξιοποιούσαν όσο θα έπρεπε, τον ρώτησε ουσιαστικά τι είναι αυτό που εμποδίζει από το να γίνει η περιοχή η "Ριβιέρα" της Ελλάδας.

Χωρίς να είναι αντίθετος στην πώληση του "ΑΣΤΕΡΑ" ο Δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης διευκρίνησε πως πολλοί άνθρωποι νομίζουν πως ο όρος "Ριβιέρα" σημαίνει πολλά κτίρια, κατασκευές και αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος. 

Κατά την άποψή μου είπε ο κ. Πανάς, η περιοχή θα μπορούσε να γίνει η "Ριβιέρα" της Ελλάδας με την αναβάθμιση του φυσικού τοπίου, γιατί αυτό πουλάει σήμερα η χώρα μας, κι όχι με την αλλαγή χρήσεων γης και τα σχέδια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τελευταία.

Όταν η Πόπη Τσαπανίδου ρώτησε πώς φαντάζεται ο δήμαρχος την αναμόρφωση της περιοχής ο κ. Πανάς δήλωσε: Από την πρώτη στιγμή, που αναλάβαμε τον δήμο, ξεκινήσαμε την αναβάθμιση όλου του παραλιακού μετώπου. Ξεκαθαρίστηκε“ όλο το τοπίο από αυθαίρετες κατασκευές, που επί χρόνια κατασκευάζονταν.

Επιπλέον, ήδη έχουμε ζητήσει από το κράτος να μας δώσει τις οργανωμένες παραλίες του δήμου, για να τις προσφέρουμε ελεύθερες στον κόσμο. Σε πολλές πόλεις του πλανήτη υπάρχουν χιλιόμετρα παραλιών, οι οποίες είναι ελεύθερες, χωρίς να είναι η μια ξαπλώστρα δίπλα στην άλλη. Θα έχουμε ξύλινες, ήπιες κατασκευές, για να μπορούν να εξυπηρετούνται οι λουόμενοι, αλλά θα δημιουργηθεί μια τελείως διαφορετική εικόνα από τη σημερινή.

Δεν μπορείς να έχεις ένα παραλιακό μέτωπο, που να ξεκινά με κιγκλιδώματα και να καταλήγει σε κιγκλιδώματα.”

Ο κ. Πανάς συνέχισε λέγοντας ότι η περιοχή της Βουλιαγμένης μπορεί να αποτελεί πόλο έλξης όλον τον χρόνο, καθώς υπάρχουν πολλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην περιοχή και η λίμνη της Βουλιαγμένης, που είναι ένα μοναδικό μνημείο της φύσης.

“Αν γίνει μια αναβάθμιση στο υδροθεραπευτήριο της λίμνης, θα δημιουργηθεί και θεματικός τουρισμός. Όλα αυτά δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια δεν τα είχαμε “καλλιεργήσει” σαν χώρα. Τώρα ανοίγεται μια νέα σελίδα και πρέπει τα πράγματα να πάνε μπροστά”.

Όταν η δημοσιογράφος ρώτησε για τη στάση του δημάρχου απέναντι στην ιδιωτικοποίηση του Αστέρα, ο κ. Πανάς δήλωσε: “Δεν είμαστε αντίθετοι με την πώληση του Αστέρα, από τη στιγμή που η Εθνική Τραπεζα δεν κατάφερε να τον λειτουργήσει με κερδοφόρο τρόπο.

Όμως το ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) τροποποιεί τους όρους δόμησης και χρήσης γης της συγκεκριμένης περιοχής. Από τουριστική ζώνη μετατρέπεται σε ζώνη αμιγούς κατοικίας με ένα ξενοδοχείο και 40.000 τ.μ. κατοικιών.

Άρα αυτό το πράσινο ακρωτήρι θα γίνει ένα γκρι ακρωτήρι" κατέληξε ο κ. Πανάς κάνοντας και την επισήμανση πως σίγουρα θα υπάρξει αντίδραση από την πλευρά του Δήμου. ¨Ήδη", είπε, "έχουμε κινηθεί και νομικά".  

vimaonline