eforia doy grafeia

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια αλλά με πέναλτι μεγαλύτερου τόκου θα κερδίζουν τις 24 δόσεις που θα προβλέπει η νέα πάγια ρύθμιση οι φορολογούμενοι που θα δυσκολεύονται από το 2020 να πληρώσουν στην Εφορία τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ ή τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, όσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων που θα επιλέγουν οι οφειλέτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους τόσο πιο μεγάλο θα είναι το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή.

Όπως γράφουν «TA ΝΕΑ», σε αντίθεση με τις τακτικές οφειλές, οι έκτακτες, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς θα μπορούν να εξοφληθούν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων. Το ύψος δηλαδή του ετήσιου εισοδήματος που δηλώνουν οι φορολογούμενοι θα αποτελεί το κλειδί που θα ανοίγει την πόρτα των 48 μηναίων δόσεων από τις 24 δόσεις που προβλέπει σήμερα η πάγια ρύθμιση.

Το νέο σχήμα της ρύθμισης θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους για να εφαρμοστεί στις οφειλές που θα βεβαιωθούν το 2020 και μετά, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται να “τρέξει” και το σχέδιο της σταδιακής αποδέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών για τους συνεπείς οφειλέτες.

Το νέο σύστημα της πάγιας ρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

1.Διπλάσιο αριθμό δόσεων

Για τις τακτικές οφειλές , όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ, ο αριθμός των μηναίων δόσεων από 12 δόσεις που είναι σήμερα θα αυξάνεται σε έως και 24. Για τις έκτακτες οφειλές, όπως ο φόρος κληρονομιάς, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να τις εξοφλήσουν σε έως και 48 μηνιαίες δόσεις.

2. Τακτικές οφειλές

Οι φορολογούμενοι που χρωστούν ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις τακτικές οφειλές τους σε έως και 24 δόσεις με τη ίδια διαδικασία που προβλέπεται και σήμερα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Όσοι όμως θα επιλέξουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις θα επιβαρύνονται με μεγαλύτερο επιτόκιο.Θα κληθούν δηλαδή να πληρώσουν περισσότερα από αυτά που χρωστούν λόγω υψηλότερου τόκου. Το ύψος του του επιτοκίου θα διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των μηναίων δόσεων.

Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών η επιβολή υψηλότερου επιτοκίου “θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο στους φορολογούμενους για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε περισσότερες από 12 δόσεις” .

Για παράδειγμα αν ένας φορολογούμενος επιλέξει να ρυθμίσει μια οφειλή φόρου εισοδήματος 3.000 ευρώ σε 12 μηνιαίες δόσεις και το επιτόκιο καθοριστεί σε 5% ετησίως, θα πληρώσει συνολικά 3.150 ευρώ.

Αν ρυθμίσει την ίδια οφειλή σε 24 δόσεις, τότε το επιτόκιο θα είναι μεγαλύτερο και στην περίπτωση που αυτό διαμορφωθεί π.χ στο 8% τότε για την οφειλή των 3.000 ευρώ θα πληρώσει συνολικά 3.480 ευρώ.

3. Έκτακτες οφειλές

Οι φορολογούμενοι με έκτακτες οφειλές πχ. φόρο κληρονομιά , θα μπορούν αν τις ρυθμίσουν σε έως και 48 δόσεις.Ο αριθμός των μηναίων δόσεων θα καθορίζεται με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων. Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος η ετήσια δόση για την εξόφληση των οφειλών θα κυμαίνεται μεταξύ 4% και 25%.

4. Επιτόκιο

Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή εξετάζεται να ανέρχεται στα επίπεδα του 5% ετησίως για όσους επιλέγουν το πρόγραμμα των 12 ή 24 δόσεων ανάλογα με την οφειλή.Όσο αυξάνεται ο αριθμός των μηναίων δόσεων θα αυξάνεται το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή.

5.Ελάχιστη δόση

Η ελάχιστη μηναία δόση αναμένεται να διαμορφωθεί στα 15 ευρώ.

6.Αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών

Παράλληλα με τη νέα πάγια ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ αναμένεται να τρέξουν το σύστημα της σταδιακής αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών . Όταν θα ενεργοποιηθεί το μέτρο αυτό, οι οφειλέτες με κλειδωμένους λογαριασμούς θα ανακτούν σταδιακά τον έλεγχο τους κερδίζοντας μεγαλύτερο ακατάσχετο το όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ.Το ακατάσχετο ποσό θα αυξάνεται σταδιακά όσο εξυπηρετούν τους όρους της τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.

newmoney

pos

Ραγδαίες αλλαγές έρχονται άμεσα στις δαπάνες με πλαστικό χρήμα για το αφορολόγητο. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για κατάργηση της οριζόντιας κλίμακας και την επιβΟλή ενός οριζόντιου συντελεστή.

Συγκεκριμένα, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για την κατάργηση της προοδευτικής κλίμακας, με βάση την οποία προσδιορίζεται σήμερα το ύψος των δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα και στην επιβολή ενός οριζόντιου ποσοστού για τις ελάχιστες ηλεκτρονικές δαπάνες που χτίζουν το αφορολόγητο στο 30% του ετήσιου εισοδήματος.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πραγματοποιούν περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές για να κερδίσουν την έκπτωση φόρου.

Τα μεγαλύτερη προβλήματα από μια τέτοια αλλαγή θα τα αντιμετωπίσουν τα χαμηλότερα εισοδήματα και οι συνταξιούχοι.

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 3.000 ευρώ, όταν σήμερα κατοχυρώνει το αφορολόγητο με ηλεκτρονικές αποδείξεις αξίας 1.000 ευρώ.

Για μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ η Εφορία θα απαιτεί ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 6.000 ευρώ, όταν σήμερα ο συγκεκριμένος μισθωτός αρκεί να έχει ηλεκτρονικές αποδείξεις 2.500 ευρώ, τις οποίες μάλιστα συνήθως εξασφαλίζει από τους πρώτους μήνες του έτους.

Το εξασφαλισμένο αφορολόγητο όριο θα είναι 6.500 ευρώ, το οποίο θα φθάνει στα 8.636 ευρώ, εφόσον ο φορολογούμενος παρουσιάσει στην Εφορία πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Δηλαδή, για να επωφεληθεί ο φορολογούμενος από το προσαυξημένο αφορολόγητο θα πρέπει να έχει περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές από αυτές που προβλέπονται σήμερα.

Όπως φαίνεται το αφορολόγητο όριο διατηρείται, αλλά το χτίσιμό του θα κοστίζει ακριβότερα σε όρους ηλεκτρονικών πληρωμών στους φορολογουμένους.

Σήμερα για να εξασφαλίσουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο θα πρέπει να εμφανίσουν δαπάνες που έχουν πληρωθεί με κάρτες χρεωστικές ή πιστωτικές ή e-banking που αντιστοιχούν στο 10% του ετήσιου εισοδήματός τους για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα έως 30.000 ευρώ και 20% για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ.

eforia
Aκόμη πιο ευνοϊκό προσπαθεί να καταστήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το καθεστώς της νέας «πάγιας» ρύθμισης για τα χρέη προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου προτίθεται να συμπεριλάβει στις διατάξεις για τη νέα «πάγια» ρύθμιση το ευεργέτημα της πλήρους αποδέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών, το οποίο εφαρμόζεται ήδη στο πλαίσιο της ρύθμισης των «120 δόσεων».

Ειδικότερα, όσοι οφειλέτες υπάγονται στη νέα «πάγια» ρύθμιση έχοντας ήδη δεσμευμένους τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους για τις απλήρωτες οφειλές τους προς το Δημόσιο οι οποίες εντάσσονται στη ρύθμιση, θα δικαιούνται το ακόλουθο ευεργέτημα: οι λογαριασμοί τους θα αποδεσμεύονται, εφόσον εισέλθουν σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστημα TAXISnet και λάβουν Βεβαίωση Αποδέσμευσης, την οποία θα πρέπει να κοινοποιούν άμεσα, με κάθε πρόσφορο μέσο, στις τράπεζες στις οποίες τηρούν τους συγκεκριμένους λογαριασμούς.

Ανάλογο ευεργέτημα θα έχουν και οι εντασσόμενοι στη νέα «πάγια» ρύθμιση οφειλέτες εναντίον των οποίων θα έχει ληφθεί το μέτρο της κατάσχεσης των μισθών ή των συντάξεών τους ή άλλων εισοδημάτων τους στα χέρια αυτών που τους τα καταβάλλουν.

Για τους οφειλέτες αυτούς, οι κατασχέσεις στους μισθούς ή τις συντάξεις τους ή τα άλλα εισοδήματά τους θα σταματούν, εφόσον εισέλθουν σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστημα TAXISnet και λάβουν Βεβαίωση Αποδέσμευσης, την οποία θα πρέπει να κοινοποιήσουν άμεσα, με κάθε πρόσφορο μέσο, στον εργοδότη ή στο ασφαλιστικό ταμείο, κατά περίπτωση.

Σε κάθε περίπτωση, η αποδέσμευση θα ισχύει μόνο για τα ποσά καταθέσεων ή εισοδημάτων που δικαιούνται να λάβουν οι οφειλέτες από τη στιγμή της κοινοποίησης της βεβαίωσης και μετά και όχι για ποσά που ήδη έχουν δεσμευθεί και κατασχεθεί.

Προϋπόθεση για να επωφεληθούν του ευεργετήματος αυτού όλοι οι παραπάνω οφειλέτες θα είναι να έχουν ενταχθεί στη νέα «πάγια» ρύθμιση και να έχουν εξοφλήσει τουλάχιστον την 1η δόση αυτής. 

Σημειώνεται πάντως ότι με τη νέα «πάγια» ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, την οποία προτίθεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, θα επιτρέπεται να ρυθμίζονται μόνο οι οφειλές προς το Δημόσιο που θα βεβαιώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Όσες οφειλές βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν εντός του 2019 καθώς και όσες οφειλές έχουν βεβαιωθεί πριν το 2019 -ληξιπρόθεσμες ή μη- αλλά δεν θα έχουν ενταχθεί έως τις 7 Οκτωβρίου στη ρύθμιση των «120 δόσεων» δεν θα είναι δυνατό να ενταχθούν στη νέα «πάγια» ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων αλλά θα μπορούν να τακτοποιηθούν μόνο με την ήδη ισχύουσα ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.

Πληροφορίες που συνέλεξε ο «Ελεύθερος Τύπος.» αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υποχρεώθηκε από τους εκπροσώπους των δανειστών να κρατήσει εκτός της νέας «πάγιας» ρύθμισης όλες τις οφειλές προς το Δημόσιο που βεβαιώθηκαν μέχρι σήμερα και δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των «120 δόσεων» καθώς και όλες τις οφειλές που θα βεβαιωθούν μέχρι 31-12-2019.

Γι’ αυτές τις οφειλές οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών διεμήνυσαν στην ελληνική πλευρά ότι δεν πρέπει να καλλιεργηθεί καμία προσδοκία περισσότερων δόσεων από τις 12 ή τις 24 που ήδη προβλέπει η ισχύουσα σήμερα «πάγια» ρύθμιση, ώστε οι φορολογούμενοι που χρωστούν τα ποσά αυτά να μην τα αφήσουν απλήρωτα ή αρρύθμιστα, περιμένοντας μέχρι τις αρχές του 2020 που θα εφαρμοστεί η νέα «πάγια» ρύθμιση.

Τόνισαν μάλιστα στην ελληνική πλευρά ότι όσοι από τους οφειλέτες αυτούς δεν εντάξουν τα αρρύθμιστα ληξιπρόθεσμα χρέη τους στην ήδη ισχύουσα «πάγια» ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων, νομίζοντας ότι θα μπορούν να περιμένουν για να τα εντάξουν στην πιο ευνοϊκή νέα «πάγια» ρύθμιση που θα ισχύσει από το 2020, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με μεγάλη αυστηρότητα, δηλαδή να βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με κατασχέσεις σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία!

eforia

Νέα, πιο... μαζεμένη δημοσιονομικά πρόταση για τη διαμόρφωση της κλίμακας φορολογίας των εισοδημάτων από μισθούς, συντάξεις και αγροτικές δραστηριότητες παρουσίασε πρόσφατα στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η πρόταση αυτή, την οποία παρουσιάζει ο «Ε.Τ.», διαφέρει αισθητά από την αρχικά διατυπωθείσα καθώς προβλέπει την εκ νέου θεσμοθέτηση έκπτωσης φόρου μειούμενης αντιστρόφως ανάλογα του ύψους του εισοδήματος καθώς και τη μείωση των συντελεστών φορολογίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα για ετήσια εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.

Το αποτέλεσμα από την εφαρμογή της πρότασης αυτής στην πράξη θα είναι να περιοριστούν οι φοροελαφρύνσεις κυρίως για τους μη έχοντες εξαρτώμενα τέκνα και για τους έχοντες ένα εξαρτώμενο τέκνο οι οποίοι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.

Αναπροσαρμογή

Υπό την πίεση των ευρωπαϊκών θεσμών για περιορισμό του δημοσιονομικού κόστους των φορολογικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020 και προκειμένου να διατηρηθεί το βασικό αφορολόγητο όριο αμετάβλητο στα 8.636 ευρώ, όπως είχε υποσχεθεί και διαβεβαιώσει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναγκάστηκε να περικόψει σημαντικά το δημοσιονομικό κόστος της νέας φορολογικής κλίμακας των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, η οποία θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2020.

Οι αλλαγές

Συγκεκριμένα, η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να θέσει προς τελική έγκριση στους θεσμούς τις ακόλουθες αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών:

1. Τη μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος μέχρι τις 10.000 ευρώ.

2. Τη διατήρηση της «λογικής» της έκπτωσης φόρου, αντί του «άμεσου» αφορολογήτου, αλλά μειωμένης από τα 1.950 στα 777 ευρώ.

Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να εμμείνει στη λογική της έκπτωσης φόρου αντί να επαναφέρει το άμεσο αφορολόγητο και να το ορίσει ρητά στα 8.636 ευρώ. Προκειμένου όμως να διατηρηθεί το «έμμεσο» βασικό αφορολόγητο στα 8.636 ευρώ, η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να μειώσει την έκπτωση φόρου από το επίπεδο των 1.900 ευρώ που βρίσκεται σήμερα στο επίπεδο των 777 ευρώ, ώστε διαιρούμενη με τον νέο μειωμένο συντελεστή φόρου 9% να δίνει και πάλι «έμμεσο» βασικό αφορολόγητο περίπου 8.636 ευρώ, όσο και το ισχύον σήμερα.

3. Την προσαύξηση της έκπτωσης φόρου των 777 ευρώ κατά 33 ευρώ εφόσον ο φορολογούμενος βαρύνεται με 1 εξαρτώμενο τέκνο.

Δηλαδή, η συνολική έκπτωση φόρου για κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και κατ’ επάγγελμα αγρότη με 1 εξαρτώμενο τέκνο θα ανέρχεται σε 810 ευρώ. Η έκπτωση αυτή, διαιρούμενη με τον ελάχιστο συντελεστή 9% θα δίνει «έμμεσο» αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.000 ευρώ (ακριβώς) σε κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και κατ’ επάγγελμα αγρότη με 1 εξαρτώμενο τέκνο. Στην ουσία, με την παρέμβαση αυτή το αφορολόγητο για κάθε φορολογούμενο με 1 εξαρτώμενο τέκνο θα αυξηθεί από τα 8.863 ευρώ που ανέρχεται σήμερα (έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ/ελάχιστο συντελεστή 22%) στα 9.000 ευρώ (έκπτωση φόρου 810 ευρώ/ελάχιστο συντελεστή φόρου 9%).

4. Την προσαύξηση της έκπτωσης φόρου των 777 ευρώ κατά 123 ευρώ εφόσον ο φορολογούμενος βαρύνεται με 2 εξαρτώμενα τέκνα (συν 33 ευρώ για το πρώτο και συν 90 ευρώ για το δεύτερο τέκνο).

Δηλαδή, η συνολική έκπτωση φόρου για κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και κατ’ επάγγελμα αγρότη με 2 εξαρτώμενα τέκνα θα ανέρχεται σε 900 ευρώ. Η έκπτωση αυτή, διαιρούμενη με τον ελάχιστο συντελεστή 9% θα δίνει «έμμεσο» αφορολόγητο όριο εισοδήματος 10.000 ευρώ (ακριβώς) σε κάθε φορολογούμενο με 2 εξαρτώμενα τέκνα. Ουσιαστικά, το αφορολόγητο όριο για κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και κατ’ επάγγελμα αγρότη με 2 εξαρτώμενα τέκνα θα αυξηθεί από τα 9.091 ευρώ που ανέρχεται σήμερα (έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ/ελάχιστο συντελεστή 22%) στα 10.000 ευρώ (έκπτωση φόρου 900 ευρώ/ελάχιστο συντελεστή φόρου 9%).

5. Την περαιτέρω προσαύξηση της έκπτωσης φόρου των 900 ευρώ κατά 220 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μέχρι το 4ο.

Συνεπώς:

* Η συνολική έκπτωση φόρου για κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και κατ’ επάγγελμα αγρότη με 3 εξαρτώμενα τέκνα θα ανέρχεται σε 1.120 ευρώ (900 ευρώ μέχρι τα 2 τέκνα + 220 ευρώ για το 3ο τέκνο). Η έκπτωση αυτή θα ισοδυναμεί με «έμμεσο» αφορολόγητο όριο 11.000 ευρώ. Στην ουσία, το αφορολόγητο όριο εισοδήματος για κάθε φορολογούμενο με 3 εξαρτώμενα τέκνα θα αυξηθεί από τα 9.545 ευρώ, που ανέρχεται σήμερα, στα 11.000 ευρώ.

* Η συνολική έκπτωση φόρου για κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και κατ’ επάγγελμα αγρότη με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα (5, 6, 7, 8 ή περισσότερα) θα ανέρχεται σε 1.340 ευρώ (900 ευρώ μέχρι τα 2 τέκνα + 220 ευρώ για το 3ο τέκνο + 220 ευρώ για το 4ο τέκνο και τα επόμενα). Η έκπτωση αυτή αντιστοιχεί σε «έμμεσο» αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ (ακριβώς). Ουσιαστικά, το συνολικό αφορολόγητο θα αυξηθεί από τα 9.545 ευρώ στα 12.000 ευρώ.

6. Τη σταδιακή αποκλιμάκωση της ισχύουσας κατά περίπτωση έκπτωσης φόρου κατά 20 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 12.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει π.χ. ότι την έκπτωση φόρου των 777 ευρώ, που θα ισχύει για κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και κατ’ επάγγελμα αγρότη χωρίς εξαρτώμενα τέκνα θα την καρπώνονται ολόκληρη μόνο όσοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ. Αντιθέτως, για όσους δηλώνουν πάνω από το επίπεδο αυτό, η έκπτωση φόρου θα είναι μικρότερη από 777 ευρώ. Ετσι, για μισθωτό χωρίς τέκνα με ετήσιο εισόδημα 14.000 ευρώ θα ισχύει έκπτωση φόρου 737 ευρώ (μείον 40 ευρώ για τα 2.000 ευρώ πλέον των 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματός του).

7. Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που εφαρμόζονται στη φορολογική κλίμακα, πάνω από το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 20.000 ευρώ, κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Αυτό σημαίνει ότι:

* Ο συντελεστής φόρου 29% που εφαρμόζεται σήμερα στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 20.000.01 έως τα 30.000 ευρώ θα μειωθεί στο 28%.

* Ο συντελεστής φόρου 37% που εφαρμόζεται σήμερα στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 30.000.01 έως τα 40.000 ευρώ θα μειωθεί στο 36%.

* Ο συντελεστής φόρου 45% που εφαρμόζεται σήμερα στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ θα μειωθεί στο 44%.

Η νέα κλίμακα

Με τις παραπάνω αλλαγές, η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, η οποία θα ισχύσει από το 2020 για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες, θα έχει ως εξής:

* συντελεστής φόρου 9% (αντί 22%) για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ,

* συντελεστής φόρου 22% (όπως και σήμερα) για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 10.000,01 έως τα 20.000 ευρώ,

* συντελεστής φόρου 28% (αντί 29%) για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ,

* συντελεστής φόρου 36% (αντί 37%) για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ,

* συντελεστής φόρου 44% (αντί 45%) για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ.

Έκπτωση

Ο φόρος που θα προκύπτει από την παρακάτω κλίμακα θα μειώνεται:

* κατά 777 ευρώ για κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και κατ’ επάγγελμα αγρότη χωρίς εξαρτώμενα τέκνα,

* κατά 810 ευρώ για κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και κατ’ επάγγελμα αγρότη με 1 εξαρτώμενο τέκνο,

* κατά 900 ευρώ για κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και κατ’ επάγγελμα αγρότη με 2 εξαρτώμενα τέκνα,

* κατά 1.120 ευρώ για κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και κατ’ επάγγελμα αγρότη με 3 εξαρτώμενα τέκνα,

* κατά 1.340 ευρώ για κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και κατ’ επάγγελμα αγρότη με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

Ελαφρύνσεις

Από την εφαρμογή των παραπάνω αλλαγών στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών θα προκύψουν μειώσεις ετήσιων φορολογικών επιβαρύνσεων:

* κατά 37 έως 177 ευρώ για όσους δεν βαρύνονται με τέκνα και δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 8.636 και μέχρι 19.000 ευρώ,

* μόλις κατά 17 ευρώ για όλους όσοι δεν βαρύνονται με τέκνα και δηλώνουν ετήσια εισοδήματα άνω των 19.000 και μέχρι 50.000 ευρώ,

* κατά 20 έως 160 ευρώ για όσους βαρύνονται με 1 τέκνο και δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 8.863 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ,

* κατά 170 έως 420 ευρώ για όσους βαρύνονται με 2 τέκνα και δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 9.091 ευρώ,

* κατά 100 έως 450 ευρώ για όσους βαρύνονται με 3 τέκνα και δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 9.545 ευρώ.

Ελεύθερος Τύπος

vroutsis aytias

Στην δέσμευση ότι οι νέες πολιτικές του ασφαλιστικού θα οικοδομηθούν πάνω στις αποφάσεις των δικαστών και του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου προχώρησε σήμερα στον ΣΚΑΙ ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι μέσα στον Οκτώβριο θα γίνει η επιστροφή των χρημάτων συμψηφισμού σε ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δράσει γρήγορα.

Στόχος όπως ανέφερε είναι να φτιαχτεί ένα δίκαιο ασφαλιστικό.

Επανέλαβε ότι όλα όσα προβλέπονται από τις αποφάσεις του ΣτΕ θα αποδοθούν στο ακέραιο στους συνταξιούχους και δεν θα αδικηθεί κανείς .

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα κάνει πράξη την δέσμευση της για μείωση των εισφορών των μισθωτών κατά 5 μονάδες από πρώτης Ιουλίου του 2020 για να αυξηθεί η απασχόληση και να μειωθεί το υψηλό κόστος.

Δήλωσε παράλληλα ότι όσοι πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές θα έχουν περισσότερα οφέλη.

Οι επόμενες κινήσεις του Υπ. Εργασίας

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας μελετά νέο πίνακα συντελεστών αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των κύριων συντάξεων ο οποίος θα φέρει αυξήσεις σε όσους έχουν είτε υψηλές συντάξιμες αποδοχές (δηλαδή μεγάλο μισθό ή πολλά κέρδη) είτε πολλά χρόνια ασφάλισης.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές των αυατοαπασχολούμενων εξετάζονται διάφορα σενάρια. Η μείωση του ανώτατου πλαφόν επιβολής ασφαλιστικών εισφορών, η αποσύνδεση των εισφορών από το δηλωθέν εισόδημα αλλά και η μείωση των συντελεστών υπολογισμού από το 13,33% που είναι σήμερα.

 

eforia
Η ρύθμιση των 120 δόσεων και η παράταση μέχρι τις 7 Οκτωβρίου που δόθηκε για την ένταξη σε αυτήν, αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, ξεκαθαρίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Για μαζική ανταπόκριση των πολιτών στη ρύθμιση των 120 δόσεων μιλά το υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που έπαιξε ρόλο στην απόφαση για χορήγηση μικρής παράτασης, έως τις 7 Οκτωβρίου, για την ένταξη στη ρύθμιση.

Ωστόσο σπεύδει να ξεκαθαρίσει το υπουργείο, η ρύθμιση των 120 δόσεων και η παράταση που δόθηκε για την ένταξη σε αυτήν αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν οφειλές προς το Δημόσιο.

Δείτε επίσης: Παραλύει η χώρα από νέα απεργία στις 2 Οκτωβρίου - Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς
Και αν συνυπολογίσει κανείς την αρνητική αντίδραση των θεσμών όταν πρόκειται για ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών, δεν έχει κανένα λόγο να αμφισβητήσει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα τηρήσει την «απειλή» του αυτή στο ακέραιο.

Στη ρύθμιση 384.402 οφειλέτες

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, οι πολίτες ανταποκρίθηκαν μαζικά στην κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Μέχρι τις 27.09.2019 εντάχθηκαν στη ρύθμιση 384.402 οφειλέτες, ρυθμίζοντας οφειλές ύψους 2,4 δισ. ευρώ, οι οποίες μαζί με τις προσαυξήσεις ύψους 898,5 εκατ. ευρώ φθάνουν συνολικά στα 3,3 δισ. ευρώ.

Τα οφέλη από τη ρύθμιση

Απευθύνοντας εμμέσως πρόσκληση στους οφειλέτες του Δημοσίου να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αφού μάλλον δεν θα τους ξαναδοθεί η ευκαιρία να το κάνουν με τόσο ευνοϊκούς όρους, το υπουργείο Οικονομικών απαριθμεί τα οφέλη της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Πράγματι, τονίζεται στην ανακοίνωση, η ρύθμιση των 120 δόσεων παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη, όπως:

● Μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ.

● Μείωση επιτοκίου από 5% στο 3%.

● Δυνατότητα σε όλα τα νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή μέχρι 1.000.000 ευρώ να ρυθμίσουν την οφειλή τους μέχρι 120 δόσεις, που μέχρι σήμερα συνέβαινε μόνο για τα φυσικά πρόσωπα.

● Αποδέσμευση των κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών.

● Δικαίωμα σε όσους είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση του ν. 4611/2019 να υπαγάγουν τα χρέη τους στη νέα αυτή ρύθμιση και να επωφεληθούν των πιο ευνοϊκών όρων της.

● Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης μέσω της αντίστοιχης πλατφόρμας.

Παράταση έως τις 7 Οκτωβρίου

«Προκειμένου να επωφεληθούν των ιδιαίτερα ευνοϊκών όρων αυτής της ρύθμισης όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες και επιχειρήσεις και, δεδομένου ότι η σχετική πλατφόρμα άνοιξε από τις 5.9.2019, το υπουργείο Οικονομικών αποφασίζει τη χορήγηση παράτασης για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων μέχρι και τη Δευτέρα 7.10.2019» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων και η παράταση που δόθηκε για την ένταξη σε αυτήν αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, σπεύδει να τονίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Ευκαιρία έως 7 Οκτωβρίου και για τις 120 δόσεις για οφειλές στα Ταμεία

«Δίνουμε παράταση μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2019 σε όλους τους οφειλέτες για την συμμετοχή τους στην ρύθμιση των 120 δόσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία», είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

«Σκοπός αυτής της -μίας και μοναδικής- παράτασης είναι να διευκολυνθούν οι οφειλέτες στα Ασφαλιστικά Ταμεία καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί ιδιαιτέρως μεγάλη συμμετοχή στην ρύθμιση.»

» Τα συγκεντρωτικά στοιχεία, μέχρι σήμερα, δείχνουν να έχουν υποβληθεί πάνω από 370.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών και το συνολικό ρυθμισμένο ποσό να ξεπερνάει ήδη τα 3 δισ. ευρώ.»

» Υπενθυμίζω, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση και ότι η ένταξη των οφειλετών στην ρύθμιση των 120 δόσεων είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους να διακανονίσουν τα χρέη τους με τους πλέον ευνοϊκούς όρους» είχε συμπληρώσει.

 eforia

Ένα δεκαήμερο μόλις απέμεινε πλέον μέχρι για να εκπνεύσουν οι ρυθμίσεις με 120 δόσεις για τα χρέη στην εφορία, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών δεν δείχνουν διάθεση να ανακοινώσουν παράταση στην διορία που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. Και λόγοι παράτασης δεν προκύπτουν, από την στιγμή που δεν παρατηρείται «κοσμοσυρροή» αντίστοιχη εκείνης που παρατηρείται στην πλατφόρμα του «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον».

Το σχετικό αίτημα για παράταση της ρύθμισης έχει τεθεί και από τους φορείς των λογιστών, αλλά η απάντηση που δίνει ως τώρα το υπουργείο Οικονομικών είναι πως «η ρύθμιση άνοιξε τον Μάιο και πρέπει κάποτε να κλείσει».

Μηνύματα στους οφειλέτες

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ΑΑΔΕ ετοιμάζονται –με καθυστέρηση ίσως- να αποστείλουν ενημερωτικά SMS και email στους 4,019 εκατομμύρια οφειλέτες της εφορίας, προκειμένου να σπεύσουν να ενταχθούν το ταχύτερο στη ρύθμιση πριν αυτή κλείσει.

Ωστόσο, όπως όλα ως τώρα δείχνουν, η ευκαιρία μάλλον κινδυνεύει να χαθεί:

– παρότι η ρύθμιση άνοιξε τον Μάιο και προϋπόθεση για να ενταχθούν στις 120 δόσεις είναι να μην αφήσουν νέα απλήρωτα χρέη στην εφορία, οι οφειλέτες στην εφορία αυξήθηκαν κατά 270 χιλιάδες σε 1 μήνα, από τα 3,75 εκατ. ΑΦΜ τον Ιούνιο σε 4,02 εκατ. ΑΦΜ τον Ιούλιο. Και αυτό αφορά όσους «γονάτισαν» από τους φόρους εισοδήματος, πριν καν εκδοθούν τα –μειωμένα- εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Πρακτικά δηλαδή, 4 εκατομμύρια οφειλέτες βγήκαν «εκτός μάχης» πριν καν μπουν στη ρύθμιση και, αν θελήσουν τελικά να ενταχθούν, θα πρέπει πρώτα να εξοφλήσουν τους απλήρωτους φόρους του 2019,πριν μπορέσουν να ρυθμίσουν σε 120 δόσεις τα παλαιά χρέη τους από το 2018 και πριν.

– από τα 4 εκατ. οφειλέτες, ούτε 1 στους 100 δεν έχει μπει ακόμα στις 120 δόσεις. Παρότι εδώ και δύο εβδομάδες «τρέχουν» οι νέες 120 δόσεις (αππο 20ευρώ το μήνα, με μειωμένο επιτόκιο 3%, 120 δόσεις για τις επιχειρήσεις, αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών κλπ) έχουν γίνει μόλις 36.381 ρυθμίσεις, για χρέη 308.453.395 ευρώ και σύνολο προσαυξήσεων 131.816.893. Δηλαδή ούτε μισό δισ. ευρώ αθροιστικά (440.270.289 ευρώ μόλις) από το «βουνό» των 185 δισ. ευρώ των χρεών στην εφορία (οφειλές 104,5 δισ. και 80 δισ. προσαυξήσεις). Και από τα 440 εκατ. ευρώ των ρυθμίσεων, έχουν ως τώρα εισπραχθεί/καταβληθεί σε δόσεις και προκαταβολές ή εφάπξ εξόφληση μόλις 28.793.582 ευρώ!

«Τρύπα» στα έσοδα

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί γκρίνιες και ανησυχίες εκ μέρους των δανειστών. Τα τεχνικά κλιμάκια που εξετάζουν την κατάσταση διαβλέπουν «τρύπα» 200 εκατ. ευρώ, λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης των οφειλετών. Με άλλα λόγια, αν δεν σπεύσουν περισσότεροι οφειλέτες, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει εισπράξεις με άλλους τρόπους. Αισιοδοξούν όμως πως τελικά, για φέτος, η ρύθμιση θα αποδώσει 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή ...υπερδεκαπλάσια έσοδα από όσα ως τώρα έχει αποφέρει.

Με τα δεδομένα αυτά όμως, εξασθενεί και η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης για τις μεγάλες αλλαγές που θέλει να επιφέρει και στην μόνιμη (πάγια) ρύθμιση των 12-24 δόσεων. Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να ισχύσουν 18-24 δόσεις αντί για 12, αλλά και 36 αντί 24 που ισχύει για οφειλές από έκτακτη αιτία (κληρονομιά, φορολογικό έλεγχο κλπ).

Κλιμάκωση θα γίνεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια (πόσα μπορεί να δίνει ο οφειλέτης) αλλά τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών δείχνουν επιμονή και στα περιουσιακά κριτήρια. Στην αντίληψή τους δεν χωρά απλώς το πόσα έχει για να δίνει ο οφειλέτης, αλλά εκτιμούν πως αν έχει περιουσία, θα πρέπει να την ρευστοποιεί ο ίδιος ή και να κατάσχεται, προκειμένου να εξοφληθεί ταχύτερη η οφειλή στο δημόσιο.

Αν όμως οι 120 δόσεις δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, τότε ακυρώνεται και η συζήτηση με τους θεσμούς για την ανάγκη αύξησης ή διπλασιασμού των δόσεων για τις μόνιμες ρυθμίσεις χρεών. Και ειδικά μάλιστα, μετά και την μείωση στην επιβολή νέων φόρων που ήδη έχει ξεκινήσει.

newmoney

Περισσότερα Άρθρα...