H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι οι Έλληνες πολίτες υπερφορολογούνται

Γενικά
Tools

forologisi

Αντίθετη με τον τέως υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά στο θέμα της φορολογίας.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 8η θέση μεταξύ των 28 της ΕΕ σε ό,τι αφορά τους φόρους σε ακίνητα και καύσιμα, επιβεβαιώνοντας ότι οι Έλληνες πολίτες υπερφορολογούνται, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Επισημαίνεται ότι ο Γιάννη Στουρνάρας είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι: Οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται. Στο φόρο εισοδήματος είμαστε κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης που είναι στο 4% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με την Κομισιόν η Ελλάδα κατατάσσεται 5η μεταξύ των «28» σε ό,τι αφορά τους φόρους στην ακίνητη περιουσία και 8η σε ό,τι αφορά τους φόρους στα καύσιμα.

Σην έκθεση, που πρόκειται να δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα σήμερα στις Βρυξέλλες, αναδεικνύεται το εξής παράδοξο: αν και μεταξύ των πιο υπερφορολογημένων χωρών, τα έσοδα από τους φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα παραμένουν συγκριτικά χαμηλά. Ειδικότερα, τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στην Ευρώπη των 28 αντιστοιχούν σε 39,4%, στην ευρωζώνη σε 40,4%, ενώ στην Ελλάδα μόλις στο 33,7%.

Αυτά κατά βάση οφείλεται στην υψηλή φοροδιαφυγή, σε συνδυασμό με τη βίαιη συρρίκνωση της οικονομίας, που προκλήθηκε από τα σκληρά μέτρα λιτότητας. Στέλεχος της Κομισιόν υπογραμμίζει ότι: «Παρά τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς από ό,τι δείχνουν οι επιμέρους φορολογικοί δείκτες, η Ελλάδα παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα όσον αφορά στην είσπραξη φόρων».

sofokleousin