eyro psila

Αν και τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση διέψευσε τη σχετική φημολογία που σχετιζόταν με την αλλαγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης το επιβεβαίωσε.

Όπως ανέφερε ο ίδιος σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του MEGA, η κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το θέμα αυτό.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι γίνονται προσπάθειες να γίνει δικαιότερος αναφέροντας ως παράδειγμα την μεταφορά του βάρους από τον κύριο φόρο, που αφορά σε όλα τα ακίνητα, στον συμπληρωματικό φόρο. Άφησε δε ανοιχτό τον χρόνο αποπληρωμής της πρώτης δόσης ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει όλο το ποσό να έχει καταβληθεί έως τον Φεβρουάριο του 2016 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για εισπράξεις 2,6 δισ. ευρώ το οικονομικό έτος 2015.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε, επίσης, ότι στον διάλογο για το θέμα με τους δανειστές υπάρχουν συζητήσεις για κάποιες οριακές αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες.

Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στο θέμα των φορολογικών ελέγχων διευκρινίζοντας ότι απευθύνονται στους πολύ ακριβούς χώρους διασκέδασης, ξενοδοχεία και όχι στην καντίνα ή στο τυροπιτάδικο. Έστειλε μάλιστα μήνυμα σε όσους αντιδρούν στους ελέγχους λέγοντας πως «σε όσα λίγα φαινόμενα είχαμε τσαμπουκά τους προειδοποιώ να ασχοληθούν με άλλα σπορ στη ζωή τους».

Ανακοίνωσε, δε, ότι θα ζητήσει να γίνει πιο αυστηρό το πλαίσιο και να υπάρχει δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων συνεργάστηκαν για φαινόμενα φοροδιαφυγής.

 

enfia menei pano diadil

Σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Οκτώβριο ως και το Φεβρουάριο θα καταβληθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ που θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία 2,65 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο οικονομικών εξετάζει αλλαγές που φέρνουν τεράστιες επιβαρύνσεις έσως και τριπλασιασμό του συμπληρωματικού φόρου.

Οπως δήλωσε χθές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης ο φόρος επί των ακινήτων θα προσδιοριστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες αλλά με αλλαγές στους συντελεστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές προβλέπουν αύξηση των εσόδων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, που υπολογίζεται με βάση την αξία όλης της ακίνητης περιουσίας, έναντι των εσόδων από τον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ, που επιβάλλεται ανά τετραγωνικό μέτρο.

Συγκεκριμένα στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ως επικρατέστερο σενάριο τη μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου με ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών του.

Μέχρι σήμερα συμπληρωτικός φόρος επιβάλλεται σε ακίνητα με συνολική αξία περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ, και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%.

Μία από τις προτάσεις που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 200.000 ευρώ ή στα 250.000 ευρώ, με τους συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να υπερβαίνουν το 1,5%. Αυτό σημαίνει τεράστια αύξηση του συμπληρωματικού φόρου, μέχρι και τριπλασιασμός του, σε όσους βρίσκονταν στα χαμηλότερα κλιμάκια του.

Ακόμη εξετάζεται να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία και ταυτόχρονα να αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια.
http://www.sofokleousin.gr/archives/246123.html

enfia

Μεγάλες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ με θύματα όσους διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές με υψηλότερες αντικειμενικές φέρνει το υπουργείο οικονομικών.

Τη δέσμευση ότι ο ΕΝΦΙΑ φέτος θα αλλάξει ώστε να καταστεί πιο δίκαιος και πιο αποτελεσματικός έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση του σχεδιασμού, ώστε ο φόρος του ΕΝΦΙΑ να γίνει πιο δίκαιος.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα φέρει μεγάλα βάρη στις ήδη επιβαρυμένες περιουσίες και κυρίως σε μεσαίες και μεγαλύτερες κατοικίες.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις υφιστάμενες αντικειμενικές τιμές, ενώ θα παραμείνει ο στόχος για εισπράξεις 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι να θεσπιστεί αφορολόγητο στο ύψος των 50 τετραγωνικών μέτρων μόνο για ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης.

Η όποια διαφορά προκύψει στην εισπραξιμότητα του μέτρου θα πέσει σε όσους έχουν ακίνητα σς περιοχές με υψηλότερες αντικειμενικές αξίες.

Το όριο δεν έχει καθοριστεί ακόμη, ενώ ταυτόχρονα εξετάζεται αύξηση του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα που υπολογίζεται μαζί με τον ΕΝΦΙΑ και πολλές φορές τον ξεπερνά.

Σήμερα ο συμπληρωτικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται για συνολική αξία περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%.

Εξετάζεται να μειωθεί το όριο των 300.000 ευρώ και να διπλασιαστούν οι συντελεστές φέρνοντας υπέρογκους φόρους για όσους διαθέτουν μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Ο φόρος θα πρέπει να έχει εισπραχθεί το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2016 και οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται από το υπουργείο Οικονομικών έχουν επιπτώσεις στον αριθμό των δόσεων στον οποίο θα κληθούν οι φορολογούμενοι να εξοφλήσουν τον φόρο.

Αν ο φόρος ξεκινήσει να εισπράττεται από τον Σεπτέμβριο και να εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου.

forolog diloseis

Παρατείνεται μέχρι τις 20 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων με απόφαση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, η προθεσμία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων που έληγε στις 30 Ιουνίου παρατείνεται έως τις 20 Ιουλίου.

Με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται ένα αίτημα των φοροτεχνικών αλλά και των πολιτών οι οποίοι είχαν πρόβλημα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος και του μεγάλου αριθμού δηλώσεων που έπρεπε να κατατεθούν μέσα σε στενό χρονικό πλαίσιο. 

foroi

Ακόμη και 24 για όσους αποδείξουν στη ΔΟΥ ότι δεν έχουν να πληρώσουν! Ανάσα σε πολίτες, έσοδα για το κράτος

Σε 12 δόσεις μπορούν να πληρώσουν και φέτος οι πολίτες τον φόρο εισοδήματος ή όποιον άλλο φόρο δεν μπορούν να καταβάλουν εγκαίρως!

Πρόκειται για μια διευκόλυνση που δίνει μεν μια ανάσα στους φορολογουμένους, αλλά επί της ουσίας βοηθά το υπουργείο Οικονομικών να διασφαλίσει τα φορολογικά έσοδά του και μάλιστα... με τόκο!

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου, η νομοθεσία επιτρέπει την τμηματική καταβολή φόρων με 12 δόσεις προτού καν γίνουν οι φόροι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Απαιτούμενο είναι να αποδείξει ο φορολογούμενος την αδυναμία έγκαιρης καταβολής τους με τις προβλεπόμενες δόσεις.

Συγκεκριμένα, όποιος φορολογούμενος γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν μπορεί να εξοφλήσει τους φόρους για τα εισοδήματα ή την περιουσία του (για τα ακίνητα, τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα σκάφη του κ.λπ.) στις πολύ λίγες δόσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία (σε τρεις ως έξι δόσεις) αποκτά το δικαίωμα να ρυθμίσει την εξόφλησή τους σε 12 μηνιαίες δόσεις, πολύ πριν οι οφειλές του αρχίσουν να γίνονται ληξιπρόθεσμες!

Το δικαίωμα

Το ίδιο δικαίωμα προβλέπεται και για οποιονδήποτε άλλον φόρο, όπως ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου, ο φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής και ο ΦΠΑ!

Aς δούμε ένα παράδειγμα:

Εάν ένας φορολογούμενος υποβάλει φέτος τη φορολογική δήλωση τον Ιούλιο κι από την άμεση εκκαθάριση που θα γίνει μέσω του συστήματος ΤΑΧΙSnet διαπιστώσει ότι το ποσό που πρέπει να πληρώσει είναι 3.000 ευρώ και ότι θα πρέπει να το καταβάλει σε τρεις δόσεις -1.000 ευρώ ως τις 31/8/2015, άλλα 1.000 ευρώ ως τις 30/9/2015 και άλλα 1.000 ευρώ ως τις 30/11/2015-, έχει το δικαίωμα να ζητήσει η εξόφληση του ποσού αυτού να γίνει σε 12 μηνιαίες δόσεις με την υποβολή αίτησης υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση» πολύ προτού λήξει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης. Μπορεί, για παράδειγμα, να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση» στις 30 Ιουλίου 2015 και να πληρώσει το 1/12 της οφειλής του, δηλαδή ένα ποσό της τάξεως των 250 ευρώ, αντί το 1/3 που ισοδυναμεί με 1.000 ευρώ!

Ομως το υπόλοιπο ποσό της κανονικής πρώτης δόσης, δηλαδή το ποσό των 750 ευρώ, θα καταστεί αυτόματα από την 1/8/2015, ληξιπρόθεσμο και θα επιβαρύνεται με μηνιαίο τόκο 0,7% για όσο μένει ανεξόφλητο.

Η εξέλιξη αυτή όμως δεν θα ζημιώσει και τόσο πολύ τον φορολογούμενο, αφού η δεύτερη από τις 12 μηνιαίες δόσεις, η οποία θα λήγει στις 31/8/2015, θα είναι λίγο μεγαλύτερη των 250 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση δε ο φορολογούμενος, αντί να υποχρεωθεί να πληρώσει 3.000 ευρώ ως τις 30 Νοεμβρίου 2014 σε τρεις δόσεις των 1.000 ευρώ έκαστη, θα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει το ποσό των 3.000 ευρώ σε 12 μηνιαίες δόσεις των 250 ευρώ έκαστη ως τις 30 Ιουνίου 2016, με μικρή μηνιαία επιβάρυνση 0,7% για κάθε υπόλοιπο που θα γίνεται ληξιπρόθεσμο και ώσπου να αποπληρωθεί.

ix botilirisma

Νέα επιβάρυνση για εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων θα επιβληθεί μέσω της αύξησης του φόρου στα ασφάλιστρα από το...
10% που κυμαίνεται στο 15%.

Ειδικότερα στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και εγκρίθηκε πρόσφατα από το ελληνικό κοινοβούλιο το οποίο περιλαμβάνει τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές αναφέρει ειδικά για τις ασφάλειες πως αυξάνεται ο φόρος από το 10% στο 15%.

Με μια πρώτη ματιά η αύξηση του φόρου κατά 5% φαίνεται μικρή, ωστόσο η αύξηση που καταγράφεται αγγίζει το 50%, και βέβαια πραγματοποιείται τη στιγμή που κυκλοφορούν περίπου 1,5 εκατ. οχήματα ανασφάλιστα με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε αύξηση μπορεί να τονώσει ανάλογα και τη μάστιγα που πλήγει εδώ και χρόνια τον κλάδο...

foroi

Στο στόχαστρο του φοροεισπρακτικού μηχανισμού μπαίνει ο Ιδιωτικός Τομέας βάσει των όσων προβλέπονται τόσο στην επικαιροποιημένη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές όσο και στο σχέδιο των πιστωτών.

Τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα προκαλούν σειρά ερωτημάτων αναφορικά με το αν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος, που θα επιτρέπει την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και θα ενισχύει τη ρευστότητα.

Η φορο-επιδρομή επηρεάζει άμεσα τις επιχειρήσεις, καθώς το ύψος των νέων φόρων ανέρχεται σε 1,65 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-16Οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα τη διετία 2015-16 (1% για φέτος και 2% για το επόμενο έτος) φέρνουν μέτρα-φωτιά και νέες φοροεπιβαρύνσεις σε επιχειρήσεις, μεσαία εισοδήματα και καταναλωτές. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που αυτά εφαρμοστούν θα βυθίσουν ακόμα περισσότερο στην ύφεση την αγορά, εντείνοντας το πρόβλημα της ρευστότητας. Το δημοσιονομικό κενό για την επόμενη διετία ανέρχεται συνολικά σε 9,564 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,62 δισ. ευρώ αφορούν στη φετινή χρονιά (τα υπόλοιπα 5,944 δισ. ευρώ το 2016).

Η φορο-επιδρομή επηρεάζει άμεσα τις επιχειρήσεις, καθώς το ύψος των νέων φόρων ανέρχεται σε 1,65 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-16. Ειδικότερα, προβλέπεται επιβολή έκτακτης εισφοράς 12% στις εταιρείες με κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ το 2014. Η εισφορά καταβάλλεται σε δύο ετήσιες δόσεις και αναμένεται να αποδώσει επιπλέον έσοδα 600 εκατ. το 2016. Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.404 επιχειρήσεις. Επιπλέον, προβλέπεται η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των νομικών προσώπων από το 26 σε 29% με άμεση εφαρμογή (από τη χρήση του 2015). Το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνεται και στη λεγόμενη «πρόταση Γιούνκερ» που παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό. Αφορά σε περίπου 14.930 εταιρείες με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ, οι οποίες θα κληθούν να καταβάλουν το 2016 έξτρα φόρο 410,5 εκατ. ευρώ.

Σε μια προσπάθεια περαιτέρω τόνωσης των φορολογικών επιδόσεων, οι δανειστές έχουν ζητήσει αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% για: όλες τις ατομικές επιχειρήσεις,τους ελεύθερους επαγγελματίες καιτις προσωπικές εταιρείες.

Το ποσοστό για τις ανώνυμες εταιρείες, βάσει προτάσεων των δανειστών, ανέρχεται σε 100% (από 80%).

 

Κύμα ανατιμήσεων επηρεάζει την τσέπη του καταναλωτή

Εκτός από τις επιχειρήσεις, δραματικές είναι οι επιπτώσεις και για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέους φορολογικούς συντελεστές, οι οποίοι οδηγούν σε σαρωτικές αλλαγές στις τιμές των προϊόντων λόγω μετατάξεων.

Έξτρα έσοδα της τάξεως των 680 εκατ. ευρώ για φέτος και 1,360 δισ. ευρώ για το 2016 φιλοδοξεί να βάλει στον κρατικό κορβανά η κυβέρνηση μέσω των αλλαγών στον ΦΠΑΗ κυβέρνηση φιλοδοξεί να βάλει στον κρατικό κορβανά έξτρα ποσά της τάξεως των 680 εκατ. ευρώ για φέτος και 1,360 δισ. ευρώ για το 2016. Με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, προτείνονται τρεις συντελεστές ΦΠΑ: ο χαμηλός (6%, για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρων), ο μεσαίος (13%, για εφημερίδες, περιοδικά, «βασικά και φρέσκα» τρόφιμα, τιμολόγια ενέργειας και νερού, ξενοδοχεία, εστιατόρια) και ο υψηλός (23%, για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του επεξεργασμένου φαγητού).

Σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα, το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε σε σημαντική υποχώρηση, δίνοντας τη συγκατάθεσή του για την άνοδο του μεσαίου συντελεστή από το 11% στο 13%. Από τη μεριά τους, οι δανειστές ζητούν την επιβολή δύο ΦΠΑ: 23% για όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και 11% μόνο για φάρμακα, είδη διατροφής και υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία. Απαραίτητη προϋπόθεση η τοποθέτηση των λογαριασμών ρεύματος στον υψηλό συντελεστή (κάτι το οποίο η Αθήνα απορρίπτει) και κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και των εκπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των μειώσεων κατά 30% στους συντελεστές για τα νησιά του Aιγαίου.

 

Εισφορά αλληλεγγύης

Όσον αφορά στην εισφορά αλληλεγγύης, φορο-επιβαρύνσεις και μάλιστα αναδρομικά από τον Iανουάριο του 2015 έρχονται για τους φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

H πρόταση της Aθήνας στους δανειστές περιλαμβάνει την κατάργηση της έκπτωσης 30% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που ισχύει από τις αρχές του έτους, για όσους εμφανίζουν εισοδήματα 30.000 - 50.000 ευρώ. Παράλληλα, για τους φορολογούμενους με υψηλότερα εισοδήματα η εισφορά αλληλεγγύης αυξάνεται σημαντικά καθώς οι νέοι συντελεστές θα είναι μεγαλύτεροι ακόμη και σε σχέση με το 2014, φθάνοντας μέχρι το 8% επί του εισοδήματος.

 

H κλιμάκωση της νέας έκτακτης εισφοράς έχει ως εξής:

0,7% για εισοδήματα από 12.000 - 20.000 ευρώ.1,4% για εισοδήματα από 20.001 - 30.000 ευρώ.2% για εισοδήματα από 30.001 - 50.000 ευρώ.4% για εισοδήματα από 50.001 - 100.000 ευρώ.6% για εισοδήματα από 100.001 - 500.000 ευρώ.8% για εισοδήματα μεγαλύτερα των 500.000 ευρώ.

Tο μέτρο προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση εσόδων κατά 220 εκατ. ευρώ φέτος και κατά 250 εκατ. ευρώ το 2016.

Περισσότερα Άρθρα...