Τι θα συμβεί στα μουσεία της Αθήνας μέσα στο 2014;

Πολιτισμός
Tools

mouseio prothiki episkeptes

Οι διευθυντές τεσσάρων από τα σημαντικότερα ελληνικά αρχαιολογικά μουσεία μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις δράσεις που ετοιμάζουν τη νέα χρονιά, η οποία προβλέπεται ιδιαίτερα πλούσια και ξεχωριστή.

Μουσείο Ακρόπολης

Τρεις κύριες δράσεις με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας σχεδιάζει το Μουσείο της Ακρόπολης για το 2014. Η πρώτη -και βασικότερη-- θα αφορά σε μια σειρά από νέες ψηφιακές εφαρμογές στην Αίθουσα του Παρθενώνα, όπου με την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της τρισδιάστατης σάρωσης, τα γλυπτά θα αποκατασταθούν όπως ήταν στην αρχαιότητα.

«Είναι κάτι που ήδη έχουμε ξεκινήσει πειραματικά και τη νέα χρονιά πρόκειται να αναπτύξουμε στη ζωφόρο, στις μετόπες και στα αετώματα. Τα γλυπτά αυτά δεν ήταν στην αρχαιότητα όπως παρουσιάζονται σήμερα, αλλά είχαν και επίθετα χάλκινα τμήματα, όπως όπλα για τους πολεμιστές, χαλινάρια αλόγων ή στεφάνια στα κεφάλια των θεών.

Με την ψηφιακή συμπλήρωσή τους, ο επισκέπτης θα αποκτά μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα της αυθεντικής όψης τους», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μεγάλη ποικιλία παρουσιάζει το πρόγραμμα του Μουσείου για το α΄ εξάμηνο του 2014, περίοδο που η χώρα μας αναλαμβάνει και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η νέα χρονιά σηματοδοτείται με την παράταση της περιοδικής έκθεσης «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» ως τις 29 Ιουνίου 2014 λόγω της ελληνικής προεδρίας.

«Η έκθεση, που είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οδήγησε σε αύξηση των εσόδων του μουσείου από 45% ως 81%», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Γεώργιος Κακαβάς.

Νομισματικό Μουσείο

Για το α΄ εξάμηνο του 2014 το Μουσείο σχεδιάζει τα παρακάτω:

Την ολοκλήρωση δύο περιοδικών εκθέσεων: «Η έννοια του χρόνου στην αρχαιότητα», που εγκαινιάστηκε στις 21 Οκτωβρίου 2013 και προβλέπεται να διαρκέσει έως τις 21 Ιανουαρίου 2014 και«Παντέχνου πυρός σέλας. Λαμπερές ιστορίες φωτιάς. Φωτιά και Νόμισμα - Αρχαιολογία και Φωτιά»,που θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου 2014.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Όσοι δεν πρόλαβαν να δουν τις «Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας», υπάρχει ακόμα αρκετός καιρός. Η παράταση της έκθεσης ως τις 8 Μαΐου 2014 αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξε το κοινό, γεγονός που οφείλεται τόσο στην ιδιαίτερη θεματολογία της -παρουσιάζει 24 σύνολα ταφών γυναικών από την Ελλάδα (Αττική, Εύβοια, Μακεδονία, Κρήτη), την Κύπρο, τη Νότια Ιταλία και την Ετρουρία-- όσο και στην ανθρώπινη διάστασή της.

οναιρ