Δεν θα καταργηθούν οι τοπικές μονάδες - πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ

Γενικά
Tools
Καπνός χωρίς φωτιά φαίνεται τελικά να είναι το θέμα της κατάργησης των τοπικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ που έχει ξεσηκώσει στην κυριολεξία τις τοπικές κοινωνίες και έχει προκαλέσει σειρά επισκέψεων δημάρχων και επικεφαλείς παρατάξεων στο γραφείο του Υπουργού Υγείας κ. Αδωνη Γεωργιάδη.

Τον Υπουργό Υγείας επισκέφθηκαν για το θέμα αυτό ο δήμαρχος Αγ. Παρακευής κ. Ζορμπάς, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ελληνικού - Αργυρούπολης, κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, και άλλοι στη συνέχεια για να του διαμαρτυρηθούν έντονα και να απαιτήσουν την παραμονή και αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ στους δήμους τους. 

Ο κ. Γ. Κωνσταντάτος επέδωσε προσωπικά στον Υπουργό και έντονο Ψήφισμα Διαμαρτυρίας με τις υπογραφές πολλών εκατοντάδων επώνυμα διαμαρτυρόμένων πολιτών του δήμου! 

Υπουργός διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους - για την περίπτωση μάλιστα του ΕΟΠΥΥ Αργυρούπολης, η δήλωσή του είναι και μαγνητοσκοπημένη - ότι δεν υπάρχει πρόθεση κατάργησης των τοπικών μονάδων, αλλά αντίιθετα αναβάθμισης της λειτουργίας τους σε μια προσπάθειας αποκέντρωσης της πρωτοβάθμιας υγείας και αποσυμφόρησης των νοσοκομείων.

Ομως, παρ΄όλα αυτά, το κλίμα ανησυχίας κλιμακώνεται καθημερινά κυρίως από τους εργαζόμενους που έχουν δει τον τελευταίο καιρό τις πρωτοφανείς ελλείψεις, την υπολειτουργία και την απαξίωση στοις μονάδες τους.

Ο κ. Γεωργιάδης ενημερώνει ότι - με κριτήριο την αρτιότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του θεσμού- το μόνο που συζητείται από την Κυβέρνηση είναι δημιουργία ενός ενιαίου φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας με την υπαγωγή του ΕΣΥ στον ΕΟΠΥΥ η αντίστροφα.

Τις προσεχείς ημέρες αναμένονται τα πορίσματα και οι προτάσεις δύο διαφορετικών επιτροπών οι οποίες έχουν συσταθεί για αυτό το σκοπό και εργάζονται με κατεύθυνση την παραπάνω στόχευση του Υπουργείου Υγείας.

Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλης Ζορμπάς μάλιστα με την πρόσθετη ιδιότητά του ως Ιατρός –Πνευμονολόγος με πολυετή εργασιακή εμπειρία στα Ιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) μετέφερε στον Υπουργό την πεποίθησή του ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση των Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας και εξέφρασε την άποψή του ότι οι Νομαρχιακές Μονάδες θα πρέπει να λειτουργούν και σε εφημερίες παρέχοντας πλήρη και αποτελεσματική πρωτοβάθμια περίθαλψη στους πολίτες.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, συνοδευόμενος και από τον Δ/ντή του ΕΟΠΥΥ Αργυρούπολης, κ. Λ. Παπαϊωάννου, υπογράμμισαν στον Υπουργό, όχι μόνο ότι είναι μη αποδεκτή κάθε τυχόν σκέψη για την ενσωμάτωση του ΕΟΠΥΥ Αργυρούπολης με τον αντίστοιχο της Γλυφάδας με μεταφορά της έδρας του - γεγονός που , όπως τόνισε, θα βλάψει καίρια και θα ταλαιπωρήσει αφάνταστα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, συνταξούχους, αλλά και ανέργους της Αργυρούπολης και των γύρω περιοχών της - αλλά, αντίθετα,  εκτός της παραμονής του στην Αργυρούπολη, όπου λειτουργεί εδώ και 40 χρόναι, επιβάλλεται και η ΑΜΕΣΗ αναβάθμισή του στα πλαίσια της δημιουργίας ενός ισχυρού πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας ικανού να εξυπηρετεί και να καλύπτει τις ανάγκες των πολλών εργαζόμενων, συνταξιούχων και ανέργων, και όχι των λίγων προνομιούχων και εκλεκτών.     

Ο Υπουργός συντάχθηκε με αυτές τις προτάσεις και διαβεβαίωσε ότι σε αυτή ακριβώς την τροχιά κινείται και ο σχεδιασμός του Υπουργείου.

Ιδωμεν...