Πώς θα γίνει η ρύθμιση των οφειλών των καταναλωτών στη ΔΕΗ

Καύσιμα
Tools

dei

Έως 36 δόσεις (από 8) και μειωμένη προκαταβολή κατά το ήμισυ 10%, προβλέπει το νέο σχέδιο ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ, το οποίο τίθεται σε ισχύ από αύριο.

Οι ρυθμίσεις θα είναι έντοκες με το συμβατικό επιτόκιο να είναι γύρω στο 5,7%, ενώ προϋπόθεση είναι η εμπρόθεσμη καταβολή των τρεχουσών λογαριασμών, εκτός από τα ευάλωτα νοικοκυριά. Παράλληλα, δεν υπάρχει κάποια προθεσμία.

Ο υπουργός Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την ανακοίνωση του νέου σχεδίου, προανήγγειλε σύντομα ανακοινώσεις για μείωση του κόστους ενέργειας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια όπως ζητούν οι δανειστές.

Όπως ανέφερε, η ΔΕΗ δίνει τη δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη που συσσώρευσαν στην κρίση.

Το νέο σχέδιο θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε μια δύσκολη στιγμή. Μάλιστα, έδωσε έμφαση στο δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν ήταν δημόσια η ΔΕΗ δεν θα μπορούσε να κάνει αυτή την διευκόλυνση και πρόσθεσε ότι αυτό το σχέδιο το αγκάλιασαν όλα τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι οι οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα 1,9 δις ευρώ και ανέφερε ότι το νέο σύστημα ψηφίστηκε ομόφωνα από το ΔΣ της ΔΕΗ καθώς λύνει το θέμα των χρεών προς τη ΔΕΗ και θα ανακουφίσει τους καταναλωτές.

Πιο αναλυτικά, η εξόφληση των οφειλών θα γίνεται έως και σε 36 δόσεις, όπου ο αριθμός θα είναι σε συνάρτηση του προφίλ του πελάτη και με βάση την οικονομική κατάσταση, δηλαδή με το νέο σχέδιο οι δόσεις, που ήταν περίπου οκτώ, 5πλασιάζονται.

Εξαιρούνται οι εποχιακές επιχειρήσεις. Θα υπάρχει προκαταβολή από 10% και από 8 ως 18 δόσεις για τις τουριστικές και εποχιακές επιχειρήσεις, συναρτήσει της συνέχειας λειτουργίας τους.

Με το ισχύον πρόγραμμα προβλέπονταν 8 δόσεις μεσοσταθμικά για τους οικιακούς και για τις επιχειρήσεις 4 - 6 δόσεις.

Παράλληλα, μειώνεται η προκαταβολή στο 10% από 20%. Για όσους είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού τιμολογίου για τις ευάλωτες ομάδες θα έχουν από 40 έως 60 δόσεις.

Παροχή δυνατότητας ένταξης στις νέες ρυθμίσεις θα έχουν και οι καταναλωτές οι οποίοι ήδη έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους με όρους λιγότερο ευνοϊκούς.

Τέλος, προβλέπεται προκαταβολή μικρότερη και περισσότερες δόσεις σε πελάτες που έχουν μη ορθή συμβατικά συμπεριφορά, στους οποίους παρέχεται η ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων τους με την επιχείρηση.

Δηλαδή, δίνεται η δυνατότητα και σε "κακούς" πελάτες που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να πάρουν δόσεις ή απαιτούσε η ΔΕΗ μεγάλη προκαταβολή. Στόχος, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης είναι να γυρίσει σελίδα, υπογραμμίζοντας ότι θέλει η επιχείρηση να επαναπροσδιορίσει τη σχέση με τους πελάτες σε νέα βάση.

Ο κ. Παναγιωτάκης προανήγγειλε και μείωση του κόστους ρεύματος, δηλώνοντας ότι η επιχείρηση και το υπουργείο σύντομα θα είναι σε θέση να προβεί σε ανακοινώσεις.