Ηλιούπολη: Σχέδιο «πράσινος δήμος» με τη συμμετοχή των πολιτών

Ηλιούπολης
Tools

spitia prasina

Στην υποβολή στο Γραφείο του Συμφώνου των Δημάρχων του «Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια», με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% εντός των ορίων του Δήμου, έως το 2020, προχώρησε ο Δήμος Ηλιούπολης.

Το Σχέδιο Δράσης συντάχθηκε με τη συμμετοχή των κατοίκων και φορέων της πόλης και την τεχνική υποστήριξη της εταιρείας «ΕΠΤΑ Σύμβουλοι-Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων».

Σύμφωνα με τη Βασική Απογραφή Εκπομπών, στην Ηλιούπολη το 2009 εκπέμφθηκαν συνολικά 386.796 τόνοι CO2, από τους οποίους περίπου 3% από τα δημοτικά κτίρια, οχήματα και τον οδοφωτισμό, 47% από τον οικιακό τομέα, 19% από τον τριτογενή τομέα και 32% από τα ιδιωτικά οχήματα.

Στο «Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια» περιγράφονται οι δράσεις που προγραμματίζει να αναλάβει ο Δήμος για την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δραστηριοτήτων του και την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, χρονοδιάγραμμα και τρόπους χρηματοδότησης των προτάσεων αλλά και τρόπους παρακολούθησης των στόχων που τέθηκαν.

Ο Δήμος Ηλιούπολης, προχωρά ήδη στην υλοποίηση μέτρων που περιγράφονται σε αυτό. Έτσι, έχει ξεκινήσει η αντικατάσταση των ενεργοβόρων λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού με νέους, ενεργειακά αποδοτικότερους, προχωράει η σύνδεση των δημοτικών κτιρίων με το δίκτυο του φυσικού αερίου, ενώ σε χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ έχουν κατατεθεί προτάσεις χρηματοδότησης για τη βιοκλιματική ανάπλαση του χώρου «Χαλικάκη» και την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και δημοτικών κτιρίων της πόλης.

Παράλληλα, ο δήμος προετοίμασε συνοπτικό φυλλάδιο με οδηγίες εξοικονόμησης ενέργειας το οποίο θα διανεμηθεί στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της πόλης.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης, οι επιμέρους στόχοι του δήμου προβλέπουν την μείωση των εκπομπών CO2 των δημοτικών κτιρίων κατά 40%, των δημοτικών οχημάτων κατά 24%, του οδοφωτισμού κατά 32%, των κτιρίων του οικιακού και τριτογενή τομέα κατά 18% και των ιδιωτικών μεταφορών κατά 23%.

aftodioikisi