Από τις 19 Ιουνίου τερματίζεται η διάθεσή των "self test" από τα φαρμακεία, Tι αλλάζει

Σύντομα Νέα HOT
Tools

Σύμφωνα με πληροφορίες, του Dnews αρχές Ιουλίου εξετάζεται ένα νέο κανάλι διανομής self test για τις ομάδες που πάλι θα οριστούν, που πρακτικά σημαίνει ότι αλλάζει το σημείο από όπου θα είναι διαθέσιμα και θα μπορούν οι δικαιούχοι να τα προμηθευτούν.

Έτσι, αυτή την εβδομάδα θα πάρουν κανονικά τρία test οι εργαζόμενοι, όπως τα δικαιούνται και την επόμενη εβδομάδα άλλα τρία τεστ οι εκπαιδευτικοί, μαθητές και λοιποί δικαιούχοι, εξαντλώντας έτσι τα τεστ που δικαιούνται να πάρουν μέχρι τέλη του μήνα (Ιουνίου).

Αφού λοιπόν θα έχουν προμηθευτεί όλοι μέχρι την άλλη Παρασκευή τα self test, δηλαδή μέχρι και 18/06 σταματά η δωρεάν διάθεση από την επόμενη μέρα στα φαρμακεία και συγκεκριμένα 19/06 για τον πληθυσμό που έχει οριστεί ως ομάδες δικαιούχων.

Όπως «φωτογραφίζει» και η απόφαση για τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού που εκδόθηκε το Σάββατο, τα σούπερ μάρκετ ενδεχομένως να είναι το νέο σημείο διάθεσης των self test.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η απόφαση στα καταστήματα τροφίμων πχ στα σούπερ μάρκετ θα μπορεί να εισέρχεται 1 άτομο για κάθε 25 τ.μ στον κύριο χώρο του καταστήματος χωρίς ωστόσο, να προσμετράται ο πληθυσμός που προσέρχεται για την παραλαβή αυτοδιαγνωστικού τεστ ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιείται συναλλαγή.

Σε ανάρτησή του, ο Άκης Σκέρτσος έγραψε:

«Η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων (οπως αυτες ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασιας, Εσωτερικών και Παιδειας) κατα τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι.

Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών.

Η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομαδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επομενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι απο τις 12/4 που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας έχει καταγραφεί, με την ταυτόχρονη συνδρομή του εμβολιασμού και της στοχευμένης δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ, η ακόλουθη πτώση στους εξής δείκτες: -73% κρούσματα COVID -65% νοσηλευόμενοι λόγω COVID 0,73 λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια στα νοσοκομεία για ασθενείς COVID -53% μείωση δείκτη θετικότητας».