Πρόγραμμα LOTUS: «Πράσινο φως» του ΥΠΕΘΑ στην ανάπτυξη ελληνικού drone για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Σύντομα Νέα HOT
Tools

Μια ιδιαίτερα σημαντική και θετική εξέλιξη έλαβε χώρα σήμερα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, που δίνει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει το πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής του πρώτου drone ελληνικής κατασκευής LOTUS.

Αναρτήθηκε σήμερα στη Διαύγεια η απόφαση του ΥΕΘΑ (9-6-2021) με την οποία εγκρίθηκε το διακρατικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα ερευνητικής και αναπτυξιακής συνεργασίας με τίτλο «Low Observable Tactical Unmanned Air System-LOTUS» για τη σχεδίαση και κατασκευή πρωτότυπου, καινοτόμου, μη επανδρωμένου αεροσκάφους για αποστολές επιτήρησης σε τακτικό επίπεδο.

Με την ίδια απόφαση, η σύμβαση για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία με συντονιστή την ελληνική εταιρεία «Intracom DefenseSingle Member S.A.-IDE».

Παράλληλα εξουσιοδοτήθηκε o γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ για την υπογραφή της σύμβασης του αναπτυξιακού προγράμματος, «Low Observable Tactical Unmanned AirSystem-LOTUS» μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της κοινοπραξίας ευρωπαϊκών οντοτήτων με συντονιστή την εγχώρια εταιρεία «Intracom Defense Single Member S.A.-IDE».

Η κοινοπραξία αποτελείται από τις οντότητες:

Intracom Defence Single Member SA (επικεφαλής) (Ελλάδα),
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) (Ελλάδα),
ALTUS LSA (Ελλάδα),
Carbon Fiber Technologies(CFT) (Ελλάδα)
Πανεπιστήμιο Πατρών(Ελλάδα),
Signal Generix(Κύπρος),
Cyric (Κύπρος)
GeoImaging (Κύπρος),
Embention (Ισπανία)
RHEA(Ολλανδία) και
Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών-Ηλεκτρονικών Μέσων (ΕΤΗΜ) της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η πρόταση «LOTUS» με συνολικό προϋπολογισμό 9.698.195 ευρώ, θα λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσό των 8.779.380 ευρώ. Το υπολειπόμενο ποσό, θα καλυφθεί, από κοινού, από την Ελλάδα και την Κύπρο, σε ποσοστό 85% και 15%, αντίστοιχα.

Η πρόταση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός σαράντα πέντε μηνών.

onalert