Ιδιαίτερα επιβαρυμένη η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα - Μέτρα προστασίας μας από τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια από τις φωτιές - Επικοινωνία

Υγεια
Tools

Εξαιτίας του καπνού από τις πυρκαγιές στη χώρα μας, η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες και τονίζει ότι θα πρέπει να δίνονται οι ακόλουθες συστάσεις. 

Στο γενικό πληθυσμό, συνιστάται η αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής στο εξωτερικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων. Κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, συνιστάται να διατηρούνται οι πόρτες, οι μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα κλειστά.

Αν για οποιοδήποτε λόγο κάποιο άτομο νιώσει δυσφορία ή ενόχληση κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, οφείλει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια και να λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Άτομα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά, άτομα άνω των 65 ετών, χρονίως πάσχοντες, έγκυοι και καπνιστές θα πρέπει να αποφεύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνή λήψη των εισπνεόμενων φαρμάκων τους, ενώ σε περίπτωση επιμονής των συμπτωμάτων συνιστάται άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Σύσταση για χρήση ειδικής μάσκας για την κυκλοφορία σε εξωτερικούς χώρους

Η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη σήμερα, όσον αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5, δηλαδή τα λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια με διάμετρο έως 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου, εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ). 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, υπογράμμισε τη σημασία χρήσης μάσκας για όσους κυκλοφορούν στους εξωτερικούς χώρους.

Ειδικότερα, σε περιοχές με υψηλές τιμές των σωματιδίων PM2.5 συστήνεται η χρήση μασκών N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα συγκεκριμένα σωματίδια. Το φίλτρο της μάσκας πρέπει να είναι πιστοποιημένο για κατακράτηση Α.Σ.2.5 και να εξασφαλίζεται ότι η μάσκα εφαρμόζει καλά στο στόμα και τη μύτη του ατόμου.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ήπια συμπτώματα συνήθως από τη μύτη, και ερεθισμός από τα μάτια και το λαιμό, κάποιος βήχας, αλλά και κάπως εντονότερη δύσπνοια και αναπνευστική δυσφορία γενικά, συμβαίνουν σε αυτές τις καταστάσεις.

Διασφάλιση ποιότητας τροφίμων

Σε περίπτωση που απαιτηθεί, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων με τα οποία σιτίζονται οι πληγέντες, καθώς ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος τροφιμογενών λοιμώξεων. Σε περίπτωση εκτεταμένων διακοπών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, θεωρείται επιβεβλημένο να ενημερωθεί το κοινό για το σωστό και υγιεινό χειρισμό και τη συντήρηση των τροφίμων.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διατροφή των πληγέντων στους οποίους διανέμονται τρόφιμα, τα οποία προσφέρουν διάφορες κοινωνικές οργανώσεις, φορείς ή επιχειρήσεις τροφίμων, σε ότι αφορά τις συνθήκες παρασκευής, μεταφοράς, συντήρησης, στον τρόπο διανομής τους και κυρίως την ποιότητα κατά τον χρόνο διανομής αυτών.

Επισημαίνεται ότι η ασφάλεια των τροφίμων σε όλες τις φάσεις της αλυσίδας παραγωγής τους (πρώτες ύλες, παρασκευή, διατήρηση, διακίνηση, μεταφορά, αποθήκευση, διανομή κλπ), καθώς και η προσωπική υγιεινή των χειριστών των τροφίμων αποτελούν πρωταρχικής σημασίας παράγοντες, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι δημόσιας υγείας.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στον έλεγχο των τροφίμων κυρίως στις περιπτώσεις, που γίνεται μαζική προετοιμασία και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τρόφιμα ευαλλοίωτα.

Συστήνεται τα τρόφιμα να διανέμονται στους πληγέντες συσκευασμένα. Ακόμη και τα τυποποιημένα τρόφιμα θα πρέπει αυτά να διακινούνται με ασφάλεια και να αποθηκεύονται μέχρι την διανομή τους σε χώρους με απόλυτη τάξη, καθαριότητα και με συνθήκες συντήρησης τέτοιες, ώστε να αποφεύγονται τυχόν αλλοιώσεις ή επιμολύνσεις τους.

Απαιτείται εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε όλες τις φάσεις της αλυσίδας παραγωγής των τροφίμων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ενδελεχείς και να καλύπτουν όχι μόνο την παρασκευή, αλλά και την μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση μέχρι την παράδοσή τους στους πληγέντες.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι:

Εάν διαπιστωθεί οποιαδήποτε αλλοίωση στην οσμή, τη γεύση, το χρώμα και την υφή των τροφίμων πρέπει οπωσδήποτε να απορριφθούν, μαγειρεμένα ή όχι.

Τα προμαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται μετά την ολοκλήρωση του μαγειρέματός τους.

Το έτοιμο φαγητό πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μετά την διανομή του.

Πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή των τροφίμων εκτός ψυγείου.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στο γάλα, στα γιαούρτια, στα τυροκομικά προϊόντα, στα σάντουιτς και στα γλυκά, τα οποία πρέπει να διατηρούνται εντός ψυγείου.

Τα φρούτα και τα λαχανικά να πλένονται πολύ καλά πριν καταναλωθούν.

Πρέπει πάντοτε να ελέγχεται η ημερομηνία λήξης στα συσκευασμένα τρόφιμα.

Κονσέρβες φουσκωμένες, σκουριασμένες ή κτυπημένες να απορρίπτονται αμέσως.

Θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής των χειριστών τροφίμων.

Εξαιτίας της πανδημίας του ιού SARS CoV-2, πέραν των ανωτέρω οδηγιών, υπενθυμίζονται και οι συστάσεις που αναφέρονται στη (ζ) σχετ. εγκύκλιο αναφορικά με τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό SARS CoV-2. Ιδιαίτερη μέριμνα τήρησης αυτών των μέτρων οφείλουν να λαμβάνουν οι υπάλληλοι και οι εθελοντές, που θα συμμετέχουν στη διανομή τροφίμων σε πληγέντες, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Επικοινωνία

Τα τηλέφωνα των υπηρεσιών που βρίσκονται σε 24ωρη επιφυλακή και με τις οποίες μπορούν να επικοινωνήσουν οι πολίτες σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι τα ακόλουθα:

Άμεση Δράση ΕΛΑΣ: 100
Πυροσβεστικό Σώμα: 199
Υπηρεσία Επικοινωνιών Έκτακτης Ανάγκης: 112
ΕΚΑΒ: 166
ΚΕΠΙΧ Πολιτικής Προστασίας 210-3359002

Γιώργος Παπαϊωάννου