Με επενδύσεις €2,5 δισ. εισέρχεται η Ελλάδα στην εποχή των υπερ-υψηλών ταχυτήτων τηλεπικοινωνιών

Τεχνολογία
Tools

Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους €2,5 δισ. θα “τρέξει” η Ελλάδα έως το 2027, με στόχο να ανεβάσει ταχύτητα σε όλες τις διαδικτυακές υποδομές – σταθερής και κινητής.

Το “πακέτο” των έργων, που θα υπηρετήσουν τον στόχο της συνδεσιμότητας υπερ-υψηλών ταχυτήτων για όλους τους Έλληνες, περιγράφεται στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο, που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην ευρυζωνικότητα, ύψους €2,5 δισ. έως το 2027, προβλέπει το Εθνικό Ευρυζωνικό ΣχέδιοΠρόκειται για έργα που σχετίζονται, μεταξύ άλλων:

- με τα δίκτυα μικροδορυφόρων,

- με τη συνδεσιμότητα 5G στους αυτοκινητόδρομους της χώρας,

- με τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών στα ελληνικά νησιά,

- με πρόγραμμα επιδότησης για οπτικές ίνες σε κτήρια στα πρότυπα του “Εξοικονομώ” και για το UFBB II με στόχο την κάλυψη με δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN).

Για την υλοποίηση του στόχου της παροχής υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, θα πραγματοποιηθούν δημόσιες επενδύσεις ύψους €1,139 δισ. την περίοδο 2021-2027, οι οποίες μαζί τις ιδιωτικές θα ανέλθουν σε €2,504 δισ.

Η Ελλάδα, όπως αναφέρεται στο κείμενο της διαβούλευσης για το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικότητας 2021-2027, θα αξιοποιήσει για την προώθηση των παραπάνω πρωτοβουλιών όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς χρηματοδότησης, όπως ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ο μηχανισμός “Συνδέοντας την Ευρώπη” (CEF2 Digital).