Με σφραγίδα Δένδια η στρατηγική στροφή της Ελλάδας σε Αφρική και Μέση Ανατολή – Πυλώνας σταθερότητας και διασύνδεσης με την Ευρώπη
Η παρουσία του Νίκου Δένδια τόσο στη Νιγηρία όσο και στην Ανγκόλα, είναι στην πράξη ο σχεδιασμός της ενεργοποίησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην αφρικανική ήπειρο.
Η Ελληνική διπλωματία διάβασε τις γεωστρατηγικές αλλαγές που συντελούνται στην περιοχή και προχωράει με στρατηγική και χωρίς «φοβικότητα», αν και υπήρχαν «πρόδρομα» φαινόμενα και μπορεί ο δρόμος να άνοιξε από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς όμως θαρραλέα βήματα, ενώ όλες οι προηγούμενες δεν επέδειξαν ενδιαφέρον.
Το «αντίδοτο» στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας και στις ακραίες προκλήσεις του Ερντογάν ήταν μια σχεδιασμένη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, στην πράξη και όχι στα λόγια, με αλλαγή στρατηγικής που θα καθιστούσε την Ελλάδα περιφερειακό «παίκτη» αλλά και «γέφυρα» των αναδυόμενων εμπορικών διαδρόμων Ανατολικής Αφρικής-Ευρώπης και Μέσης Ανατολής-Ευρώπης για την ΕΕ.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έβαλε την Ελλάδα σε πρωταγωνιστικό ρόλο εντός ΕΕ στη διαμεσογειακή συνδεσιμότητα, οικονομική και πολιτική, της Αφρικής προς την Ευρώπη και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη.
Σε εμπορικό, αμυντικό αλλά και ενεργειακό πεδίο η Ελλάδα «χτίζει» δρόμους για τη στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τη Σαουδική Αραβία που την καθιστούν διαμεσογειακό πυλώνα.
Η στρατηγική αλλαγή της Ελλάδας αναβαθμίζει τον Ευρωπαϊκό ρόλο της στην περιοχή καλύπτοντας το κενό που είχε εκμεταλλευτεί ο Ερντογάν δημιουργώντας του τις αυταπάτες περί «γαλάζιας πατρίδας».
Ο Έλληνα Υπουργός Εξωτερικών όχι μόνο συνεχίζει να εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, αλλά κάνει ανοίγματα από τη Ινδία μέχρι την Αφρική.
Οι κινήσεις δεν είναι τυχαίες, ούτε συγκυριακές αλλά εδράζονται στον νέο ρόλο της Ελλάδας ως αναδυόμενη διαπεριφερειακή δύναμη με όχημα τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην περιοχή.
Τι γυρεύει…ο Δένδιας στην Αφρική;
Οι χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής που συνεχώς αναπτύσσονται προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες στην Ελλάδα να «κάνει άνοιγμα» στους τομείς των υποδομών, δόμησης, τεχνολογικής εξέλιξης, ενέργειας, διατροφικά προϊόντα, μεταφορές, υπηρεσίες κ.α.
Ο πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Ρουάντα τον Νοέμβριο του 2021, αποτέλεσε ένα σαφές άνοιγμα της Ελλάδας στην υποσαχάρια Αφρική, η οποία για χρόνια παρέμενε εκτός πλαισίου προτεραιοτήτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Η Αφρική αποτελεί ήπειρο με σημαντική δυναμική ανάπτυξης και η Ρουάντα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις αφρικανικές οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις στην επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, η Αφρική αποτελεί πηγή πιθανής παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, κάτι που προξενεί το εύλογο ενδιαφέρον της Αθήνας.
Η Ελλάδα έχει «διαβατήριο» καθώς είναι μια από τις χώρες της Ε.Ε. που δεν έχει αποικιακό παρελθόν στην Αφρική, παράλληλα όμως υπάρχουν παλαιές, ιστορικές ελληνικές κοινότητες σε πολλές χώρες.
Αλλά δεν είναι μόνο τα εμβόλια και η ενέργεια αλλά και θέματα που «ακουμπούν» και στην ανθρώπινη διάσταση όπως το ποδόσφαιρο και ο Αντετοκούνμπο, που βρέθηκαν ανάμεσα στα βαριά θέματα του Νίκου Δένδια στην Αμπούζα της Νιγηρίας με την ομόλογό του, Τζέφρι Ονγιεάμα, την πρώτη επίσημη συνάντηση υπουργού Εξωτερικών στη χώρα.
Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά στο ποδόσφαιρο, ενθυμούμενος την ήττα της Εθνικής Ελλάδας από τη Νιγηρία στο πρώτο της Μουντιάλ το 1994. Το κλίμα θερμό αλλά αυτό που έκανε μεγάλη εντύπωση στην ελληνική αποστολή ήταν το μεγάλο ενδιαφέρον των νιγηριανών ΜΜΕ για την επίσκεψη, σε σημείο που είχαν δηλώσει 100 δημοσιογράφοι την επιθυμία να παραστούν στη συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών.
Η ατζέντα των συζητήσεων του Δένδια στην Αμπούζα ήταν επικεντρωμένη σε ζητήματα ασφαλείας, τήρησης του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Και όλα αυτά γιατί η Τουρκία επιχειρεί άνοιγμα στην Αφρική, ενώ με χώρες όπως η Νιγηρία μπορεί να υπάρξει πολύ χρήσιμη συνεργασία και εντός του πλαισίου των διεθνών οργανισμών.
Δένδιας από Νιγηρία και Αγκόλα: Η Ελλάδα γέφυρα μεταξύ ΕΕ και Αφρικής
«Βλέπουμε τη Μεσόγειο Θάλασσα όχι ως διαχωριστικό σύνορο, αλλά ως συνδετική γέφυρα», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Νιγηρίας, Τζέφρι Ονεγιάμα, στην Αμπούτζα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έτσι βλέπει τη Νιγηρία ως γείτονα.
Ο υπουργός Εξωτερικών ακόμη προχώρησε στη προσφορά 900.000 δόσεων εμβολίων στη Νιγηρία και 100.000 στην Ανγκόλα, μέσω του μηχανισμού COVAX.
Η παρουσία του Νίκου Δένδια τόσο στη Νιγηρία όσο και στην Ανγκόλα, είναι στην πράξη ο σχεδιασμός της ενεργοποίησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην αφρικανική ήπειρο. Με ατζέντα τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και στην ενδυνάμωση των πολιτικών και οικονομικών διμερών σχέσεων με έμφαση στις επενδύσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών εδραιώνει τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, οι οποίες βασίζονται στην προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό εργάζεται και για την υποψηφιότητα για μια θέση μη μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26.
Η επίσκεψη αυτή, η πρώτη του υπουργού Εξωτερικών στο εξωτερικό το νέο έτος, έπεται των επισκέψεών του στη Ρουάντα, τη Γκαμπόν και την Γκάνα, τον Νοέμβριο του 2021, συνεχίζοντας έτσι την πολιτική ενδυνάμωσης και διεύρυνσης των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής.
Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επαφών με χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, που αποτελεί στρατηγική επιλογή, αναμένεται επίσης να επισκεφθεί την Αθήνα τον Φεβρουάριο η υπουργός Εξωτερικών της Κένυας, την οποία είχε συναντήσει ο κ. Δένδιας στη Ρώμη τον περασμένο Ιούνιο. Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών προγραμματίζει επίσκεψη στην Σενεγάλη τον Μάρτιο προκειμένου να εγκαινιάσει τα γραφεία της εκεί πρεσβείας της Ελλάδας.
newpost