Το μεγάλο στοίχημα να αυτορυθμιστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού στο θέμα της κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, έβαλε η ΚΕΔΕ αναθέτοντας στην ΕΕΤΑΑ οικονομοτεχνική μελέτη που θα υποβάλει στα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και στην Επιτροπή για τα Οικονομικά των δήμων.
Σύμφωνα με την πρώτη παρουσίαση που έκανε ο κ. Γούπιος εκ μέρους της ΕΕΤΑΑ
Το 2001 έγινε στο Συνέδριο της Χαλκιδικής η 1η κατανομή των ΚΑΠ από την ΚΕΔΕ, όπου ενσωματώθηκε το ελάχιστο κόστος λειτουργίας, ενώ μέχρι τότε υπήρχαν μόνο τα πληθυσμιακά κριτήρια.
Το 2003 στο Συνέδριο της Χίου εγκρίθηκε και η κατανομή της ΣΑΤΑ.
Οι ΚΑΠ προέρχονται από το 20% του φόρου εισοδήματος, το 12% του ΦΠΑ και το 11,3% του ΕΝΦΙΑ και ανέρχεται στα 2 δις ευρώ.
Μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στην ΣΑΤΑ που υπέστει μείωση 85% από το 2010 και μετά και κυρίως στήριζε τους μικρούς δήμους.
Και οι ΚΑΠ έχουν μειωθεί περίπου κατά 55%.
Το 2012 μετά την απογραφή έγινε νέα διαμόρφωση. Πρόβλημα προέκυψε με τις νέες αρμοδιότητες που ενσωματώθηκαν στους ΚΑΠ και εκεί δεν έχει γίνει κατανομή ανά δήμο. Εχουν ενσωματωθεί στους ΚΑΠ αρκετές αρμοδιότητες μη κοστολογημένες όμως.
Χρησιμοποιήθηκε επίσης ο μόνιμος και όχι ο πραγματικός πληθυσμός.
Τα σημερινά κριτήρια κατανομής είναι το Ελάχιστο Κόστος Λειτουργίας, η Έκταση (δάση, πεδιάδες κλπ), η Διοικητική και Δημοτική Αποκέντρωση, η Ορεινότητα και η Νησιωτικότητα.
Η ΣΑΤΑ κατανέμεται διαφορετικά πρώτα με κριτήρια Περιφέρειας όπου μπαίνει και η ανεργία, το κατακεφαλήν ΑΕΠ κλπ και ύστερα τα κριτήρια δήμου και με δείκτη προβληματικότητας.
Το μεγάλο πρόβλημα όπως ανέφερε ο κ. Γούπιος που έχει να αντιμετωπίσει η μελέτη είναι να προσδιοριστεί ο τρόπος αποτίμησης του ελάχιστου κόστους λειτουργίας.
Επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα του πληθυσμού όπου θα έχουμε νέα δεδομένα και μεταβολές με την Απογραφή. Πρέπει να εξεταστεί το τι θα γίνει με τις πρόσθετες χρηματοδοτήσεις και αν θα ενσωματωθεί το θέμα των χρηματοδοτήσεων των μικρών δήμων. Τέλος προς διερεύνηση είναι το πως θα προσδιοριστεί η ορεινότητα καθώς υπάρχουν σήμερα τρεις διαφορετικοί ορισμοί όπως και το θέμα της στάθμισης των κριτηρίων.
Τέλος ο κ. Γούπιος κατέθεσε μια πρώτη πρόταση για τα κριτήρια που θα βάλει η μελέτη.
Για τους ΚΑΠ πρότεινε:τα κριτήρια να είναι:
Πληθυσμός
Διοικητικά – Δημοτική Αποκέντρωση Δημοτικές Ενότητες – Κοινότητες – Οικισμοί
Έκταση
Ορεινότητα
Νησιωτικότητα
Κλιματικές Ζώνες
Για την ΣΑΤΑ πρότεινε
Πληθυσμός
Επίπεδο Ανάπτυξης
Εκταση
Αγροτικό Οδικό Δίκτυο
Ορεινότητα
Νησιωτικότητα
Διοικητικά – Δημοτική Αποκέντρωση Δημοτικές Ενότητες – Κοινότητες Οικισμοί
Κλιματικές Ζώνες – θερμοκρασίες
Στις τοποθετήσεις, ο κ. Μουράτογλου πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ διευκρίνισε ότι βάση συζήτησης θα πρέπει να είναι η αύξηση των εσόδων που προβλέπεται με την διαπραγμάτευση με την Κυβέρνησης όπως το 15% διότι όπως είπε, κανένας δήμος δεν πρόκειται να συμφωνήσει να μειωθούν τα χρήματα που παίρνει σήμερα.
Ο επικεφαλής της παράταξης ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και Δήμαρχος Λάρισας κ. Καλογιάννης έβαλε το ζήτημα του ελάχιστου κόστους λειτουργείας και πως αυτό μπορεί να προσδιοριστεί. Πρότεινε να συνυπολογιστεί η διαφορά μεταξύ του Εσωτερικού Οργανισμού και του πραγματικού προσωπικού που διαθέτει ο κάθε δήμος.
Ο κ. Γούπιος απάντησε ότι το ελάχιστο κόστος λειτουργίας προβληματίζει τους μικρούς δήμους κάτω από 25.000 κατοίκων και ότι για τους υπόλοιπους δήμους το κρίσιμο θέμα είναι ο πληθυσμός.
Ο κ. Κωνσταντέλλος Δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, πρότεινε να υπάρξει πρώτα ένα μοντέλο σε ένα excel, έτσι ώστε να γίνουν αντιληπτά τα αποτελέσματα ανάλογα με το πως αλλάζουν οι μεταβλητές. Επεσήμανε όμως όπως και ο κ. Μουράτογου ότι τα έσοδα που παρουσιάζονται ως έσοδα της αυτοδιοίκησης δεν είναι πραγματικά.
Ο κ. Μουράτογλου επεσήμανε ότι δεν μπορούμε να μπούμε στην λογική των δοκιμών, διότι θα υπάρξουν αντιδικίες και ταραχές.
Ο κ. Σακούτης επικεφαλής της παράταξης «Συντονισμός Αιρετών» είπε ότι το κόστος λειτουργίας πρέπει να προσδιοριστεί μέσα από την νομοθεσία και τις υποχρεώσεις των δήμων όπως τα σχέδια Εγκέλαδος και Βορέας ή τις υπηρεσίες φιλοζωϊας κλπ.
Ο κ. Μπίρμπας εκπρόσωπος της παράταξης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» και τέως Δήμαρχος Αιγάλεω είπε ότι πρέπει να αποτυπωθούν και να κοστολογηθούν οι νέες αρμοδιότητες που επιβαρύνουν κάθε δήμο και τόνισε ότι βάση συζήτησης θα πρέπει να είναι ότι κανένας Δήμος δεν θα πάρει λιγότερα μέσα από την αύξηση των εσόδων.
Ο επικεφαλής της παράταξης «ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» και Δήμαρχος Νίκαιας-Ι.Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης επεσήμανε ότι με την Απογραφή θα αλλάξουν όλα τα δεδομένα και η μελέτη θα πρέπει να γίνει με την καινούργια σεζόν.
Επεσήμανε ότι το ελάχιστο κόστος λειτουργείας δεν έχει κανένα νόημα, αφού σε πολλούς δήμους όπως και στον δικό του, η μισθοδοσία και μόνο, είναι υπερδιπλάσια από τους ΚΑΠ και ότι πρέπει να προσδιοριστούν με άλλη λογική τα κριτήρια. Τόνισε βέβαια και αυτός ότι για κανέναν δήμο δεν θα πρέπει να μιλάμε για λιγότερα χρήματα.
Ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λ. Κυρίζογλου ε΄πε ότι δεν υπάρχει βέβαια τέλειο σύστημα και ότι το πληθυσμιακό δεν μπορεί να αποτελέσει βασικό κριτήριο, αφού και η Απογραφή θα είναι μια τραγωδία.
Τόνισε όμως ότι το άρθρο 259 του Καλλικράτη δεν καταργήθηκε και ότι δημιουργείται μια νέα γενιά παρακρατηθέντων που δεν μπορεί να φύγει ως παράμετρος από την διαπραγμάτευση.
Και ο κ. Παπαστεργίου Πρόεδρος της ΚΕΔΕ που πήρε τον λόγο, τόνισε ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να φαγωθούν οι δήμαρχοι μεταξύ τους, εκτίμησε όμως ότι με μια σταδιακή διαδικασία θα βρεθεί λύση. Και εκείνος εκτίμησε ότι δεν μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κριτήριο, το ελάχιστο κόστος λειτουργίας.
Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Σουλιώτης Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας η οποία έχει καταθέσει και δική της πρόταση στην ΚΕΔΕ. Ο κ. Σουλιώτης μίλησε για «καυτή πατάτα» και είπε ότι υπάρχουν κάποια αντικειμενικά κριτήρια όπως η έκταση και οι ενότητες, όμως ο πληθυσμός αλλάζει και αναφέρθηκε στους δήμους όπου τον Χειμώνα που έγινε η απογραφή έχουν το ¼ του πληθυσμού που έρχεται το καλοκαίρι.
Και ο κ. Σουλιώτης απέρριψε το κόστος λειτουργίας ως βασικό κριτήριο κατανομής, ενώ είπε ότι υπάρχουν αδικίες και πολλοί δήμοι παίρνουν ήδη πολύ περισσότερα από αυτά που δικαιούνται αναλογικά. Ο κ. Σουλιώτης προέβλεψε ότι πάμε σε πόλεμο.
Τον λόγο στην συνέχεια πήρε ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ» και Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης ο οποίος είπε ότι η αστικοποίηση δημιούργησε τεράστιες ανάγκες στις μεγάλες πόλεις που πρέπει να εξυπηρετηθούν και οδήγησε και σε μια άνιση κατανομή των ΚΑΠ και υπογράμμισε ότι χρειάζονται γενναίες αποφάσεις.
Κλείνοντας ο κ. Γούπιος είπε ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί το συνολικό πακέτο των πόρων, αλλά αυτό που εμφανίζεται πραγματικά μέσα από τον Διαπληροφοριακό Κόμβο, ενώ τόνισε ότι οι μικροί δήμοι δεν γίνεται να μην υπολογίσουν το ελάχιστο κόστος λειτουργίας διότι αλλιώς δεν είναι βιώσιμη η εξίσωση.
myota