Πιστοποιητικό νόσησης: Ποιοι δεν μπορούν να το βγάλουν ξανά και ποιο πρόβλημα παραμένει ανεπίλυτο

Γενικά
Tools

Οι ανεμβολίαστοι και τα άτομα τα οποία είναι τριπλά εμβολιασμένα δεν μπορούν να βγάλουν πιστοποιητικό νόσησης για δεύτερη φορά σύμφωνα με όσα διευκρίνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας την Πέμπτη 17/2.

Όπως εξήγησε η ίδια η Λοιμωξιολόγος και καθηγήτρια Παιδιατρικής τα άτομα που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα όπως είπε γιατί το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Ποιο πρόβλημα παραμένειΣτην πραγματικότητα πρόβλημα υπάρχει όμως γιατί αν κάποιος τριπλά εμβολιασμένος νοσήσει μπορεί κάνοντας χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού του να κυκλοφορεί ανενόχλητος ακόμα και τις μέρες που πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα.

Το θέμα αυτό δεν λύθηκε ποτέ καθώς δεν μπορει να «παγώσει» το πιστοποητικό εμβολιασμού όταν κάποιος νοσεί. Το θέμα είχε αποκαλύψει το news4health.gr αλλά έκτοτε δεν έχει αλλάξει τίποτα. Επομένως, είναι στην διακριτική ευχέρεια του κάθε ατόμου να προσέξει ή όχι εκείνες τις μέρες που νοσεί.

Την ίδια στιγμή το μόνο έγγραφο που μπορεί να χρησιμοποιήσει προς το παρόν αν κάποιος που είναι τριπλά εμβολιασμένος νοσήσει ξανά και πρέπει να απουσιάσει από την εργασία του είναι η πιστοποίηση του θετικού διαγνωστικού τεστ μέσω του gov.gr, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει, ώστε να αποδείξει ότι νόσησε ξανά από κορονοϊό. Συγκεκριμένα επι λέξει αναφέρεται ως: «Βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19» (Διαθέσιμο εδώ).

Υπενθυμίζεται ότι για να εκδοθεί και να τεθεί σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού χρειάζονται 14 ημέρες και για να εκδοθεί και να τεθεί σε ισχύ το πιστοποιητικό νόσησης χρειάζονται 30 ημέρες. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την τρίτη δόση εκδίδεται άμεσα και τίθεται σε εφαρμογή από την επόμενη κιόλας μέρα.

Ποιοι μπορούν να βγάλουν ξανά πιστοποιητικό νόσησης

Τα άτομα που νοσούν δεύτερη φορά και έχουν κάνει τις 2 πρώτες δοσεις εμβολίου και τους «πιάνει» η δεύτερη λοίμωξη πριν προλάβουν να κάνουν την ενισχυτική δόση έχουν δικαίωμα να βγάλουν νέο πιστοποιητικό νόσησης και «γλιτώνουν» από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ρουτίνα.

Πώς θα εκδώσετε το πιστοποιητικό νόσησης covid-19

Προϋποθέσεις για την έκδοση σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι

- να:έχει περάσει διάστημα 14 ημερών από την ημέρα της εξέτασης
- να έχει καταχωρίσει το εργαστήριο, που κάνατε τον έλεγχο, το αποτέλεσμα του τεστ στο Μητρώο ασθενών COVID-19 της ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

Θα χρειαστείτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και τον ΑΜΚΑ σας.

Η βεβαίωση που θα εκδώσετε έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του gov.gr εδώ

;news4health