Τέλος οι ενημερώσεις για τον εμβολιασμό. Στο τραπέζι η 4η δόση εμβολίου για τους ηλικιωμένους

Γενικά
Tools

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για τέταρτη δόση του εμβολίου στους ηλικιωμένους η καθηγητρια Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση της Δευτέρας για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα.

Από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι οι καθιερωμένες ενημερώσεις από το υπουργείο Υγείας για τον εμβολιασμό κάθε Δευτέρα παύουν και θα πραγματοποιούνται σε πιο αραιά διάστηματα και μόνο όταν υπάρχει κάτι καινούργιο να ανακοινωθεί.

«Ξεπεράσαμε τους 20.320.000 εμβολιασμούς. 84% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου. 7.560.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 72% του γενικού πληθυσμού και 80% για τον ενήλικο πληθυσμό. Αλλάζουν οι ενημερώσεις. Θα γίνονται σε πιο αραιά διαστήματα και κυρίως όταν θα έχουμε να πούμε κάτι καινούργιο».

Στην πρώτη ενημέρωση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου έκανε μια σύντομη αναδρομή στα δύο χρόνια της πανδημίας: «Τον έλεγχο της πανδημίας δυσχεραίνει η εμφάνιση των παραλλαγών του ιού.

Τα θέματα που αναφέρονται στην ενημέρωση της Δευτέρας αφορούν στην ανοσογονικότητα και τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην παραπληροφόρηση. Ο αριθμός των θυμάτων φαίνεται πως δεν ήταν από μόνος του εφικτός για να κάμψει παγιωμένες αντιλήψεις. Σημαντικό σταθμό για το εμβολιαστικό πρόγραμμα αποτέλεσε η έγκαιρη χορήγηση της τρίτης ενισχυτικής δόσης τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης ενόψει και της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον».

Παράλληλα αναφέρει στον καταλυτικό ρόλο της τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου: «Τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί είναι καταλυτικά για το όφελος του εμβολιασμού έναντι της σοβαρής νόσου και θανάτου. Έτσι ο δείκτης θνηισμότητας για τριπλά εμβολιασμένους είναι 1,5/100.000, αντίθετα με 11,7/100.000 στους μη πλήρως εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους.

Η επίπτωση της μόλυνσης με κορονοϊό εκτιμήθηκε σε 694 κρούσματα ανά 100.000 εμβολιασμένους έναντι 1876 ανά 100.000 στους ανεμβολίαστους. Σημαντική σε περίοδο επικράτησης ενός στελέχους με ανοσιακή διαφυγή. Από όλους τους επιστήμονες, η διατύπωση είναι σαφής».

Η Μαρία Θεοδωρίδου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τρίτη δόση του εμβολίου για παιδιά και εφήβους με αυξημένο κίνδυνο αλλά και τέταρτη δόση για τους ηλικιωμένους:

«Η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών που επιτρέπει χαλάρωση μέτρων, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας. Φαίνεται και από τα ημερήσια κρούσματα.

Η Εθνική Επιτροπή μελετά θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοιν΄ότητα. Αξιολόγηση δεδομένων για τρίτη δόση σε παιδιά και εφήβους με αυξημένο κίνδυνο. Μεταβολή μεσοδιαστήματος βασικών δόσεων εμβολιασμού με στοιχεία υπέρ της βελτίωσης της ανοσογονικότητας και ασφάλειας εμβολίων.

Τρίτον ενδεχόμενη χορήγηση τέταρτης δόσης προληπτικά σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό. Ήδη κάποιες χώρες έχουν τοποθετηθεί θετικά για τον εμβολιασμό. Η Σκωτία θα είναι η πρώτη μέσα στον επόμενο μήνα που θα το εφαρμόσει.

Πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας; Όλοι είναι επιφυλακτικοί. Ακόμα και ο πόλεμος στην Ουκρανία ίσως επηρεάσει το τέλος της πανδημίας. Ιστορικά κάθε πανδημία έχει διαφορετική έκβαση. Η ισπανική γρίπη έγινε ενδημικό. Η Ζίκα έσβησε λόγω ανοσοποίησης πληθυσμού.

Όμως στο βιβλίο του Covid υπ΄΄αρχουν ακόμα πολλά κεφάλαια για συγγραφή. Η επιστήμη χωρίς αλαζονεία μέχρι τώρα έχει δείξει ταπεινότητα στην αναμέτρηση με αβεβαιότητα και άγνωστο θα δημιουργήσει παρακαταθήκη για τις πανδημίες του μέλλοντος»

Dnews