Ισχυρότατη εκρηξη στα Γρεβενα εξαύλωσε ολόκληρο εργοστάσιο παραγωγής δυναμίτιδας - Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της έκρηξης - Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες

Σύντομα Νέα HOT
Tools

Σημειώνεται ότι η έκρηξη που σημειώθηκε στις 8:45 το πρωί της Δευτέρας έγινε αισθητή στην πόλη των Γρεβενών, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το σημείο όπου σημειώθηκε.

Σε κατάσταση σοκ νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της περιοχής ο φύλακας, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά από την ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο παραγωγής δυναμίτιδας στην περιοχή της Ιτέας κοντά στα Γρεβενά.

Τρεις εργαζόμενοι στο εργοστάσιο αγνοούνται. Οι δύο από τρεις που αγνοούνται είναι από το χωριό Δήμητρα και την πόλη των Γρεβενών ενώ ο τρίτος από χωριό της Κοζάνης. 

Η Αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το εργοστάσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει διαρροή αμμωνίας και γίνονται μετρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν σημειώθηκε διαρροή.

Στο σημείο κατέφθασε κλιμάκιο πυροτεχνουργών από τη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι η έκρηξη που σημειώθηκε στις 8:45 το πρωί της Δευτέρας έγινε αισθητή στην πόλη των Γρεβενών, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το σημείο όπου σημειώθηκε.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της έκρηξης - Το νιτρικό αμμώνιο και το εκρηκτικό μείγμα

Αρχικά η Πυροσβεστική θέλησε να εξακριβώσει σε ποιο σημείο έγινε η έκρηξη. Όπως προέκυψε, η έκρηξη έγινε στο χώρο όπου λειτουργούσε η μονάδα παραγωγής συσκευασίας και γαλακτωμάτων.

Όπως εξηγούν στο Newsbomb.gr αρμόδιες πηγές, τα γαλακτώματα είναι υλικά μέσω των οποίων παράγεται το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή ο δυναμίτης. Τα γαλακτώματα παράγουν αέρια, όπως το νιτρικό αμμώνιο. Το νιτρικό αμμώνιο μπορεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες να δημιουργήσει εκρηκτικό μίγμα σε έναν χώρο.

«Εάν για κάποιο λόγο έχουμε υπερθέρμανση σε έναν εσώκλειστο χώρο, στον οποίο υπάρχει στον αέρα εκρηκτικό μίγμα, τότε τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τραγικά. Ακόμα είναι νωρίς για να πούμε τι συνέβη στην περίπτωση της έκρηξης στο εργοστάσιο στα Γρεβενά», σχολιάζει πηγή από την Πυροσβεστική.

Έμπειροι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής σημειώνουν ότι δεν έχουν ακόμα τα δεδομένα για να μιλήσουν με ακρίβεια για τα αίτια της τραγωδίας, ωστόσο, εκτιμούν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από κάποιο λάθος (είτε τεχνικής φύσης είτε ανθρώπινο) κατά τη διαδικασία έναρξης λειτουργίας της μονάδας παραγωγής συσκευασίας και γαλακτωμάτων.

Σημειώνεται ότι στο χώρο της έκρηξης βρέθηκαν διαμελισμένοι τρεις άνθρωποι, ενώ θεωρείται θαύμα ότι δεν θρηνήσαμε περισσότερους νεκρούς. Και αυτό διότι εκσφενδονίστηκαν βαριά υλικά (όπως τσιμεντένιες κολώνες) σε απόσταση δεκάδων μέτρων.

ekriksi grevena5

Ανθρώπινα μέλη βρήκαν οι πυροτεχνουργοί – Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες

Σύμφωνα με τον Αρχιπύραχο η καταστροφή του κτιρίου παραγωγής είναι ολοκληρωτική αφού ένας κτιριακός χώρος μισού στρέμματος έχει εξαφανισθεί ενώ κομμάτια από σίδερο και μπετόν έχουν εκσφενδονιστεί στα γύρω χωράφια της περιοχής.

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στις 8.15 το πρωί στο εργοστάσιο παρασκευής εκρηκτικών υλών που ανήκει στην εταιρία ΕΛΤΕΚ στην Ιτέα Γρεβενών.

Άνδρες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας που ερεύνησαν τον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου και σε αρκετή απόσταση από το σημείο της έκρηξης εκτός από χαλάσματα, μπετόν και σίδερα εντόπισαν ανθρώπινα μέλη που ανήκουν στους τρεις αγνοούμενους που εκείνη την ώρα εργάζονταν στο χώρο παραγωγής του εργοστασίου.

Στο σημείο έχουν φθάσει ήδη δύο ομάδες της ΕΜΑΚ από τα Ιωάννινα και την Λάρισα προκειμένου να συνδράμουν στις έρευνες και σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής αρχιπύραχο Σωτήριο Κορέλλα που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι έρευνες στο σημείο της έκρηξης από τα κλιμάκια της ΕΜΑΚ χρειάζεται προηγουμένως να ελεγχθεί ο χώρος για υπολείμματα εκρηκτικής ύλης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το κλιμάκιο πυροτεχνουργών της αστυνομίας από την Θεσσαλονίκη μόλις έφτασε στο χώρο του εργοστασίου για να «χτενίσει» το συγκεκριμένο χώρο της έκρηξης « κι όταν, πρόσθεσε, μας δώσουν το πράσινο φως θα εισέλθουν για έρευνα στο σημείο οι άνδρες της ΕΜΑΚ.

Σύμφωνα με τον Αρχιπύραχο η καταστροφή του κτιρίου παραγωγής είναι ολοκληρωτική αφού ένας κτιριακός χώρος μισού στρέμματος έχει εξαφανισθεί ενώ κομμάτια από σίδερο και μπετόν έχουν εκσφενδονιστεί στα γύρω χωράφια της περιοχής.

Σε ότι αφορά τα αίτια της έκρηξης και στο εάν η εταιρία ακολουθούσε τις οδηγίες πυρασφάλειας που ορίζουν οι κανονισμοί ο κ. Κορέλλας δήλωσε ότι όλα αυτά θα ερευνηθούν από ειδικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής που έχει αναλάβει το έργο της προανάκρισης.

Το κυρίως κτίριο που γινόταν η παραγωγή των εκρηκτικών για λόγους ασφαλείας ήταν σαν «βυθισμένο» στο έδαφος αφού εκτός από την κύρια είσοδο όλες του οι επιφάνειες καλυπτόταν από αναχώματα ύψους πολλών μέτρων.

Να αναφέρουμε ότι οι αποθηκευτικοί χώροι του εργοστασίου εκτός από υλικές ζημιές δηλαδή σπασμένα τζάμια κλπ, δεν αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς οι ποσότητες εκρηκτικών ή της αμμωνίας που είναι αποθηκευμένοι δεν δημιουργούν κάποιο κίνδυνο.

H ανακοίνωση της εταιρείας

«Η ΕΛΤΕΚ ενημερώνει ότι σήμερα, στις 21/3/22 και ώρα 08:45 περίπου, συνέβη σοβαρό ατύχημα στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου μας στα Γρεβενά, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Το εργοστάσιο λειτουργούσε καθόλα νόμιμα, τηρώντας πλήρως όλες τις προβλέψεις ασφαλείας της νομοθεσίας. Η εταιρεία ενεργοποίησε άμεσα σχέδιο διαχείρισης και αντιμετώπισης του συμβάντος και ήρθε σε άμεση επικοινωνία με τις αρχές. Αυτή τη στιγμή, επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν τρεις αγνοούμενοι συνάδελφοι. Στην παρούσα φάση, όλες οι ενέργειες και οι σκέψεις μας είναι στους συναδέλφους μας και τις οικογένειές τους, με τις οποίες η εταιρεία έχει ήδη επικοινωνήσει.

Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές για τη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος. Η εταιρεία θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση μόλις έχει περισσότερη πληροφόρηση για το συμβάν».

«Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή όσο ο σεισμός του 1995…»

Ο κ.Δημήτρης Παλέγκας κάτοικος της Ιτέας Γρεβενών ανάφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι «η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή και νοιώσαμε την γη και τα σπίτια μας να ταρακουνιούνται όπως στον σεισμό του 1995…».

Μίλησε για ένα τεράστιο σύννεφο καπνού που υψώθηκε εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος κι ότι τα γύρω χωράφια σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από την περίφραξη του εργοστασίου έχουν γεμίσει με κομμάτια από μπετόν και σίδερα που προέρχονται τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Ο δήμαρχος Γρεβενών κ Γιώργος Δασταμάνης δήλωσε ότι η έκρηξη ακούστηκε και μέσα στην πόλη ενώ ο ήχος της έφτασε έως τον Δήμο Δεσκάτης Γρεβενών και στην Αιανή Κοζάνης. Ορισμένες εγκαταστάσεις του εργοστασίου που παρήγαγε εκρηκτικές ύλες για λόγους ασφαλείας είναι κάτω από το έδαφος ενώ σύμφωνα με τον αξιωματικό της πυροσβεστικής που βρίσκεται στο σημείο «το εργοστάσιο έχει μετατραπεί σε μια άφορφη μάζα από μπάζα και σίδερα».

 thestivalgr. ingr