O θάνατος συνάντησε τη μεγάλη Ελληνίδα, Μαρ. Βαρδινογιάννη - Πλήθος συλλυπητήριων μηνυμάτων

Γενικά
Tools

mariana bardinog

Έφυγε από την ζωή η Μαριάννα Βαρδινογιάννη σε ηλικία 80 ετών, σε ιδιωτική κλινική όπου νοσηλευόταν, ύστερα από προβλήματα υγείας που την ταλαιπωρούσαν.

Την είδηση του θανάτου της γνωστοποίησε το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Κ. Σακελλαροπούλου: Υπόδειγμα κοινωνικής ευθύνης και ανθρωπιστικής ευαισθησίας

«Ο θάνατος της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στερεί την πατρίδα μας από μια γυναίκα που ενσάρκωσε με τον πληρέστερο τρόπο την έννοια της προσφοράς στο κοινό καλό», αναφέρει σε δήλωσή της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και συνεχίζει: «Υπόδειγμα κοινωνικής ευθύνης και ανθρωπιστικής ευαισθησίας, προικισμένη με βαθύτατη ενσυναίσθηση και πνεύμα ανοιχτό στις απαιτήσεις των καιρών, εργάστηκε με όλες της τις δυνάμεις στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου, μερίμνησε για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, έσκυψε πάνω από τα προβλήματα των γυναικών, επέδειξε ανεξάντλητο ενδιαφέρον για την οικογένεια και τη μητρότητα, συνέδραμε σθεναρά στην αντιμετώπιση της φτώχειας, της ελλιπούς εκπαίδευσης, της παιδικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης».

Παράλληλα, τονίζει ότι «αντιμετωπίζοντας τον πάσχοντα συνάνθρωπο στη βάση της ισοτιμίας και όχι από θέση ισχύος, θέλησε να καταπολεμήσει τους παράγοντες που προκαλούν τα κοινωνικά προβλήματα και όχι απλώς να τα ανακουφίσει μέσω υλικών παροχών. Και κατάφερε, με τη φωτεινή παρουσία και την ευαγή δράση της, να γίνει ηθικό στήριγμα και προσωποποίηση της ελπίδας για χιλιάδες συμπολίτες μας».

Τέλος, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρει: «Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, ιδρύτρια και πρόεδρος του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια, το οποίο αργότερα πήρε το όνομά της, και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», μέλος δεκάδων κοινωνικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη αφήνει πίσω της πολυσχιδές και βαρυσήμαντο έργο, στα χνάρια των μεγάλων ευεργετών του τόπου. Αλλά κυρίως ένα παράδειγμα ανθρωπιάς, σθένους, μαχητικότητας, ευγένειας και καλοσύνης, πολύτιμο για την κοινωνία μας. Εκφράζω τα ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήριά μου στον σύζυγό της Βαρδή, στα παιδιά, τα εγγόνια και σε όλους τους αγαπημένους της».

Κ. Μητσοτάκης: Ταύτισε την παρουσία της με την προσφορά

«Αποχαιρετούμε με σεβασμό μία μεγάλη Ελληνίδα, που ταύτισε την παρουσία της με την προσφορά στον άνθρωπο και ειδικά στα παιδιά. Γιατί η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε από τους πρωτοπόρους εκείνους οι οποίοι, στις μέρες μας, μετέτρεψαν την αποκαλούμενη «φιλανθρωπία» σε χειροπιαστό κοινωνικό έργο. Πέρα απ’ την λάμψη του ονόματός της και πέρα από την οικονομική ισχύ της οικογένειάς της», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Είχα την τύχη να είμαι φίλος και συνομιλητής της, κυρίως μέσω της γνωριμίας μου με τα παιδιά της. Και μπορώ να βεβαιώσω για την ευαισθησία και την τρυφερότητα με την οποία το μικρό της όνομα επένδυσε το βαρύ επώνυμό της. Είναι ακριβώς αυτή η ευαισθησία που, από την πολυσήμαντη δράση της για την ειρήνη, για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, θα ξεχωρίζει πάντα την αγάπη της για τους μικρούς ήρωες.

Η «Ελπίδα» θα δίνει πάντα ελπίδα στους ανήλικους μαχητές που μάχονται για τη ζωή. Χάρη σε αυτήν, εκατοντάδες παιδιά έχουν, ήδη, νικήσει τον καρκίνο που τα χτύπησε στο ξεκίνημα της διαδρομής τους. Ενώ πολλά άλλα, θα ξαναπιάσουν, σύντομα, το νήμα της συνέχειας στο ταξίδι τους ακολουθώντας στην Ελλάδα τις πιο σύγχρονες και εξελιγμένες θεραπείες. Έχοντας, μάλιστα, δίπλα τους τις οικογένειές τους.

Η παρακαταθήκη αυτή νομίζω ότι ξεπερνά κάθε διεθνή διάκριση από τις πολλές που είχε η Μαριάννα. Όπως και κάθε άλλη γνωστή αλλά και άγνωστη συνεισφορά της στα πολλά μέτωπα στα οποία μετείχε με σταθερό τους επίκεντρο τον άνθρωπο. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα έργο ζωής. Γι’ αυτό και θα κρατά πάντα ζωντανή και ενεργή την μνήμη μιας σπουδαίας γυναίκας.

Η σκέψη μου, όπως και της Μαρέβας, είναι στον σύζυγο, στα παιδιά και στους δικούς της ανθρώπους».