Πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% από την 1η Αυγούστου

Ελλαδα
Tools

foroi-dis-euro

Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% από την 1η Αυγούστου ανακοίνωσε μέσω μαγνητοσκοπημένης τηλεοπτικής του δήλωσης ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Πρόκειται για μια πιλοτική εφαρμογή του μέτρου το οποίο θα ισχύσει έως την 31η Δεκεμβρίου προκειμένου στη συνέχεια να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του.

Όπως άλλωστε δήλωσε ο πρωθυπουργός η επιτυχία του μέτρου θα εξαρτηθεί από τους ίδιους ανθρώπους της αγοράς οι οποίοι θα πρέπει «όλοι να κόβουν αποδείξεις».

«Εάν η φοροδιαφυγή συνεχιστεί τότε ο ΦΠΑ στην εστίαση θα αυξηθεί και πάλι στο 23%» δήλωσε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε «αν το πείραμα πετύχει θα ακολουθήσουν και άλλες μειώσεις στους φόρους».

«Για αυτή την απόφαση βασίστηκα σε εσάς. Βασίστηκα στο φιλότιμο του Έλληνα. Στο χέρι μας είναι να το πετύχουμε και να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των φόρων. Χαμηλότεροι φόροι αλλά να πληρώνουν όλοι», τόνισε.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν θα γίνει νέα μείωση στις συντάξεις και στους μισθούς των στρατιωτικών καθώς και ότι δεν θα επιβληθεί νέος φόρος 2 τοις χιλίοις στους τζίρους των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι η μείωση του ΦΠΑ εστίασης αφορά όλο τον κλάδο της εστίασης και όχι μόνο ταβέρνες και εστιατόρια αλλά και κάθε είδους σερβιριζόμενο και πωλούμενο προϊόν από κυλικεία, σαντουιτσάδικα, φούρνους, υπηρεσίες παράδοσης φαγητού κατ’ οίκον (delivery) κ.ά.

 

Κομισιόν:Η αντίδραση της στη μείωση του ΦΠΑ

 

Εκ μέρους της Κομισιόν ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ προέβη σε τρία σχόλια μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση:

 

- «Καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση τώρα σκοπεύει να εφαρμόσει το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από την 1η Αυγούστου και έως το τέλος του έτους»,

 

- «Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε πρόοδος στη συνεργασία και οι συζητήσεις που είχαμε με τις ελληνικές Αρχές ταυτοποίησαν ότι μία μείωση του ΦΠΑ σε εστιατόρια και κέτεριγκ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς μεγάλο ρίσκο για τον προϋπολογισμό, δεδομένου, όμως, ότι το μέτρο θα έχει προσωρινό χαρακτήρα»,

 

- «Ωστόσο, η επίπτωση του μέτρου αυτού, όπως και όλων των άλλων μέτρων που λαμβάνονται, ως τμήμάτα της εφαρμογής του προγράμματος θα αξιολογηθούν πλήρως τους επόμενους μήνες».