Με δόσεις η πληρωμή φόρων μέσω πιστωτικής κάρτας

Ελλαδα
Tools

Σε εργαλείο για την πληρωμή των φόρων προς το Δημόσιο αναδεικνύεται το πλαστικό χρήμα που επανέρχεται στο προσκήνιο ενόψει της υποβολής και εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και των ειδοποιητηρίων για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, που θα πρέπει να πληρωθεί τους προσεχείς μήνες.

Ενόψει των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων που θα κληθούν να πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα, αρκετοί κάτοχοι καρτών ζητούν την αύξηση του ορίου των συναλλαγών της κάρτας τους και επαναξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν στις υψηλές φορολογικές ανάγκες της περιόδου.

Η πολιτική των τραπεζών επιτρέπει την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 6, 9 ή 12 δόσεις, ενώ υπάρχει η δυνατότητα επιμερισμού ακόμη και κάθε δόσης έως και σε δώδεκα μικρότερες, μεταθέτοντας την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων, έως και τρία χρόνια αργότερα!

Η χρήση των πιστωτικών καρτών για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος, χρησιμοποιήθηκε από μερίδα φορολογουμένων και το 2012, οι οποίοι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, πλήρωσαν φόρους 500 εκατ. ευρώ σε σύνολο 9,9 δισ. ευρώ που ήταν τα έσοδα του Δημοσίου από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις η λύση των πιστωτικών καρτών θα επιλεγεί και για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων του 2013, από τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει 7,7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το υπουργείο έχει στείλει τα σημειώματα για τον ΦΑΠ του 2011 και τον ΦΑΠ για το 2012, ενώ πιθανότατα εντός Οκτωβρίου θα αποσταλούν και τα σημειώματα για τον ΦΑΠ του 2013.

 

Και άτοκες δόσεις και … έκπτωση

Στην περίπτωση που η αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος γίνει σε 6, 9 ή 12 δόσεις, διασφαλίζεται η έκπτωση φόρου 1,5%, που παρέχει το Δημόσιο. Αντίθετα εάν επιλεγεί το σπάσιμο των δόσεων σε επιμέρους, ο φορολογούμενος χάνει το δικαίωμα της έκπτωσης, αλλά μεταθέτει για μακρύ χρονικό διάστημα την αποπληρωμή των υποχρεώσεών του. Η συνήθης πρακτική πάντως επιβάλλει την αποπληρωμή του φόρου εντός της τρέχουσας φορολογικής περιόδου, προκειμένου να μη συσσωρεύονται φόροι παρελθόντων ετών.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Εάν ο φόρος ανέρχεται σε 4.000 ευρώ, το ποσό μετά την έκπτωση θα διαμορφωθεί στις 3.940 ευρώ και θα εξοφληθεί, ανάλογα με την προσφορά της κάρτας σε:

• 6 άτοκες δόσεις των 656,67 ευρώ.

• 9 άτοκες δόσεις των 437,78 ευρώ.

• 12 άτοκες δόσεις των 328,33 ευρώ.

Εναλλακτικά, οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών μπορούν να πληρώσουν με δόσεις κάθε μία από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις που πρέπει να καταβληθούν στο Δημόσιο. Σε αυτή την περίπτωση, δεν ισχύει η έκπτωση του 1,50%, ωστόσο επιμηκύνεται η διάρκεια αποπληρωμής του φόρου χωρίς επιπρόσθετο κόστος, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των δόσεων στους περισσότερους μήνες, κατά την περίοδο της εξόφλησης.

Έτσι ο φόρος των 4.000 ευρώ μπορεί να αποπληρωθεί σε 3 διμηνιαίες δόσεις των 1.333,33 ευρώ, κάθε μία από τις οποίες μπορεί να εξοφληθεί σε 6, 9 ή 12 άτοκες δόσεις, ανάλογα με την τράπεζα.
 

σταρ