Οι προϋποθέσεις για να πληρώσετε σε 12 δόσεις την εφορία

Ελλαδα
Tools

Tο Υπουργείο Οικονομικών προωθεί εναλλακτική λύση για όσους αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους προς την εφορία και δίνει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να αποπληρώνουν ακόμα και σε 12 μηνιαίες δόσεις τις οφειλές που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012.

Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα δώσει μεγάλη ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, προκειμένου να καταβάλουν όλα αυτά τα «χαράτσια» που μέχρι σήμερα έπρεπε να πληρωθούν είτε σε 2-3 είτε σε 7 μηνιαίες δόσεις.

Οι φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα να αφήσουν απλήρωτη την πρώτη δόση, ώστε να καταστεί ληξιπρόθεσμη, και στη συνέχεια να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει την τμηματική εξόφληση των οφειλομένων σε 12 δόσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Όσοι ήδη έχουν υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις που έδιναν το δικαίωμα εξόφλησης σε 48 ή 100 δόσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, αφού, αν αφήσουν τα νέα χρέη από τον ΦΑΠ και τον φόρο εισοδήματος, κινδυνεύουν να τεθούν εκτός και από τις παλιές τους ρυθμίσεις.

Σε αυτήν την περίπτωση, η μόνη λύση είναι να εντάξουν παλιά και νέα χρέη στη νέα πάγια ρύθμιση των 12 μηνών. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται στον νόμο 4152/2013 και με αυτήν την κίνηση το υπουργείο επιχειρεί να βάλει φρένο στην περαιτέρω διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που ξεπερνούν τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ, και να μπει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία του κράτους.

Το ετήσιο επιτόκιο της νέας ρύθμισης είναι 8,5 %, ενώ σε καμία περίπτωση η δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 15 ευρώ.

Η καταβολή των δόσεων θα γίνεται στις τράπεζες, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στα ΕΛΤΑ, με πάγια εντολή πληρωμής των επόμενων δόσεων, χωρίς να επιβάλλεται στον οφειλέτη οικονομική επιβάρυνση για την εντολή αυτή.