nosokomeio
«Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια υπερβολική δημοσιότητα και αναίτια διόγκωση ενός υπαρκτού αλλά ελεγχόμενου προβλήματος, που αφορά κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας», αναφέρει το υπουργείο Υγείας, σε σχετικό δελτίο Τύπου.

«Είναι λυπηρό ένα θέμα δημόσιας υγείας που απαιτεί άμεσες, διακριτικές και αποτελεσματικές ενέργειες, να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και επικοινωνιακής τακτικής, προκαλώντας άσκοπη ανησυχία στους πολίτες αλλά και κίνδυνο διεθνούς δυσφήμισης της χώρας μας», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο εν λόγω δελτίο Τύπου.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας:

“Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια υπερβολική δημοσιότητα και  αναίτια διόγκωση ενός υπαρκτού αλλά ελεγχόμενου προβλήματος , που αφορά  κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας. Το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι είχε προβεί εγκαίρως σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες έτσι ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η δημόσια υγεία και διευκρινίζει ότι:

α)  Η παρουσία σποραδικών κρουσμάτων ελονοσίας στη χώρα μας είναι ένα φαινόμενο με εξάρσεις και υφέσεις που παρατηρείται όλα τα τελευταία χρόνια.

β) Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για έγκαιρη διάγνωση, ενημέρωση, πρόληψη και θεραπεία με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων [ΚΕΕΛΠΝΟ, ΥΠΕ, υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ)].

γ) Ο αριθμός των «εισαγομένων» κρουσμάτων ήταν απολύτως αναμενόμενος λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων/μεταναστών που προσήλθαν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Σε «εγχώρια μετάδοση» οφείλονται 4 κρούσματα μετά την εκδήλωση των οποίων ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας συντονίζει και εποπτεύει την υλοποίηση  των ενδεδειγμένων μέτρων για την αποφυγή διασποράς της νόσου.

δ) Υπάρχει ειδικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της Ελονοσίας που έχει εκπονηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και έχει ήδη ενεργοποιηθεί από το Υπουργείο Υγείας

ε)  Βασική αρχή των πολιτικών δημόσιας υγείας είναι η πρόληψη. Γι’ αυτό το λόγο η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το ΕΚΕΑ προχώρησε σε διακοπή της αιμοδοσίας σε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, θα αναζητηθούν τρόποι αναπλήρωσης των απαραίτητων μονάδων αίματος.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, από την πρώτη στιγμή, έχει δώσει προτεραιότητα στα θέματα δημόσιας υγείας, παρακολουθεί τις εξελίξεις, προχωρά εγκαίρως σε συντονισμένες ενέργειες και με αφορμή τα ζητήματα υγείας προσφύγων/μεταναστών έχει αναπτύξει ένα πλέγμα δράσεων υπό την επιστημονική εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (επιδημιολογική επιτήρηση, εμβολιασμοί, συνθήκες υγιεινής στους χώρους φιλοξενίας) και τον επιχειρησιακό συντονισμό του ΕΚΕΠΥ.

Είναι λυπηρό ένα θέμα δημόσιας υγείας που απαιτεί άμεσες, διακριτικές και αποτελεσματικές ενέργειες, να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και επικοινωνιακής τακτικής , προκαλώντας  άσκοπη ανησυχία στους πολίτες αλλά και κίνδυνο διεθνούς δυσφήμισης της χώρας μας.

Η Δημόσια Υγεία και το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας της κοινωνίας είναι πολύ ευαίσθητη και σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με όρους καταστροφολογίας και ανεύθυνου λαϊκισμού”.

Σε «καραντίνα» 12 δήμοι, λόγω ελονοσίας -Χαλκίδα και Θήβα στη λίστα

ASMA

Ένα νέο φάρμακο για το άσθμα, που βρίσκεται στη φάση των κλινικών δοκιμών, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία της ασθένειας και να μειώσει τον αριθμό των θανάτων, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Ο τρόπος αντιμετώπισης. της ασθένειας έχει αλλάξει ελάχιστα την τελευταία 20ετία: όσοι δεν μπορούν να ελέγξουν εύκολα τα συμπτώματά τους βασίζονται στους εισπνευστήρες ή χρησιμοποιούν στεροειδή, τα οποία όμως μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους, σε διαβήτη, οστεοπόρωση και υπέρταση

Μόνο στη Βρετανία, 500.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι πάσχουν από σοβαρή ή μέτρια μορφή άσθματος. Η ανάπτυξη του νέου φαρμάκου, του Fevipiprant, θα δώσει την ευκαιρία στους μισούς από αυτούς, όσους παρουσιάζουν τα πιο σοβαρά συμπτώματα, να λαμβάνουν απλώς ένα χάπι δυο φορές την ημέρα, αντί να βασίζονται στις παλαιότερες μεθόδους. Από τη νέα θεραπεία θα μπορούσαν επίσης να ωφεληθούν και οι άλλοι 250.000 ασθενείς που έχουν πιο ήπια συμπτώματα.

Οι ειδικοί που επέβλεψαν την τελευταία κλινική μελέτη του φαρμάκου υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο να παρουσιάσουν οι ασθενείς μια κρίση και να χρειαστεί να εισαχθούν σε νοσοκομείο για νοσηλεία.

"Αυτό το νέο φάρμακο θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για τη μελλοντική θεραπεία του άσθματος", εξήγησε ο Κρις Μπράιτλινγκ, ο ερευνητής και καθηγητής πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ που ήταν επικεφαλής της μελέτης. "Είμαι ενθουσιασμένος από το πόσο αποτελεσματικό θα μπορούσε να είναι και για τη δυνατότητά του να μειώσει την ανάγκη να λαμβάνουν οι ασθενείς στεροειδή. Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να σταματήσουν αυτά τα φάρμακα, κάτι που θα έκανε μεγάλη διαφορά για αυτούς", εξήγησε.

Στην κλινική μελέτη του Fevipiprant διαπιστώθηκε ότι η χορήγησή του οδήγησε σε σημαντικό περιορισμό των συμπτωμάτων του άσθματος, σε βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας και σε μείωση των πνευμονικών λοιμώξεων.

Ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με άσθμα στη Βρετανία αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Η μόλυνση της ατμόσφαιρας, το χλώριο στις πισίνες και τα σύγχρονα πρότυπα υγιεινής πιστεύεται ότι είναι ορισμένοι από τους παράγοντες εμφάνισης της ασθένειας.

Σύμφωνα με τον Μπράιτλινγκ, εάν οι επόμενες μελέτες επιβεβαιώσουν τις δυνατότητες του νέου φαρμάκου, το Fevipiprant θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά "σε περισσότερα από δύο αλλά σε λιγότερα από τρία χρόνια".

Η κλινική δοκιμή που έγινε στο Λέστερ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet, χρηματοδοτήθηκε από κοινού από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας της Βρετανίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis, την κατασκευάστρια του Fevipiprant.

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 61 ασθενείς όμως σύμφωνα με την εφημερίδα ο Μπράιτλινγκ έχει ξεκινήσει άλλη μία κλινική δοκιμή με τη συμμετοχή 850 ασθενών (τα αποτελέσματά της δεν αναμένεται να γίνουν γνωστά πριν το 2018) ενώ σχεδιάζονται και άλλες μελέτες για την αποτελεσματικότητα και τις ενδεχόμενες παρενέργειες του φαρμάκου.

Guardian

zika

Το πρώτο κρούσμα ενός βρέφους που γεννήθηκε με μικροκεφαλία εξαιτίας του ιού Ζίκα καταγράφηκε στην Ισπανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι ισπανικές υγειονομικές αρχές.

Αν και δεκάδες άνθρωποι στην Ευρώπη είναι γνωστό ότι έχουν μολυνθεί από τον Ζίκα, στις περισσότερες περιπτώσεις διότι ταξίδεψαν σε χώρες που αποτελούν εστίες του ιού —ο οποίος μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών— όπως η Βραζιλία, αυτή ήταν η πρώτη γέννηση ενός νεογνού με δυσπλασία από μια μητέρα φορέα του Ζίκα.

Η γυναίκα διαγνώστηκε ότι είχε μολυνθεί τον Μάιο και αποφάσισε να κρατήσει το μωρό, ανέφερε μια εκπρόσωπος των περιφερειακών υγειονομικών αρχών της Καταλονίας, όπου γεννήθηκε το βρέφος, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο ιός Ζίκα έχει συνδεθεί από τους επιστήμονες με εκατοντάδες κρούσματα μικροκεφαλίας. Στην Ισπανία είναι γνωστό με βάση την τελευταία καταμέτρηση των αρχών ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό 190 άνθρωποι, οι 189 από τους οποίους είναι πρόσωπα που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, ενώ σε ένα κρούσμα υπήρξε μετάδοση του Ζίκα μέσω σεξουαλικής επαφής.

Η γυναίκα, η οποία ήταν 20 εβδομάδων όταν διαγνώστηκε η μόλυνσή της, είχε προσβληθεί τόσο από τον Ζίκα, όσο και από τον δάγκειο πυρετό σε ένα ταξίδι της στη Λατινική Αμερική.

Γιατροί του νοσοκομείου Vall d'Hebron της Βαρκελόνης ανέφεραν ότι η κατάσταση του νεογνού είναι «σταθερή».
«Παρακολουθείται, αλλά δεν έχει χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη», ανέφερε ο Φέλιξ Καστίγιο, επικεφαλής της μονάδας φροντίδας νεογνών του νοσοκομείου, στους δημοσιογράφους.

Στην Ευρώπη είχε καταγραφεί άλλο ένα κρούσμα, στη Σλοβενία, όπου όμως οι γονείς αποφάσισαν να προχωρήσουν σε άμβλωση.

Κινδυνεύουν έως και 1,65 εκατ. γυναίκες από τον Ζίκα

Εξάλλου «δεκάδες χιλιάδες» βρέφη κινδυνεύουν να γεννηθούν με δυσμορφίες στο κρανίο και τον εγκέφαλο ή άλλες παθήσεις εξαιτίας της επιδημίας του Ζίκα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, σύμφωνα με μια μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

Με βάση το «χειρότερο σενάριο», 1,65 εκατ. έγκυες γυναίκες θα μπορούσαν να μολυνθούν από τον ιό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι οποίοι θεωρούν «αξιόπιστο» αυτόν τον αριθμό «πλαφόν».

Μεταξύ των γυναικών που μολύνονται κατά τη διάρκεια της κύησης, «δεκάδες χιλιάδες» ενδέχεται να φέρουν στον κόσμο ένα νεογνό με μικροκεφαλία ή εγκεφαλικές ανωμαλίες χωρίς ορατές δυσπλασίες του κρανίου κατά τον τοκετό, σύμφωνα με μελέτη. Άλλοι κίνδυνοι για τα νεογνά: διάφορες νευρολογικές παθήσεις, καθυστέρηση της ανάπτυξης, ακόμη και ο θάνατος του εμβρύου ενδομητρίως ή στον τοκετό.

Συνολικά πάνω από 90 εκατομμύρια άνθρωποι στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης ώσπου να τερματιστεί αυτή η επιδημία, η οποία άρχισε στην περιοχή το 2015, σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη των οποίων δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Microbiology.

Στο 80% των κρουσμάτων, η μόλυνση έχει ήπια συμπτώματα και συχνά περνάει απαρατήρητη, υπενθυμίζουν οι ερευνητές.

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κανένα εμβόλιο ή θεραπεία για τον Ζίκα, ο οποίος μεταδίδεται κυρίως από τα κουνούπια Aedes aegypti, αλλά και μέσω της σεξουαλικής επαφής και από τη μητέρα στο έμβρυο που κυοφορεί.

Στις προβλέψεις αυτές, όπως και σε άλλες που έχουν διατυπωθεί, εμπεριέχεται πάντως «τεράστιο» ποσοστό αβεβαιότητας, επισημαίνει ο Άλεξ Πέρκινς (πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ, Ιντιάνα, ΗΠΑ), βασικός συγγραφέας της μελέτης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που περιέχονται στη μελέτη, με 37,4 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης, η Βραζιλία αναμένεται να βρεθεί στην πρώτη θέση της κατάταξης των χωρών που πλήττονται, πάνω από το Μεξικό (14,9 εκατ.) και τη Βενεζουέλα (7,4 εκατ.), και τις ευνοϊκές συνθήκες για τη μετάδοση του Ζίκα (θερμοκρασία κ.λπ.).

Κατ' άλλους ειδικούς, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη σύνταξη της συγκεκριμένης μελέτης, οι εκτιμήσεις αυτές για τον αριθμό των βρεφών που κινδυνεύουν είναι έως και «συγκρατημένες».

Πρόσφατη έρευνα υπέδειξε πως έως και το 29% των νεογνών που θα φέρουν στον κόσμο μητέρες που έχουν μολυνθεί θα αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, τόνισε ο Δρ. Ντέρεκ Γκάδερερ του βρετανικού πανεπιστημίου του Λάνκαστερ. «Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά στη Λατινική Αμερική ενδέχεται τελικά να πληγούν» με διάφορους τρόπους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προέβλεψε πριν από λίγους μήνες μια «εκρηκτική» εξάπλωση του ιού στην αμερικανική ήπειρο, με 3 ως 4 εκατομμύρια κρούσματα μόνο φέτος.

FARMAKA

Υπεγράφη από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, η Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία της υποκατηγορίας Φαρμάκων Γενικής Διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ), δηλαδή μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) που θα μπορούν να πωλούνται και από σούπερ μάρκετ, υπό προϋποθέσεις. Ο κατάλογος των ΓΕΔΙΦΑ περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά 1.582 ΜΗΣΥΦΑ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, "η δημιουργία της υποκατηγορίας των ΓΕΔΙΦΑ αποτελεί μέρος της συμφωνίας του Αυγούστου του 2015 με τους θεσμούς. Άμεσα, συγκροτήθηκε στον ΕΟΦ- με τη συμμετοχή του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου- ειδική Επιστημονική Επιτροπή η οποία πραγματοποίησε σειρά συνεδριάσεων με σκοπό την εισαγωγή αυστηρών κριτηρίων για την κατάρτιση του σχετικού υποκαταλόγου έτσι ώστε να διασφαλιστεί η προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Στην εισήγηση που κατέθεσε η επιτροπή στον υπουργό Υγείας, ο κατάλογος των ΓΕΔΙΦΑ περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά 1.582 ΜΗΣΥΦΑ. Κατά συνέπεια, το ποσοστό των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων που θα μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείων δεν ξεπερνά το 13%. Η εισήγηση της επιτροπής υιοθετήθηκε και βάσει αυτής συντάχθηκε η σχετική νομοθετική ρύθμιση και ακολούθως η Υπουργική Απόφαση".

Πιο συγκεκριμένα, η Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι τα φάρμακα που θα εντάσσονται στη συγκεκριμένη υποκατηγορία θα πρέπει να έχουν ήδη καταταγεί στην υποκατηγορία των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), να μη συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για επανεξέταση της κατάταξής τους, να είναι φάρμακα αντιμετώπισης προφανούς συμπτώματος (πχ. κεφαλαλγία, ναυτία κ.α), οι οδηγίες τους να είναι απλές, οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και- εφόσον υπάρχουν- να είναι χαμηλού κινδύνου, οι συνθήκες φύλαξης και διακίνησης να είναι σύμφωνες με τα εγκεκριμένα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας τους, οι συσκευασίες τους να είναι μικρές έτσι ώστε η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην είναι δυνατό να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη και να μην υπάρχουν σοβαρές και τεκμηριωμένες ενδείξεις από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε έγκριτα περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης (peer review) για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση των φαρμάκων αυτών.

Η εξωτερική συσκευασία των ΓΕΔΙΦΑ πρέπει να φέρει ανεξίτηλο προτυπωμένο ευδιάκριτο πράσινο κύκλο, εντός του οποίου θα αναγράφεται με πορτοκαλί χρώμα το αρκτικόλεξο "ΓΕΔΙΦΑ".

Στην Υπουργική Απόφαση αναφέρονται αναλυτικά οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) για την κατάταξη των προϊόντων τους στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ.

Η λιανική πώληση των ΓΕΔΙΦΑ επιτρέπεται μόνο από τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών που έχουν αδειοδοτηθεί για τη λειτουργία α) υπεραγοράς τροφίμων (supermarkets) και β) παντοπωλείου.

Τα ΓΕΔΙΦΑ θα πρέπει να βρίσκονται σε διαχωρισμένο χώρο από τα υπόλοιπα προϊόντα, σε διακριτό χώρο, με ευκρινή σήμανση "Φάρμακα Γενικής Διάθεσης- ΓΕΔΙΦΑ". Στον ίδιο χώρο και σε σημείο εμφανές για τον καταναλωτή θα τοποθετείται πινακίδα διαστάσεων τουλάχιστον 15Χ25 εκ. με το ακόλουθο περιεχόμενο: "Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι σε χώρο εκτός φαρμακείου, επιτρέπεται η πώληση μόνο φαρμάκων που φέρουν στην εξωτερική τους συσκευασία πράσινο κύκλο εντός του οποίου αναγράφεται "ΓΕΔΙΦΑ" με πορτοκαλί χρώμα και προειδοποιεί ότι η αλόγιστη χρήση φαρμάκων εγκυμονεί κινδύνους. Διαβάστε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών χρήσης κάθε φορά που λαμβάνεται κάποιο φάρμακο. Απαγορεύεται η πώληση φαρμάκων σε άτομα κάτω των 18 ετών".

Τέλος, σημειώνεται ότι απαγορεύεται η πώληση άνω των 2 συσκευασιών ΓΕΔΙΦΑ ανά συναλλαγή.

prosopo health map

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, πιστεύεται ότι κάθε μέρος του προσώπου μας αντιπροσωπεύει συγκεκριμένα όργανα στο σώμα μας και όταν υπάρχουν ανισορροπίες σε ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στο πηγούνι, αυτό μας δείχνει ότι υπάρχουν άλλα θέματα υγείας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Η κινεζική “χαρτογράφηση” του προσώπου ή “Mien Shiang”, μεταφράζεται σχεδόν ως “διάβασμα του προσώπου”. Όταν το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα, το δέρμα, παρουσιάζει αλλαγές, στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική αυτό είναι μια ένδειξη για κάτι άλλο που δεν πάει καλά μέσα μας.

Δείτε τι δείχνει αυτός ο “χάρτης” της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής γα την υγεία σας:

Μέτωπο: Ουροδόχος κύστη και του λεπτό έντερο

Η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών και επεξεργασμένων τροφών έχει ως αποτέλεσμα ένα αργό και καταπονημένο πεπτικό σύστημα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και η έλλειψη ύπνου εμποδίζουν επίσης την πέψη και αυτό φαίνεται στο δέρμα του μετώπου σας.

Φρύδια: Συκώτι

Όπως και παραπάνω, αν ασκείτε πίεση στο πεπτικό σας σύστημα και δεν ξεκουράζεστε επαρκώς, αυτό θα φανεί και στα φρύδια σας. Μπορεί επίσης να είναι αλλεργικοί σε ορισμένες τροφές, όπως το σιτάρι ή τα γαλακτοκομικά ή/και να καταναλώνετε πολύ κρέας στην διατροφή σας.

Μύτη: Καρδιά

Δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, αέρια, φούσκωμα και κακή κυκλοφορία του αίματος. Η υψηλή αρτηριακή πίεση θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει προβλήματα σε αυτήν την περιοχή του προσώπου σας.

Ζυγωματικά: Πνεύμονες

Αναπνευστικά προβλήματα που προκαλούνται από το άσθμα, η ρύπανση και το κάπνισμα επηρεάζουν αυτή την περιοχή. Είναι επίσης και οι λόγοι που σχηματίζονται μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια.

Μάγουλα: Πνεύμονες και νεφροί

Το κάπνισμα, η κακή πέψη, τα προβλήματα στο στομάχι, το άγχος, η κακή διατροφή, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και πιθανές αλλεργίες, “φαίνονται” σε αυτό το σημείο του προσώπου.

Στόμα και σαγόνι: Στομάχι

Μια διατροφή πολύ πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και διεγερτικά, όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ, φαίνεται εδώ. Εάν παρατηρήσετε, αυτή είναι η περιοχή που επηρεάζεται περισσότερο μετά την μεγάλη κατανάλωση φαγητού (πχ γιορτές, Πάσχα κλπ). Επίσης, η έλλειψη ύπνου και το στρες στο σώμα σας, θα οδηγήσει σε ορμονικές ανισορροπίες.

Σαγόνι και Λαιμός: Ορμόνες

Θα μπορούσε να σημαίνει ότι το σώμα σας καταπολεμάει βακτήρια, άγχος, ή μπορεί να είναι μια απότομη αλλαγή του περιβάλλοντος ή μια αλλαγή στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Στις γυναίκες μπορεί επίσης να δείχνει ότι έχουν ωορρηξία.

Αυτιά: Νεφροί

Το υπερβολικό αλάτι, τα μπαχαρικά και η αφυδάτωση είναι οι αιτίες που σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική έχετε πρόβλημα με το δέρμα σας στα αυτιά. Μερικές φορές, η πάρα πολλή καφεΐνη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έξαρση ακμής σε αυτήν την περιοχή.

Iatropedia

hpatitida grafima

Ενώ οι θάνατοι από άλλες λοιμώξεις σταδιακά μειώνονται, από την ιογενή ηπατίτιδα αυξάνονται συνεχώς και υπολογίζονται πλέον σε πάνω από 1,45 εκατομμύρια ετησίως, έναντι 1,3 εκατομμυρίων από το AIDS, 1,4 εκατ. από τη φυματίωση και 860.000 από την ελονοσία.

Η ιογενής ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή του ήπατος που προκαλείται από διαφορετικούς ιούς και έχει πέντε τύπους (A, B, C, D, E). Μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών και, στην περίπτωση της A και της Ε, μέσω μολυσμένου νερού και τροφής.

Οι επιστήμονες των Ιατρικών Σχολών του Imperial College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τον δρα Γρκάχαμ Κουκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «The Lancet», ανέλυσαν στοιχεία από 183 χώρες από το 1990 μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά το 1990 έχει υπάρξει διεθνώς μια αύξηση κατά 63% των θανάτων από ιογενή ηπατίτιδα. Οι θάνατοι είναι περισσότεροι στις χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος, ιδίως στην ανατολική Ασία, από ό,τι χαμηλού εισοδήματος. Οι επιστήμονες καλούν τη διεθνή κοινότητα να λάβει επειγόντως μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κρίση.

Στο Infographic που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε με μοναδική γραφική απεικόνιση το πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα σε παγκόσμιο επίπεδο:

iatropedia

prostatis 467518246

Ο προστάτης είναι ένας αδένας του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Ο προστάτης παράγει και αποθηκεύει ένα συστατικό του σπέρματος και βρίσκεται στην πύελο, κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό.

Ο προστάτης περιβάλλει τμήμα της ουρήθρας, του σωλήνα που αδειάζει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη. Ένας υγιής προστάτης είναι περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού. Λόγω της θέσης του προστάτη, η ροή των ούρων μπορεί να επιβραδυνθεί ή να διακοπεί εάν ο προστάτης αυξηθεί πολύ σε μέγεθος.

Ο καρκίνος του προστάτη δημιουργείται στους ιστούς του προστάτη. Μετά τον καρκίνο του δέρματος, εκείνος του προστάτη είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου στους άνδρες. Στην πλειονότητα των ανδρών με καρκίνο του προστάτη, η νόσος αναπτύσσεται πολύ αργά.

Η πλειονότητα των ανδρών με χαμηλού βαθμού, πρώιμο καρκίνο του προστάτη (το οποίο σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν βρεθεί μόνο στον προστατικό αδένα και δεν έχουν κάνει μετάσταση) ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη διάγνωσή τους με τον καρκίνο.

Πρώιμα συμπτώματα καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα για πολλά χρόνια. Μέχρι τη στιγμή που εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα, η νόσος μπορεί να έχει εξαπλωθεί πέρα από τον προστάτη. Όταν, ωστόσο, υπάρχουν πρώιμα συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Δυσκολία στην ούρηση.
Δυσκολία στην έναρξη της ροής των ούρων στην διακοπή της ροής των ούρων.
Ανάγκη συχνής ούρησης, ιδιαίτερα τη νύχτα.
Ασθενής ροή των ούρων.
Ροή των ούρων που ξεκινά και σταματά.
Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση.
Δυσκολία στύσης.
Αίμα στα ούρα ή το σπέρμα.
Συχνοί πόνοι στο κάτω μέρος της πλάτης, τους γοφούς, ή τους μηρούς.

Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα του καρκίνου, αλλά πιο συχνά είναι συμπτώματα μη-καρκινικών παθήσεων. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας και να κάνετε τις εξετάσεις που εκείνος θα σας συστήσει.

Τι άλλες παθήσεις του προστάτη μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως αυτά;

Καθώς οι άνδρες γερνούν, ο προστάτης τους μπορούν να μεγαλώσει και να μπλοκάρει τη ροή των ούρων ή να παρεμποδίσει τη σεξουαλική λειτουργία. Αυτή η κοινή πάθηση, που ονομάζεται καλοήθης υπερπλασίας του προστάτη (ΚΥΠ), δεν είναι καρκίνος, αλλά μπορεί να προκαλέσει πολλά από τα ίδια συμπτώματα όπως ο καρκίνος του προστάτη. Αν και η ΚΥΠ δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή του ατόμου, μπορεί να απαιτεί θεραπεία με φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση για να εκμηδενιστούν τα συμπτώματα. Μία μόλυνση ή φλεγμονή του προστάτη, που ονομάζεται προστατίτιδα, μπορεί επίσης να προκαλέσει πολλά από τα ίδια συμπτώματα, όπως ο καρκίνος του προστάτη.

Μπορεί ο καρκίνος του προστάτη να εντοπιστεί, προτού ένας άνδρας έχει συμπτώματα;

Ναι. Δύο εξετάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κανένα απολύτως σύμπτωμα. Το ένα είναι η δακτυλική εξέταση, στην οποία ένας γιατρός αισθάνεται τον προστάτη μέσω του ορθού για να εντοπίσει τυχόν σκληρές ή παραμορφωμένες περιοχές στον προστατικό αδένα. Το άλλο είναι ένα τεστ αίματος που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση μιας ουσίας που παράγεται από τον προστάτη και ονομάζεται ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA).

Μαζί, αυτές οι δύο εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν πολλούς “σιωπηρούς” καρκίνους του προστάτη που δεν έχουν προκαλέσει ακόμα συμπτώματα. Γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι άνδρες άνω των 50 ετών να κάνουν τακτικά αυτές τις εξετάσεις. Αν ο καρκίνος του προστάτη εντοπιστεί εγκαίρως, προτού τα καρκινικά κύτταρα κάνουν μετάσταση, τότε οι πιθανότητες μακροχρόνιας επιβίωσης μετά τη διάγνωση είναι πολύ μεγάλες.

medicinenet

Περισσότερα Άρθρα...