egefaliko epis

Το να γνωρίζουμε πέντε ξαφνικές σοβαρές προειδοποιητικές ενδείξεις εγκεφαλικού μπορεί να βοηθήσει να σωθούν ζωές και να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με αναπηρίες.

Η Αμερικανική Ενωση Εγκεφαλικών παροτρύνει όποιον εμφανίζει τα παρακάτω συμπτώματα να απευθυνθεί αμέσως σε γιατρό.

- Ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι (ειδικά στη μία μόνο πλευρά του σώματος)

- Ξαφνική σύγχυση ή δυσκολία να μιλήσει κάποιος ή να καταλάβει τα λεγόμενα κάποιου άλλου

- Ξαφνικά προβλήματα όρασης σε ένα ή και τα δύο μάτια

- Ξαφνική δυσκολία να περπατήσει κανείς ή ζαλάδα, αστάθεια ή προβλήματα συγχρονισμού

- Εντονος πονοκέφαλος χωρίς γνωστή αιτία

Το εγκεφαλικό είναι η βασική αιτία αναπηρίας στις ΗΠΑ. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί εγκεφαλικό χρίζουν άμεσης ιατρικής παρακολούθησης για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας και να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου ή μακροχρόνιων παρενεργειών.

«Εάν κάποιος έχει ένα ισχαιμικό επεισόδιο – ο τύπος στον οποίο μια εγκεφαλική αρτηρία μπλοκάρει ή εμποδίζεται – οι συνέπειες μπορεί να ανατραπούν ή να μειωθούν σημαντικά αν η θεραπεία ξεκινήσει μέσα σε διάστημα τριών ωρών. Εάν υπάρχουν αμφιβολίες ή σημειωθεί καθυστέρηση για να διαπιστωθεί εάν θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα, το παράθυρο-ευκαιρίας για μια αποτελεσματική θεραπεία μπορεί να κλείσει.»

«Τα εγκεφαλικά πλήττουν ολοένα και περισσότερο τους νέους ανθρώπους αν και μπορεί να είναι πιο συχνά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Επίσης προσβάλλουν περισσότερο τις γυναίκες απ’ ό,τι τους άντρες. Οι άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό έχουν και αυτοί μεγάλες πιθανότητες. Υπάρχουν όμως τρόποι που μπορούν να τις μειώσουν όπως: η συχνή άσκηση, η διατήρηση σταθερού βάρους, η υγιεινή διατροφή, η διατήρηση επιπέδων χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, διακόψτε το κάπνισμα» συνιστά η Αμερικανική Ενωση Εγκεφαλικών.

boro

emvoliasmos

Την Δευτέρα και τη Τρίτη 18 και 19 Απριλίου 2016 στις 9:00πμ θα πραγματοποιηθεί στο Ι.Α.Κ του Ελληνικού και το Ι.Α.Κ Αργυρούπολης αντίστοιχα ο Δωρεάν εμβολιασμός παιδιών ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων οικογενειών του δήμου μας που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 'Εμβολιάζουμε'.

Η δράση έχει προληπτικό χαρακτήρα και πραγματοποιείται στα πλαίσια της ένταξης του Δήμου στο πρόγραμμα «Εμβολιά-ζουμε» της μη κυβερνητικής οργάνωσης 'Αποστολή Άνθρωπος'.

Θα εμβολιαστούν 58 παιδιά και ο εμβολιασμός θα γίνει από τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα Ι.Α.Κ του Δήμου καθώς και τη μη κερδοσκοπική οργάνωση 'Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ' (www.missionanthropos.com).

karkinos boxer
 
Επιστήμονες στη Βρετανία και στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι έκαναν μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, που θα μπορούσε να αποδειχθεί η «αχίλλειος πτέρνα» του καρκίνου και να φέρει μια πραγματική επανάσταση στην θεραπεία του καρκίνου με τη βοήθεια του ανοσοποιητικού συστήματος κάθε ασθενούς.

Δημιουργείται έτσι η ελπίδα είναι ότι η νέα γενιά των υπό ανάπτυξη αντικαρκινικών ανοσοθεραπειών θα είναι πραγματικά στοχευμένη στην ιδιαιτερότητα των όγκων κάθε ασθενούς, ώστε να είναι αποτελεσματική.

Η ανοσοθεραπεία του καρκίνου εξελίσσεται στη σημαντικότερη ανακάλυψη της ογκολογίας εδώ και δεκαετίες, αλλά μέχρι σήμερα τα σχετικά φάρμακα έχουν αποτέλεσμα μόνο στο ένα τρίτο των ασθενών περίπου λόγω της ελλιπούς εξατομίκευσής τους.

Αυτή τη φορά οι ερευνητές βρήκαν ένα τρόπο να καθοδηγούν με ακρίβεια τα αμυντικά κύτταρα του σώματος σε συγκεκριμένους ευάλωτους στόχους πάνω στους καρκινικούς όγκους. Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε νέες αποτελεσματικότερες ανοσοθεραπείες του καρκίνου, καθιστώντας εφικτή μια μεγαλύτερη ακρίβεια και εξατομίκευση ανάλογα με τον κάθε ασθενή. Τα φάρμακα της ανοσοθεραπείας μπορεί πλέον να «πιάνουν» όλα τα καρκινικά κύτταρα και όχι μόνο ένα μέρος τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τσαρλς Σουάντον του University College του Λονδίνου (UCL) και του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ έδειξαν για πρώτη φορά ότι μερικοί τουλάχιστον καρκίνοι φέρουν πάνω τους τούς σπόρους της καταστροφής τους (την «αχίλλειο πτέρνα» τους). Μέσα σε κάθε καρκινικό όγκο υπάρχουν ανοσοποιητικά κύτταρα που μπορούν να αναγνωρίσουν τα ευάλωτα αυτά σημεία, τα οποία στη συνέχεια είναι δυνατό να αποτελέσουν στόχο του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η νέα μέθοδος, που αναμένεται να είναι υψηλού κόστους, καθώς θα αφορά κάθε ξεχωριστό ασθενή, δεν έχει δοκιμαστεί κλινικά ακόμη σε ανθρώπους, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στην επόμενη διετία ή τριετία σε ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων.

Στο παρελθόν έχει δοκιμαστεί χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία η δημιουργία αντικαρκινικών εμβολίων, που καθοδηγούν το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον των όγκων, εν μέρει επειδή συχνά ο στόχος τους ήταν λάθος. Αυτό οφείλεται στο ότι όγκοι είναι πολύπλοκοι γενετικά και συμπεριφέρονται διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η νέα τεχνική καταφέρνει να ανιχνεύει με ακρίβεια τις μεταλλάξεις που μεταβάλλουν τα αντιγόνα, τις πρωτεϊνες που προεξέχουν από την επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων σαν βιολογικές «σημαίες». Με τον τρόπο αυτό, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αναγνωρίζει τους σωστούς στόχους σε όλα τα καρκινικά κύτταρα και όχι μόνο σε μερικά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό επιτρέπει είτε να δοκιμαστούν πιο αποτελεσματικά αντικαρκινικά εμβόλια στο μέλλον (εξατομικευμένα για κάθε καρκινοπαθή), είτε να ενισχυθούν στο εργαστήριο τα κατάλληλα Τ-κύτταρα και μετά να επανεισαχθούν στο σώμα του ασθενούς για να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα.

Στη δεύτερη περίπτωση, θα γίνεται βιοψία του όγκου του ασθενούς, θα «διαβάζεται» το γονιδίωμά του και και θα διαπιστώνεται ποιές πρωτεϊνες-σημαίες είναι παρούσες σε όλα τα καρκινικά κύτταρα. Αν βρεθούν ανοσοποιητικά κύτταρα μέσα στον όγκο, που αναγνωρίζουν αυτές τις «σημαίες», τότε θα πολλαπλασιάζονται στο εργαστήριο και θα εισάγονται ξανά στον ασθενή, παράγοντας έτσι μια επίθεση ακριβείας κατά των καρκινικών κυττάρων. Στην πρώτη περίπτωση, οι ίδιες οι πρωτεϊνες-σημαίες θα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός εμβολίου, που όταν εισέρχεται στο σώμα, θα πυροδοτεί την επίθεση ακριβείας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η νέα θεραπεία -με όποια από τις δύο μορφές- θα είναι μάλλον πιο αποτελεσματική σε καρκίνους που έχουν πολλές μεταλλάξεις, όπως το μελάνωμα και των πνευμόνων. Σχεδιάζουν πάντως και περαιτέρω έρευνες σε καρκίνους με λιγότερες μεταλλάξεις, όπως του προστάτη και του παγκρέατος.

Η νέα θεραπεία αναμένεται να εφαρμόζεται σε συνδυασμό με υπάρχοντα φάρμακα, που εμποδίζουν τους καρκίνους να εξουδετερώνουν τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

grippi

Σύµφωνα µε τα µέχρι τώρα δεδοµένα, η νέα γρίπη Α(Η1Ν1) χαρακτηρίζεται από ευρεία και ταχεία εξάπλωση και από ήπιες κλινικές εκδηλώσεις βραχείας διάρκειας στη µεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων. Κατά το επόµενο διάστηµα, αναµένεται να αυξηθεί σηµαντικά ο αριθµός των ασθενών από   τη νέα γρίπη και αναλογικά ο αριθµός αυτών που νοσούν σοβαρά και χρειάζονται νοσηλεία, παρότι η αναλογία τους στο σύνολο των ασθενών µε νέα γρίπη είναι µικρή.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το πανδηµικό στέλεχος της γρίπης Α/Η1Ν1 2009 διαφοροποιείται όσον αφορά την παθογονικότητα του σε σχέση µε την εποχική γρίπη σε δύο κύρια σηµεία.

Πρώτον, λόγω της απουσίας προϋπάρχουσας ανοσίας στην πλειονότητα του πληθυσµού, ο ιός προσβάλλει ευρύ ηλικιακό φάσµα, ιδιαίτερα παιδιά και νεαρούς ενήλικες.

∆εύτερον, ο ιός µπορεί να προκαλέσει λοίµωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήµατος και να οδηγήσει σε ταχέως επιδεινούµενη πνευµονία κυρίως σε παιδιά και νεαρούς ή µέσης ηλικίας ενήλικες. 

ΚΛΙΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ήπια νόσος • Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η νόσος διατρέχει µε ήπια κλινική συµπτωµατολογία που περιλαµβάνει: πυρετό, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινόρροια, κεφαλαλγία, µυαλγίες και κακουχία, χωρίς συνοδά σηµεία και συµπτώµατα αναπνευστικής δυσχέρειας. Οι ασθενείς µπορεί να παρουσιάζουν όλα ή µερικά από τα προαναφερθέντα συµπτώµατα. • Γαστρεντερικές διαταραχές: Ορισµένοι ασθενείς και ιδιαίτερα τα παιδιά ενδέχεται να παρουσιάσουν συµπτώµατα από το πεπτικό σύστηµα όπως διάρροιες ή εµέτους. 

Επιπλεγµένη ή σοβαρή γρίπη Οποιαδήποτε µορφή γρίπης χρήζει νοσηλείας θεωρείται σοβαρή ή επιπλεγµένη. Η σοβαρή νόσος χαρακτηρίζεται από κλινική (δύσπνοια, ταχύπνοια) ή/και ακτινολογική εικόνα λοίµωξης κατώτερου αναπνευστικού (πνευµονία). Οι ασθενείς µπορεί να παρουσιάσουν και εκδηλώσεις από άλλα όργανα ή συστήµατα όπως: • Από το κεντρικό νευρικό σύστηµα (π.χ. εγκεφαλοπάθεια, εγκεφαλίτιδα, µηνιγγίδα) • Σοβαρή αφυδάτωση • Σπανίως µπορεί να εµφανιστούν δευτερογενείς επιπλοκές όπως:  έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας  έκπτωση λειτουργίας πολλαπλών οργάνων  σηπτικό σοκ  ραβδοµυόλυση µυοκαρδίτιδα.

Η νέα γρίπη µπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των υποκείµενων χρόνιων νοσηµάτων περιλαµβανοµένων: • του άσθµατος • της ΧΑΠ • της καρδιακής ανεάρκειας και άλλων καρδιοαναπνευστικών νοσηµάτων • της χρόνιας ηπατικής ανεπάρκειας • της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας • του σακχαρώδους διαβήτη

Συµπτώµατα επιδεινούµενης νόσου Η επιδείνωση της νόσου µπορεί να είναι ταχεία και µπορεί να παρατηρηθεί ακόµα και εντός εικοσιτετραώρου από την έναρξη των συµπτωµάτων. Ως εκ τούτου οι ασθενείς υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση σοβαρής νόσου ή επιπλοκών της, απαιτούν στενή παρακολούθηση,για την αναγνώριση συµπτωµάτων που συνιστούν ενδείξεις άµεσης ιατρικής αξιολόγησης ή επανεξέτασης.

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισµένα από τα συµπτώµατα αυτά:

Α. Συµπτώµατα που υποδηλώνουν ανεπαρκή οξυγόνωση και καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια: • ∆ύσπνοια κοπώσεως ή ηρεµίας, κυάνωση, αιµατηρά ή κεχρωσµένα πτύελα, θωρακικό άλγος και χαµηλή αρτηριακή πίεση • Στα παιδιά, ταχύπνοια και εργώδης αναπνοή • Υποξαιµία βάσει µέτρησης του κορεσµού του αίµατος σε οξυγόνο

Β. Συµπτώµατα και σηµεία που υποδηλώνουν επιπλοκή από το ΚΝΣ: • ∆ιαταραχή του επιπέδου συνείδησης, λιποθυµία, ζάλη, λήθαργος, σπασµοί, συγχυτικά φαινόµενα, σοβαρή αδυναµία ή παράλυση.

Γ. Σοβαρή αφυδάτωση που εκδηλώνεται ως µειωµένη δραστηριότητα, ζάλη, ολιγουρία ή λήθαργος, ιδιαίτερα στα παιδιά.

∆. Παρατεταµένη διάρκεια συµπτωµάτων (π.χ. υψηλός πυρετός για περισσότερες από 72 ώρες) ή ενδείξεις δευτερογενούς βακτηριακής λοίµωξης σύµφωνα µε τα κλινικά ή/και εργαστηριακά δεδοµενα. 

 ΜΕΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ∆ΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥ (Η1Ν1) 

Τα υπάρχοντα δεδοµένα συνηγορούν για το ότι ο ιός (Η1Ν1) 2009 µεταδίδεται όπως οι ιοί της εποχικής γρίπης Α και Β.

Τα ενδεικνυόµενα µέτρα προφύλαξης περιλαµβάνουν την τήρηση των βασικών προφυλάξεων και των προφυλάξεων σταγονιδίων τα οποία πρέπει να εφαρµόζονται συστηµατικά σε κάθε επαφή µε τον ασθενή.

Στις περιπτώσεις διενέργειας χειρισµών κατά τη διάρκεια των οποίων δηµιουργείται αερόλυµα (π.χ. βρογχοσκόπηση ή αναρρόφηση), θα πρέπει να χρησιµοποιείται εκτός των βασικών προφυλάξεων γάντια, οφθαλµική προστασία και µάσκα  αναπνευστικής προστασίας.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

Οι γονείς να λαμβάνουν  μέτρα προφύλαξης οι ίδιοι αλλά και να διδάξουν στα παιδιά τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης διαφόρων ιών και άλλων μικροβίων:

1.Κάλυψη στόματος και μύτης σε περίπτωση βήχα ή φταρνίσματος με χαρτομάντιλο που θα πετάγεται

2.Συχνό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι ή χρησιμοποιώντας προϊόν που περιέχει αλκοόλ

3.Αποφυγή αγγίγματος μύτης, στόματος και ματιών με τα χέρια

4.Καθαρισμός επιφανειών των κομοδίνων, των πάγκων κουζίνας, των πάγκων μπάνιου ή αποχωρητηρίου και των παιχνιδιών με αντισηπτικό οικιακής χρήσης

5.Αποφυγή επαφής με άτομα που ασθενούν από γρίπη ή κρυολόγημα. Άτομα που ασθενούν από γρίπη στο σπίτι καλύτερα να μένουν σε ξεχωριστό δωμάτιο στο σπίτι εάν αυτό γίνεται

6.Να πετάγονται χαρτομάντιλα ή άλλα είδη μίας χρήσης που χρησιμοποιήθηκαν από άτομα που ασθενούν στο σπίτι.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ&ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

minopoulos kontra profil

Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης στο πλαίσιο των εκτεταμένων προγραμμάτων που εφαρμόζει για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού της πόλης, διοργανώνει την Κυριακή 17 Απριλίου στο Πολιτιστικό - Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» ώρα 11.00 π.μ. ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τις Ρευματικές Παθήσεις.

Oπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου, προσκαλεσμένος σε σχετική εκπομπή του καναλιού KONTRA, Η συνολική συχνότητά των ρευματικών παθήσεων βρέθηκε στο επίπεδο του 27% των ενηλίκων. Με άλλα λόγια 1 στους 4 Έλληνες ενήλικες παρουσιάζει κάποια ρευματική πάθηση. Συνολικά, περίπου 2.500.000 ενήλικες Έλληνες πάσχουν από ρευματικές παθήσεις. Η συχνότητα δε αυτή αυξάνει με την πρόοδο της ηλικίας.

Επισημαίνεται ότι ανάμεσα στο ευρύ κοινό επικρατούν αρκετές λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με αυτές. Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι οι ρευματικές παθήσεις είναι λίγες. Η αλήθεια είναι ότι οι ρευματικές παθήσεις είναι πολλές, περίπου 200.

Είναι, επίσης, ευρύτατα διαδεδομένη η αντίληψη ότι τα “αρθριτικά” και τα “ρευματικά”, δηλ. οι ρευματικές παθήσεις, προσβάλλουν τις μεγάλες ηλικίες και ότι, επομένως, είναι κατ’ εξοχήν πρόβλημα των ηλικιωμένων. Στην πραγματικότητα, όμως, καμία ηλικία δεν είναι απρόσβλητη.

Ο κόσμος πιστεύει ακόμη ότι οι ρευματικές παθήσεις είναι μάλλον ελαφρές και όχι σοβαρές παθήσεις. Έχει διαπιστωθεί όμως ότι, σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων, είναι το πιο συχνό χρόνιο πρόβλημα υγείας και το πρώτο αίτιο μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας.

Η έγκυρη ενημέρωση από αξιόλογους επιστήμονες και η ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού σε θέματα υγείας και πρόληψης, αποτελεί υψηλή προτεραιότητα του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, γεγονός που αποδεικνύεται έμπρακτα μέσα από τις διεξαγόμενες δράσεις και τα ποίκιλλα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας που εφαρμόζει.

Οπως υπογράμμισε ο κ. Κ. Μηνόπουλος,

Η ενημερωτική μας εκδήλωση για τις ρευματικές παθήσεις θα δώσει την ευκαιρία σε όλους να ενημερωθούμε σωστά και να συνομιλήσουμε με ιατρούς ρευματολόγους ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι συνοδεύεται από σειρά δωρεάν εξετάσεων για το σύνολο των παρευρισκομένων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, κατά την διάρκεια της εβδομάδας που ακολουθεί, 18 έως 22 Απριλίου στο Ιατρείο του Α΄ Κ.Α.Π.Η. Αργυρούπολης.

karkinoss

Το όνομά του έκανε το γύρο του κόσμου, δεδομένου ότι η επαναστατική μέθοδος την οποία εφάρμοσε, εξαφάνισε κάθε ίχνος καρκίνο σε ασθενείς που βρίσκονταν στο τελικό στάδιο. 

Ο λόγος για τον Αμερικανό ερευνητή δρ. Στάνλεϊ Ριντέλ, ο οποίος τονίζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της θεραπείας με Τ- λεμφοκύτταρα σε κλινικές δοκιμές και εξηγεί πως χρειάζεται λίγος χρόνο για να καταπολεμηθούν οι παρενέργειες.

Σε μία κλινική δοκιμή, πάνω από το 90% των ασθενών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία εμφάνισαν πλήρη ύφεση της νόσου. Σε δύο άλλες κλινικές δοκιμές με 40 ασθενείς που είχαν είτε μη-Χότζκινς λέμφωμα, είτε χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, πάνω από το 80% ανταποκρίθηκαν θετικά στη θεραπεία και περίπου οι μισοί εμφάνιζαν πλήρη ύφεση μετά από ενάμισι έτος.

Όπως λέει ο ίδιος, μιλώντας στο Έθνος: «Η θεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα είναι ένα από τα πολλά είδη ανοσοθεραπείας που έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές».

«Αυτές οι νέες θεραπείες μπορεί να είναι αποτελεσματικές είτε από μόνες τους, είτε σε συνδυασμό με τις ακτινοβολίες και τη χημειοθεραπεία/φαρμακοθεραπεία», αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Σιάτλ..

«H έγκριση για τη θεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα που ανιχνεύουν την πρωτεΐνη CD19 στα καρκινικά κύτταρα θα έρθει μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια», επισημαίνει ακόμη.

Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν, όταν γίνουν οι αντίστοιχες επιστημονικές δημοσιεύσεις εντός του έτους.

gripi mathites

Ακόμη 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, λόγω σοβαρών επιπλοκών από την γρίπη, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακού. Η ραγδαία αύξηση των νεκρών έχει θορυβήσει την επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας, δεδομένου ότι το κύμα της γρίπης δεν έχει ακόμη φτάσει στην κορύφωση του. 

¨Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)  από την αρχή του έτους έχουν καταλήξει 94 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά. 

Επιπλέον, ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση 112 ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας. 

Ο ειδικοί αποδίδουν την σφοδρότητα με την οποία πλήττει το κυρίαρχο για φέτος στέλεχος Α(Η1Ν1) όχι μόνον τους χρονίως πάσχοντες αλλά ακόμη και νέους, υγιείς, ανθρώπους, στο γεγονός ότι παραμένει χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας. 

«Μας εντυπωσιάζει η επιθετικότητα του ιού», παραδέχεται στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι η δυναμική πορεία του ιού θα διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις ακόμη εβδομάδες. 

Επιπλέον, ο ειδικός εφιστά την προσοχή των πολιτών επισημαίνοντας ότι «η γρίπη λειτουργεί σαν μία ‘πόρτα’ που επιτρέπει την είσοδο βακτηρίων όπως είναι ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος στον οργανισμό. Γι αυτό και οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται απαραίτητα τον γιατρό τους, προκειμένου να τους χορηγηθεί αντιβίωση εκτός των αντιιικών φαρμάκων». 

Στο μεταξύ, το φετινό κύμα της γρίπης δοκιμάζει καθημερινά τις αντοχές του συστήματος υγείας, εξ’ αιτίας της αυξημένης ζήτησης κρεβατιών εντατικής φροντίδας. 

Είναι ενδεικτικό ότι η λίστα αναμονής ασθενών για ΜΕΘ μετρούσε σήμερα 46 ασθενείς, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της υγείας τους. 

Σημειώνεται ότι συνολικά έχουν νοσηλευτεί σε μονάδες όλης της χώρας  310 άνθρωποι, οι οποίοι νόσησαν βαριά μετά από μόλυνση τους από τον ιό Α(Η1Ν1)

Περισσότερα Άρθρα...