eof

Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά ο ΕΟΦ για σκευάσματα που προωθούνται για την απώλεια βάρους αλλά και την ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας.

Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ, τα προϊόντα, Pink Bikini, Xero Xtreme και Lipo Escultura, που προωθούνται για την απώλεια βάρους, περιέχουν τις φαρμακευτικές ουσίες diclofenac και siboutramine, χωρίς να αναγράφεται στη συσκευασία τους, και μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για την υγεία του χρήστη.

Η δικλοφαινάκη είναι δραστική ουσία που περιέχεται σε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν ληφθεί ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό.

Η σιβουτραμίνη αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2010 από τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας. Επίσης, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τα προϊόντα PUSHER capsules, AUMVA capsules, VIRILIX, και BEST capsules και ZR capsules, τα οποία διακινούνται κυρίως μέσω Διαδικτύου, περιέχουν τις φαρμακολογικά δραστικές ουσίες sildenafil και yohimbine, χωρίς να αναγράφονται στην επισήμανσή τους, όπως προκύπτει από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών της Ισπανίας.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα προωθούνται για την ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας. Η δραστική ουσία sildenafil περιέχεται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν ληφθεί ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό.

Πρόσφατα ο ΕΟΦ είχε ανακοινώσει επίσης ότι, σύμφωνα με ενημέρωση των αρμοδίων ισπανικών αρχών, διαπιστώθηκε ότι τα προϊόντα GOLD MAX (blue caps, pink caps), V-XL-GUM (chewable tablets), V-XL INSTANT tablets, Mr-B caps, PERFORMAX caps, HORNY LITTLE DEVIL caps, SHADES OF LOVE (for him, for her) και HARD ON caps, περιέχουν φαρμακολογικά δραστικές ουσίες (αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης-5) χωρίς σχετική αναγραφή στη συσκευασία τους.

Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να τον ενημερώσουν άμεσα.

moudiasma sta akra

Πολλές φορές την αίσθηση αυτή την περιγράφουμε ως καρφίτσες στο δέρμα, αφού είναι σαν ένα μυρμήγκιασμα από πολλές επαφές με καρφίτσες σε μια περιοχή της επιδερμίδας, συχνά στα χέρια ή στα πόδια. Τις περισσότερες φορές αυτό το συναίσθημα οφείλεται στην πίεση στα νεύρα ή τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα νεύρα.

Αυτό συμβαίνει συχνά αφού έχετε έρθει σε μια ανατομικά δύσκολη θέση, όπως το να κάθεστε σταυροπόδι για πολύ ώρα, ή να έχετε ξαπλώσει επάνω στο χέρι σας. Περιστασιακά, ωστόσο, μπορεί να είναι και σημάδι μιας πολύ πιο σοβαρής υποκείμενης πάθησης/ασθένειας, όπως ο διαβήτης.

Μπορείτε να νιώσετε μούδιασμα/καρφίτσες ακόμα και με το να φοράτε στενά παπούτσια ή αξεσουάρ (βραχιόλια, δαχτυλίδια κλπ). Οι άνθρωποι με πόνο στην πλάτη, οι διαβητικοί ή τα άτομα που χρησιμοποιούν δονούμενα εργαλεία είναι πιο επιρρεπή στην εκδήλωση μουδιάσματος στα άκρα.

Ποια είναι τα αίτια για το μούδιασμα στα άκρα

Πίεση

Τα σφιχτά παπούτσια ή το να κάθεστε επάνω στο πόδι σας μπορεί να σας προκαλέσει μούδιασμα ή “καρφίτσες”. Το πρόβλημα περνάει, όταν η πίεση μειωθεί.

Παγιδευμένα νεύρα

Οι “καρφίτσες” μπορεί επίσης να οφείλονται σε κάποιο παγιδευμένο νεύρο. Μια δισκοπάθεια ή ένα πρόβλημα στην πλάτη μπορεί να ασκήσει πίεση σε κάποιο νεύρο που ξεκινάει από την σπονδυλική σας στήλη, περνάει από το πόδι σας και φτάνει μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας. Ένα παγιδευμένο νεύρο στο λαιμό μπορεί επίσης να προκαλέσει μούδιασμα ή “καρφίτσες” οπουδήποτε από το λαιμό σας μέχρι τα χέρια και τα δάχτυλά σας. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, επίσης, προκαλείται από ένα παγιδευμένο νεύρο στον καρπό και μπορεί να οδηγήσει σε “καρφίτσες”, μούδιασμα και πόνο στο χέρι και απώλεια της δυνατότητας ισχυρής λαβής.

Διαβήτης

Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα νεύρα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει “καρφίτσες”, πόνο ή μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια (περιφερική νευροπάθεια).

Τραυματισμός

Τυχόν βλάβη στις νευρικές απολήξεις στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός τραυματισμού. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν δονούμενα εργαλεία (πχ κομπρεσέρ) είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν βλάβη των νεύρων και μπορεί να νιώθουν πιο συχνά “καρφίτσες” και μούδιασμα.

Ασθένειες που βλάπτουν τα νεύρα

Πολλές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο νευρικό σύστημα και προκαλούν μούδιασμα ή “καρφίτσες” στα άκρα. Αυτές περιλαμβάνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, πολλαπλή σκλήρυνση και όγκους του εγκεφάλου. Οι ασθένειες αυτές είναι σοβαρές, αλλά σχετικά σπάνιες και κατά κανόνα προκαλούν και άλλα συμπτώματα εκτός από μούδιασμα/καρφίτσες στα άκρα.

Αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει τα νεύρα.

Ανεπάρκεια βιταμίνης

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι συνήθης μεταξύ των πολύ ηλικιωμένων ατόμων, των χορτοφάγων και των ατόμων με κακοήθη αναιμία. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 προκαλεί αναιμία και βλάβη των νεύρων.

iatropedia

giatros ejetasi

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στη σχεδόν ανύπαρκτη πρωτοβάθμια περίθαλψη οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ σε επιστολή τους στον πρωθυπουργό. Εκφράζουν δε την πεποίθηση ότι το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας δεν θα ανακάμψει, αν δεν γίνουν άμεσα συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

«Μετά την ψήφιση και εφαρμογή του Ν.4238/2015 από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με το κλείσιμο Μονάδων, την απουσία προσωπικού εξαιτίας των απολύσεων, την απαξίωση των εργαστηρίων και ταυτόχρονα τη μετακύλιση πόρων στον μεγαλοϊδιωτικό και ταυτόχρονα κρατικοδίαιτο φορέα, δεν υπάρχει καμία ελπίδα, ότι το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας θα ανακάμψει. Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις», τονίζουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) κ.κ. Παν. Ψυχάρης και Αθ. Αποστολόπουλος.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρουν στην επιστολή, στις δημόσιες πρωτοβάθμιες δομές (ΠΕΔΥ) εργάζονται 2.200 γιατροί, αφού 2.300 απολύθηκαν. Προ της ψήφισης του Νόμου, υπηρετούσαν 5.500 γιατροί όλων των ειδικοτήτων στον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, το 40% των Μονάδων Υγείας έχει κλείσει και οι υπόλοιπες υπολειτουργούν στο σύνολό τους.

Σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές απουσιάζουν βασικές ειδικότητες πχ παιδίατροι και καρδιολόγοι, αφού οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί δεν έχουν συνάψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Πολλά εργαστήρια έχουν κλείσει και τα περισσότερα υπολειτουργούν όχι μόνο λόγω έλλειψης γιατρών, αλλά και αντιδραστηρίων. Τα παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις εκτελούνται ιδιωτικά σε ποσοστό 95% με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στις μεγάλες επιχειρήσεις υγείας.

Οι γιατροί τονίζουν ότι πρέπει να εκπονηθεί ένα νέο σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ρεαλιστικό, αποτελεσματικό, με οικονομικοτεχνική μελέτη. «Το Πρωτοβάθμιο Σύστημα δεν μπορεί να λειτουργεί στα ερείπια που άφησε ο Ν.4238. Δεν μπορεί όμως και να λειτουργήσει με ¨ιδεολογικές¨ εμμονές που παραπέμπουν σε αποτυχημένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών σε άλλες χώρες», σημειώνουν και προσθέτουν: «Ένα πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας πρέπει να χαρακτηρίζεται από άμεση προσβασιμότητα σε γιατρούς ειδικοτήτων».

nosokomeio apokeismos pano

Εναν βαρύ και άδικο «φόρο υγείας» πληρώνουν οι Ελληνες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Πρόκειται για την ιδιωτική δαπάνη περίθαλψης, τα χρήματα δηλαδή που πληρώνουν κάθε χρόνο τα νοικοκυριά για επισκέψεις στον γιατρό, φάρμακα, εξετάσεις και νοσηλεία.

Κάθε Ελληνας δαπανά ετησίως 638 ευρώ, ποσό που είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο της Ολλανδίας ή της Γαλλίας. Με τα χρήματα αυτά οι ασθενείς καλύπτουν τα ελλείμματα της δημόσιας χρηματοδότησης, τα οποία διογκώνονται στα χρόνια της κρίσης.

Επειτα από τη διολίσθηση των κρατικών δαπανών, η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη ευρωπαϊκή θέση σε ιδιωτικές πληρωμές για περίθαλψη. Η συνολική δαπάνη χωρίζεται σε τρία σκέλη: τη δαπάνη του κράτους, τη δαπάνη των Ταμείων και την ιδιωτική δαπάνη. Η ιδιωτική δαπάνη ήταν 28,4% το 2009 και εκτινάχτηκε στο 30,7% το 2013. Για πρώτη φορά ξεπερνούν τις δαπάνες του κράτους και των Ταμείων!

Σύμφωνα με τα στοιχεία των οικογενειακών προϋπολογισμών, η αυξητική τάση στις δαπάνες των νοικοκυριών για περίθαλψη συνεχίστηκε και το 2014, καθώς διέθεσαν το 7,2% του συνολικού τους εισοδήματος, έναντι 6,9% το 2013. Οι ειδικοί αναμένουν περαιτέρω αύξηση και το 2015.

Στα στοιχεία που παρέθεσε πρόσφατα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Ελλάδα φιγουράρει στην πρώτη θέση, η οποία δεν περιποιεί τιμή για το κράτος πρόνοιας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι Ελληνες συμμετέχουν με 30,7% στο συνολικό κόστος υγείας, ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ εκείνο της Σουηδίας (14,8%), της Γερμανίας (13,5%), ακόμη και της Ελβετίας (25,8%).

Σε μεγάλη απόσταση βρίσκονται και οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, στις οποίες το ποσοστό ιδιωτικών δαπανών υγείας είναι στην Ιταλία 21,7% και την Ισπανία 22,1%.

Παρόμοια «συμπτώματα»

Η Πορτογαλία εμφανίζει παρόμοια «συμπτώματα» με εκείνα της Ελλάδας, καθώς οι ιδιωτικές της δαπάνες αυξήθηκαν από 23,3% το 2009 σε 28,1% το 2013, αλλά και πάλι απέχουν σημαντικά από εκείνα της χώρας μας.

Μιλώντας στο «Εθνος» ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Λυκούργος Λιαρόπουλος σημείωσε ότι η συνολική απώλεια στη χρηματοδότηση της υγείας στην Ελλάδα ανήλθε σε 7,4 δισ. ευρώ, από το 2009 έως το 2013.

Σύμφωνα με τον κ. Λιαρόπουλο, για πρώτη φορά η ιδιωτική δαπάνη υγείας ξεπερνά την κρατική και τη δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων. Το 2013 το κράτος διέθεσε για την υγεία 4,6 δισ. ευρώ, τα Ταμεία 5,4 δισ. και οι πολίτες 5,6 δισ.

Αναφερόμενος στο πού κατευθύνονται οι πληρωμές περίθαλψης, ο καθηγητής τονίζει: «Μπαίνοντας στην κρίση, η κοινή εντύπωση ήταν ότι στην υγεία γινόταν ένα ?πάρτι?, με κύρια έκφρασή του τη φαρμακευτική περίθαλψη και την παραοικονομία».

Στη φάση που βρισκόμαστε -εξηγεί- παρατηρούμε ότι και οι τρεις κατηγορίες φροντίδας (νοσοκομειακή, εξωνοσοκομειακή και φαρμακευτική) μειώθηκαν περισσότερο από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας:

«Και αν η φαρμακευτική δαπάνη δικαίως έπεσε από το πολύ υψηλό επίπεδο στο οποίο είχε φτάσει σε σχέση με άλλες χώρες, είναι πολύ ανησυχητική η μείωση στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, περίπου στο μισό.

Η δαπάνη αυτή κατευθύνεται κυρίως στην πρωτοβάθμια φροντίδα και τη δευτερογενή πρόληψη. Η μεγάλη μείωση είναι το μεγαλύτερο και πιο ανησυχητικό σημείο στην εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων της κρίσης στην υγεία του πληθυσμού».

Ο κ. Λιαρόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρηματοδότηση των κρατικών νοσοκομείων, επισημαίνοντας την αύξηση κατά 11,4% στη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

iosi

Αν κολλήσατε κάποιον από τους ιούς που μας τριγυρίζουν, ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να νιώσετε γρήγορα καλά είναι τα “φάρμακα” που προσφέρει απλόχερα η φύση.

Ποια είναι τα πιο δυνατά σας όπλα… κατά των ιώσεων της εποχής;

Σκόρδο: Διαθέτει φυσικές αντιβιοτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο σκόρδο στα λαχανικά που σοτάρετε, στην κοτόσουπα ή την κρεατόσουπα ή ακόμη και σε smoothie αν είστε τόσο τολμηροί. (Για να φύγει η μυρωδιά από το στόμα σας, μασήστε μετά μαϊντανό.)

Τζίντζερ: Αυτή η πιπεράτη ρίζα είναι ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά αντιφλεγμονώδη και αντιικά συστατικά. Μπορείτε να προσθέσετε ένα κομματάκι φρέσκο τζίντζερ στο τσάι σας ή σε βραστό νερό μαζί με ένα ξυλάκι κανέλας, στις μαρινάδες, στις σαλάτες, σε φυσικούς χυμούς και σούπες.

Κουρκούμη: Η κουρκούμη ανήκει στα μπαχαρικά που μελετώνται εντατικά αυτή την περίοδο και κάθε έρευνα αποδεικνύει περίτρανα τις ιδιότητές της ενάντια στο κοινό κρυολόγημα! Έχει ήπια γεύση και ταιριάζει πολύ με τα όσπρια, το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα, τα ψητά λαχανικά και σε μαρινάδες για κρέας, πουλερικά ή ψάρι, σύμφωνα με το strange.

Κανέλα: Δεν έχει μόνο έντονο άρωμα, είναι αντίστοιχα… δυναμική στην ενίσχυση του πεσμένου ανοσοποιητικού. Προσθέστε κανένα σε κόκκινες σάλτσες, στο τσάι, στο γάλα, στο γιαούρτι, στα φρούτα σας. Αναμειγμένη με λίγο μέλι είναι ένα εξαιρετικό φυσικό φάρμακο για το βήχα και τον πονόλαιμο.

Πιπέρι καγιέν: Όπως και η κουρκούμη, το καυτερό αυτό πιπέρι θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και θα εξοντώσει τα παθογόνα μικρόβια. Προσθέστε πιπέρι καγιέν ή νιφάδες μπούκοβο στις αγαπημένες σας σούπες για τριπλό αποτέλεσμα: ενυδάτωση του οργανισμού, ανακούφιση του πονεμένου λαιμού και ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας.

Και για πρόληψη!

Ακόμη όμως κι αν αυτή τη στιγμή δεν σας ταλαιπωρεί κάποια ίωση, προσθέστε τα παραπάνω στη διατροφή σας για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και να μειώσετε τις πιθανότητες να σας ρίξει στο κρεβάτι ένας ιός.

 

polution

Ανησυχία και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι τα αλλαντικά είναι καρκινογόνα.

Το μπέικον, τα λουκάνικα και πολλά άλλα προϊόντα μπήκαν στο στόχαστρο, τη στιγμή που ο Οργανισμός γνωστοποίησε ότι το επεξεργασμένο κρέας είναι πιθανόν καρκινογόνο. Ομως, ο κίνδυνος δεν κρύβεται μόνο εκεί.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνας για τον Καρκίνο, από τον οποίο αντλεί τις πληροφορίες ο ΠΟΥ, έχει δημιουργήσει μία λίστα 116 πραγμάτων που προκαλούν καρκίνο.

Κι αν κάποια κόβονται, όπως το κάπνισμα, άλλα δεν είναι τόσο εύκολο να τα αποφύγει κανείς, όπως για παράδειγμα η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Αυτή είναι η λίστα του Οργανισμού για τα πράγματα που προκαλούν καρκίνο:

1. Κάπνισμα

2. Σολάριουμ

3. Παραγωγή αλουμινίου

4. Αρσενικό σε πόσιμο νερό

5. Παραγωγή αυραμίνης

6. Κατασκευή και επισκευή παπουτσιών

7. Καθαρισμός καμινάδων

8. Αεριοποίηση άνθρακα

9. Απόσταξη πίσσας

10. Παραγωγή οπτάνθρακα (καύσιμα)

11. Κατασκευή επίπλων και ντουλαπιών

12. Εξόρυξη αιματίτη με έκθεση σε ραδόνιο

13. Παθητικό κάπνισμα

14. Χυτήριο σιδήρου και χάλυβα

15. Κατασκευή ισοπροπανόλης

16. Κατασκευή πορφυρής βαφής

17. Επαγγελματική έκθεση ως ελαιοχρωματιστής

18. Στρώσιμο πεζοδρομίων και οροφών με πίσσα

19. Βιομηχανία ελαστικών

20. Επαγγελματική έκθεση σε ισχυρά σταγονίδια ανόργανων ενώσεων που περιέχουν θειικό οξύ

21. Μείγματα φυσικών αφλατοξινών (που παράγονται από μύκητες)

22. Αλκοολούχα ποτά

23. Καρπός αρέκα, που συχνά μασιέται με φύλλα μπετέλ

24. Κομμάτια μπετέλ χωρίς καπνό

25. Κομμάτια μπετέλ με καπνό

26. Λιθανθρακόπισσα

27. Πίσσα

28. Εσωτερικές εκπομπές από οικιακή καύση άνθρακα

29. Καυσαέρια ντίζελ

30. Ορυκτέλαια, χωρίς ή με ήπια θεραπεία

31. Φαινακετίνη, αναλγητικό και αντιπυρετικό φάρμακο

32. Φυτά που περιέχουν αριστολοχικό οξύ, το οποίο χρησιμοποιείται σε κινέζικα φυτικά φάρμακα

33. PCB, χρησιμοποιείται ευρέως σε ηλεκτρικές συσκευές και έχει απαγορευθεί σε πολλές χώρες από το '70

34. Κινέζικα παστά ψάρια

35. Ελαια σχιστόλιθου

36. Αιθάλη

37. Προϊόντα καπνίσματος, δίχως καπνό

38. Σκόνη ξύλου

39. Επεξεργασμένο κρέας

40. Ακεταλδεΰδη

41. 4-Αμινοδιφαινύλιο

42. Αριστολοχικά οξέα και τα φυτά που περιέχουν τα

43. Αμίαντος

44. Αρσενικό και ενώσεις αρσενικού

45. Αζαθειοπρίνη

46. Βενζόλιο

47. Βενζιδίνη

48. Βενζοπυρένιο

49. Βηρύλλιο και οι ενώσεις του

50. Chlornapazine

51. Αιθυλενοχλωρυδρίνη

52. Χλωρομεθυλ-μεθυλαιθέρα

53. 1,3 βουταδιένιο

54. Βουτανεδιόλης διμεθανοσουλφονικό

55. Κάδμιο και οι ενώσεις του

56. Chlorambucil

57. Μεθύλ-CCNU

58. Ενώσεις χρωμίου

59. Κυκλοσπορίνη

60. Αντισυλληπτικά, ορμονικές, συνδυασμένες μορφές (εκείνες που περιέχουν και οιστρογόνα και προγεσταγόνα)

61. Αντισυλληπτικά, δια στόματος, εξακολουθητικές μορφές ορμονικής αντισύλληψης

62. Κυκλοφωσφαμίδη

63. Διαιθυλοστιλβοοιστρόλη

64. Βαφή μεταβολισμένη σε βενζιδίνη

65. ιός Epstein-Barr

66. Οιστρογόνα, μη στεροειδή

67. Οιστρογόνα, στεροειδή

68. Θεραπεία οιστρογόνων, μετά την εμμηνόπαυση

69. Αιθανόλη σε αλκοολούχα ποτά

70. Erionite

71. Οξείδιο αιθυλενίου

72. Etoposide, μόνο και σε συνδυασμό με σισπλατίνη και βλεομυκίνη

73. Φορμαλδεΰδη

74. Αρσενικούχο γάλλιο

75. Λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

76. ιός Ηπατίτιδας Β (χρόνια μόλυνση)

77. ιός Ηπατίτιδας C (χρόνια μόλυνση)

78. Φυτικά σκευάσματα που περιέχουν φυτά τύπου αριστολόχια

79. Μόλυνση από ιό ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας τύπου 1

80. Ιός ανθρώπινου θηλώματος τύπου 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 and 66

81. Λεμφοτροπικός ιός κυττάρων τύπου Ι

82. Μελφαλάνη

83. Methoxsalen

84. 4,4-μεθυλενο-δις (2-χλωροανιλίνη)

85. MOPP και άλλες συνδυασμένες χημειοθεραπείες με αλκυλιωτικούς παράγοντες

86. Αέριο μουστάρδας

87. 2-ναφθυλαμίνη

88. Ακτινοβολία νετρονίων

89. Ενώσεις νικελίου

90. ΝΝΚ

91. Ν-νιτροζονορνικοτίνη

92. Λοίμωξη από Opisthorchis viverrini

93. Ατμοσφαιρική ρύπανση

94. Αιωρούμενα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

95. Φώσφορος 32

96. Πλουτώνιο 239 και τα προϊόντα διάσπασής του

97. Βραχύβια ισότοπα, ανάμεσά τους ιώδιο 131 από ατυχήματα σε ατομικούς αντιδραστήρες και από πυρηνικά όπλα (έκθεση κατά την παιδική ηλικία)

98. Ραδιονουκλίδια σωματίδια α

99. Τα ραδιονουκλίδια, σωματιδίων β

100. Ράδιο-224 και τα προϊόντα διάσπασής του

101. Ράδιο-226 και τα προϊόντα διάσπασής του

102. Ράδιο-228 και τα προϊόντα διάσπασής του

103. Ραδόνιο 220 και τα προϊόντα διάσπασής του

104. Λοίμωξη από Schistosoma haematobium

105. Πυρίτιο κρυσταλλικό, αν εισπνευστεί σε μορφή χαλαζία, σε επαγγελματικούς χώρους

106. Ηλιακή ακτινοβολία

107. Ταλκ που περιέχει ίνες asbestiform

108. Tamoxifen

109. 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-para-dioxin

110. Thiotepa

111. Θόριο-232 και τα προϊόντα διάσπασής του

112. Treosulfan

113. Ορθο-τολουϊδίνη

114. Χλωριούχο βινύλιο

115. Υπεριώδης ακτινοβολία

116. Ακτίνες Χ και γ

 

aspirini

Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης θα μπορούσε να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την εμφάνιση του καρκίνου; Η μεγαλύτερη κλινική δοκιμή στα χρονικά για να δοθεί απάντηση στο ερώτημα αυτό ξεκίνησε εχθές στη Βρετανία.

Η δοκιμή, η οποία τιτλοφορείται «Προσθήκη Ασπιρίνης φάση 3» θα διαρκέσει 12 χρόνια με τη συμμετοχή 11.000 ανθρώπων που λαμβάνουν ή έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού, του οισοφάγου, του εντέρου, του προστάτη ή του στομάχου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βρετανικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο.

Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου δήλωσε ότι θα συμμετάσχουν στην έρευνα 9.000 ασθενείς από τη Βρετανία και άλλοι 2.000 στην Ινδία.

Οι ασθενείς θα χωριστούν σε τρεις ομάδες: στην πρώτη θα χορηγούνται επί 5 χρόνια 300 μιλιγκράμ ασπιρίνης καθημερινά, στην δεύτερη 100 μιλιγκράμ ενώ στην τρίτη οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν ψευδοφάρμακο. Στη συνέχεια, όλοι τους θα παρακολουθούνται τακτικά από γιατρούς για άλλα 5 χρόνια.

Η κλινική δοκιμή μπορεί «να αλλάξει τα δεδομένα», εκτίμησε η Δρ. Φιόνα Ρέντινγκτον. «Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της ασπιρίνης στον καρκίνο είναι συναρπαστικές και ελπίζουμε ότι αυτή η δοκιμή θα μας δώσει μια σαφή απάντηση» για την αποτελεσματικότητά της όσον αφορά την πρόληψη της ασθένειας, πρόσθεσε.

Παλαιότερες δοκιμές έχουν υποδείξει ότι η ασπιρίνη, ένα από τα φτηνότερα και πιο διαδεδομένα φάρμακα παγκοσμίως, μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.

«Αν ανακαλύψουμε ότι η ασπιρίνη μπορεί να εμποδίσει την επανεμφάνιση αυτών των καρκίνων, αυτό θα άλλαζε τις μελλοντικές θεραπείες και θα μας παρείχε ένα απλό και όχι ακριβό μέσο» για να καταπολεμηθεί η ασθένεια, υπογράμμισε από την πλευρά της η καθηγήτρια Ρουθ Λάνγκλεϊ, υπεύθυνη μιας ερευνητικής μονάδας του πανεπιστημίου UCL.

ourlife

Περισσότερα Άρθρα...