soda
Τι είναι ακριβώς η Σόδα;

Πρόκειται για ορυκτά άλατα που βρίσκονται στη στάχτη των φυκιών και των φυτών, καθώς και στο νερό που αναβλύζει σε πετρώδεις περιοχές, πλούσιες σε ασβέστιο, νάτριο και κάλιο.

Που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μαγειρική σόδα...

Τελευταία αναδεικνύονται όλο και περισσότερο οι πολλαπλές αρετές της μαγειρικής σόδας. Αξίζει λοιπόν μία αναφορά σε αυτή την απλή αλλά θαυματουργή ουσία.

Με την ονομασία σόδα χαρακτηρίζονται δύο ενώσεις του νατρίου:

Α) το διττανθρακικό νάτριο NaHCO3 που είναι η μαγειρική σόδα ή σόδα φαγητού ή αρτοποιίας, σε μορφή λευκής σκόνης και

Β) Ανθρακικό νάτριο-Carbonate Soda, ή σόδα της πλύσεως, με λευκή κρυσταλλική μορφή.

Εδώ αναφερόμαστε στη μαγειρική σόδα της οποίας οι ονομασίες μαρτυρούν ότι στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε κυρίως στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική ως διογκωτική ουσία «baking soda, baking powder», αλλά και ως χωνευτικό.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ:

Η σόδα δεν χρησιμεύει μόνο σαν χωνευτικό, αλλά μπορεί να τη χρησιμοποιήσετε για να καλμάρετε ερεθισμούς του δέρματος, τσουξίματα στα μάτια και μυϊκές κράμπες.

Για το στομάχι: Μισό κουτάλι σόδας σε μισό ποτήρι νερό ή χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού καταπολεμά τις ξινίλες και τις καούρες, χωρίς να εμποδίζει την πέψη.

Κολλύριο για τα μάτια: Συχνές πλύσεις με νερό και σόδα είναι χρήσιμο για τις φλεγμονές στα βλέφαρα και την επιπεφυκίτιδα. Επίσης χρησιμεύει σαν αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό. Για το κριθαράκι στα βλέφαρα, η σόδα μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Καταπολεμά την τερηδόνα, λευκαίνει τα δόντια: Πλύσεις με νερό και σόδα,(ένα κουταλάκι σόδα σε δύο φλιτζάνια νερό), καταπολεμούν τα μικρόβια που προκαλούν την τερηδόνα. Κάνει τα δόντια δυνατά, υγιή και καταπολεμά την ουλίτιδα. Αν μία φορά την εβδομάδα βουρτσίζουμε τα δόντια μόνο με σόδα, θα γίνουν κάτασπρα.

Φρεσκάρει την αναπνοή: βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα, σε μισό ποτήρι νερό, κάντε πλύση στόματος, πτύστε και ξεπλύνετε. Οι οσμές δεν καλύπτονται αλλά εξουδετερώνονται.

Για τις ευαίσθητες περιοχές: Η σόδα έχει αντισηπτική δράση. Εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Κάνοντας εξωτερικές πλύσεις με χλιαρό νερό, που έχετε διαλύσει ένα κουταλάκι σόδα σε ένα λίτρο νερό κατά την διάρκεια της περιόδου, 2-4 φορές την ημέρα. Το ίδιο ισχύει και για τις ελαφρώς κολπίτιδες ή σε περίπτωση που κάνετε χρήση ταμπόν.

Για μυϊκούς πόνους και κράμπες: Αρκεί ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα ποτήρι νερό για να ανακουφιστείτε.

Για κουρασμένα πόδια: κάνουμε ποδόλουτρο σε χλιαρό νερό με σόδα. Διαλύστε 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και μουλιάστε τα πόδια. Τρίψτε ελαφρά. Το καλύτερο spa για τα πονεμένα πόδια σας!

Για τις μυκητιάσεις: Για τις μυκητιάσεις των ποδιών ανάμεσα στα δάκτυλα, φουσκάλες και φαγούρα από τσιμπήματα εντόμων, διαλύουμε σόδα σε νερό και κάνουμε ποδόλουτρα, ή επαλείψεις στα σημεία του τσιμπήματος.

Ως αποσμητικό: Λειτουργεί σαν αποσμητικό και αντιμυκητιακό, ταμπονάρετε λίγη μαγειρική σόδα στη μασχάλη σας για να εξουδετερώσετε τις οσμές.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ:

Σκόνη, βρωμιά και πουρί; Θέλετε να αστράφτουν κατσαρόλες, δάπεδα, ασημικά χωρίς κούραση και έξοδα. Υπάρχει η σόδα.

Για τα σκεύη στην κουζίνα: Για τις κατσαρόλες ή οποιοδήποτε άλλο σκεύος που έχει καεί, ρίχνουμε μέσα ένα δάχτυλο νερό και τρία κουτάλια σούπας σόδας. Το σιγοβράζετε για 5 λεπτά και ξεπλένετε. Για να καθαρίσετε το ψυγείο και τον καταψύκτη αρκούν τρεις κουταλιές σούπας σόδας σε ½ λίτρο νερό.

Για να ξεβουλώσει: Χρησιμοποιήστε την μαζί με ξύδι και ξεβουλώστε τον νεροχύτη και τον νιπτήρα. Το ίδιο διάλυμα χρησιμοποιούμε και για τη λεκάνη της τουαλέτας, όπου αφήνουμε να δράσει για λίγα λεπτά, τρίβουμε με βούρτσα και ξεπλένουμε με νερό.

Φρεσκάρετε τα σφουγγάρια σας: Μουλιάστε τα σφουγγάρια σε ένα ισχυρό διάλυμα σόδας (4 κουταλιές της σούπας σόδα, διαλυμένη σε 1 λίτρο ζεστό νερό) για να απαλλαγείτε από τις οσμές και τη βρωμιά.

Για το πλύσιμο των ρούχων και των πιάτων: Για μαλακά ρούχα και αστραφτερά πιάτα και ποτήρια, ρίξτε στο πλυντήριο μαζί με το απορρυπαντικό ένα κουτάλι της σούπας σόδα. Επίσης θα προστατέψει το πλυντήριο από τα άλατα.

Για όσπρια και λαχανικά: Για να μαλακώσουν τα όσπρια προσθέστε μια κουταλιά σούπας σόδα ανά λίτρο νερό και αφήστε τα να μουλιάσουν για μια νύχτα. Τα κάνει πιο εύπεπτα και μειώνει το αίσθημα του φουσκώματος. Επίσης μπορείτε να μαλακώσετε το βραστό κρέας αν προσθέσετε μισό κουταλάκι στο νερό που βράζει. Αν την προσθέσουμε στο νερό που πλένουμε τα λαχανικά θα απομακρύνει και θα σκοτώσει τα παράσιτα. Αν προσθέσουμε μισό κουταλάκι στο νερό που βράζουμε τα χόρτα, θα κρατήσουν το πράσινο χρώμα τους.

Για χαλιά και μοκέτες: Για να καθαρίσετε και να ζωντανέψετε τα χρώματα. Ρίχνετε και σκεπάζετε όλη την επιφάνεια του χαλιού ή της μοκέτας με σόδα και την αφήνετε να δράσει 24 ώρες. Έπειτα κτυπάτε καλά το χαλί ή την μοκέτα και σκουπίζετε με την ηλεκτρική σκούπα. Για πολύ βρωμιά, διαλύστε σόδα σε νερό, ρίχνετε στη βρωμιά και τρίβετε με βούρτσα.

Για τα ασημικά: Βρέχοντας ένα πανί λινό ή βαμβακερό με λίγη σόδα μπορείτε να έχετε γρήγορα και εύκολα αστραφτερά ασημικά. Προσοχή αν δεν είναι καθαρό ασήμι, θα καταστραφούν.

Σβήνει φωτιές: Αν στην κουζίνα έχετε μια μικρή εστία φωτιάς, απλά ρίξτε αμέσως πάνω στη φωτιά σόδα, σκεπάζοντας όλη την εστία. Λειτουργεί σαν πυροσβεστήρας.

Για άσχημες μυρουδιές: Αν μυρίζουν τα παπούτσια μας ρίχνουμε μέσα σόδα. τα αφήνουμε για 12 ώρες τουλάχιστον, τα τινάζουμε και τα φοράμε.

Καταπολέμηση οσμών στο κάδο των σκουπιδιών: Ψεκάστε λίγη μαγειρική σόδα στο κάδο πριν βάλετε σακούλα για να εξουδετερώσετε τις άσχημες μυρωδιές.

altzhaimer

Οι άνθρωποι είναι πιθανό ότι μπορεί να προσβληθούν από τη νόσο Αλτσχάιμερ στη διάρκεια κάποιας χειρουργικής επέμβασης ή άλλης ιατρικής διαδικασίας, με τον ίδιο τρόπο που είναι δυνατό να μεταδοθεί η νόσος Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ (των «τρελών» αγελάδων), σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες. 

Τα ευρήματα

Είναι η πρώτη ένδειξη για μετάδοση του Αλτσχάιμερ από άνθρωπο σε άνθρωπο, αν και όχι υπό κανονικές αλλά από ιατρικές συνθήκες. Έως τώρα η νόσος θεωρείται τυχαία (σποραδική) ή κληρονομική. Οι ερευνητές όμως επεσήμαναν πως τα ευρήματά τους είναι προκαταρκτικά και ότι είναι πρόωρο να θεωρήσει κανείς το Αλτσχάιμερ μεταδοτική ασθένεια, αν και το ζήτημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Πολλοί άλλοι επιστήμονες έσπευσαν να κάνουν καθησυχαστικές δηλώσεις.

Η πιθανή μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο ίσως μπορεί να γίνει από μολυσμένο ιατρικό εργαλείο στο χειρουργείο. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητήΤζον Κόλιντζ του University College του Λονδίνου (UCL) ανέφεραν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις φαίνεται πως ο κίνδυνος μετάδοσης είναι σπάνιος μεν, αλλά πιθανός.

Η επιστημονική ανακοίνωση -που δημιουργεί ανησυχίες- έρχεται μετά τη νεκροψία του εγκεφάλου οκτώ ασθενών, οι οποίοι είχαν πρόσφατα πεθάνει από τη νόσο Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι επτά από τους οκτώ νεκρούς είχαν συγκεντρώσεις της πρωτεϊνης βήτα αμυλοειδούς, το χαρακτηριστικό σημάδι της νόσου |Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους.

Όμως οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν πεθάνει σχετικά νέοι (36 έως 51 ετών), πράγμα που δεν δικαιολογούσε την αυξημένη παρουσία του βήτα αμυλοειδούς, με δεδομένο μάλιστα ότι κανείς δεν είχε ιστορικό εμφάνισης Αλτσχάιμερ στην οικογένειά του. Κανείς δεν είχε αναπτύξει κανονικό Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό του, αλλά στους μισούς η παθολογική εικόνα του εγκεφάλου τους έδειχνε πιθανό ότι θα είχαν εμφανίσει Αλτσχάιμερ, αν προηγουμένως δεν είχαν πεθάνει από Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ.

Όλοι οι νεκροί ασθενείς είχαν κολλήσει τη νόσο από μολυσμένες ενδομυικές ενέσεις με ανθρώπινες αναπτυξιακές ορμόνες που είχαν κάνει όταν ήσαν παιδιά (το 1985 οι ορμόνες αυτές καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από συνθετικές).

Οι ορμόνες

Μεταξύ 1958-1985 περίπου 30.000 άνθρωποι παγκοσμίως είχαν κάνει θεραπεία κατά του νανισμού με ανθρώπινες ορμόνες ανάπτυξης που προέρχονταν από εγκεφάλους πτωμάτων. Όμως μερικές ορμόνες ήσαν μολυσμένες με τις πρωτεϊνες «πριόν», με αποτέλεσμα ορισμένοι άτυχοι άνθρωποι (πάνω από 200 μέχρι σήμερα) να κολλήσουν τη νόσο Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ. Η υποψία είναι ότι μια ανάλογη μόλυνση μπορεί να συμβεί με τις πρωτεϊνες του Αλτσχάιμερ, καθώς οι βρετανοί ερευνητές βρήκαν στον εγκέφαλο των νεκρών ασθενών όχι μόνο «πριόν», αλλά και εστίες βήτα αμυλοειδούς.

Οι βρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι με ανάλογο τρόπο όπως η νόσος Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ,  η πρωτεϊνη βήτα αμυλοειδές μπορεί να μεταφερθεί στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου κατά λάθος, στη διάρκεια κάποιας χιερουργικής ή άλλης ιατρικής πράξης. Δεν υπάρχουν όμως αποδείξεις ότι όντως οι ενέσεις των αναπτυξιακών ορμονών ήσαν η αιτία για την αύξηση του βήτα αμυλοειδούς.

Η ασθένεια

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια ανίατη μέχρι σήμερα νευροεκφυλιστική πάθηση, που αποτελεί μια κοινή μορφή άνοιας. Όσο περνάνε τα χρόνια, αναμένεται να πάσχουν από αυτή οπλοένα περισσότεροι άνθρωποι τριτης ηλικίας. Όσοι έχουν σχετικό οικογενειακό ιστορικό, κινδυνεύουν περισσότερο. Τα χαρακτηριστικά σημάδια της στον εγκέφαλο είναι οι πλάκες αμυλοειδούς και οι συγκεντρώσεις μιας άλλης πρωτεϊνης, της ταυ, που έχουν ως συνέπεια να καταστρέφονται τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Αν και δεν είναι σαφές γιατί μερικοί άνθρωποι παθαίνουν Αλτσχάιμερ και άλλοι όχι, οι επιστήμονες γενικά συμφωνούν ότι δεν μπορεί κανείς να κολλήσει τη νόσο όπως το κρυολόγημα. Ο Κόλιντζ επεσήμανε πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πάνω στο ζήτημα και σκοπεύει να ελέγξει παλαιότερα αποθέματα ορμονών ανάπτυξης, για να διαπιστώσει αν μέσα σε αυτά υπάρχει βήτα αμυλοειδές. Δήλωσε πάντως πως δεν υπάρχει κανένας λόγος αδικαιολόγητης ανησυχίας, όσον αφορά τις μεταγγίσεις αίματος ή τις οδοντιατρικές εργασίες. «Δεν μπορεί να κολλήσει κανείς Αλτσχάιμερ ζώντας μαζί ή φροντίζοντας κάποιον με τη νόσο», τόνισε. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

kanela

Η κανέλα έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, ενώ βοηθά στη δυσπεψία, στην υπέρταση, στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, στους πονοκεφάλους, στις κράμπες, στους πόνους της περιόδου και του στομάχου.

Παρόλο που είναι όμως το τρίτο σε κατανάλωση μπαχαρικό στον κόσμο, δεν έχουν γίνει επαρκείς μελέτες σε σχέση με τα πιθανά οφέλη της και τις πιθανότητες εκμετάλλευσής της ως φάρμακο για τους ανθρώπους στα διάφορα μέρη της υφηλίου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μίας νέας έρευνας αμερικανών επιστημόνων, η κανέλα περιέχει ένα συστατικό που μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η σχετική έρευνα έγινε στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα από το Τμήμα Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας και το Κέντρο για την έρευνα κατά του καρκίνου του ίδιου Πανεπιστημίου και βρέθηκε ότι ένα συστατικό της κανέλας μπορεί να προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η έρευνα βρήκε ότι το να προσθέτουμε κινναμαλδεϋδη, το συστατικό που δίνει στην κανέλα τη χαρακτηριστική μυρωδιά και τη γεύση της, στη δίαιτα των ποντικιών – πειραματόζωων τα προστατεύει από την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι επιστήμονες θέλουν να διερευνήσουν επίσης, τις πιθανές ευεργετικές ιδιότητες της κανέλας στον διαβήτη ή σε άλλες ασθένειες.

onmed

podilatisa

Δώρο για όσους βαριούνται το γυμναστήριο είναι η τελευταία ανακάλυψη Αμερικανών επιστημόνων. Οι ερευνητές βρήκαν μία ορμόνη, η οποία μιμείται τα ευεργετικά οφέλη της γυμναστικής και που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία χαπιού για ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο διαβήτης.

Η ορμόνη MOTS-c, η οποία δοκιμάστηκε επιτυχώς σε ποντίκια, επιτρέπει την απώλεια βάρους και βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Λειτουργεί αυξάνοντας την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να επιτρέπει την καλύτερη επεξεργασία της γλυκόζης.

Η ορμόνη επικεντρώνεται στον μυϊκό ιστό, όπου αποκαθιστά την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Οπως εξήγησαν οι επιστήμονες, λειτουργεί ως αντίβαρο στην αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία σχετίζεται με την ηλικία και προκαλείται από την κακή διατροφή.

Κλινικές δοκιμές

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν πιθανότατα σε τρία χρόνια, ωστόσο οι κυτταρικοί μηχανισμοί που επιτρέπουν στην ορμόνη να λειτουργεί, υπάρχουν σε όλα τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.

Η MOTS-c είναι μοναδική σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ορμόνες ως προς το ότι η κωδικοποίησή της γίνεται στο DNA των μιτοχονδρίων και όχι του πυρήνα των κυττάρων.

Για να διαπιστώσουν τα αποτελέσματα της MOTS-c οι επιστήμονες τη χορήγησαν με ένεση σε ποντίκια που είχαν ακολουθήσει μία διατροφή με πολλά λιπαρά, η οποία κανονικά θα οδηγούσε σε παχυσαρκία και σε αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση που συχνά προκαλεί διαβήτη τύπου 2.

Ομως η ένεση πέτυχε εντυπωσιακά να αναστείλει και τα δύο αποτελέσματα. «Αυτό αντιπροσωπεύει μία μεγάλη εξέλιξη στην ανακάλυψη νέων θεραπειών για ασθένειες που συνδέονται με την ηλικία, όπως ο διαβήτης», είπε ο Πίντσας Κοέν, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

mastografia

Με στόχο να δοθεί περισσότερη έμφαση στην πρόληψη και να περιοριστούν οι πολυδάπανες θεραπείες, το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στο να καταστήσει υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις για τέσσερις συχνές μορφές καρκίνου.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας και θα θέσει σε διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς, αφορά τη μαστογραφία και το τεστ pap για τις γυναίκες, το PSA (προστατικό αντιγόνο) και την κλινική εξέταση του προστάτη για τους άνδρες, ενώ και για τα δύο φύλα θα είναι επιβεβλημένη η διενέργεια κολονοσκόπησης και τεστ κοπράνων.

«Προσανατολιζόμαστε στο να θεσπίσουμε ως υποχρεωτικές τις εξετάσεις αυτές και όσοι δεν είναι συνεπείς θα αντιμετωπίζουν ως ποινή, την υποχρέωση να συμμετέχουν στο κόστος της νόσου, εφόσον αρρωστήσουν» εξηγεί ο υπουργός Υγείας και επισημαίνει ότι στόχος είναι να προλαμβάνονται ο καρκίνος του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του παχέος εντέρου, για τους οποίους οι επιδημιολογικές μελέτες φανερώνουν πως επίκειται μεγάλη αύξηση εντός της προσεχούς 20ετίας, εξαιτίας του καπνίσματος και της κακής διατροφής.

mati

Μπορεί τα μάτια να είναι ο καθρέπτης της ψυχής αλλά είναι δυνατόν να κάνουν αποκαλύψεις για την υγεία μας.

Δείτε ποιες είναι αυτές
 
Φρύδια που πέφτουν
 
Φρύδια και βλεφαρίδες που πέφτουν μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι δεν λειτουργεί σωστά ο θυρεοειδής. Είναι πιθανό να πάσχετε από υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό. Κάντε μια εξέταση αίματος για να διαπιστώσετε αν οι τιμές του είναι αυξημένες ή όχι.
 
Θολή όραση 
 
Αν εργάζεστε πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή και έχετε θολή όραση σημαίνει ότι πάσχετε από το «σύνδρομο όρασης υπολογιστών» ( CVS ). 
 
Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται σε όσους κοιτούν πολλές ώρες την οθόνη του υπολογιστή με συνέπεια τα μάτια να μην μπορούν να παράγουν δάκρυα και έτσι η όραση να είναι θολή και θαμπή.
 
Κόκκινα μάτια
 
Τα κόκκινα μάτια που δακρύζουν ακατάπαυστα μπορεί να αποτελεί σημάδι αλλεργίας. Οι αιτίες που ενοχοποιούνται είναι η γύρη, η σκόνη ή το τρίχωμα κάποιου ζώου.
 
Μήπως έχετε διαβήτη
 
Οι πάσχοντες από  διαβητικοί αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαφόρων   προβλημάτων στα μάτια, όπως το γλαύκωμα, ο καταρράκτης και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
 
Ξαφνική απώλεια όρασης
 
Όταν η ξαφνική απώλεια όρασης συνδέεται και με μούδιασμα στο χέρι ενδεχομένως αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για εγκεφαλικό. Απευθυνθείτε αμέσως στον οικογενειακό σας ιατρό.
 
Γιατί ''πετάει'' το μάτι μου;

Ένα συχνό σύμπτωμα που αναφέρουν πολλοί άνθρωποι είναι ότι "πετάει" το μάτι τους. Το πετάρισμα του βλεφάρου ή αλλιώς μυοκυμία είναι ένας επαναλαμβανόμενος και ανεξέλεγκτος σπασμός των μυών των βλεφάρων και συνήθως αφορά το άνω βλέφαρο.

Οι συσπάσεις είναι ανώδυνες και συνήθως σταματάνε ξαφνικά μέσα σε λίγα λεπτά χωρίς κάποια ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικό όταν οι σπασμοί είναι αρκετά ισχυροί ώστε να προκαλούν το ανοιγοκλείσιμο του ματιού ή όταν επαναλαμβάνεται συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας ή για μέρες.

Η αιτιολογία παραμένει άγνωστη, αλλά φαίνεται πως σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή του παίζουν το άγχος, η κούραση, η έλλειψη ύπνου, η ανεπάρκεια μαγνησίου, η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης, η συχνή χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και η χρήση καπνού, αλκοόλ και καφείνης.

Μερικές φορές οι ακούσιες συσπάσεις των βλεφάρων μπορεί να είναι σύμπτωμα ορισμένων παθήσεων των οφθαλμών, όπως βλεφαρίτιδα, ξηροφθαλμία, επιπεφυκίτιδα και εντρόπιο. Πολύ σπάνια μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα ορισμένων παθήσεων του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρχουν και άλλα σημεία και συμπτώματα.

Παραδείγματα αυτών των παθήσεων είναι η παράλυση του Bell, η δυστονία, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος του Parkinson. Τέλος, ορισμένα φάρμακα και κυρίως αυτά που χρησιμοποιούνται για τη ψύχωση και την επιληψία μπορεί να προκαλέσουν βλεφαρόσπασμο.

Πώς θα αντιμετωπίσετε το πετάρισμα των βλεφάρων.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ξεκουράσετε τα μάτια σας. Αν το σύμπτωμα εμφανίζεται την ώρα που εργάζεστε στον υπολογιστή απομακρύνετε το βλέμα σας από την οθόνη και κλείστε για λίγα λεπτά τα μάτια σας.

Κάντε ελαφρύ μασάζ στα βλέφαρά σας με τους δείκτες των χεριών σας. Αν δεν σταματήσει, βάλτε μία κρύα κομπρέσα στα μάτια σας για λίγα λεπτά, ώστε να χαλαρώσουν οι μύες.

Περιορίστε το κάπνισμα, καθώς και την κατανάλωση αλκοόλ και καφέ. Αντιμετωπίστε το άγχος και το στρες και να ξεκουράζεστε με αρκετές ώρες ύπνου.

Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως ηλιόσποροι, καρύδια, αµύγδαλα, ρεβίθια, µπανάνες, σύκα, µήλα, πλήρη δηµητριακά, καλαµπόκι και όσπρια.

Όταν οι συσπάσεις διαρκούν περισσότερο από 7 ημέρες ή όταν είναι ισχυρές ώστε να προκαλούν το κλείσιμο του ματιού θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε όταν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως κόκκινα μάτια, εκκρίσεις στα μάτια, διαταραχές και στους υπόλοιπους μύες του προσώπου.

 

gripi

Τους 25 έχουν φθάσει οι νεκροί συνεπεία της γρίπης ενώ άλλοι 37 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν τρία άτομα από επιπλοκές λόγω της γρίπης, ενώ όπως εκτιμούν οι ειδικοί, η περίοδος έξαρσης θα κορυφωθεί μέσα στον επόμενο μήνα και οι επιστήμονες είναι σε επιφυλακή, καθώς το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού που επικρατεί φέτος είναι μεταλλαγμένο και δεν καλύπτεται πλήρως από το διαθέσιμο αντιγριπικό εμβόλιο.

Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της έγκαιρης ιατρικής παρέμβασης, ώστε τα αντιικά φάρμακα να χορηγούνται το δυνατό συντομότερα. Η θεραπεία έχει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, όταν χορηγείται τις πρώτες 48 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Τα φάρμακα βέβαια, είναι απαραίτητα και μετά το διάστημα αυτό, ιδιαίτερα στις σοβαρές περιπτώσεις.

Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου (χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, ανοσοκατεσταλμένοι) που παρουσιάζουν συμπτώματα θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα στο γιατρό τους. Συμπτώματα που θα πρέπει να αξιολογούνται από γιατρό είναι: υψηλός πυρετός, πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις, έντονη κούραση, καταρροή, πονοκέφαλος, πονόλαιμος, ξηρός βήχας.

Στα παιδιά μπορεί να παρουσιαστεί και ναυτία, εμετός ή διάρροια.

Περισσότερα Άρθρα...