EOPYY

Μετά τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο χώρο της Υγείας με τη δημιουργία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) και κυρίως την μετατροπή του ΕΟΠΥΥ από πάροχο υπηρεσιών υγείας σε αγοραστή, ολοκληρώθηκε η σύνταξη του νέου Κανονισμού Παροχών του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Οργανισμού της χώρας.

Ο Κανονισμός έχει τη μορφή προσχεδίου και αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα για διαβούλευση εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό:

- Οι ανασφάλιστοι πολίτες δικαιούνται φαρμακευτικής περίθαλψης από τον ΕΟΠΥΥ.

- Τα φάρμακα υψηλού κόστους και ειδικών παθήσεων θα εξετάζονται από επιτροπή του ΕΟΠΥΥ. Η επιτροπή θα εγκρίνει τη χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων στους ασθενείς  η αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ. Τα φάρμακα θα χορηγούνται τόσο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όσο και από τα Δημόσια Νοσοκομεία.

- Οι συμβαλλόμενες με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικές κλινικές δεν θα μπορούν να κάνουν επιλογή των περιστατικών (πχ ογκολογικών ασθενών, χρονίων καταστάσεων κλπ). Είναι υποχρεωμένες να νοσηλεύουν ολους τους ασθενείς ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της παθήσεώς τους.

- Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα έχουν στο εξής πρόσβαση σε οδοντιατρικές υπηρεσίες. Θα παρέχονται και θα αποζημιώνονται υπηρεσίες που θα περιλαμβάνουν προληπτικές και θεραπευτικές δράσεις, ακόμη και προσθετικές αποκαταστάσεις.

- Εντάσσονται στους παρόχους υγείας του ΕΟΠΥΥ οι  πιστοποιημένοι προμηθευτές ιατροτεχνολογικών ειδών (λοιποί πάροχοι υγείας- συμβάσεις).  Ο ΕΟΠΥΥ κατ΄ αυτόν τον τρόπο επιχειρεί την αγορά προϊόντων σε καλύτερες (χαμηλότερες) τιμές.

- Οι ασφαλισμένοι δεν θα πληρώνουν ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα κατά την διάρκεια της νοσηλείας τους στα Δημόσια Νοσοκομεία και στις ιδιωτικές Κλινικές (θα ισχύουν τα πακέτα νοσηλείας).  

- Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα δικαιούνται περίθαλψη και παροχές υγείας σε κράτη μέλη της Ε.Ε. και σε λοιπές χώρες, στο πλαίσιο της οδηγίας της διασυνοριακής  υγειονομικής περίθαλψης. Μέχρι τώρα το πλαίσιο είναι πιο αυστηρό,  καθώς αφορά συγκεκριμένες παθησεις που δεν αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα.

Επίσης, μέσα από το προσχέδιο του νέου Κανονισμού:

- Προτείνεται αύξηση του ποσοστού αποζημίωσης στα «τεχνητά» μέλη κάτω άκρων στο ποσοστό του ΦΠΑ 13%. Δηλαδή οι ασφαλισμένοι θα έχουν μικρότερη συμμετοχή στην αγορά τεχνητών μελών (κάτω άκρων).  

- Προτείνεται αύξηση στις φυσιοθεραπείες.

- Προτείνεται αύξηση του ποσοστού αποζημίωσης των  τεχνητών οφθαλμών, ακουστικών βαρηκοΐας και αμαξιδίου ελαφρού τύπου.

- Θα αποδίδεται δαπάνη για τη συντήρηση των εξαρτημάτων για την ασφαλή λειτουργία των αναπνευστήρων όγκου/πίεσης.

Σημειώνεται ότι τα χορηγούμενα είδη και οι τιμές τους θα επικαιροποιούνται - τροποποιούνται με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ

gripi

Τρεις ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ώρο από την εποχική γρίπη, με τα ονόματα τους να προστίθενται στην ήδη μακροσκελή λίστα.

Συνολικά, μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 100 θάνατοι ενώ 272 άτομα έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ παραμένουν για νοσηλεία 46 άνθρωποι.

Με βάση τα δεδομένα των δύο τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας (2011-2012 και 2012-2013), φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009,  έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:

α) το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,

β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου,

γ) κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα  στελέχη γρίπης [ Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β], 

δ) τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., οφείλονται ακόμα κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο.

Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και της αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος), η έγκαιρη χρήση των αντιικών φαρμάκων-διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης.

giatros

Οι λίστες με τα ονόματα όλων των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα εξυπηρετούν τους ασθενείς όταν θα ανοίξουν εκ νέου τα πολυϊατρεία, έχουν αναρτηθεί στα δημαρχεία, αλλά και στον ιστότοπο του ΕΟΠΥΥ.

Μπορείτε να δείτε τη λίστα ΕΔΩ.

Με τις αλλαγές στον χώρο της Υγείας, πολλοί ασφαλισμένοι διαμαρτύρονται ότι δυσκολεύονται να βρουν γιατρό που δεν έχει συμπληρώσει το πλαφόν των 400 επισκέψεων το μήνα, ή περιμένουν στις ουρές στο ΕΣΥ ακόμη και για απλή συνταγογράφηση φαρμάκων.

Τα πολυϊατρεία αναμένεται να ανοίξουν ξανά στις 20 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο έξι δεν έχουν παραδώσει τα κλειδιά των πολυϊατρείων.

Σε κόκκινο συναγερμό έχουν τεθεί οι  αρμόδιες υγειονομικές αρχές μετά τα αλλεπάληλα κρούσματα του  ιού Η1Ν1 ο οποίος στην κυριολεξία θερίζει μικρούς και μεγάλους.

Οι νεκροί ανέρχονται στους 39 μεταξύ των οποίων και δυο παιδάκια ηλικίας μόλις 2 ετών.

Επί ποδός βρίσκονται οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές μετά την επέλαση του ιού της γρίπης Η1Ν1! Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί μέσω του συστήματος παρατηρητών νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τον αριθμό των περιστατικών που εμφανίζονται.Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ το τελευταίο 48 ωρο επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 39.

Θύματα του Η1 Ν1 ήταν και δυο παιδάκια μόλις δυο  ετων τα οποία έχασαν την μάχη για την ζωή τους ύστερα από επιπλοκές που παρουσίασαν. Το πρώτο αγοράκι έπασχε από λευχαιμία και το δεύτερο από κάποια μορφή νευρομυοπάθειας. 

Συνολικά  59 άνθρωποι με γρίπη νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εκ των οποίων  τρείς  άνθρωποι με συμπτώματα γρίπης εισήχθησαν σήμερα σε ΜΕΘ, δύο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και ένας στο Σωτηρία. 

Οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα θύματα στην πλειοψηφία τους δεν είχαν εμβολιαστεί παρότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (υπερήλικες, χρονίως πάσχοντες, παχύσαρκοι κλπ) στην ύστατη στιγμή

Οι ειδικοί επιστήμονες συμβουλεύουν όλους όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα, και να λάβουν αντι-ιική αγωγή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Τα κρούσματα είναι δεκάδες σε όλη τη χώρα παρότι ο καιρός είναι βελτιωμένος.

Και το ζήτημα είναι πως οι φόβοι των ειδικών εστιάζονται στο γεγονός αν είναι διαθέσιμα τα απαραίτητα αντιικά φάρμακα ώστε να καλυφθεί ο πληθυσμός.

Ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και του Παστέρ μετά και από σχετική οδηγία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας παρατηρούν με κάθε λεπτομέρεια το φαινόμενο της επέλασης του ισχυρού ιού Η1Ν1, ο οποίος μπορεί ειδικά σε αδύναμους και ανοσοκατεσταλμένους οργανισμούς να επιφέρει και θάνατο.

Το Ινστιτούτο Παστέρ πάντως από την πλευρά του καθησυχάζει ότι η μέχρι τώρα γενετική ανάλυση των στελεχών A(H1N1) και Α(Η3Ν2), που έχει απομονώσει το εργαστήριό του, δείχνει ότι τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν, δε διαφέρουν από το στέλεχος του αντιγριπικού εμβολίου που διατίθεται στη χώρα μας και είναι επίσης ευαίσθητα στη χορήγηση των αντιϊκών φαρμάκων.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων καταγράφηκαν 39  θάνατοι από γρίπη ενώ δεκάδες άνθρωποι έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

H συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ταυτοποιήθηκε με το στέλεχος Α (Η1Ν1) το οποίο κυκλοφορεί σταθερά κάθε έτος μετά την πανδημία γρίπης 2009.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, βρισκόμαστε σε περίοδο έξαρσης του φαινομένου και προβλέπεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Oδηγίες

Κατά συνέπεια, προτείνεται η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής, όπως κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος και οικειοθελής αποχώρηση σε δημόσιους χώρους, όταν παρατηρούνται συμπτώματα, για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Επιπλέον συστήνεται η έγκαιρη χρήση αντιιϊκών φαρμάκων, εντός του πρώτου 48ωρου από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Οι ομάδες που πρέπει να προσέξουν περισσότερο, καθώς οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες, είναι παιδιά, ηλικιωμένοι (άτομα 60 ετών και πάνω) και ενήλικες με άσθμα, πνευμονοπάθεια, καρδιακές νόσους, διαβήτη και δέκτες οργάνων μέσω μεταμόσχευσης.

iatropaidia

thasia

Ένα φυτό που μπορείτε να δείτε σε αφθονία στην ελληνική εξοχή και ήταν γνωστό για τις θεραπευτικές – και τοξικές – ιδιότητές του από την αρχαιότητα ίσως αποτελέσει το επόμενο όπλο της επιστήμης ενάντια στον καρκίνο.

Η θάψια (Thapsia garganica) ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, μια εργαστηριακή «απομίμηση» της δραστικής ουσίας της, θα χορηγηθεί σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη σε κλινικές δοκιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν το τεστ έχει επιτυχή έκβαση, το ταπεινό φυτό της Μεσογείου αναμένεται να αποτελέσει το «κλειδί» για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς αντικαρκινικών φαρμάκων.

Ο κόνδυλος του θανάτου

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τη θάψια ως εμετικό και αποχρεμπτικό. Παράλληλα όμως – και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αναφέρεται ακόμη και ως τη μεσαιωνική βιβλιογραφία ως «θανατηφόρος κόνδυλος» – γνώριζαν επίσης ότι έχει ισχυρές τοξικές ιδιότητες, εφόσον μπορούσε να σκοτώσει τα ζώα που έκαναν το λάθος να τη «γευτούν» σε ικανές ποσότητες.

Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς με επικεφαλής τον ογκολόγο Σάμιουελ Ντενμίντ σκέφτηκε να στρέψει την ισχυρή τοξική δράση της θάψιας εναντίον των καρκινικών όγκων.

Οι επιστήμονες αφιέρωσαν σε αυτή την προσπάθεια 15 ολόκληρα χρόνια ερευνών προκειμένου να αναπτύξουν μια συνθετική εκδοχή της θαψιγαργίνης (της δραστικής ουσίας του φυτού), η οποία στοχεύει αποκλειστικά τα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή.

Τροποποίηση εναντίον του καρκίνου

Η θαψιγαργίνη σκοτώνει τα κύτταρα ενός οργανισμού διαπερνώντας την κυτταρική μεμβράνη και «κλείνοντας» τις αντλίες ασβεστίου που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή τους. Για να επιτύχουν τη στόχευση μόνο των καρκινικών κυττάρων, ο κ. Ντενμίντ και οι συνεργάτες του τροποποίησαν το μόριο της φυτικής δραστικής ουσίας προσθέτοντας μια επιπλέον πεπτιδική αλυσίδα.

Η τροποποίηση αυτή ουσιαστικά «προγραμματίζει» την τοξική ουσία έτσι ώστε να μην εισχωρεί στη μεμβράνη των κυττάρων παρά μόνο στην περίπτωση που αυτή περιέχει PSMA, ένα ένζυμο το οποίο βρίσκεται συχνά στην επιφάνεια πολλών καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

Ουσιαστικά το PSMA καταργεί την «ασπίδα προστασίας» αντιδρώντας με την επιπλέον πεπτιδική αλυσίδα και αφαιρώντας την, με αποτέλεσμα η θαψιγαργίνη να επανέρχεται ανενόχλητη στη συνηθισμένη δράση της και επομένως να εισχωρεί στο καρκινικό κύτταρο και να το σκοτώνει.

Ολική εξολόθρευση

Αντίθετα με τα παραδοσιακά χημειοθεραπευτικά φάρμακα, τα οποία δρουν μόνο εναντίον των ταχέως αναπτυσσόμενων καρκινικών κυττάρων, η νέα συνθετική θραψιγαργίνη αποτελεί έναν «καθολικό» εξολοθρευτή: δεν επιτίθεται μόνο στα καρκινικά κύτταρα που βρίσκονται υπό ανάπτυξη αλλά και σε εκείνα που βρίσκονται σε «ύπνωση» καθώς και στα μη καρκινικά κύτταρα που επιστρατεύονται ως «βοηθοί» για την ανάπτυξη του όγκου.

«Μπορείτε να τη δείτε σαν μια χειροβομβίδα» ανέφερε ο κ. Ντενμίντ στο περιοδικό «New Scientist». «Ένας τραβάει την περόνη αλλά όσοι είναι γύρω του σκοτώνονται».

Στα πειραματόζωα οι «παράπλευρες απώλειες» από τη δράση της ουσίας φαίνονται να είναι πολύ μικρές, προκαλώντας μηδαμινές βλάβες στον υγιή ιστό. Οι πρώτες κλινικές δοκιμές, που αναμένεται να αρχίσουν σύντομα, θα δείξουν αν οι παρενέργειές της σε ανθρώπους θα είναι εξίσου περιορισμένες.

Αν τα αποτελέσματά τους είναι ικανοποιητικά, ενδεχομένως θα δούμε έναν νέο δρόμο να ανοίγεται στις αντικαρκινικές θεραπείες καθώς πρόσφατες μελέτες έχουν εντοπίσει το ένζυμο PSMA και σε καρκινικά κύτταρα εκτός του προστάτη.

pygmi

 

emvolio

Ελπίδες γεννά ένα νέο εμβόλιο για το AIDS, που έρχεται από τη Βραζιλία. Ερευνητές από το Σάο Πάολο αναπτύσσουν εμβόλιο που η μέχρι στιγμής έρευνα δείχνει, ότι μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV, ενώ καθυστερεί την εμφάνιση της νόσου σε φορείς.

Την ύπαρξη ενός νέου ελπιδοφόρου εμβολίου, που μπορεί να καταπολεμά το AIDS παρουσίασε αναλυτικά σε θέμα της, η Ντόιτσε Βέλλε: «Μείναμε έκπληκτοι μπροστά στα αποτελέσματα της έρευνάς μας», είπε στην DW o Eντέθιο Κούνια Νέτο, υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος για το AIDS του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.

Η ομάδα του ανέπτυξε ένα νέο εμβόλιο κατά του HIV, το οποίο δοκιμάστηκε εργαστηριακά τόσο σε ποντίκια όσο και σε πιθήκους. «Αρχικά θεωρήσαμε πως η θετική επίδραση του εμβολίου θα ήταν πιο εμφανής στα ποντίκια και όχι στους πιθήκους, αλλά τελικά επαληθεύθηκε το αντίθετο», επισημαίνει ο βραζιλιάνος καθηγητής.

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, καθώς, οι ουσίες που έχουν θετική επίδραση στα πρωτεύοντα θηλαστικά, ενδέχεται να είναι εξίσου ωφέλιμες για τον άνθρωπο. Η διαφορά του νέου εμβολίου από άλλα, είναι ότι δεν απευθύνεται σε άτομα που έχουν μολυνθεί ήδη από τον ιό HIV.

«Αν οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, μολυνθούν σε κάποια μεταγενέστερη στιγμή της ζωής τους από τον HIV, τότε το εμβόλιο θα μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις της μόλυνσης και να εμποδίσει τη μεταφορά του ιού σε άλλους», αναφέρει ο καθηγητής Κούνια Νέτο. Στους φορείς, το ίδιο εμβόλιο θα μπορούσε να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου.

H ιδέα του νέου εμβολίου «HIVBr18» στηρίζεται στην ενίσχυση των λεγόμενων υποδοχέων CD4, που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Κι αυτό γιατί σε μία λοίμωξη από τον HIV, ο αριθμός των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία προστατεύονται από την γλυκοπρωτεΐνη των υποδοχέων CD4, μειώνεται.

Μάλιστα και μετά την προσβολή από τον ιό, λένε οι ερευνητές, το εμβόλιο συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής των υποδοχέων CD4 σε όλους τους ασθενείς.

Αναμένεται τώρα με αγωνία η επόμενη φάση της έρευνας. Μέσα στους επόμενους μήνες οι επιστήμονες του Σάο Πάολο, αντί της χρήσης του DNA του ιού στο εμβόλιο στους πιθήκους, αναμένεται να εστιάσουν στα σωματίδια του ιού που είναι γνωστά ως φορείς του ιού.

Εάν και αυτή η φάση κριθεί επιτυχής, θα ξεκινήσουν οι κλινικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, από όπου θα κριθεί και το μέλλον του. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη 30 εμβολίων κατά του ΗΙV ανά τον κόσμο.

Μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη κλινική μελέτη πραγματοποιήθηκε το 2009 στην Ταϊλάνδη. Το εμβόλιο εκείνο γνωστό ως «RV144», δεν εγκρίθηκε τελικά λόγω της μικρής του αποτελεσματικότητας. Νέες δοκιμές πάνω στο ίδιο εμβόλιο αναμένονται από το 2016.

Περίπου 6.000 άνθρωποι μολύνονται καθημερινά από τον HIV, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Από τα περίπου 34 εκατ. ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό, μόλις τα 10 εξ αυτών έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική αγωγή».

enet

nososkomeio gripi giatroi

Απειλητικό υψώνεται το κύμα της γρίπης στην χώρα μας, αφήνοντας σταθερά στο πέρασμά του ασθενείς σε βαριά κατάσταση στην Εντατική ή ακόμα και νεκρούς.

Μάλιστα, η υψηλή ταχύτητα με την οποία κινείται η γρίπη στην επικράτεια δίνει στην Ελλάδα πανευρωπαϊκή «πρωτιά»: είναι η μοναδική ανάμεσα σε 29 χώρες που σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (European Center Disease Control, ECDC) έχει μεγάλη κυκλοφορία της γρίπης, και δη του πανδημικού στελέχους Α(Η1Ν1).

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των ευπαθών ατόμων και η μη έγκαιρη χορήγηση αντιικών φαρμάκων ευθύνεται κατά τους επιστήμονες για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.Η γεωμετρική πρόοδος με την οποία αυξάνονται οι επισκέψεις των Ελλήνων σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής αλλά και τα βαριά περιστατικά γρίπης που χρειάζεται να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μαρτυρούν την άγρια «επέλαση» της νόσου.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη και 105 άτομα έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την αρχή του έτους

Μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής ο αριθμός των ασθενών με γρίπη που νοσηλεύονταν σε Εντατική είχε ανέλθει σε 49 προκαλώντας σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας και δη στο ευαίσθητο κομμάτι των ΜΕΘ.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι το κύμα της γρίπης τείνει να φτάσει στο πιο ψηλό του σημείο και ότι το επόμενο διάστημα αυτό θα αρχίσει σταδιακά να πέφτει –μάλιστα θεωρείται ευνοϊκή συγκυρία η καλοκαιρία που πρόβλεψαν οι μετεωρολόγοι, καθώς εκτιμάται ότι θα απομειώσει γρηγορότερα την δυναμική του ιού της γρίπης.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα και παχυσαρκία που ασθενούν με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής πρέπει να λαμβάνουν αμέσως αντιικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου χωρίς να επιβεβαιώνεται εργαστηριακά ο ιός της γρίπης.

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη, η γρίπη παρουσιάζει ακόμη ελεγχόμενη, χαμηλή δραστηριότητα. Το ECDC αναμένει το επόμενο διάστημα αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης σε έξι χώρες (Βουλγαρία, Φινλανδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ισπανία).

Περισσότερα Άρθρα...