Ο καρκίνος του πνεύμονα αναμένεται ότι μέχρι το 2015 θα εξελιχθεί στη σοβαρότερη απειλή για τις Ευρωπαίες, εκτοπίζοντας τον καρκίνο του μαστού, την ασθένεια που μέχρι τώρα ευθυνόταν για τους περισσότερους θανάτους γυναικών στην ήπειρο.

Λόγω και της γήρανσης του πληθυσμού, ο συνολικός αριθμός των θανάτων από καρκίνο θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα φτάσει από το 1,23 εκατομμύριο θανάτους το 2009 στο 1,31 εκατομμύριο φέτος. Από τα θύματα του καρκίνου εντός του 2013 εκτιμάται ότι οι 737.000 θα είναι άνδρες και 576.000 γυναίκες, σύμφωνα με τη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση Annals of Oncology.

Μολονότι στους άνδρες το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του πνεύμονα αναμένεται ότι θα μειωθεί κατά 6% φέτος σε σχέση με το 2009, στις γυναίκες θα αυξηθεί κατά 7%. Ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει η κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες και φέτος οι θάνατοι υπολογίζεται ότι θα πλησιάσουν τις 187.000, από 183.700 το 2009, με βάση τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων που παρείχαν οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο καρκίνος του μαστού θα παραμείνει και φέτος η κυριότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες, με 88.800 θανάτους εντός του 2013 από 89.400 θανάτους το 2009. Όμως ο καρκίνος του πνεύμονα "θα γίνει η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες από το 2015", εκτιμά ο Κάρλο Λα Βέκια, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.

Ο καθηγητής αποδίδει το φαινόμενο αυτό στην αύξηση του καπνίσματος μεταξύ των γυναικών στις δεκαετίες του 1960 και '70 και στις συνέπειες αυτού του γεγονότος που εμφανίζονται πολλές δεκαετίες αργότερα.

Ο Λα Βέκια υποστηρίζει ότι οι θάνατοι γυναικών από καρκίνο του πνεύμονα ενδέχεται να μειωθούν μετά το 2020 επειδή τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες στην Ευρώπη έχουν περιορίσει το κάπνισμα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα έχει ήδη πάρει τα πρωτεία από τον καρκίνο του μαστού ως η κυριότερη αιτία θανάτου των γυναικών στη Βρετανία και την Πολωνία.

karkinos

Σε μια προσπάθεια να προλάβουν τις μεταστάσεις των καρκινικών κυττάρων, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ, ανακάλυψαν τον φυσικό «διακόπτη» που ελέγχει τη διασπορά των κυττάρων που προέρχονται από τον καρκίνο του μαστού στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τη σχέση ανάμεσα στον τρόπο που ο οργανισμός ανταποκρίνεται στη φλεγμονή και στον τρόπο που τα κακοήθη κύτταρα του καρκίνου του μαστού διασπείρονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, οδηγώντας σε μεταστάσεις.

Πολλοί ερευνητές έχουν συσχετίσει τον καρκίνο με φλεγμονή και οι ερευνητές βιοϊατρικής μηχανικής του Πανεπιστημίου Κορνέλ κατάφεραν να εντοπίσουν έναν σαφή σύνδεσμο μεταξύ των δύο. Ανακάλυψαν ότι η παρουσία προφλεγμονωδών μορίων (οι κυτοκίνες IL-6 και TNF-άλφα) διευκολύνει τα καρκινικά κύτταρα να προσκολληθούν στα τοιχώματα του ενδοθηλίου (του εσωτερικού τοιχώματος των αγγείων). Η προσκόλληση αυτή οδηγεί στη διασπορά των κυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος και σε μετάσταση.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η βελτίωση της αντικαρκινικής θεραπείας με σκοπό την αποφυγή μεταστάσεων μέσω της κυκλοφορίας του αίματος θα βασιστεί στην παρεμπόδιση αυτού του μηχανισμού προσκόλλησης των καρκινικών κυττάρων στο ενδοθήλιο.

vita

Τα άτομα που παίρνουν τακτικά ασπιρίνη για μεγάλο χρονικό διάστημα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας όρασης κατά την τρίτη ηλικία λόγω εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Η ασπιρίνη λαμβάνεται συνήθως από ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των ισχαιμικών επεισοδίων και των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου, ενώ αποτελεί ένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται περισσότερο.

Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε πως η συχνή χρήση ασπιρίνης σχετίζεται με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στην τρίτη ηλικία και πιο συγκεκριμένα πλήττει το «υγρό σημείο» στον αμφιβληστροειδή φακό των ματιών, οδηγώντας σε απώλεια όρασης στο κέντρο του οπτικού πεδίου του ατόμου.

Ο επικεφαλής της έρευνας Τζέραλντ Λιου και η ομάδα του μελέτησαν 2.389 ασθενείς άνω των 50 ετών σε περίοδο 15 ετών. Ένα 10.8% (ήτοι 257 άτομα) έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη ενώ 63 άτομα εξ αυτών παρουσίασαν «υγρή» εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Αφού συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, το ιστορικό καρδιαγγειακών ασθενειών, η συστολική αρτηριακή πίεση και ο δείκτης μάζας σώματος, βρέθηκε πως τα άτομα που έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο «υγρής» εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Πάντως οι επιστήμονες ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν, προς το παρόν, μια αλλαγή στη θεραπευτική χρήση της ασπιρίνης από όσους την παίρνουν για καιρό, ενώ η διακοπή της θεραπείας με ασπιρίνη θα πρέπει κάθε φορά να εξατομικεύεται και να γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό.

enet

nosokoma

«Κερδίζει» συνεχώς έδαφος η γρίπη στη χώρα μας, καθώς μέρα με την ημέρα αυξάνονται τα περιστατικά της νόσου. Μάλιστα, δύο ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα κρούσματα γρίπης πληθαίνουν καθημερινά όπως προκύπτει από το δίκτυο των ιδιωτών γιατρών που συνεργάζονται με το Κέντρο, αλλά και από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Δεκάδες βαριά περιστατικά της γρίπης, τα οποία αφορούν στην πλειοψηφία τους ασθενείς με επιβαρυμένο ιστορικό και χρόνιες παθήσεις καθώς και ηλικιωμένους, νοσηλεύονται σε πνευμονολογικές κλινικές της χώρας.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ μετρούσαν... αντίστροφα για την έλευση της γρίπης στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους. Πλέον αναμένουν ότι θα ενταθούν τα περιστατικά της νόσου. Αυτό που επισημαίνουν εν όψει του κύματος γρίπης είναι ότι προλαβαίνουν –και πρέπει- να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

 

Ένας στους πέντε Ευρωπαίους ασθενείς είναι Γάλλος

Σε αντίθεση με την επέλαση της γρίπης στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατάσταση στην Ευρώπη ήταν πολύ ήρεμη έως και την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που είχε επηρεάσει –θετικά- και την Ελλάδα.

Τώρα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η γρίπη έχει έντονη δραστηριότητα, με τη Νορβηγία και την Ισλανδία να βρίσκονται στο peak της νόσου.

Σύμφωνα με το ECDC, στη Γαλλία, την Ισπανία, τις Σκανδιναβικές χώρες και τη Γερμανία καταγράφεται σημαντική επιτάχυνση στην εξάπλωση της γρίπης. Μάλιστα, η Γαλλία κατέχει την αρνητική πρωτιά στον αριθμό των σοβαρών περιστατικών γρίπης καθώς μετρά 220 βαριά κρούσματα, σχεδόν το 18% του συνολικού αριθμού ασθενών στην Ευρώπη.

farmaka

Αλλάζει το τοπίο της φαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες. Μετά το νέο δελτίο τιμών στα φάρμακα, με το οποίο μειώνονται κατά 5% έως 10% οι τιμές στην πλειοψηφία των σκευασμάτων, το υπουργείο Υγείας ενεργοποιεί και τη θετική λίστα φαρμάκων το δεύτερο δραστικό μέτρο, που θα οδηγήσει μεν σε εξοικονόμηση 210 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο αλλά αναμένεται να μετακυλίσει σημαντικό κόστος της θεραπείας στους ασφαλισμένους.

Η θετική λίστα  θα περιλαμβάνει τα φάρμακα που θα αποζημιώνονται εφεξής από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η αποζημίωση θα ορίζεται με βάση την ασφαλιστική τιμή ή τιμή αναφοράς που θα ισχύει όμως όχι για το συγκεκριμένο κάθε φορά σκεύασμα όπως γίνεται τώρα, αλλά για την ευρεία θεραπευτική κατηγορία στην οποία ανήκει το φάρμακο, πχ πραζόλες, στατίνες, σαρτάνες κοκ.

Αν η τιμή του φαρμάκου που πρέπει να πάρει ο ασθενής συμπίπτει με την  τιμή αποζημίωσης, τότε ο ασθενής θα πληρώνει μόνο τη συμμετοχή του. Όταν η λιανική τιμή είναι μεγαλύτερη από την τιμή αποζημίωσης και ο ασφαλισμένος θα πληρώνει το 25% της κανονικής συμμετοχής καθώς και το 50% της διαφοράς με  τη λιανική – το άλλο 50% θα το πληρώνει το ταμείο του.

Στην πράξη  αυτό θα οδηγήσει τους ασφαλισμένους  σε επιλογές φαρμάκων με κριτήριο το χαμηλό κόστος, δηλαδή θα επιλέγουν τα φάρμακα που αποζημιώνονται και όχι απαραίτητα τα φάρμακα που θα τους συστήσει ο γιατρός ή αυτά που πιθανόν λάμβαναν μέχρι τώρα, εφόσον σε αυτά αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής τους.

Ο αναπληρωτής  υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, εκτιμά ότι το νέο σύστημα των ασφαλιστικών τιμών θα οδηγήσει σε μείωση των φαρμάκων γιατί θα πιεσθούν οι φαρμακοβιομηχανίες να κατεβάσουν από μόνες τους τις  τιμές των προϊόντων τους ώστε αυτά να σημειώνουν τις πωλήσεις που είχαν. «Τα ασφαλιστικά συστήματα σε όλο τον κόσμο, αποζημιώνουν συγκεκριμένα φάρμακα και όχι ό,τι κινείται και ό,τι κυκλοφορεί στην αγορά» επισήμανε άλλωστε ο υπουργός πρόσφατα μιλώντας στη Βουλή, επιμένοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα έχει θετική λίστα η οποία θα βάλει πραγματικά τάξη στο σύστημα.

 

Το «καλάθι» της θεραπευτικής κατηγορίας και  η τιμή του

Για την κάθε θεραπευτική κατηγορία που θα δημιουργηθεί θα υπάρχει ένα «καλάθι», στο οποίο θα μπαίνουν όλα τα φάρμακα  που προορίζονται για τη συγκεκριμένη πάθηση, πχ γαστροπροστασία, χοληστερόλη, υπέρταση, ανεξάρτητα από τη βαρύτητά της. Το κάθε «καλάθι» θα έχει τη δική του ασφαλιστική τιμή ή τιμή αναφοράς. Το «καλάθι» με τις στατίνες, τα φάρμακα για την υψηλή χοληστερόλη,  πχ θα περιέχει περίπου 250 σκευάσματα. Το καλάθι με τις πραζόλες επίσης κοκ, με όλες τις δραστικές ουσίες.

Η ασφαλιστική  τιμή καθορίζεται από τον μέσο όρο της τιμής που προκύπτει  από όλα τα φάρμακα -γενόσημα, με ή χωρίς προστασία πατέντας-  της θεραπευτικής κατηγορία, σε συνάρτηση με τις πωλήσεις τους, την περιεκτικότητα σε δραστική ουσία, το ημερήσιο κόστος θεραπείας. Την κοστολόγηση κάθε «καλαθιού» την υλοποιεί η ΗΔΙΚΑ ΑΕ,  ο φορέας που υλοποιεί και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, η τιμή αναφοράς, η λιανική τιμή, η τιμή αποζημίωσης και η συμμετοχή των ασθενών  θα εμφανίζονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Έτσι, ο γιατρός θα βλέπει τις διαφορές και θα μπορεί να ενημερώνει τον ασθενή για το ποσό της επιβάρυνσής του κατά τη διάρκεια της συνταγογράφησης και της εκτέλεσης της συνταγής

aids-patient

Το γύρο της υφηλίου έχει κάνει πρωτοποριακή ανακάλυψη ομάδας επιστημόνων από την Αυστραλία η οποία κατάφερε να βρει έναν τρόπο για να σταματήσει τον ιό HIV πριν εξελιχθεί σε AIDS!

O καθηγητής Ντέιβιντ Χάριτς και η ομάδα του από το Ινστιτούτο Ερευνητικής Ιατρικής του Queensland, κατάφεραν να τροποποιήσουν μια πρωτεΐνη του ιού ώστε, αντί να τον αναπαράγει, να τον καταστρέφει!
 
«Αυτό που κάναμε βασικά ήταν να πάρουμε μια “κανονική” πρωτεΐνη του ιού την οποία χρειάζεται για να μεγαλώσει και την αλλάξαμε ώστε αντί να βοηθά τον ιό, να εμποδίζει και -μάλιστα αποτελεσματικά- την αναπαραγωγή του. Είναι σαν να πολεμάς τη φωτιά με φωτιά» εξομολογείται ο ίδιος σε ξένα μέσα που έχουν σπάσει τα τηλέφωνα για να τον εντοπίσουν και να συνομιλήσουν μαζί του.
 
«Είναι μια πιθανή θεραπεία για το AIDS. Φυσικά δεν θεραπεύει από τον ιό HIV αλλά θα μπορούσε να δώσει ένα τέλος στο AIDS» υπογραμμίζει ο Ντέιβιντ Χάριτς.
 
Ο ίδιος ήδη προχωρά σε κλινικές δοκιμές και εάν είναι επιτυχείς τότε η συγκεκριμένη θεραπεία θα αντικαταστήσει όλες τις σημερινές θεραπείες.
 
Και, φυσικά, θα μιλάμε για μια ιστορική στιγμή και μια «χρυσή» σελίδα στην εγκυκλοπαίδεια της επιστήμης…

star

gripi

Μπορεί μέχρι σήμερα η κυκλοφορία του ιού της γρίπης να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σημείωνει ότι από τα τέλη Ιανουαρίου ως τα τέλη Μαρτίου αναμένει αυξημένη κυκλοφορία.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα τα στελέχη που κυκλοφορούν είναι οι υπότυποι Α(Η3Ν2) και Α(Η1Ν1)2009pdm, καθώς και ο τύπος Β, στελέχη τα οποία καλύπτονται από το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης 2012-2013.

Οσο για τις επιπτώσεις της γρίπης, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι, αυτή μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές.

Ορισμένοι, ωστόσο, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν και σ' ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.

Ανάμεσα στα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπισή της περιλαμβάνονται ο έγκαιρος εμβολιασμός, μέτρο το οποίο συνιστά τον πιο αποτελεσματικό τροπο προστασίας.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟεπισημαίνουν την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Επίσης, στα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνονται η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού, ιδιαίτερα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων. Ακόμη, η χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, που θα πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, όταν υπάρχει σαφής κλινική υποψία γρίπης

Περισσότερα Άρθρα...