kamenos tsipras skitso

Εκτός ορίων πολιτικής και νομοθετικής σοβαρότητας κινείται πλέον η διαδικασία του Κλεισθένη1. Εφτασε πια στο όριο του γελοίου!!

Από τη μια, ο μικρός εταίρος της συγκυβέρνησης εγείρει και δεν εγείρει ενστάσεις για ρυθμίσεις του Ν/Σ, γνωστές εδώ και τόσο καιρό.

Από την άλλη, ο Πάνος Σκουρλέτης - αντί να επιχειρεί την ανάδειξη κάποιας ιστορικής τομής από την τόσο σημαντική “Μεταρρύθμιση” που υποτίθεται έχει κατατεθεί στη Βουλή – έχει επιδοθεί σε έναν, θεσμικώς πρωτοφανή για Υπουργό Εσωτερικών, έλεγχο σκοπιμότητας επί των Αποφάσεων των Αιρετών του ανώτατου θεσμικού οργάνου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού. 

Μόνο εκείνων βεβαίως που αφορούν την προσπάθεια που καταβάλλουν, μέχρι την τελευταία στιγμή της ψήφισης, οι Αιρετοί για να ενημερωθούν οι δημότες σε όλη τη Χώρα για το περιεχόμενο και τις επιπτώσεις του συγκεκριμένου Ν/Σ.

Και ξαφνικά χθες τη νύχτα (κυριολεκτικώς, στις 21:25 το βράδυ) 16 βουλευτές του μεγάλου εταίρου της συγκυβέρνησης θυμήθηκαν να καταθέσουν εκπρόθεσμη Τροπολογία που αλλάζει την …αλλαγή, του χρόνου των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019.

Η τροπολογία, ειδικά και μόνο για το 2019, προβλέπει τους χρόνους ως εξής:
- 1ος γύρος δημοτικών και περιφερειακών εκλογών το Μάιο, την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας των ευρωεκλογών,

- 2ος γύρος, όπου απαιτηθεί, ταυτοχρόνως με τις ευρωεκλογές,

- Ανάληψη καθηκόντων Αιρετών την 1η Σεπτεμβρίου 2019,

- Λήξη θητείας 31 Δεκεμβρίου 2023

- Για την υποβολή υποψηφιότητας στις εκλογές τόσο για τις δημοτικές όσο και για τις περιφερειακές αρχές, η άσκηση του δικαιώματος μεταδημότευσης ξεκινά την 1η Απριλίου (όχι 1η Αυγούστου που έχει Κλεισθένης1)

Εχουμε ήδη χάσει ατελείωτες ώρες να ακούμε τον Υπουργό να επιχειρηματολογεί για την αναγκαιότητα αποσύνδεσης αυτοδιοικητικών εκλογών – ευρωεκλογών!

Εχουμε ήδη αναλώσει ατελείωτο χρόνο να διαβάζουμε συνεντεύξεις του για το πόσο απίστευτα χρήσιμη είναι η έναρξη της θητείας την Πρωτοχρονιά.

Υπάρχει ένα επίπεδο πολιτικής και νομοθετικής σοβαρότητας κάτω από το οποίο οι λέξεις φαντάζουν λίγες, και όλη αυτή η διαδικασία αγγίζει ή/και ξεπερνάει τα όρια του γελοίου!!

airetos

spigel geloiografia ellada

Στο σκίτσο εμφανίζεται ένας σκελετωμένος άνδρας να κάθεται μπροστά από το γραφείο ενός «γιατρού» με την επιγραφή «EU»

Αφιερωμένη στην Ελλάδα και στο τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής είναι η γελοιογραφία στο περιοδικό «Der Spiegel» που κυκλοφορεί αύριο.

Στο σκίτσο εμφανίζεται ένας σκελετωμένος άνδρας να κάθεται μπροστά από το γραφείο ενός «γιατρού» με την επιγραφή «EU» (E.E.). Στην καρέκλα του πρώτου είναι κρεμασμένη μια μπλούζα με την επιγραφή «Griechenland» (Ελλάδα) και την ελληνική σημαία.

«Μετά τα οκτώ χρόνια δίαιτας φαίνεστε σημαντικά καλύτερα», λέει ο «γιατρός» στον αποκαμωμένο άνδρα.

Η Ελλάδα, λοιπόν, βγαίνει από τα Μνημόνια  για να βαδίσει στη συνέχεια ξυπόλητη στα αποκαίδια και τισ στάχτες που άφησαν πίσω τους, πάνω σε έναν άγνωστο δρόμο, χωρίς καινένα οδηγό και κανένα απολύτως σχέδιο για το που θέλει να πάει! και πως θα πάει!. 

Ερμη χώρα!!

παρατηρητης

dourou

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπαθεί η Περιφέρεια Αττικής, μετά τη νέα επέλαση του εφιάλτη της πλημμύρας στη Μάνδρα, πριν καλά καλά στεγνώσουν τα δάκρυα από τον χαμό 24 ψυχών στην πρωτοφανή καταστροφή του περασμένου Νοεμβρίου.

Η Ρένα Δούρου «ανακάλυψε την Αμερική», δηλώνοντας ότι για τις πανομοιότυπες με αυτές του Νοεμβρίου εικόνες που αντικρίσαμε το απόγευμα της Τρίτης φταίει... η κλιματική αλλαγή! Μια αλλαγή που ισχύει σε όλο τον πλανήτη, αλλά μόνο στη Μάνδρα δεν έχει γίνει το παραμικρό για να αντιμετωπιστεί!

Η περιφερειάρχης αφήνει να εννοηθεί ότι στοχοποιείται, κάνοντας λόγο για «επιλεκτική ντροπή και επιλεκτικό καταλογισμό ευθυνών». Τι θέλει να μας πει, λοιπόν; Οτι δεν έχει ευθύνη που, εφτά μήνες μετά, τα ορμητικά νερά εξακολουθούν να εισβάλλουν στα σπίτια και να απειλούν ζωές; Οτι δεν έχει ευθύνη που τα έργα δεν έχουν προχωρήσει, όπως καταγγέλλει η δήμαρχος Μάνδρας;

Καμαρώνει η περιφερειάρχης ότι μέσα σε εφτά μόνο μήνες έγιναν η νέα χάραξη, η μελέτη και ο σχεδιασμός του δρόμου και ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που εκκρεμούσε από το 2015, δόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον Μάρτιο του 2018.

Σύμφωνοι, η γραφειοκρατία μπορεί να καθυστερεί την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο... Ωστόσο, η Περιφέρεια, που υποστηρίζει με παρρησία ότι «τα έργα προχωράνε με ρυθμούς-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα», δεν έχει κάνει το παραμικρό για να προλάβει νέες καταστροφές!

Και οι παρεμβάσεις για προσωρινή εκτροπή της κοίτης που περνάει μέσα από τα σπίτια δεν απαιτούν έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά μόνο μια υπογραφή της κυρίας Δούρου. Την οποία, όμως, δεν έβαλε!....,

espresso

DOUROU proeklogika

Τον Φεβρουάριο του 2014 η κα Δουρου σε ερώτηση στην τηλεοπτική εκπομπή των Λυριτζή- Οικονόμου στον ΣΚΑΙ για τα σκουπίδια και το αν θα κλείσει η Φυλή και αφού ο δημοσιογράφος αστειεύθηκε λέγοντας "αριστερά σκουπίδια, αφήστε τα δεξιά", είπε:

"Δεν μαζεύουμε με τον ίδιο τρόπο τα σκουπίδια οι Δημοκράτες υποψήφιοι με τους μη Δημοκράτες, δεν μαζεύουν με τον ίδιο τρόπο τα σκουπίδια οι μνημονιακοί υποψήφιοι με τους μη μνημονιακούς".

Δεν ξερουμε πως είχε στο μυαλό της το "δημοκράτες" η κ. Δούρου, ουτε τους αντιμνημονιακούς που δεν υπάρχουν ...

Αν εννοούσε τελικά τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ και την ίδια, για το πως μαζεύουν τα σκουπίδια, η απάντηση τελικά είναι ότι δεν τα μαζεύουν ..

Oπως εδώ και 8 μήνες δεν έχει ξεκινήσει από τη κα Δούρου ΚΑΝΕΝΑ αντιπλημμυρικό έργο στην Μάνδρα  και την Μαγούλα, που ξαναπνίγηκαν από τις καλοκαιρινές  καταιγίδες. Φτιάχνουν όμως ..... πεδοδρόμια!!

airetos

.

KONST ZEIB4

Δευτέρα βράδι, 2 Ιουλίου, στο θαυμάσιο ανοιχτό θέατρο της Αργυρούπολης. Μια μοναδική μουσική βραδιά. Το μεγάλο αφιέρωμα του Δήμου στους αξέχαστους λαϊκούς βάρδους Βαμβακάρη και Μπιθικώτση έχει αρχίσει.

Ο κόσμος, σαν μια μεγάλη λαϊκή χορωδία τραγουδά, με το μαέστρο από τη σκηνή να τον ….. διευθύνει με την μπαγκέτα του! 

Ενθουσιασμένος ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, σηκώνεται να χορέψει το αξέχαστο τραγούδι «Του Βοτανικού ο Μάγκας».

KONST ZEIB2

Λένε πως το ζεϊμπέκικο είναι χορός μοναχικός, με οδύνη, με εσωτερικότητα. Εκείνος δε που τον χορεύει δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον, δεν τον νοιάζει αν τον κοιτούν, ή αν περιεργάζονται τις κινήσεις του. Δεν τον νοιάζει αν τσαλακώνεται, αν ιδρώνει…..

Ανοίγει τα χέρια του και ρίχνει τις στροφές του για να ανέβουν στην επιφάνεια αυτά που τον «τρώνε». Για πάρτη του καίγεται, για πάρτη του πονάει, για πάρτη του χορεύει. Συμπάσχει με τον στίχο, γι’ αυτό και επιλέγει το τραγούδι που θα χορέψει.

Με τις κινήσεις του εκφράζει, επίσης, τα αισθήματα και τα συναισθήματά του προς όλους. Ο,τι εκπέμπει με το χόρό του εισπράττεται από όλους, όσους τον παρακολουθούν! Χωρίς περιττά λόγια. Χωρίς επεξηγήσεις!

KONST ZEIB 1

Ο κόσμος ενθουσιασμένος τον ακολουθεί χειροκροτώντας ρυθμικά…. Μοναδικές στιγμές.

Μια δημότισσα, μεταξύ εκατοντάδων άλλων, γράφει χαρακτηριστικά σε μια προσωπική της ανάρτηση στο ίιντερνετ: «Τιμή μας και Καμάρι μας που σε έχουμε Δήμαρχο, γιατί είσαι το Καλύτερο Παιδί και γιατί το Ζεϊμπέκικο είναι χορός για λίγους ΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΨΥΧΗ, ΜΑΓΚΙΑ ΚΑΙ ΛΕΒΕΝΤΙΑ κι εσύ Δήμαρχε τα έχεις και τα τέσσερα

Αυτός ο χορός, σε αυτό το μοναδικό κλίμα, δεν σήκωνε άλλα λόγια

παρατηρητης

savvidis marinakis maximou

Και πάνω που ήμουν έτοιμος να πιστέψω ότι μπαίνουμε στην περιβόητη κανονικότητα που θα μας οδηγήσει στο μέλλον, ανακάλυψα ξαφνικά ότι για τους κυβερνητικούς η κανονικότητα αυτή είναι επιστροφή στο 1965.

Κι επειδή συνεχώς επαναλαμβάνουν ότι οι «παλιοί» ευθύνονται για την κατάντια μας επειδή κυβέρνησαν τα «τελευταία σαράντα χρόνια», αυτοί πήγαν πίσω κι απ’ αυτά. Έφτασαν στα πενήντα δύο χρόνια πίσω. Πάλι καλά, έκαναν μια κάποια πρόοδο σε σχέση με τα «γουναράδικα» του εμφυλίου που ακούγαμε στις αρχές του ’15.

Το σενάριο ότι ο Μαρινάκης μαζί με τον Ιβάν εκτελούν εντολές του Κυριάκου για να ρίξουν με παρακρατικές μεθόδους τον Αλέξη που θα πέσει έτσι κι αλλιώς σε λίγους μήνες, είναι τόσο φαντασιακό που μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει. Βέβαια, μια μέρα το είπαν με ανακοίνωση του Μαξίμου και την αμέσως επόμενη άρχισαν να ξεχνούν.

Δεν το πήραν πίσω, αλλά τα χάχανα που προκάλεσε η επιστροφή στο ’65 τους έπεισε ότι το σενάριο δεν είναι πειστικό, άρα δεν δουλεύει. Πότε-πότε βέβαια θα λένε κανένα μισόλογο, αλλά πιστεύω ότι θα πάψει να είναι το κεντρικό τους σύνθημα.

Ήταν κι αυτή η γκάφα με την επίθεση του Ρουβίκωνα στο γραφείο του Κατσίκη που τους ξεβράκωσε πολιτικά και τους άφησε δίχως πυρομαχικά στην εκστρατεία που είχαν μόλις αρχίσει κατά της αποστασίας. Τέλος πάντων, πιστεύω πως ακόμα και μετά την κατάρρευση αυτού του σεναρίου, κάτι θα σκαρφιστούν ως τις εκλογές. Σ’ αυτά είναι πολυμήχανοι. Αρκεί το καινούριο σενάριο να στηρίζεται σε πιο στέρεες βάσεις από το τωρινό και να διαθέτει μια επίφαση αποδείξεων.

Διότι όταν σήμερα τους ζητάμε αποδείξεις για τόσο σοβαρές καταγγελίες, αυτοί απαντούν «όποιος έχει μάτια βλέπει». Εντάξει, αυτό μπορεί να αρκεί σε κάποιους κυβερνητικούς, αλλά στους υπόλοιπους απλώς φέρνει γέλιο.

Αυτό πάντως που εγώ θέλω να επισημάνω μετά την απροκάλυπτη επίθεση που Μαξίμου στον Σαββίδη, είναι ότι αποτελεί απόδειξη πως θεωρούν την Μακεδονία χαμένη γι αυτούς. Αλλιώς δεν εξηγείται που δεν κράτησαν έστω κάποια πισινή απέναντι στον Μακεδονάρχη –μέχρι πρότινος υποστηρικτή τους- αλλά άνοιξαν μέτωπο εναντίον του.

Ώρες-ώρες δεν τους καταλαβαίνω αυτούς τους ΣΥΡΙΖΑίους. Κάνουν το κάθε τι για να χάσουν τους πάντες στο εσωτερικό της χώρας και να κερδίσουν τα «μπράβο» απ’ όλους τους ξένους. Μυστήρια στρατηγική...

Καμπουράκης Δημήτρης

sgouridis
 
Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να «κάψουν» τον ματωμένο τους γάμο την κατάλληλη στιγμή που θα βολεύει και τους δύο, κληροδοτώντας στην επόμενη κυβέρνηση την καυτή πατάτα του Σκοπιανού, φαίνεται ότι δεν αποτελεί πια μόνο σενάριο, αλλά και μια πραγματικότητα.
 
Την αποκάλυψη του σχεδίου αυτού έκανε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος με την τοποθέτησή του ότι «όταν έρθει η ώρα να κυρωθεί η συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία» στο ελληνικό κοινοβούλιο, το κόμμα του Πάνου Καμμένου θα πεί «οχι» και θα επανεξετάσει ταυτόχρονα την παραμονή του στην κυβέρνηση», επιβεβαιώνει τις φήμες που μιλούσαν για την χρυσή ευκαιρία του «βελούδινου διαζυγίου».

Η ανάγκη να πάρει την ρεβάνς ο Πάνος Καμμένος σε μια προσπάθεια να πείσει τους ψηφοφόρους του ότι είναι αντίθετος στη συμφωνία, την οποία στήριξε ωστόσο και επέτρεψε να πέσουν οι υπογραφές με την ανοχή του, γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Βλέποντας τις δραματικές απόλυες και την αποσύνθεση του κόμματός του, εκτιμά ότι θα αποτελέσει «χρυσή ευκαιρία» η διαφωνία του στη Βουλή, όταν έρθει η συμφωνία προς ψήφιση.

Το εάν θα στηρίξει την κυβέρνηση ή όχι φαίνεται ότι αποτελεί ένα άλλο «deal» που όχι μόνο θα οδηγήσει σε βελούδινο διαζύγιο, αλλά θα «απαλλάξει» και τον Τσίπρα από την αδιέξοδη πολιτική του στην εξουσία και από την επιλογή του συγκεκριμένου κυβερνητικού εταίρου.

Πολλοί εκτιμούν ωστόσο ότι στο «deal» αυτό, ο Πάνος Καμμένος ήδη φρόντισε να εξασφαλίσει την προσωπική του πολιτική επιβίωση, ίσως με την συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην χάσει την βουλευτική του ασυλία.

Η τοποθέτηση του κ. Σγουρίδη στο ραδιόφωνο 24/7, «μέχρι να έρθει η συμφωνία» προσδιορίζει και τον χρονικό ορίζοντα που θα επιλέξει ο Πάνος Καμμένος να έρθει σε ρήξη με την κυβέρνηση.

«Εμείς δεν θα ψηφίσουμε καμία συμφωνία η οποία στην σύνθεση ονομασία θα φέρει τον όρο Μακεδονία. Αυτό ήταν ξεκάθαρο από την αρχή. Και όπως είπε και ο πρωθυπουργός σε συνεντεύξεις του, αυτό το ζήτημα (της συμφωνίας στο Σκοπιανό) δεν είχε τεθεί όταν ξεκίνησε η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

Ωστόσο καταλαβαίνει ότι είναι για εμάς ζήτημα αρχών και ότι, όταν έρθει η συμφωνία, θα την καταψηφίσουμε. Αυτό θα γίνει πράξη, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία από μέρους των γειτόνων μας, με το δημοψήφισμα και την κύρωση από την Βουλή τους. Όταν θα κυρωθεί η σύμβαση στη Βουλή των Σκοπίων, τότε θα έρθει για να ψηφιστεί και στην Ελλάδα. Ε, εμείς εκείνη τη στιγμή θα καταψηφίσουμε. Παράλληλα, θα συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος και θα αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση των ΑΝΕΛ» είπε ο κύριος Σγουρίδης.

parapolitika

Περισσότερα Άρθρα...