oregonian np

 

Συνέντευξη από τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, πληροφορίες για τα φοιτητικά του χρόνια, όταν συγκατοικούσε με τον Αντώνη Σαμρά και αναφορές στις δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκε να λάβει κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, φιλοξενεί η εφημερίδα Oregonian.

Ο δημοσιογράφος Richard Read αναφέρεται στη γνωριμία του Γ. Παπανδρέου με τον Αντ. Σαμαρά από τα φοιτητικά τους χρόνια, ενώ στη συνέχεια παραθέτει τη συνέντευξη που πήρε τηλεφωνικά από τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου Παπανδρέου θα είναι ο πρώτος ομιλητής του «World Affairs Council» στο Όρεγκον (ομιλητής θα είναι και ο Δαλάι Λάμα) κι έτσι εξηγείται το ενδιαφέρον μιας εφημερίδας από την συγκεκριμένη περιοχή, για την Έλληνα πρώην πρωθυπουργό.

Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι δεν ευθύνεται η Ελλάδα για την οικονομική κρίση, ενώ αναφερόμενος στην περίοδο διακυβέρνησής του λέει ότι προχώρησε σε πολλές μεταρρυθμίσεις που δυσαρέστησαν ανθρώπους «που είχαν πάρε-δώσε με την εξουσία, το χρήμα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει, γνώριζε ότι θα του στοίχιζε πολιτικά όταν προχώρησε σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά «δεν πειράζει, εφόσον μπορούσα να βοηθήσω τη χώρα μου να αποφύγει την πτώχευση, πράγμα που κάναμε».

Στη συνέχεια χαρακτηρίζει τη λιτότητα «φαύλο κύκλο» ενώ προτείνει να δοθούν κουπόνια στους ανέργους νέους για «να τους αφήσουμε να σπουδάσουν οπουδήποτε θέλουν, κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και να μετεκπαιδευτούν. Διαφορετικά, θα είναι μια χαμένη γενιά». Επίσης προτείνει «ένα πράσινο σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο θα φέρει επενδύσεις και τη σταθεροποίηση της περιοχής».

Αναφερόμενος στον νυν πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά λέει: «Ήλπιζα ότι θα ήταν συνεργάσιμος (ως αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης) όταν ήμουν πρωθυπουργός. Ήταν αρκετά, πώς να το πω, αρνητικός, εξαιρετικά επικριτικός και εύκολα εκμεταλλευόταν τον πόνο του ελληνικού λαού».

Και συνεχίζει: «Τώρα νομίζω ότι έχει αλλάξει εντελώς τον σκοπό του. Αποδέχθηκε ουσιαστικά το πρόγραμμα που είχα εγώ ακολουθήσει. Έχουμε προσωπική σχέση που κατά καιρούς διατηρούμε και βρισκόμαστε».

Όσο για τις στιγμές που οι δυο τους ήταν συγκάτοικοι, λέει: «Εγώ ήμουν εξορία, αυτός δεν ήταν. Θα πήγαινε πίσω στην Ελλάδα. Αλλά φυσικά, ήταν ενάντια στη χούντα. Ήμουν πολύ πιο αναμεμιγμένος στην πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής, λόγω του πολέμου του Βιετνάμ, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ατομικών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Εκείνο τον καιρό, οι φοιτητές είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί αρκετά».

Υπήρχαν βέβαια και οι χαλαρές στιγμές. Όπως χαρακτηριστικά λέει, «η κιθάρα ήταν ένας τρόπος που έλπιζα να προσελκύσω το αντίθετο φύλο... Συνηθίζαμε να βρισκόμαστε μαζί αρκετά και να πίνουμε. Υποθέτω πάρα πολύ».

matrix

Η μία μετά την άλλη έρχονται στο φως υποθέσεις που αφορούν εταιρείες που διακινούν παράνομα προσωπικά δεδομένα Ελλήνων πολιτών.

Αυτή τη φορά η Διώξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε εταιρεία που... εδρεύει στο κέντρο της Αθήνας και δραστηριοποιείται στον χώρο της επικοινωνίας, να έχει στην κατοχή της μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων πολιτών.

Σε υπολογιστές της εταιρείας εντοπίστηκαν ψηφιακές βάσεις με εκατοντάδες χιλιάδες δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως ονοματεπώνυμα, στοιχεία οχημάτων και ιδιοκτητών, ποσά εισοδημάτων, αριθμοί απόρρητων τηλεφώνων, φορολογικά στοιχεία κ.ά..

Κατασχέθηκαν τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι συνολικής χωρητικότητας άνω των 13.000 GB και συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία ο 45χρονος ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παραβίαση των νομικών διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς ο αριθμός των προσωπικών δεδομένων, καθώς επίσης η προέλευση αλλά και η περαιτέρω διαχείριση – διάθεση τους.
nonews

 tsipras cnn akrop

Μετά τη χθεσινή συναντησή του με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λοιπόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βάζει πλώρη για τις ΗΠΑ και θα μιλήσει στις 22 Ιανουαρίου στο αμερικανικό έγκριτο Ινστιτούτο Brookings Institute.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρα πραγματοποιεί την επισκεψη στην Ουάσιγκτον πριν τον πρωθυπουργό. Πληροφορίες που διαρρέουν από το Μαξίμου, λένε ότι η εν λόγω κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί αν μη τι άλλο ανησυχία στους συγκυβερνώντες.

Υπό τις παρούσες συνθήκες η τακτική που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από μια άποψη ξεκάθαρη: έχει αποφασίσει να αντιταχθεί στην πολιτική που η γερμανική κυβέρνηση διά της ΕΕ επιβάλλει στην Ελλάδα και εκκινώντας από την παραδοχή ότι ο Πρωθυπουργός συμπορεύεται με την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, εκείνος, ως αξιωματική αντιπολίτευση θα συνταχθεί με την «αντι-γερμανική» λογική.

 

Τα "εγκώμια" του Αλέξη Τσίπρα στον Μπαράκ Ομπάμα

Λίγες μέρες μετά την επανεκλογή του Ομπάμα ως πρόεδρος των ΗΠΑ και ενώ ήδη οι Έλληνες βουλευτές είχανε ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο, παρουσιάστηκε ένα χαρακτηριστικότατα παράδειγμα του αμερικανικού ενδιαφέροντος για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα:

Εχοντας ήδη τονίσει επανειλημμένως και από το βήμα της Βουλής ότι «ακόμη και οι πιστωτές μας καταλαβαίνουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει», ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, όπου μιλώντας ελληνικά με την παρέμβαση διερμηνέα παρουσίασε τη θέση του για τη μη βιωσιμότητα του χρέους.

Δεδομένου ότι η θέση αυτή πλέον ταυτίζεται με την αμερικανική άποψη και εξηγώντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδίασε πολλούς στο αμερικανικό και στο ελληνικό ακροατήριο λέγοντας: «Λέω κάτι παρόμοιο με αυτό που προσπαθεί να εφαρμόσει στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ομπάμα».

Προχωρώντας μερικά βήματα παραπάνω ο κ. Τσίπρας ανέλυσε τη θέση του κόμματός του για το χρέος επικαλούμενος ακόμη και τη λογική των πιστωτών, ήτοι του ΔΝΤ και εμμέσως της αμερικανικής κυβέρνησης:

«Η αλήθεια είναι ότι μια λύση σαν αυτή που εμείς προτείνουμε θα είναι επωφελής τόσο γι' αυτούς που χρωστάνε όσο όμως και για τους πιστωτές. Γιατί έτσι θα υπάρξει δυνατότητα να πάρουν τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων τους... Αν έχεις κάποιον χρεοκοπημένο, η λύση δεν είναι να του δώσεις περισσότερα δάνεια που δεν θα μπορέσει ποτέ να επιστρέψει. Η λύση είναι να τον βοηθήσεις να εργαστεί, να παράξει, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αρχίσει να αποπληρώνει» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γεγονός είναι ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρονται να χτίσουν γέφυρες με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι «Οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει και αυτό σχετίζεται και με το γεωπολιτικό παιχνίδι και με τα τόσα ανοιχτά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή μας». Η γεωπολιτική παράμετρος, η στρατηγική θέση της Ελλάδας στη Μεσόγειο και η σκακιέρα με τους υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο αποτελεί μια σταθερή αναφορά στις ομιλίες του κ. Τσίπρα, με τελευταία εκείνη για τον προϋπολογισμό του 2013.

spspero

Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός «ντέντεκτιβ» που παρακολουθούσε τον Καμμένο

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο 45χρονος Αρχιφύλακας που συνελήφθη τη Δευτέρα επειδή «παρακολουθούσε» τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παραβίαση του απορρήτου της προσωπικής και ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.).

Δικογραφία σχηματίστηκε επίσης σε βάρος ενός 50χρονου επιχειρηματία για ηθική αυτουργία.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, χθες το πρωί, αστυνομικοί της συνοδευτικής ασφάλειας του κ. Καμμένου, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους θεώρησαν ύποπτη μοτοσικλέτα χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας και αφού την ακινητοποίησαν, διαπίστωσαν ότι οδηγός ήταν ο 45χρονος αρχιφύλακας.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, προέκυψε ότι ο αρχιφύλακας εργαζόταν για λογαριασμό του επιχειρηματία, έχοντας αναλάβει την παρακολούθηση προσώπου.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην κατοχή του αστυνομικού, μεταξύ άλλων, μία βιντεοκάμερα, δύο μαγνητόφωνα «δημοσιογραφικού» τύπου, επτά ψηφιακοί και οπτικοακουστικοί δίσκοι και ένα κυνηγετικό όπλο, που κατείχε χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Ο αρχιφύλακας και ο επιχειρηματίας με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

imerisia

vouli aithous theoria

Τρεις κάλπες για τις προτάσεις των κομμάτων για σύσταση προανακριτικής στην υπόθεση της λίστας Λαγκαρντ, προτείνει κατά πλειοψηφία η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, που συνεδρίασε σήμερα.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί αύριο από την Ολομέλεια με ονομαστική ψηφοφορία, όπως αναφέρει το skai.gr. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν οι βουλευτές θα περνούν να ψηφίσουν σε όλες τις κάλπες καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της κυβέρνησης λέχθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε δεσμευτικό ούτε απαγορευτικό.

Υπενθυμίζεται πως έχουν κατατεθεί τρεις προτάσεις σχετικά με την εν λόγω υπόθεση.

Η πρώτη πρόταση υποβλήθηκε από τη συμπολίτευση Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. και συστήνει την άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η δεύτερη πρόταση κατατέθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που προτείνει την άσκηση δίωξης κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου αλλά και κατά του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η τρίτη πρόταση προέρχεται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που ζητούν την άσκηση δίωξης κατά των Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλο αλλά και των πρώην πρωθυπουργών, Λουκά Παπαδήμου και Γιώργου Παπανδρέου. Η Χρυσή Αυγή, δια στόματος του αρχηγού της, Νίκου Μιχαλολιάκου, έχει γνωστοποιήσει πως προτίθεται να υποστηρίξει την πρόταση των ΑΝ.ΕΛ., προκειμένου να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών.

 

Καμμένος: «Πρέπει να στηθούν 4 κάλπες»

«Πρέπει να στηθούν τέσσερις κάλπες για την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλιώς παραβιάζεται ο κανονισμός της Βουλής», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, αναφέρομενος στην εισήγηση της Διάσκεψης των Προέδρων για τρεις κάλπες αναφορικά με την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη "λίστα Λαγκάρντ".

"Η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων περιλαμβάνει τέσσερα πρόσωπα δύο εκ των οποίων τρείς είναι βουλευτές . Βάσει του κανονισμού της βουλής προβλέπεται ότι βουλευτές για τους οποίους εξετάζεται η παραπομπή τους δεν μπορούν να ψηφίσουν για τον εαυτό τους. Άρα αποκλείεται η πρόταση μας να διατυπωθεί σε μία κάλπη. Για τη δική μας πρόταση πρέπει να στηθούν τέσσερις κάλπες για να μπορούν να ψηφίσουν όλοι , συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για τους οποίους γίνεται έλεγχος", ανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

"Οποιαδήποτε αλλοίωση θα αποτελεί πράξη που θα προσβάλλει τη μυστικότητα της ψηφοφορίας και θα παραβιάζει τον κανονισμό της βουλής", πρόσθεσε ο Π. Καμμένος.

Τεράστια προβλήματα στους δρόμους από την κακοκαιρία
 

Εξαιτίας της κακοκαιρίας η κίνηση των οχημάτων στους δρόμους της Αθήνας γίνεται με τεράστια δυσκολία. Οι οδηγοί πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, κυρίως αν κινούνται:

στο Περιφερειακό Υμηττού, στην Λ. Συγγρού, στην Λ. Πειραιώς, στην Ιερά Οδό, στην Μ. Αλεξάνδρου, στην Λ. Θηβών, Λ. Αλεξάνδρας και Λ. Κηφισίας, κυρίως προς το  ρεύμα για κέντρο.

enstoloi diamartyria

Τα σκήπτρα μέχρι τώρα κατέχουν οι δικαστές, οι οποίοι ενώ συνεχίζουν να καταθέτουν ομαδικά προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σήμερα ξεκίνησαν να καταθέτουν και αγωγές στο Μισθοδικείο.

Παράλληλα, μετά την κατάθεση της προσφυγής στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της ΑΔΕΔΥ και πάλι κατά του Μνημονίου ΙΙΙ, της διαθεσιμότητας και της αυτοδίκαιης αργίας των δημοσίων υπαλλήλων, τη σκυτάλη πήραν οι ένστολοι όλων των κατηγοριών (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, κ.λπ.), οι οποίοι κατέθεσαν σήμερα ομαδικές αιτήσεις (προσφυγές).

Ειδικότερα, σήμερα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων έξι δικαστικών Ενώσεων (Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ένωση Διοικητικών Δικαστών και Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) προσέφυγαν στο Μισθοδικείο.

Υπενθυμίζεται ότι όλες και πάλι οι δικαστικές Ενώσεις, αλλά και 602 δικαστές και εισαγγελείς κατέθεσαν προσφυγές κατά του Μνημονίου ΙΙΙ, των μειώσεων των αποδοχών τους και της αναδρομικής (από 1.8.2012) τμηματικής επιστροφής που υποχρεώθηκαν των «αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών» στο Δημόσιο.

 

Στη Δικαιοσύνη οι ένστολοι

Ομοσπονδίες και Ενώσεις από όλες τις κατηγορίες των ένστολων κατέθεσαν σήμερα προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Μνημονίου ΙΙΙ και της αναδρομικής από 1η Αυγούστου 2012, επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέσεων αποδοχών τους.

Συγκεκριμένα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν:1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), 2) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, 3) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, 4) η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, 5) η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, 6) η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και 7) το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και 10 λιμενικοί υπάλληλοι.

Όλες οι Ενώσεις, κ.λπ. των ένστολων υποστηρίζουν με τη σειρά τους την αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου ΙΙΙ, καθώς και της επίμαχης υπουργικής απόφασης που προβλέπει την τμηματική αναδρομική επιστροφή μέρους των αποδοχών τους, αλλά και του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος που καθιέρωσε ο Ν. 4093/2012.

Τέλος, υποστηρίζουν οι ένστολοι ότι τα επίμαχα νομοθετήματα αντιβαίνουν στην ΕΣΔΑ.

Περισσότερα Άρθρα...