Με έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για το κατεπείγον της διαδικασίας φτάνει προς ψήφιση τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για τις επτά προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης.

Κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή, ενώ τα επτά σημεία θα βρεθούν στο τραπέζι της ομάδας εργασίας του Eurogroup (EWG) τη Δευτέρα, όπως και η πρόοδος στα μέτρα για το περιουσιολόγιο και την πάταξη της φοροδιαφυγής και η επικαιροποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται νέοι δημοσιονομικοί κανόνες γα τον έλεγχο των δαπανών των υπουργείων των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ, αναστολή πλειστηριασμών στην α’ κατοικία και την αναστολή εξώσεων σε εμπορικά καταστήματα ως το τέλος του 2013 και παρεμβάσεις στις συντάξεις υπαλλήλων της Βουλής (προσαρμογή στα όσα ισχύουν για τους υπαλλήλους των υπουργείων).

Επιπλέον, στο προς ψήφιση νομοσχέδιο περιλαμβάνονται τα μέτρα επιτάχυνσης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, η  Δανειακή Σύμβαση για την ανταλλαγή ομολόγων και η πράξη απαλλαγής ευθύνης ΔΣ τραπεζών κατά την ανταλλαγή ομολόγων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δικαιολόγησε το κατεπείγον της διαδικασίας με την εξέταση της πορείας των επτά σημείων από το Euroworking Group τη Δευτέρα, το οποίο προετοιμάζει τις εργασίες της συνεδρίασης του Eurogroup στις 21 Ιανουαρίου -με το βλέμμα στην εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι του Eurogroup θα βάλουν επίσης στο μικροσκόπιο την πορεία μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως η εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, η τοποθέτηση μόνιμου γενικού γραμματέα εσόδων και η δημιουργία μονάδων για τον έλεγχο «μεγάλων» φορολογούμενων.

Από το τραπέζι δεν θα λείπει το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσων αλλά και λεπτομέρειες για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και τη διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

news.in

tsiprassoimple

Μαγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει στα γερμανικά ΜΜΕ η συνάντηση Σόιμπλε-Τσίπρα η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο στο Βερολίνο.

Τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ, όπως η Handelsblatt εστίασαν στις διαρροές από την εκπρόσωπο Τύπου του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι θέλει να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τον πείσει να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο το γνωστό Focus αναφέρεται σε μια διαφορετική εκδοχή.

Σε εκτενές άρθρο του με τίτλο «Ο επαναστάτης των Ελλήνων Τσίπρας προκαλεί τον Σόιμπλε (Griechen-Rebell Tsipras fordert Schäuble heraus)» αναφέρεται στην πολιτική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, στις συνιστώσες, στις επιθέσεις Τσίπρα κατά της Μέρκελ και εκτιμούσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη συνάντηση προκειμένου να πείσει εκείνος τον Σόιμπλε!

Ας σημειωθεί ότι αυτό το άρθρο βρισκόταν στην πιο δημοφιλή είδηση της ιστοσελίδας του περιοδικού.

Το Focus είναι το περιοδικό που είχε δημοσιεύσει το πρωτοσέλιδο με την Αφροδίτη της Μήλου η οποία σήκωνε το μεσαίο δάχτυλο, την εποχή που όλοι στη Γερμανία στοιχημάτιζαν ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ.

atticapres

kedikoglou emprismos

Νέο γύρο οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια με στόχο την οικία του Γιώργου Κεδίκογλου, αδελφό του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Άγνωστοι έσπασαν με βαριοπούλα την είσοδο τριώροφου κτηρίου όπου στεγάζεται και το τεχνικό γραφείο του κ. Κεδίκογλου, ο οποίος εκείνη την ώρα ήταν στο σπίτι μαζί με τη σύζυγο του και το τρίχρονο παιδί τους και πέταξαν στο εσωτερικό μία βόμβα μολότοφ με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά.

Στο σημείο έσπευσε ένα όχημα της πυροσβεστικής με 3 πυροσβέστες, αλλά εν τω μεταξύ η φωτιά που προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές, είχε κατασβεστεί.

 

Κεδίκογλου: Στοχοποιούν πλέον συγγενείς και παιδιά

Αναφερόμενος στο συβάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

»Στοχοποιώντας συγγενείς και μικρά παιδιά, το μόνο που πετυχαίνουν οι θιασώτες της βίας είναι να δυναμώνουν τη θέλησή μας. Το σύνολο του πολιτικού κόσμου πρέπει να καταδικάσει απερίφραστα και χωρίς εξαιρέσεις την απόπειρα διάχυσης του τρόμου στην κοινωνία μας.Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται».

 

ΣΥΡΙΖΑ: Ασύμβατες με τις αξίες της Αριστεράς οι επιθέσεις - Kινδυνεύει η δημοκρατία

Για απόπειρα εκμετάλλευσης της συντονισμένης επιχείρησης βίας καταγγέλλει την τροκομματική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ που επιτίθεται με δριμύτητα στη Νέα Δημοκρατία:

«Η συντονισμένη επιχείρηση βίας και τρομοκρατίας που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες είναι απολύτως καταδικαστέα, είναι ασύμβατη με τις αξίες και τους στόχους της αριστεράς και του λαϊκού κινήματος και μας βρίσκει απέναντί της.

Είναι απολύτως σαφές ότι αν στοχεύουν κάπου, αυτές οι ενέργειες είναι στον αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά επίδικα, αλλά και στην εμπέδωση ενός κλίματος φόβου, που προσχεδιάζει σε πρακτικές ακροδεξιάς και παρακρατικής τρομοκρατίας.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία σπεύδουν να αξιοποιήσουν πολιτικά τις πράξεις τυφλής βίας, για να αποκομίσουν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί τα γεγονότα αυτά, υλοποιώντας μια στρατηγική έντασης και διχασμού, απαξιώνοντας παράλληλα τους κοινωνικούς αγώνες. Στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ενώ συνειδητά καλλιεργεί κλίμα ενός νέου εμφυλίου.

Πρόκειται για μια επικίνδυνη πολιτική επιλογή για την ίδια την δημοκρατία, που εμπνευστές της είναι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς και οι ακροδεξιοί σύμβουλοί του. Δυστυχώς η σημερινή ηγεσία της ΝΔ εγκαταλείποντας τα χαρακτηριστικά της Καραμανλικής μεταπολιτευτικής δεξιάς, αισθάνεται και συμπεριφέρεται ως συγγενής δύναμη της Χρυσής Αυγής.

Αλήθεια αυτό το ρόλο επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, του κομπάρσου στην ακροδεξιά κατρακύλα της σημερινής κυβέρνησης;

Τους καλούμε να εγκαταλείψουν αυτή την ανόητη αλλά και επικίνδυνη τακτική που στρέφεται ευθέως ενάντια στη δημοκρατία».

 

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει τις ευθύνες του

«Η καταδίκη των νέων βομβιστικών επιθέσεων πρέπει να είναι ομόφωνη από όλα τα κόμματα. Η απόπειρα τρομοκράτησης του πολιτικού κόσμου πέφτει στο κενό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του αδελφού του κυβερνητικού εκπροσώπου και προσθέτει:

«Είναι, πλέον, καταγεγραμμένο ότι, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιούσε εκπροσώπους του Τύπου, ακολούθησαν βομβιστικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, όταν στοχοποίησε τη Νέα Δημοκρατία, οι κουκουλοφόροι έβαλαν στο στόχαστρο τα γραφεία του κόμματος και από τη στιγμή που αποκάλεσε Γκέμπελς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και χαφιεδίστικες τις δηλώσεις του, ήλθε η σειρά συγγενικού του προσώπου να υποστεί την άνανδρη επίθεση.

O ΣΥΡΙΖΑ κάθε λεπτό, που διατηρεί στις τάξεις του βουλευτές που δηλώνουν ότι "η αναρχία είναι δημοκρατία", βουλευτές που στο σπίτι τους διαθέτουν μάσκες και καδρόνια και δηλώνουν αλληλέγγυοι στη βίλα Αμαλίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

 

Αιχμές και από ΠΑΣΟΚ: Να προσέχουν όσοι παίζουν με τα σπίρτα

Η χθεσινοβραδινή επίθεση στο σπίτι του αδελφού του κυβερνητικού εκπροσώπου, αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στην κλιμάκωση της βίας τονίζει το ΠΑΣΟΚ με σχετική του ανακοίνωση και προειδοποιεί «όσους παίζουν με τα σπίρτα ότι η πυρκαγιά επεκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις».

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Είναι άμεση ανάγκη να δημιουργηθεί απ' όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις ένα αρραγές μέτωπο απόλυτης και κάθετης καταδίκης κάθε μορφής βίας. Με πράξεις και όχι με λόγια. Με ξεκάθαρες τοποθετήσεις, χωρίς υποσημειώσεις και μισόλογα.

Στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα και ο λαός μας, η εμπέδωση κλίματος ασφαλείας και ηρεμίας αποτελεί πρωταρχικό καθήκον».

 

ΚΚΕ: Καταδικάζουμε όλες τις εμπρηστικές επιθέσεις

Το ΚΚΕ καταδικάζει τις εμπρηστικές επιθέσεις στο σπίτι του αδελφού του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς και κατά κομματικών γραφείων και προσώπων. Αυτές οι ενέργειες προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες σε αυτούς που επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν και να τρομοκρατήσουν το λαό, να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς καταστολής κατά του εργατικού - λαϊκού κινήματος, επισημαίνεται σε σχόλιο του γραφείου Τύπου της ΚΕ του κόμματος.

«Τα εργατικά - λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να παγιδευτούν στην τεχνητά οξυμμένη δικομματικού τύπου αντιπαράθεση, αλλά να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στην οργάνωση της πάλης για την απόκρουση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων» αναφέρει το σχόλιο του ΚΚΕ.

 

Oι νέες εμπρηστικές επιθέσεις

Εμπρηστικές επιθέσεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής σε υποκαταστήματα τραπεζών, σε υποκατάστηματα της ΔΕΗ αλλά και στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Δάφνη

Συγκεκριμένα λίγο πριν από τις τρεις τα ξημερώματα, άγνωστοι τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό στα γραφεία της ΝΔ στη Δάφνη, στη συμβολή των οδών Σοφοκλή Βενιζέλου 8 και Μεγάλου Αλεξάνδρου. Προκλήθηκαν μικρής έκτασης ζημιές.

Ενώ λίγο πριν από τη 1:30 τα ξημερώματα στον Βύρωνα, στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε μηχανήματα αυτόματων αναλήψεων δύο τραπεζών, που βρίσκονται στους αριθμούς 82 και 90.

Σχεδόν ταυτόχρονα, άγνωστοι τοποθέτησαν γκαζάκια σε υποκαταστημα της ΔΕΗ, στην Πλατεία Αγίας Παρασκευης στο Μενίδι. Και στις τρεις περιπτώσεις προκλήθηκαν φθορές.

dimoskopisi bares vouli

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC το 61% των πολιτών χαρακτηρίζει μεγάλο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Στην δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο» μόλις το 13% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πρόκειται για μία συνηθισμένη περίπτωση φοροδιαφυγής.

Tην ίδια στιγμή, το 81% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες στην περίπτωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ενώ πολύ υψηλό είναι το ποσοστό και των κ.κ. Βενιζέλου και Παπανδρέου.

Το 76% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι 71%. Το 51% πιστεύουν ότι ποινικές ευθύνες έχει και ο Λουκάς Παπαδήμος.

Ενδεικτικό είναι ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό τους σχεδόν, αποδίδουν ποινικές ευθύνες στα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα σε σύγκριση με αυτούς της ΝΔ.

spspero

Samaras Putin

Προειδοποιήσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, που φοβούνται το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς στα ρωσικά συμφέροντα

Τι γίνεται αν οι Ρώσοι μας κάνουν μια πρόταση που δεν μπορούμε να αρνηθούμε;» σχολίασε κορυφαίος Έλληνας αξιωματούχος

Η ανέλιξη της Gazprom και της Sintez, ιδιωτικής εταιρείας φυσικού αερίου, σε πολύ ισχυρή θέση για την εξαγορά του κρατικού ομίλου φυσικού αερίου της Ελλάδας, έχει προκαλέσει προειδοποιήσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, που φοβούνται το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς στα ρωσικά συμφέροντα.
Δύο Ρώσοι πλειοδότες έχουν αναδειχθεί σε φαβορί για μια καθοριστική πώληση που θα προσφέρει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στην Αθήνα, αλλά δημιουργεί...δίλημμα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να αντεπεξέλθει στους στόχους ιδιωτικοποιήσεων που έχουν θέσει οι διεθνείς πιστωτές.

Η ανέλιξη της Gazprom και της Sintez, ιδιωτικής εταιρείας φυσικού αερίου, σε πολύ ισχυρή θέση για την εξαγορά του κρατικού ομίλου φυσικού αερίου της Ελλάδας, έχει προκαλέσει προειδοποιήσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, που φοβούνται το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς στα ρωσικά συμφέροντα.
«Δημιουργεί το ερώτημα: Τι γίνεται αν οι Ρώσοι μας κάνουν μια πρόταση που δεν μπορούμε να αρνηθούμε;» σχολίασε κορυφαίος Έλληνας αξιωματούχος, χρησιμοποιώντας την δημοφιλή φράση από την ταινία «Ο Νονός». «Μας πιέζουν από την τρόικα να αντλήσουμε όσα περισσότερα κεφάλαια μπορούμε από την ιδιωτικοποίηση».

Το συμβούλιο της υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ έχει αναβάλει δύο φορές την απόφαση για την επιλογή των τελικών υποψηφίων για την ΔΕΠΑ και την θυγατρική της ΔΕΣΦΑ, αλλά επιμένει ότι θα καταφέρει να ολοκληρώσει την συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Το συμβούλιο της υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ έχει αναβάλει δύο φορές την απόφαση για την επιλογή των τελικών υποψηφίων για την ΔΕΠΑ και την θυγατρική της ΔΕΣΦΑ, αλλά επιμένει ότι θα καταφέρει να ολοκληρώσει την συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

«Το χρονοδιάγραμμα τελειώνει γρήγορα... Είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς μπορεί η υπηρεσία να λάβει και να αποτιμήσει τις τελικές προσφορές, να επιλέξει τον προτιμώμενο πλειοδότη και να ολοκληρώσει τις συνομιλίες εντός διορίας», σχολίασε εκπρόσωπος ενός πλειοδότη.

Η πώληση της ΔΕΠΑ θεωρείται «ναυαρχίδα» στις ιδιωτικοποιήσεις που θα αναθερμάνουν το διετές πρόγραμμα πωλήσεων των 15 δισ. ευρώ το οποίο έχει στόχο να μειώσει το δανειακό βάρος της Ελλάδας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Ωστόσο κανένας Ευρωπαίος, Ιάπωνας ή Κινέζος πάροχος δεν έχει εγκριθεί από το ΤΑΙΠΕΔ που έλαβε τις προσφορές των δυνητικών πλειοδοτών, γεγονός που καταδεικνύει τις ανησυχίες πολλών διεθνών επενδυτών για πιθανό "Grexit", δηλαδή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

 

Οι Ρώσοι θέλουν την Ελλάδα κέντρο διανομής αερίου για την Ευρώπη

Οι άλλοι τρεις πλειοδότες είναι η κρατική εταιρία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar, η ελληνική συνεργασία M2M μεταξύ της MotorOil και της εταιρίας Μυτιληναίος, καθώς και η ελληνική κατασκευαστική και ενεργειακή ΓΕΚ Τέρνα, που ενδιαφέρεται για την εξαγορά μόνο της ΔΕΣΦΑ.

Η Gazprom καλύπτει ήδη το 90% των ελληνικών αναγκών σε φυσικό αέριο, μέσω αγωγού από την Βουλγαρία, ενώ η Socar προμηθεύει μια μικρή ποσότητα από αγωγό μέσω Τουρκίας. Η M2M έχει ένα μικρό πάτημα στην αγορα, καθώς μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο σε σταθμό κοντά στην Αθήνα.

Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να καταστεί κέντρο διανομής αερίου για την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Andrey Korolev, διευθύνοντα σύμβουλο της Sintez. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ «είναι μια ευκαιρία εισαγωγής στην ελληνική αγορά σε σχετικά χαμηλή τιμή λόγω της κρίσης... Θα κατασκευάσουμε αγωγούς με γειτονικές χώρες και θα κατασκευάσουμε δεύτερο σταθμό LNG," δήλωσε ο κ. Korolev στους Financial Times.

Η Gazprom εκτιμάται ότι πλειοδοτεί μόνο για την ΔΕΠΑ, ευθυγραμμιζόμενη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαιτεί τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων παροχής από τις επιχειρήσεις διανομής. Πρόσφατα απέκλεισε την κατασκευή κέντρου αγωγών μέσω της Ελλάδας και της Αδριατικής στην Ιταλία, στο πλαίσιο του έργου South Stream για την μεταφορά φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη, σε μια κίνηση που δείχνει ότι είναι πρόθυμη να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις, αν κερδίσει το ελληνικό συμβόλαιο.

Αν αποκλειστεί ο ισχυρότερος παραγωγός φυσικού αερίου της Ρωσίας, υπάρχουν φόβοι ότι η Sintez, που πλειοδοτεί για την ΔΕΠΑ και το δίκτυο διανομής της ΔΕΣΦΑ, ίσως γίνει ο "πληρεξούσιος" της Gazprom στην κατάκτηση του ελέγχου της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου.
«Μαζί οι ρωσικές εταιρίες θα έχουν τον συντριπτικό έλεγχο σε μια αγορά στην οποία η ΔΕΠΑ πιθανότατα θα παραμείνει ο κυρίαρχος παίκτης», σχολίασε Αθηναίος αναλυτής.

Το ΤΑΙΠΕΔ έδειξε να αψηφά την προειδοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει ποικίλες πηγές για την προσφορά φυσικού αερίου, ώστε «να μην μπορεί να κρατηθεί όμηρος».

«Προχωρούμε με την διαδικασία ιδιωτικοποίησης με το σκεπτικό ότι οποιος αγοράσει την ΔΕΠΑ θα λειτουργεί σε μια ευρωπαϊκή αγορά και θα είναι υποχρεωμένος να συμβαδίσει πλήρως με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», σχολίασε ένας αξιωματούχος.

tsipras bima boulis

«Μπορεί αύριο να είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Αυτό το γνωρίζει η γερμανική πλευρά. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης κατ' αρχάς» δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle (DW)

Ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του εκφράζει την επιθυμία να αποκτήσει και επαφή με την κ. Μέρκελ κάνοντας έτσι σαφές ότι επιχειρεί άνοιγμα διαύλων επικοινωία με τη γερμανική κυβέρνηση και τον γερμανικό πολικό κόσμο.

Όπως αναφέρει η DW Στο επίκεντρο της συνέντευξης με τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η συνάντηση του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αύριο Δευτέρα. Και όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας: «Κατά αρχάς, δεν συνηθίζω να συναντώ μόνο ανθρώπους με τους οποίους συμφωνώ. Και δεύτερον, έχω πάντοτε την ελπίδα όταν συνομιλώ με ανθρώπους ότι μπορώ να τους πείσω να αλλάξουν γνώμη».

«Σχεδόν τα ίδια λόγια χρησιμοποίησε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ την Παρασκευή για να αιτιολογήσει την προθυμία του κ. Σόιμπλε να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα. Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πάντως ότι "είναι επιβεβλημένο να υπάρξει μια ομαλοποίηση των σχέσεων" ανάμεσα "στην αξιωματική αντιπολίτευση της Ελλάδας με τον θεσμικό της ρόλο" και της κυβέρνησης της Γερμανίας, μιας χώρας που διαδραματίζει "καθοριστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και ελληνικές εξελίξεις" αναφέρει το δημοσίευμα.

«Μπορεί αύριο να είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Αυτό το γνωρίζει η γερμανική πλευρά. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης κατ' αρχάς. Άρα το τελευταίο που με ενδιαφέρει σε αυτές τις συναντήσεις είναι η εικόνα, ο επικοινωνιακός αντίκτυπος. Με ενδιαφέρει η πραγματική πολιτική ουσία, δηλαδή, να προσπαθήσω να πείσω τον συνομιλητή μου και την γερμανική κυβέρνηση ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για να διατηρηθεί η ευρωζώνη και βεβαίως η Ελλάδα εντός αυτής» δήλωσε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του.

Ωστόσο ο ίδιος αναγνωρίζει ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις τόσο για τις αιτίες τις κρίσης όσο και για τον τρόπο και την μέθοδο με τους οποίους θα ξεπεραστεί.

«Δεν μπορεί όμως να παραβλεφθεί ότι τα μνημονιακά μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα, έχουν αποτύχει...Συνεπώς θα πρέπει με βάση αυτά τα δεδομένα και αυτά τα αποτελέσματα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε κάτι, δηλαδή, ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλες θυσίες και ότι χρειάζεται να αναθεωρηθεί αυτό το πρόγραμμα. Χρειάζεται να δούμε όλοι τρόπους μέσα από τους οποίους, και οι δύο πλευρές, θα καταφέρουν να πετύχουν, διότι η αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα και η οικονομική κατάρρευση δεν θα είναι προς όφελος της Γερμανίας και του γερμανικού λαού» επισημαίνει και προσθέτει πως «το πρώτο βήμα για να καταλήξει κανείς κάπου είναι να συζητά».

 

Για την Μέρκελ

«Η πλειοψηφία της κοινωνίας θα πρέπει να πεισθεί ότι είναι αλλαγές που θα φέρουν δικαιοσύνη» λέει και στην ερώτηση αν θα ήταν διατεθειμένος να συναντήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο κ. Τσίπρας απαντά: «Η καγκελάριος συναντάται μονάχα με ομότιμους της. Θέλαμε να αποκτήσουμε μια επαφή, μια επικοινωνία φυσιολογική για να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχουν δύο αντίπαλα στρατόπεδα που δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα. Από εκεί και πέρα εάν στο μέλλον υπάρξει αυτή η δυνατότητα, εγώ δεν θα έχω καμία αντίρρηση»

 

Για τη φοροδιαφυγή

«Αν θέλουμε η Ελλάδα να κάνει μια νέα αρχή και αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε σημαντικές, ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι αναγκαίο να συμβούν στην Ελλάδα, πρέπει η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός να κατανοήσει ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να υπάρξει δικαιοσύνη. Εάν δεν πεισθεί ο ελληνικός λαός γι' αυτό, πιστέψτε με, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές, διότι θέλουν κυρίως συναίνεση. Η πλειοψηφία της κοινωνίας θα πρέπει να πεισθεί ότι είναι αλλαγές που θα φέρουν δικαιοσύνη και θα δημιουργήσουν μια νέα βάση για να ξεκινήσουμε από την αρχή».

Τέλος όπως αναφέρει η DW, στις συνομιλίες του στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει ευθέως και ζήτημα πολιτικής ευθύνης για την κρίση, στοχοποιώντας τα δύο κόμματα που κυβερνούσαν από την μεταπολίτευση και μετά την Ελλάδα: «Αυτό είναι ένα βασικό σημείο το οποίο θέλω να καταθέσω στις επαφές μου με την γερμανική πολιτική ηγεσία, να τους εξηγήσω ότι δεν μπορούν να βασίζονται σε ένα πολιτικό προσωπικό που οδήγησε τη χώρα στα βράχια».

Deutsche Welle

marias-vouli-

“Το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της συγκυβέρνησης για την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας της πατρίδας μας δεν πέρασε”, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς αναφορικά με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

“Καταψηφίσαμε το επονείδιστο νομοσχέδιο με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και έτσι σύρουμε πλέον τη μνημονιακή πλειοψηφία στην Ολομέλεια για συζήτηση.

Χωρίς την αρνητική ψήφο των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα εφαρμοζόταν το άρθρο 108 παράγραφος 6 του Κανονισμού της Βουλής και το νομοσχέδιο θα ψηφιζόταν στην Ολομέλεια τη Δευτέρα χωρίς συζήτηση”, ανέφερε ακόμα ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Περισσότερα Άρθρα...