aidonis

Ξεκαθαρίζει ότι θα στηρίξει την τρικομματική κυβέρνηση

Την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ, με σημείο αιχμής τη διαφωνία του για τον χειρισμό της υπόθεσης με την λίστα Λαγκάρντ, αλλά με αιτία τη συνολική διαφωνία του για σειρά ενεργειών και επιλογών του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο βουλευτής Δράμας Χρήστος Αηδόνης.

Ο βουλευτής κατηγορεί τον κ. Βενιζέλο, όπως και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι η διαχείριση που έκαναν με την λίστα Λαγκάρντ συνέβαλαν στην ηθική εκτέλεση του ΠΑΣΟΚ και εκφράζει τη θλίψη και την απογοήτευσή του για την «προσπάθεια αποποίησης των πολιτικών ευθυνών από την σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Αηδόνης, που βρίσκεται κοντά στον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, ξεκαθαρίζει ότι θα στηρίξει την τρικομματική κυβέρνηση στη γενική της πολιτική κατεύθυνση, αλλά προειδοποιεί ότι δεν θα στηρίξει «περαιτέρω υφεσιακές πολιτικές, καθώς και πρόσωπα που λειτουργούν επιζήμια για το μέλλον του τόπου και της δημοκρατικής παράταξης».

 

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Χρήστου Αηδόνη προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη έχει ως εξής:

Προς: Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η προσπάθεια εκμετάλλευσης από όλα τα κόμματα του «σκανδάλου» της λίστας «Λαγκάρντ», σκιάζει ακόμη περισσότερο την ήδη καταρρακωμένη πολιτική ζωή του τόπου και κλονίζει την αξιοπιστία μας, απέναντι σε ένα λαό που υποφέρει.

\Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα αντιμέτωπος με αντίστοιχες υποθέσεις, στην αρχή της κοινοβουλευτικής μου διαδρομής, διαφώνησα με το ισχύον καθεστώς, που επιτρέπει την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, αλλά δίνει και την δυνατότητα σε πολιτικές πλειοψηφίες, να «στρογγυλεύουν» ευθύνες, στο όνομα κομματικών σκοπιμοτήτων.

Ακόμη έχω δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν και σίγουρα πριν από την εμφάνιση των στοιχείων σχετικά με την διαφαινόμενη απάλειψη ονομάτων απο την λίστα «Λαγκάρντ», πως η πολιτική διαχείριση αυτής της υπόθεσης από τους υπουργούς οικονομικών συνέβαλε στην ηθική εκτέλεση του ΠΑΣΟΚ.

Τότε, έγινε προσπάθεια να υποβαθμιστεί επικοινωνιακά η σχετική μου τοποθέτηση και να αναχθεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ως ελάσσονος σημασίας ζήτημα.

Δυστυχώς σήμερα αποτελεί το μείζον ζήτημα για την χώρα.

Κύριε Πρόεδρε,

Δεν δέχομαι πως το ΠΑΣΟΚ και η τρικομματική κυβέρνηση μπορούν να λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας για την μη εξέταση ευθυνών των πολιτικών προσώπων που διαχειρίστηκαν την λίστα, όπως αυτές υπαγορεύονται από τα γεγονότα.

Η προσπάθεια αποποίησης των πολιτικών ευθυνών απο την σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μου προκαλεί θλίψη και απογοήτευση.

Είχα την ψευδαίσθηση, οτι αυτές τις ευθύνες θα είχε ήδη αναλάβει ο σημερινός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να απελευθερώσει το κίνημα από την επιχειρούμενη συλλογικοποίηση του προβλήματος και κατ´επέκταση και την τρικομματική κυβέρνηση και να μην κρύβεται πίσω από την απειλή της αποσταθεροποίησης του κυβερνητικού σχήματος.

Η Δημοκρατία μας απέδειξε για μία ακόμη φορά, στις πρόσφατες εκλογές, πως δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Δεν δέχομαι, πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ολισθήσει εκ νέου και να πορευτεί και με άλλα ενοχικά σύνδρομα, πέρα αυτών που του φορτώθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο.

Αποχωρώ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και ανεξαρτητοποιούμαι.

Νιώθω υπερήφανος που βρέθηκα εδώ και 35 χρόνια σε μία πολιτική διαδρομή της παράταξης που συνδέθηκε με την δημοκρατική ομαλότητα, την κοινωνική συμφιλίωση και απελευθέρωση και συνέβαλε καθοριστικά στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Δεν επιθυμώ να συμμετέχω, σε κανέναν μηχανισμό συγκάλυψης ευθυνών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Δεν επιθυμώ να συμμετέχω, σε κανένα μηχανισμό απαξίωσης του πολιτικού και θεσμικού μου ρόλου και του κοινοβουλευτικού μου λειτουργήματος.

Δεν επιθυμώ να συμμετέχω, σε κανένα μηχανισμό που πλέον δεν παράγει πολιτικές ανακούφισης του λαού, αλλά λειτουργεί με γνώμονα τα αρχηγικά συμφέροντα επιβίωσης.

Δεν επιθυμώ να συμμετέχω, σε κανέναν μηχανισμό πολιτικού κανιβαλισμού.

Εξ´ άλλου η σκιά της μη αξιοποίησης της λίστας «Λαγκάρντ» θα βαραίνει πάντα, όσους είχαν την ευθύνη της διαχείρισης.

Πιστεύω και θα στηρίζω τη σταθερότητα της τρικομματικής κυβέρνησης, ως της πλέον κατάλληλης πολιτικής συνταγής για την πατρίδα μας, τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Δεν θα στηρίξω όμως περαιτέρω υφεσιακές πολιτικές, καθώς και πρόσωπα που λειτουργούν επιζήμια για το μέλλον του τόπου και της δημοκρατικής παράταξης.

Σήμερα, η κοινωνία που πλήττεται, ζητά άμεσες δράσεις ανάκαμψης και όχι επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Θα συνεχίσω να υπηρετώ πολιτικές, αξίες και ιδανικά που θα είναι μόνο ελπιδοφόρα για την Ελλάδα μας».

 

Θλιβερό και παράδοξο λέει το ΠΑΣΟΚ

Σχολιάζοντας την αποχώρηση του Χρήστου Αηδόνη το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Ο κ. Αηδόνης επέλεξε να κάνει επίσημα αυτό που από καιρό έχει κάνει ανεπίσημα, την ημέρα που τα ίδια τα γεγονότα δίνουν αποστομωτική απάντηση στην σκευωρία κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ. Αυτό είναι θλιβερό και παράδοξo

pr thema

Στην Δικαιοσύνη παραπέμπεται από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο πρώην υπουργός, Γιώργος Βουλγαράκης, για ψευδή δήλωση πόθεν έσχες, μετά την αποκάλυψη ότι η σύζυγός του Κατερίνα Πελέκη περιλαμβάνεται στην λίστα Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός δεν ανέφερε στην δήλωση περιουσιακής του κατάστασης ότι η σύζυγός του ήταν συνδικαιούχος υπεράκτιας (offshore) εταιρείας που διατηρούσε λογαριασμό στην HSBC.

Για τον Γιάννο Παπαντωνίου, η λήψη απόφασης αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα με το σκεπτικό ότι δεν είχαν προλάβει όλα τα μέλη της επιτροπής να μελετήσουν το υπόμνημά του. Η σύζυγος του πρώην υπουργού εντοπίστηκε στην λίστα Λαγκάρντ με λογαριασμό 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που δεν είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες του πρώην υπουργού.

Επαρκείς κρίθηκαν από την επιτροπή οι εξηγήσεις του κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, του οποίου η σύζυγός, επίσης εντοπίστηκε στην λίστα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κεφαλογιάννης ισχυρίστηκε ότι ο λογαριασμός άνηκε στην γιαγιά της συζύγου του.

gap

Οξύτατη ήταν η αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου στην πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που συνυπογράφει η Χρυσή Αυγή κ.α., για παραπομπή του για τη λίστα Λαγκάρντ.

Είναι τιμή μου να με στοχοποιούν με την υπογραφή τους ακροδεξιοί, νεοναζί και καθ' έξιν και επάγγελμα συκοφάντες», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός.

«Ό,τι και να κάνουν, εγώ είμαι εδώ», επισημαίνει και προσθέτει ότι θα αγωνίζεται «για μία Ελλάδα απαλλαγμένη από μικροκομματικές πολιτικές συμπεριφορές και σκοπιμότητες».

 

Αναλυτικά η δήλωση του Γ. Παπανδρέου:

«Είναι τιμή μου να με στοχοποιούν με την υπογραφή τους ακροδεξιοί, νεοναζί και καθ' έξιν και επάγγελμα συκοφάντες.

Αποτελούν απλά τον τελευταίο -και τον πιο θλιβερό- κρίκο της ενορχηστρωμένης στοχοποίησής μου που ξεκίνησε εδώ και τρία χρόνια.

Ό,τι και να κάνουν, εγώ είμαι εδώ.

Θα στέκομαι πάντα απέναντι στη δημαγωγία, την πατριδοκαπηλεία, το λαϊκισμό και τη βία, που διαιρούν τον Ελληνικό λαό.

Και δεν θα πάψω ποτέ να αγωνίζομαι για τις αρχές και τις αξίες μου, για τη Δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Για τις μεγάλες αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Για ένα πολιτικό σύστημα που θα δίνει καθημερινά μάχη με τις πελατειακές αντιλήψεις, θα μάχεται απέναντι στα οργανωμένα μικρά και μεγάλα συμφέροντα, θα συγκρούεται με τα πάσης φύσεως κατεστημένα.

Για μία Ελλάδα απαλλαγμένη από μικροκομματικές πολιτικές συμπεριφορές και σκοπιμότητες, που όχι μόνο αδικούν την εικόνα μας, τις προοπτικές μας και την αναπτυξιακή μας πορεία, αλλά καθηλώνουν την Ελλάδα σε εξάρτηση από τρίτους».

dimar mat
 
Ένταση επικράτησε το πρωί της Τετάρτης, όταν ομάδες αντιεξουσιαστών επιχείρησαν την ανακατάληψη του κτιρίου της Βίλα Αμαλία, επί της Αχαρνών.

Μετά από επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ, εκκενώθηκε το κτίριο -με 101 συλλήψεις-, ωστόσο λίγο αργότερα, άλλη ομάδα αντιεξουσιαστών κατέλαβε τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ επί της Αγίου Κωνσταντίνου.

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας προσήγαγαν 40 άτομα, χωρίς να σημειωθεί νέα ένταση.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι η ΕΛ.ΑΣ χρησιμοποίησε πάνοπλες δυνάμεις των ΕΚΑΜ στην επιχείρηση της.

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έχουν οδηγηθεί οι προσαχθέντες, οι οποίοι αργότερα θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Περίπου 200 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών, φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης προς τους συλληφθέντες. Στις 12:45 οι δυνάμεις των ΜΑΤ παρενέβησαν και απώθησαν τους συγκεντρωμένους προς την Ερμού.

Στο ύψος της Καπνικαρέα σημειώθηκε ένταση όταν οι νεαροί εκτόξευσαν αντικείμενα εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ που απάντησαν με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Ακολούθησε πορεία στην Αθηνάς, όπου αντιεξουσιαστές αφαίρεσαν της σημαίες του δ. Αθηναίων από το Δημαρχείο.


Παρέμβαση Δένδια

"Η δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να επιτρέψει στις δυνάμεις της ανομίας και του χάους να ανακόψουν την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη", δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας. χαρακτήρισε "μέγιστη πρόκληση" την κατάληψη γραφείων κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως συγκεκριμένα στην περίπτωση της ΔΗΜΑΡ, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται όλα τα κόμματα να πάρουν θέση για το θέμα.

 
Το χρονικό των γεγονότων

Ένταση επικράτησε το πρωί έξω από τη Βίλα Αμαλία, στη διασταύρωση Αχαρνών και Χέυδεν, όπου έγινε ανακατάληψη, από περίπου 100 άτομα.

Οι καταληψίες εμφανίστηκαν ξαφνικά φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες και εισέβαλαν στο κτίριο, απωθώντας μία διμοιρία των ΜΑΤ, που υπήρχε απέξω μόνιμα για φύλαξη.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών, ακόμα και μέσα στο κτίριο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, περί τις 10:00, έβγαλαν από το κτίριο τους καταληψίες -οι οποίοι δεν προέβαλαν αντίσταση- και τους επιβίβασαν σε κλούβα, με την οποία οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ.

Οι 101 καταληψίες συνελήφθησαν.





Κατάληψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ

Ακολούθησε νέο περιστατικό κατάληψης, καθώς περίπου 50 άτομα, σε ένδειξη συμπαράστασης στους προσαχθέντες στη Βίλα Αμαλία, προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ, στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης, μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός, επικοινώνησε με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Αστυνομίας και ζήτησε η οποιαδήποτε επιχείρηση να γίνει με όσο το δυνατόν λιγότερο δυναμικό τρόπο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έβγαλαν χωρίς ένταση έξω από τα γραφεία τους καταληψίες, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομικής επέμβασης στη Βίλα Αμαλία και κατά της πολιτικής του μνημονίου, ενώ ανάρτησαν και πανό από την οροφή του κτιρίου.
 
Την ώρα της κατάληψης στα γραφεία του κόμματος βρίσκονταν υπάλληλοι και λίγα στελέχη.

Μάλιστα, ορισμένα στελέχη, λόγω της κατάστασης ειδοποιήθηκαν να μεταβούν στη Βουλή μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα.

Η κατάληψη στα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς πραγματοποιήθηκε από άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή μετά από κάλεσμα των καταληψιών για συμπαράσταση μέσω της ιστοσελίδας Indymedia.





Αντίδραση της ΔΗΜΑΡ
 
Χαμηλούς τόνους κρατάει η ΔΗΜΑΡ για τους καταληψίες των γραφείων του κόμματος.

Ο διευθυντής των γραφείων του κόμματος Χρήστος Μαυροκεφαλίδης δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα καταθέσει μηνύσεις κατά των καταληψιών.

"Η ενέργεια τους αυτή, όπως κι άλλες ανάλογες, είναι απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και καταδικαστέα", υπογραμμίζει ο κ. Μαυροκεφαλίδης και περιγράφει συνοπτικά τα γεγονότα αναφέροντας ότι κατά τις εννιά παρά δέκα το πρωί, ομάδα περίπου 40 ατόμων κατέλαβε την είσοδο των γραφείων του κόμματος, την οποία και κλείδωσε, όπως λέει, με λουκέτο.

"Ανήρτησαν πανό και πέταξαν τρικ αλληλεγγύης στη βίλλα Αμαλία. Μετά από μία ώρα αστυνομικές δυνάμεις ζήτησαν την αποχώρησή τους, η οποία έγινε χωρίς επεισόδια", κατέληξε.


Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

"Η προσπάθεια ανακατάληψης της Βίλλας Αμαλία από ομάδα αντιεξουσιαστών αξιοποιείται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας επιχείρησης αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το κορυφαίο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ αλλά και της σκληρής εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολιτικής", σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.



 
Αντίδραση Χρυσής Αυγής

"Να πάψει επιτέλους το σήριαλ "Βίλα Αμαλία" που συνεχίζεται μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Υπάρχουν άλλες 10 παράνομες καταλήψεις ιστορικών και δημοσιών κτιρίων στην Αθήνα, άντρα αριστερών τρομοκρατών, που δεν τολμά να αγγίξει η κυβέρνηση. Ας επιβάλουν επιτέλους το νόμο και ας συλλάβουν τους ταραξίες, χωρίς τυμπανοκρουσίες και τηλεοπτικές κάμερες", σημειώνει η Χρυσή Αυγή.



 
Τι υποστηρίζουν οι αντιεξουσιαστές

Ανακοίνωση στο Indymedia αναφέρει: "Ανακαταλάβαμε τη Βίλα Αμαλία δίνοντας τέλος στο καθεστώς ανομίας στο οποίο βρισκόταν από τις 20/12/2012. Το κτίριο βρίσκεται και πάλι στα χέρια του κόσμου της αντίστασης. Δίπλα στους εργάτες, τους ανέργους, τους αστέγους, ντόπιους και μετανάστες, τους αγωνιστές".

Προαναγγέλλεται δε συγκέντρωση στα Προπύλαια για το Σάββατο.

Σημειώνεται ότι το κτίριο, που τελούσε υπό κατάληψη τα τελευταία 20 χρόνια, εκκενώθηκε πρόσφατα μετά από αστυνομική επιχείρηση.

Τότε έγιναν οκτώ προσαγωγές, ενώ στη Βίλα βρέθηκαν αντιασφυξιογόνες μάσκες, μαχαίρια, άδεια μπουκάλια, εύφλεκτο υγρό κ.α.





Η υπόθεση της Βίλας Αμαλία έχει προκαλέσει και πολιτική ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
nooz
 

papakonsta exadelf

Το ενδεχόμενο διάπραξης και τρίτου αδικήματος, αυτού της νόθευσης εγγράφου από τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, εξετάζουν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς, που κάλεσαν σε εξηγήσεις τους κ.κ. Διώτη και Καπελέρη σε ανωμοτί καταθέσεις.

Οι δύο πρώην υπεύθυνοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, που ήδη έλαβαν προθεσμία για τη Δευτέρα, καλούνται να λογοδοτήσουν ως ύποπτοι για τη διάπραξη και νέου αδικήματος, πλην αυτών της υπεξαγωγής εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος, για τα οποία ήδη έχουν δώσει εξηγήσεις και όπως φαίνεται θα είναι και οι τελευταίοι που θα περάσουν από το γραφείο των Εισαγγελέων πριν κηρύξουν το πέρας της έρευνας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ηλεκτρονικά στοιχεία ταυτότητας του υλικού, «στικάκι USB», που είχαν στα χέρια τους οι Εισαγγελείς πριν φθάσει εκ νέου στην Ελλάδα η πρωτότυπη λίστα από τη Γαλλία, δίνουν νέα τροπή στην έρευνα της υπόθεσης, καθώς φαίνεται να αποτελούσε αντίγραφο του παραδοθέντος από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτη.

Το εν λόγω ηλεκτρονικό αρχείο φαίνεται να έχει αντιγραφεί από άλλο, με στοιχεία εγγραφής μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου του 2011, σε χρόνο δηλαδή μετά την παράδοση του από τον κ. Παπακωνσταντίνου και πριν από την παράδοση του στον κ. Βενιζέλο.

Πολύ απλά, όπως λένε δικαστικές πηγές, το υλικό που παρέδωσε στο Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος «δημιουργήθηκε» 1η με 15η Ιουλίου του 2011 και επομένως δεν ήταν αυτό που ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι αντέγραψε περί τα τέλη του 2010, από το CD που έστειλαν οι γαλλικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερομηνία "γέννησης" του usb είναι η 9η ή η 10η Ιουλίου 2011.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η νέα εξέλιξη σημαίνει ότι κάποιο πρόσωπο αντέγραψε το αρχείο που παρέδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Διώτη περί τα τέλη Ιουνίου του 2011, πριν αποχωρήσει από το υπουργείο και ότι το αντιγραμμένο υλικό ήταν αυτό που παρέδωσε ο κ. Διώτης στον νέο -τότε- υπουργό Οικονομικών, κ. Βενιζέλο, στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου του 2011.

Πριν από τις εξηγήσεις των δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, οι δύο Εισαγγελείς έχουν καλέσει σε κατάθεση τις επόμενες ημέρες δύο μετακλητούς υπαλλήλους του υπουργικού γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου.

Οι δύο υπάλληλοι καλούνται να καταθέσουν αν γνωρίζουν κάτι για τη λίστα που παρέλαβε ο πρώην υπουργός, αν δηλαδή τους ζήτησε να ασχοληθούν με οποιοδήποτε τρόπο με το επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο.

Η κλήση των δύο μετακλητών υπαλλήλων κρίθηκε αναγκαία, καθώς στην κατάθεση της η διευθύντρια του γραφείου του υπουργού είπε ότι οι εν λόγω υπάλληλοι είχαν ειδικές γνώσεις πληροφορικής και πιθανολόγησε ότι ίσως ο κ. Παπακωνσταντίνου απευθύνθηκε σε αυτούς για την υπόθεση.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι από τους τέσσερις συνεργάτες του πρώην υπουργού που εξετάστηκαν από τους Εισαγγελείς, κανείς δεν γνώριζε κάτι για την πορεία της λίστας που παρέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου το 2010.

Η διευθύντρια του γραφείου του επιβεβαίωσε απλώς ότι παρέλαβε τον φάκελο με το υλικό και ότι δεν γνωρίζει τίποτε άλλο, ενώ άλλος συνεργάτης του υπουργού φέρεται να επιβεβαίωσε όσα ισχυρίστηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξη του στη ΝΕΤ περί συσκέψεως που έγινε για το θέμα.

Ο μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε ότι στην επίμαχη σύσκεψη, στην οποία μετείχε και ο κ. Καπελέρης, ο υπουργός δεν είχε καταλήξει πώς θα χειριστεί την υπόθεση και αν θα έπρεπε να ασχοληθεί με το αρχείο το ΣΔΟΕ ή άλλη υπηρεσία.

Οι δύο Εισαγγελείς απέστειλαν έγγραφο προς τον προϊστάμενο τους, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή, προς τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν διευκρινίσεις για την εντολή που έδωσε προς τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για πραγματογνωμοσύνη στο επίμαχο υλικό, ενώ φέρονται να παραθέτουν συγκεκριμένα στοιχεία για «αποκρυπτογράφηση» που έγινε ήδη από ομάδα ειδικών του ΣΔΟΕ.

νοοζ

tspras kammenos

Για τις επαφές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του προέδρου του με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, σχετικά με την πρότασή τους για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη "λίστα Λαγκάρντ" μίλησε το πρωί ο βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος.

«Με τον κ. Τσίπρα συνομίλησε (σσ ο κ. Καμμένος) τρεις φορές. Ξεκινήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα είπαμε, αλλά μας αρνήθηκαν. Γι' αυτό, στείλαμε σε όλους τους βουλευτές και περιμένουμε μέχρι το μεσημέρι να δούμε ποιοι θα συμφωνήσουν εγγράφως» ανέφερε βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Σημειώνοντας ότι ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ της επιμονής του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Β. Καρπενάρος είπε πως δεν μπορεί να εξηγήσει αυτήν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, «που όχι εμμονή και επιμονή, αλλά ούτε αναφορά στον κ. Παπανδρέου» περιλαμβάνει και προσέθεσε: «Γι' αυτό ο Πάνος Καμμένος προσωπικά πήρε τηλέφωνο τον κ. Τσίπρα. Θέλαμε να πούμε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι βγαίνει από τα πραγματικά περιστατικά. Να αναζητήσετε τη σκοπιμότητα και τη φιλαλήθεια».

37 υπογραφές


Οι 18 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής και ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος συνυπογράφουν την πρόταση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» σε βάρος των κκ Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου, Παπανδρέου και Παπαδήμου.

 

Καμμένος: Ποινικές οι ευθύνες των Παπανδρέου και Παπαδήμου

«Υπάρχουν ποινικές ευθύνες των Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου», είπε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον Real fm, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

«Μελετήσαμε τη δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ και κάναμε ένα νομικό κείμενο. Προκύπτουν σαφείς ευθύνες και για τον κ. Παπανδρέου και για τον κ. Παπαδήμο. Ο κ. Παπανδρέου γνώριζε όπως ομολόγησε σε συνέντευξή του ότι τι συμβαίνει με τη λίστα», πρόσθεσε ο Π. Καμμένος.
Ακόμα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε: «Ζητήσαμε τρεις φορές από τον κ. Τσίπρα να συνυπογράψει την πρότασή μας. Μου είπε ο κ. Τσίπρας ότι θα το σκεφθεί και χθες μου απάντησε αρνητικά. Επικοινώνησα και με το ΚΚΕ, η απάντηση και εκεί ήταν αρνητική. Το ίδιο έκανα και με ανεξάρτητους βουλευτές. Κάποιοι από αυτούς είπαν θα στηρίξουν την πρότασή μας. Έστειλα επιστολές σε όλους τους βουλευτές του κοινοβουλίου».
«Αν αρνιόμουν την υπογραφή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, με τους οποίους με χωρίζει άβυσσος, θα συνέπραττα στο να μην στηθούν κάλπες για τους Παπανδρέου και Παπαδήμο», συμπλήρωσε ο Πάνος Καμμένος.
«Ο κ. Σαμαράς είχε υποσχεθεί να οδηγήσει σε εξεταστική επιτροπή, για το μνημόνιο, τον κ. Παπανδρέου, κάτι που δεν έκανε», τόνισε επίσης ο Π. Καμμένος.
Λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. γνωστοποίησε μέσω του twitter ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

 

papandreou berlin

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί μήνες από τον Ιούνιο του 2011, όταν και έγιναν οι επαναληπτικές εκλογές. Έστω και καθυστερημένα, όμως, ο Γιώργος Παπανδρέου «λύγισε».

Ο πρώην πρωθυπουργός, μετά τη δημόσια κατακραυγή, με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη -όπως αναφέρουν Τα Νέα- ζητά να του περικοπεί η βουλευτική αποζημίωση για το χρονικό διάστημα που θα απουσιάζει στο εξωτερικό.

Από τον Ιούνιο και μετά, ο κ. Παπανδρέου έχει επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο ταξιδιών: Αμερική (πολλάκις λόγω διαλέξεων), Νορβηγία, Νότιος Αφρική, Γερμανία…. Η λίστα είναι μεγάλη και τα ταξίδια ήταν πολυήμερα, με αποτέλεσμα ο πρώην πρωθυπουργός να δέχεται έντονη κριτική καθώς εισέπραττε κανονικά την παχυλή βουλευτική αποζημίωση την ώρα που απουσίαζε όχι μόνο τις περισσότερες μέρες από τη χώρα αλλά κυρίως από σημαντικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Η κριτική αυτή μάλιστα δεν ερχόταν μόνο από την κοινωνία αλλά και από άλλους Έλληνες βουλευτες, αρκετοί εκ των οποίων μέσα στο ΠΑΣΟΚ!

Έτσι, ο ίδιος, αποφάσισε στην επιστολή του στον κ. Μεϊμαράκη να ζητήσει να του περικόπτεται ο μισθός για όσο διάστημα βρίσκεται εκτός Ελλάδας.

Και αν ισχύει το κάλλιο αργά παρά ποτέ, ωστόσο, δεν ξέρουμε εάν η πρόταση του κ. Παπανδρέου είναι εφαρμόσιμη καθώς δεν έχει επαναληφθεί τέτοιο αίτημα το παρελθόν και είναι άγνωστο εάν μπορεί το Προεδρείο της Βουλής να εγκρίνει τέτοια πρόταση…

star

Περισσότερα Άρθρα...