treis arxhgoi profil

Η λίστα Λαγκάρντ ξεκίνησε σαν ψίθυρος, συνέχισε σαν κρότος και τώρα γίνεται βόμβα για το πολιτικό σύστημα.

Το newpost από την πρώτη στιγμή έγραφε ότι αυτή η υπόθεση εξελίσσεται σε «Αρμαγεδδώνα» για το πολιτικό σύστημα και όσους θέλουν να συγκαλύψουν τις ευθύνες των πρωταγωνιστών.

Βεβαία σε καμία περίπτωση οι εξελίξεις αυτές δεν πρέπει να λειτουργήσουν αποπροσανατολιστικά σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες: ανεργία, φτώχια και εξαθλίωση.

Η τρικομματική κυβέρνηση νικήθηκε κατά κράτος στην προσπάθεια της να στεγανοποιήσει τις ευθύνες στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη, μετά και τη στήριξη από την Χρυσή Αυγή της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων που περιλαμβάνει την παραπομπή των κ.κ. Παπανδρέου και Παπαδήμου.

Οι τέσσερις κάλπες-βόμβες που θα στηθούν για Παπανδρέου –Παπαδήμο-Βενιζέλο -Παπακωνσταντίνου τινάζουν στον αέρα όλο τον επικοινωνιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Η ΝΔ απέτυχε να εξαφανίσει τις ευθύνες του Βενιζέλου καταφέρνοντας να ταυτιστεί με το ΠΑΣΟΚ, που για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν ο περιορισμός των ευθυνών, μόνο σε ποινικές για τον κ. Παπακωνσταντίνου και να μην ξεφύγει στις πολιτικές που θα άγγιζαν τον κ. Βενιζέλο.

Η εξέλιξη της υπόθεσης συνιστά ήττα για την κυβέρνηση και το πρόβλημα του Βενιζέλου γίνεται πρόβλημα των Σαμαρά και Κουβέλη.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει κάνει καμία δήλώση στήριξης για τον κ Βενιζέλο και αυτό, ήδη, σχολιάζεται στην Ιπποκράτους.

Ο χειρισμός της υπόθεσης έχει φτάσει μέχρι την Τρόικα και το Βερολίνο, που παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και δεν είναι καθόλου ενθουσιασμένοι με την προσπάθεια συγκάλυψης.

Είναι γνωστό ότι η κ. Μέρκελ δεν έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση τον Γιώργο Παπανδρέου, μετά τα όσα έκανε και φτάσαμε στην αποπομπή του στις Κάνες, όπως επίσης δεν θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής για Αμερικανούς και Γερμανούς ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Ο «ιός» των ευθυνών εξαπλώνεται με ταχύτητα και έχει προσβάλει πλέον την κυβέρνηση και την απειλεί μα παράλυση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνάντηση Σαμαρά- Μέρκελ εξαφανίστηκε στη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ.

Παρά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που σήμερα θα γίνουν υπό τον Πρωθυπουργό, με κύριο αντικείμενο τη διαχείριση της επικείμενης ψηφοφορίας για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, η κατάσταση δεν ελέγχεται, αντίθετα όσο περνούν οι μέρες τόσο μεγαλύτερη γίνεται η ανησυχία.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ βρίσκεται σε σύγχυση και διαπιστώνεται μεγάλη απροθυμία στήριξης στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μάλιστα ο φόβος των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού είναι, ότι οι κάλπες που θα στηθούν υπάρχει το ενδεχόμενο να αποτελέσουν «βήμα» εκτόνωση των βουλευτών, που τα τελευταία χρόνια ψηφίζουν υπό πίεση και με την απειλή διαγραφής, μέτρα και μνημόνια.

Και αν μέχρι σήμερα, η δικαιολογία πολλών ήταν η απειλή διαγραφής, σε αυτή την περίπτωση η μυστικότητα δεν δίνει κανένα άλλοθι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν στη εκλογική τους βάση για την προστασία που θα προσφέρουν σε Βενιζέλο και Παπανδρέου.

Επίσης διάτρητο είναι και το επιχείρημα ότι ενδεχόμενη παραπομπή Βενιζέλου θα οδηγούσε την κυβέρνηση σε πτώση και τη χώρα σε εκλογές. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πολλές φορές πει ότι βάζει το «εγώ» κάτω από το συμφέρον της χώρας.

Ποιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα τον ακολουθούσε σε περίπτωση παραπομπής του, σε μια κίνηση αποσταθεροποίησης της χώρας;

Μπορεί από το Μαξίμου να διαρρέουν ότι δεν φοβούνται διαρροές-αν και σε τέτοιου είδους εκτιμήσεις δεν έχουν και μεγάλη επιτυχία-ακόμα, όμως, και αν οι υπόλοιπες προτάσεις δεν συγκεντρώσουν την πλειοψηφία αλλά αριθμό ψήφων μεγαλύτερο από το άθροισμα των βουλευτών των επιμέρους Κοινοβουλευτικών Ομάδων, η κυβέρνηση θα βγει πολιτικά αποδυναμωμένη.

Πέρα, όμως από την πολιτική μάχη που γίνεται η κυβέρνηση βγαίνει χαμένη στην κοινωνία, γιατί εμφανίζεται να καλύπτει ένα σύστημα διαπλοκής και συγκάλυψης.

Κάποιοι «εκλεκτοί» έχουν πλάτες προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους, την ώρα που η κοινωνία στενάζει στις εφορίες.

Τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, στέλνουν μήνυμα ανηθικότητας, προτάσσουν τη συνοχή τους - πασχίζουν να κρατήσουν τον Βενιζέλο εκτός κάδρου για να συνεχίσουν να κυβερνάνε.

Η κάθαρση δεν μπορεί να γίνεται υπό προϋποθέσεις και αξιώματα με εκβιαστικές συνθήκες και με τη μέθοδο της ελεγχόμενης εκτόνωσης.

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια μετωπική πολιτική αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που χρειάζεται την ευρύτερη κοινωνική συναίνεση για να πετύχει στο δύσκολο έργο του.

Στην Ιπποκράτους τρίβουν τα χέρια τους αφού εκτιμούν ότι σε συνθήκες άγριας πόλωσης, θα συσπειρώσουν όσους είναι αντιΣΥΡΙΖΑ και θα δημιουργήσουν πόλο ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια αναζήτησης ρόλου.

Από την άλλη πλευρά ο Αντώνης Σαμαράς σώζει το ΠΑΣΟΚ και τον Βαγγέλη Βενιζέλο δημιουργώντας συνθήκες αποσυσπείρωσης στη βάση της ΝΔ με πολλούς ψηφοφόρους τους να φλερτάρουν με τη Χρυσή Αυγή και τους ΑΝ.ΕΛ.

Νίκος Παναγιωτόπουλος, np

kamme mixal kalpi vouli

Τέσσερις κάλπες θα στηθούν στην συζήτηση για την σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ καθώς η Χρυσή Αυγή θα ψηφίσει την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων που περιλαμβάνει τους πρώην πρωθυπουργούς, Παπανδρέου και Παπαδήμο. .

Ήδη οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν πρόταση με την οποία ζητούν προανακριτική επιτροπή για τους κ.κ. Παπακωνσταντίνου (για τα αδικήματα της νόθευσης και υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, της παράβασης καθήκοντος και της άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή) και για τους Β. Βενιζέλο και Γ. Παπανδρέου (για τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, της παράβασης καθήκοντος και της άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή) καθώς και για τον Λ. Παπαδήμο (για το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου για την κάλυψη που παρείχε στον κ. Βενιζέλο). Μάλιστα, ο πρόεδρος του κόμματος κ. Πάνος Καμμένος καλεί όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις να συνυπογράψουν την πρόταση αυτή.

 

Ακολουθεί ένα απόσπασμα με τα βασικά στοιχεία της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής:

«Εν προκειμένω, ο κ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργού Οικονομικών, και εν συνεχεία μετακινηθείς στο Υ.Π.Ε.Κ.Α, με πρόθεση όχι μόνο νόθευσε το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού αρχείου, το οποίο του είχε παραδοθεί από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και το παρακράτησε παρανόμως εν κρυπτώ για χρονικό διάστημα οχτώ (8) μηνών και βεβαίωσε ότι το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού αρχείου, το οποίο παρέδωσε στον τότε Ειδικό Γραμματέα του Σ.Δ.Ο.Ε, κ. Διώτη, σε μορφή διαφορετική από την αρχική, καθώς το πρωτότυπο αρχείο που του είχε παραδοθεί από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών ήταν ένα ηλεκτρονικό αρχείο σε μορφή ψηφιακού δίσκου (CD), ενώ εκείνος το παρέδωσε σε μορφή ηλεκτρονικού stick, ήταν το πρωτότυπο, όπως του είχε παραδοθεί τον Οκτώβριο του έτους 2010.

Πλην, όμως, από την αντιπαραβολή που έγινε, αφού εστάλη εκ νέου από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών ο πρωτότυπος ψηφιακός δίσκος (CD), καθώς ο αρχικά διαβιβασθείς είχε απωλεσθεί, προέκυψε ότι ψευδώς είχε βεβαιώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι ήταν αληθές το περιεχόμενο του αρχείου, που εκείνος είχε παραδώσει τον Ιούνιο του 2011 στον κ. Διώτη.

Και τούτο, διότι ο πρωτότυπος ψηφιακός δίσκος περιείχε 2062 αρχεία φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ το αρχείο που παρέδωσε ο κ.
Παπακωνσταντίνου περιείχε 2059 αρχεία, ήτοι τρία (3) αρχεία λιγότερα (!).

Το ηλεκτρονικό αρχείο που παρέδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου θεωρείται έγγραφο προορισμένο για εξωτερική κυκλοφορία και το οποίο δύναται να χρησιμεύσει προς απόδειξη έναντι πάντων, καθώς το περιεχόμενό του θα το χρησιμοποιούσαν οι αρμόδιες Δικαστικές και Φορολογικές Αρχές. Ο κ.
Παπακωνσταντίνου με πρόθεση, δηλαδή, νόθευσε το περιεχόμενο του πρωτοτύπου ψηφιακού δίσκου, αλλοιώνοντας το περιεχόμενό του με τη διαγραφή ορισμένων αρχείων και με τη χρήση αυτού, βεβαίωσε ψευδή περιστατικά, τα οποία έχουν έννομες συνέπειες, καθώς βεβαίωσε περιστατικά τα οποία δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

Ακολούθως, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε στην κατοχή του, από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών, τον πρωτότυπο ψηφιακό δίσκο (CD) για χρονικό διάστημα οχτώ (8) μηνών, και κατά την διάρκεια αυτή, νόθευσε το πρωτότυπο ηλεκτρονικό αρχείο, ήτοι αλλοίωσε το περιεχόμενό του με σκοπό να παραπλανήσει άλλον, καθώς επεξεργάστηκε και παραποίησε ουσιωδώς το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού αυτού αρχείου, γεγονός το οποίο προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί τεράστια βλάβη στο Ελληνικό Δημόσιο και στο Ελληνικό Κράτος.

Ειδικότερα, απάλειψε από το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού αρχείου, το οποίο περιείχε 2062 αρχεία φυσικών και νομικών προσώπων, τρία αρχεία, τα οποία αντιστοιχούσαν σε ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων και συγκεκριμένα αφορούσαν την εξαδέλφη του Ελένη Παπακωνσταντίνου, τον σύζυγό της Συμεών Σικιαρίδη και τον σύζυγο της αδελφής της, Ανδρέα Ρωσσώνη. Πρόθεση και σκοπός του κ. Παπακωνσταντίνου ήταν με τις έκνομες ενέργειές του αυτές να παραπλανήσει άλλους, ήτοι τις αρμόδιες αρχές που επελήφθησαν, τις Φορολογικές Αρχές και τη Δικαιοσύνη, σχετικά με γεγονός που μπορεί να έχει έννομες συνέπειες, προκειμένου να μην εμφανίζονται στο περιεχόμενο του ηλεκτρονικού αρχείου τα ως άνω τρία ονόματα φυσικών προσώπων, τα οποία τυγχάνουν συγγενείς του, με μοναδικό σκοπό να αποφύγουν αυτά τον έλεγχο. Τέλος, το εν λόγω νοθευμένο έγγραφο το χρησιμοποίησε, καθιστώντας αυτό προσιτό, εφόσον το παρέδωσε σε διαφορετική, πλέον, μορφή στον τότε Ειδικό Γραμματέα του Σ.Δ.Ο.Ε, κ. Διώτη, προκειμένου να παραπλανηθεί από το περιεχόμενο του εγγράφου αυτού.

Επίσης, και ο κ. Βενιζέλος έχει διαπράξει το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου, καθώς το κατείχε παράνομα για δεκατέσσερις ολόκληρους (14) μήνες, από τον Αύγουστο του έτους 2011 έως και την 02.10.2012, οπότε και το παρέδωσε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, αποκρύπτοντάς το επιμελώς μέχρι και την ως άνω ημεροχρονολογία.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου γνώριζε τις έκνομες ενέργειες των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου και επέτρεπε σε αυτούς να το κατέχουν και να το αποκρύπτουν επί δύο συνεχή έτη, αποσιωπώντας την αλήθεια.

Για την ίδια συμπεριφορά ευθύνεται και ο κ. Παπαδήμος που παρείχε κάλυψη - τελώντας και ο ίδιος αυτουργικά το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου - στον κ. Βενιζέλο».

 

peponis mouzakitis

Ασο στο μανίκι των οικονομικών εισαγγελέων αποτελεί το στικάκι με τα ηλεκτρονικά αρχεία από τη λίστα Λαγκάρντ.

Το «στικάκι» μίλησε, έλεγαν με νόημα δικαστικοί κύκλοι για... το αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ, εξηγώντας ότι από το USB προέκυψε τεχνικά η ημερομηνία δημιουργίας του ηλεκτρονικού αρχείου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι εισαγγελείς προσπαθούν να διαλευκάνουν την υπόθεση της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ, αναζητώντας αφενός το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που ανέλαβαν προς φύλαξη το πρωτότυπο αρχείο που διέθετε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πριν αυτό χαθεί, και αφετέρου τον συνεργάτη που αντέγραψε το αρχείο μετατρέποντάς το από CD σε στικάκι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ερευνάται αν αυτό το αποδεικτικό υλικό που έχει περιέλθει στην κατοχή των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη αποτελεί το αρχικό USB, στο οποίο αντιγράφηκαν τα αρχεία του αυθεντικού CD πριν από την απώλειά του, ή πρόκειται για ένα διαφορετικό στικάκι στο οποίο αντιγράφηκε αυτή τη φορά το περιεχόμενο του αρχικού USB.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας από τους τέσσερις συνεργάτες του πρώην τσάρου της οικονομίας που ήδη έχουν εξεταστεί από το γραφείο των εισαγγελέων δεν έχει καταθέσει ότι παρέλαβε από τα χέρια του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς φύλαξη το πρωτότυπο ηλεκτρονικό αρχείο. Επιπλέον, ούτε κάποιος από αυτούς ανέλαβε την ευθύνη για τη μετεγγραφή του επίμαχου υλικού σε USB, στη μορφή δηλαδή που ετεροχρονισμένα έφτασε προς έρευνα στο ΣΔΟΕ.

«Οσο κανένας από τους μάρτυρες που παρελαύνουν από το εισαγγελικό γραφείο δεν επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού ότι εκείνος παρέδωσε για φύλαξη το CD τα ίχνη του οποίου τελικά χάθηκαν, τόσο η σκιά των ενδεχόμενων ευθυνών βαραίνει προς την πλευρά του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πρέπει να αποδείξει την αλήθεια των λεγομένων του», σχολίαζαν δικαστικές πηγές γνωρίζοντας πολύ καλά ότι εκ του νόμου δεν έχουν δικαίωμα να διερευνήσουν επί της ουσίας πιθανά υπουργικά αδικήματα.

Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα αυτά στοχεύουν να δώσουν οι οικονομικοί εισαγγελείς προτού πέσει η αυλαία της έρευνάς τους με επίκεντρο τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών μη πολιτικών προσώπων. Για τον λόγο αυτό μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να καλέσουν και άλλους μάρτυρες από το περιβάλλον του κ. Παπακωνσταντίνου.

Την Τετάρτη έχουν κληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι οι συγγενείς του πρώην υπουργού που εμφανίζονται ως δικαιούχοι των αρχείων, τα ονόματα των οποίων δεν υπήρχαν στην πρώτη λίστα Λαγκάρντ που είχε φτάσει από τη Γαλλία στην Ελλάδα.

τανεα

kouvelis orthios

«Αυτό δε θα περάσει έτσι».Η φράση ανήκει σε κορυφαία στελέχη του Αριστερού Δικτύου, δηλαδή της μειοψηφικής τάσης της ΔΗΜΑΡ και αφορά στη διαγραφή -με... συνοπτικές διαδικασίες- των δύο βουλευτών που άφησαν να εννοηθεί ότι θα ψηφίσουν την πρόταση προανακριτικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, οι Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς ήταν μέλη της εν λόγω τάσης, η οποία είναι η «εξ αριστερών» αντιπολίτευση στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη και διαφωνεί με την συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Τα στελέχη, λοιπόν, της συγκεκριμένης εσωκομματικής τάσης «βράζουν» και καταλογίζουν στον Φώτη Κουβέλη «σταλινικές μεθόδους».

Και, μάλιστα, προαναγγέλλουν ότι, μετά την απόφαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, το εσωκομματικό παιχνίδι στην Αγίου Κωνσταντίνου θα σκληρύνει. Προς όλες τις κατευθύνσεις.

matrix

merkel samagas

Την «πολύ μεγάλη προσπάθεια» της Ελλάδας για ανάκτηση της αξιοπιστίας της τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε κοινές δηλώσεις του με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, πριν από τη συνάντησή τους στη γερμανική καγκελαρία το μεσημέρι της Τρίτης.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τη χαρά της για τη συνάντηση, λέγοντας πως αντικείμενό της θα είναι και η πρόοδος της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, ο καλύτερος οικονομικός συντονισμός αλλά και όλα τα θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η χώρα μας κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ανακτήσει την αξιοπιστία της», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε τη ρευστότητας».

«Στην κατεύθυνση αυτή παίρνουμε συστηματικά μέτρα, στην κατεύθυνση αυτή έχουμε ψηφίσει σειρά νομοσχεδίων που διασφαλίζουν αυτή την πορεία», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ανέδειξε ως προτεραιότητα την εξασφάλιση της ρευστότητας, την οποία χαρακτήρισε «αίμα της οικονομίας», που μαζί με τις επενδύσεις, όπως τόνισε, «μπορεί να φέρει την ανάπτυξη, την τόσο αναγκαία σε μια χώρα που μαστίζεται από ένα τεράστιο πρόβλημα που λέγεται ανεργία, ιδιαίτερα των νέων».

«Η χώρα μαστίζεται από την ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας πως η προσπάθεια για ανάκτηση της εμπιστοσύνης χωρών και αγορών γίνεται «με μεγάλες θυσίες» από τον ελληνικό λαό. «Προσβλέπουμε στη συνεργασία των δύο χωρών», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

 

dikastiriuo

Για παραβίαση του δικαιώματος στη θρησκευτική ελευθερία, καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή την περίοδο 2009-2010 οι μάρτυρες των δικαστηρίων υποχρεώνονταν να ... ορκίζονται στο Ευαγγέλιο.

Ανακοινώνοντας προειλημμένη του απόφαση, στην υπόθεση «Δημητράς και άλλοι κατά Ελλάδος», το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα, για παραβίαση των άρθρων 9 (θρησκευτική ελευθερία) και 13 (αποτελεσματικό ένδικο μέσο) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, λόγω της διαδικασίας καταγραφής προσωπικών στοιχείων και υποχρέωσης θρησκευτικού όρκου, κατά τα έτη 2009-2010, που καθιστούσαν υποχρεωτική για τους μάρτυρες των ελληνικών δικαστηρίων, τη δήλωση του θρησκεύματος.

Το θέμα της κατάργησης του υποχρεωτικού θρησκευτικού όρκου στα δικαστήρια, είχαν θέσει, με την προσφυγή τους, οι Παναγιώτης Δημητράς, Αντρέα Τζίλμπερτ, Νικόλαος Μυλωνάς, Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Ευαγγελία Βλάμη, Αντωνία Παπαδοπούλου, Ναυσικά Παπανικολάτου και Δημήτρης Τσαμπρούνης, μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι».

Σημειώνοντας ότι τα μέλη του «Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι» παραβρέθηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης σε 48 ποινικές υποθέσεις, που αφορούσαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι η υποχρέωση των μαρτύρων να ορκίζονται στο Ευαγγέλιο συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, του δικαιώματος στην ελευθερία της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης, με τις οποίες απαγορεύονται οι διακρίσεις.

ΑΜΠΕ

tsipras ko

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην Κ.Ο. του κόμματος του. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι δεν θέλει ούτε κάθαρση ούτε δικαιοσύνη. «Ομερτά και συγκάλυψη θέλει για να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός στη χρεοκοπημένη Ελλάδα των σκανδάλων και της διαπλοκής», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Στην εισήγησή του ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «επιχείρηση συγκάλυψης και προστασίας που έχει ονοματεπώνυμο. Και αυτό είναι Αντώνης Σαμαράς».

Ακόμη, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «μετά την πλήρη κάλυψη και στήριξη που προσέφερε ώστε να μην συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο, για να μάθουμε πως η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο, έτσι και σήμερα, μαζί με τον κ. Κουβέλη, δίνει όρκο σιωπής. Και προστατεύει όσους βρίσκονται πίσω από την τοποθέτηση της λίστας Λαγκάρντ στα συρτάρια τους. Ο πρωθυπουργός είναι αυτός που προσφέρει σανίδα σωτηρίας στους συνεταίρους του».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σιωπήσει, τόνισε ο κ. Τσίπρας, μπροστά στις τεράστιες πολιτικές ευθύνες των μνημονιακών αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων «για την εγκαθίδρυση του καθεστώτος της κλεπτοκρατίας στην πατρίδα μας. Και ειδικότερα των πολιτικών ευθυνών και του κ. Παπανδρέου και τοτυ κ. Σαμαρά σε αυτή την υπόθεση».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. Του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι τους επόμενους τρεις μήνες έρχεται νέα δέσμη μέτρων που όπως σημείωσε, δεν θα αφήσει τίποτε όρθιο και θα μας πάει έναν αιώνα πίσω. «Δεν έχουμε αυταπάτες ότι οι συνέταιροι του μνημονίου και της κυβέρνησης θα διστάσουν. Δεν λογαριάζουν τίποτε. Δε σέβονατι απολύτως τίποτε. Κρύβονται από την κοινωνία και των ισοπεδώνουν. Αλλά παρόλα αυτά συνεχίζουν να μας κουνάνε το δάχτυλο».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανησυχεί που τον πολεμά με λύσσα το σύστημα της διαπλοκής που κατέστρεψε τη χώρα, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά: «Για μας είναι ολοφάνερο: δεύτερος δρόμος δεν υπάρχει.

Ή μνημόνιο και χρεοκοπία ή ανατροπή και δημοκρατία. Ή διαπλοκή και κλεπτοκρατία ή διακαιοσύνη και δημοκρατία».

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας είναι μόνο η αλήθεια, η δικαιοσύνη και η αποκατάσταση του δημόσιου συμφέροντος. «Δε στοχοποιούμε κανένα πολιτικό πρόσωπο».

Χαρακτήρισε «τουλάχιστον αστεία» τα περί σκευωρίας και περί επιχείρησης του ΣΥΡΙΖΑ να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ.

«Όποιος είναι ήσυχος με την συνείδησή του, είπε χαρακτηριστικά, δεν έχει παρά να κάνει το αυτονόητο, ο ίδιος να ζητήσει να ελεγχθεί».

Περισσότερα Άρθρα...