Το διμερές σύμφωνο μεταξύ Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου που θα υπογραφεί είναι μια διαδικασία ανεξάρτητη από τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το iefimerida.gr  πρόκειται για συμφωνία που θα ορίζει τα περιουσιακά της Εκκλησίας και το μισθολογικό.

Το Σύμφωνο θα ορίζει ότι στο εξής οι περίπου 10.000 ιερείς δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά θα πληρώνονται από τα ταμεία της Εκκλησίας.

Θα συσταθεί ειδική εταιρεία η οποία θα διαχειρίζεται την εκκλησιαστική περιουσία, στην οποία θα είναι μέτοχος και το Δημόσιο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Ειδικές ομάδες εμπειρογνωμόνων, από την πλευρά της Εκκλησίας και του Δημοσίου, εργάστηκαν σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας το τελευταίο δίμηνο ώστε να καταλήξουν στους όρους του Συμφώνου, το οποίο θα είναι «win-win» και για τις δύο πλευρές, όπως ανέφεραν αποκλειστικά στο iefimerida.gr εγκυρότατες πηγές που επιβεβαιώθηκαν πλήρως.

Τσίπρας: Ιστορική συμφωνία

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πλαίσιο συμφωνίας ιστορικού χαρακτήρα προς όφελος και των δύο πλευρών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν Εκκλησίας-Πολιτείας στο οποίο κατέληξαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και το οποίο διάβασε ο κ. Τσίπρας αναφέρεται ότι "στόχος μας είναι να θέσουμε το πλαίσιο διευθέτησης και επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων, αλλά και να ενισχύσουμε την αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους, αναγνωρίζοντας την προσφορά και τον ιστορικό της ρόλο στη γέννηση και τη διαμόρφωση της ταυτότητάς του".

Μετά από έναν ειλικρινή διάλογο που διεξήχθη σε κλίμα κατανόησης και σεβασμού, έχουμε την δυνατότητα να προχωρήσουμε σε συναινετικές πρωτοβουλίες για τον εξορθολογισμό των σχέσεών μας.

Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός «στόχος να ενισχύσουμε την αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της» για να προσθέσει: «Εκφράζουμε την πρόθεσή μας να καταλήξουμε σε μια ιστορική συμφωνία».

Για τον λόγο αυτό, εκφράζουμε σήμερα την πρόθεσή μας να καταλήξουμε σε μια ιστορική Συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας που θα πάρει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης και προτείνουμε:

  1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της
  2. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.
  3. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
  4. Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.
  5. Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.
  6. Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.
  7. Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
  8. Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.
  9. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
  10. Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.
  11. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.
  12. Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.
  13. Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.
  14. Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.
  15. Οι παραπάνω δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της.

Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι η επικείμενη Συνταγματική Μεταρρύθμιση και ειδικότερα οι αλλαγές που αφορούν στο 'Αρθρο 3, έχουν στόχο να αναβαθμίσουν το διακριτό ρόλο της Eκκλησίας, ενισχύοντας την αυτονομία της, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη σημαντική προσφορά της στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του ελληνικού κράτους.

 

ellinesstratiotikoi omoiroi

Αρνητικές είναι οι εξελίξεις στο θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Mετά από απόφαση του Τούρκου εισαγγελέα, οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί παραμένουν προφυλακιστέοι μέχρι νεωτέρας.

Παρότι οι δυο Τούρκοι δικηγόροι των δυο αξιωματικών μας είχαν προγραμματίσει να επισκεφτούν το δικαστήριο της Αδριανούπολης την Παρασκευή, αυτό έγινε σήμερα, δημιουργώντας προσδοκίες για θετικές εξελίξεις.

Οι δικηγόροι ζήτησαν ξανά την απελευθέρωσή τους, υποβάλλοντας ένσταση και πάλι, όπως έχουν δικαίωμα από το νόμο, επί της απόφασης του δικαστηρίου που διέταξε την προφυλάκιση (έχουν δικαίωμα για μια ένσταση το μήνα και η προηγούμενη είχε γίνει στις 26 Φεβρουαρίου). Οι δυο αξιωματικοί μας δεν μετέβησαν στο δικαστήριο.

Άμεση ήταν η εξέταση της αίτησης αποφυλάκισης με τον Εισαγγελέα να την απορρίπτει, ορίζοντας ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα παραμείνουν προφυλακισμένοι μέχρι να εξεταστούν όλα τα στοιχεία, χωρίς να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις εξελίξεις, πότε δηλαδή θα ολοκληρωθεί η έρευνα και πότε θα απαγγελθεί κατηγορητήριο στα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΙ κατά τη διάρκεια της δίκης που έγινε σήμερα αντί για την Παρασκευή που είχε οριστεί, οι δύο δικηγόροι των στρατιωτικών κατέθεσαν αίτηση αποφυλάκισης, τονίζοντας ότι οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης συνεργάζονται με τις τουρκικές αρχές, καθώς έχουν δώσει τους κωδικούς (ΡΙΝ) των κινητών τηλεφώνων τους και ότι το ελληνικό προξενείο έχει ενημερώσει ότι μπορούν να παραμείνουν σε αυτό ως διεύθυνση κατοικίας τους μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους. Με βάση τα παραπάνω, οι δικηγόροι ζήτησαν αποφυλάκιση.

Το δικαστήριο, μία ώρα μετά την κατάθεση του αιτήματος, ανακοίνωσε ότι η προφυλάκιση θα συνεχιστεί επειδή  «έχουν βρεθεί πολλά ύποπτα στοιχεία, οι στρατιωτικοί δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση κατοικίας στην Τουρκία, δεν έχουν ολοκληρωθεί -ακόμη- οι έρευνες στα ψηφιακά δεδομένα των κινητών τους και δεν έχει αλλάξει κάτι από τις έως τώρα έρευνες.

Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης στην Βάρνα, με πρωτοβουλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έγινε εκτενής αναφορά στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που συνελήφθησαν στα σύνορα στον Εβρο και εξακολουθούν να κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, στην εικοσάλεπτη συζήτηση που διεξήχθη για το θέμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε στον Τούρκο πρόεδρο: «Είσαι ηγέτης, δεν κινδυνεύεις από δύο στρατιωτικούς που χάθηκαν στα χιόνια. Πρέπει να κάνουν Πάσχα στα σπίτια τους», επισημαίνοντας ότι η ημερομηνία αυτή είναι η 8η Απριλίου.

Ο κ. Ερντογάν τού απάντησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως το θέμα είναι στα χέρια των Τούρκων δικαστών, οι οποίοι «θα το εκτιμήσουν στη σωστή του διάσταση», όπως είπε χαρακτηριστικά. Στις δηλώσεις του ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις τουρκικές αρχές «ότι θα επιλύσουν το ζήτημα των δύο στρατιωτικών πριν από το ορθόδοξο Πάσχα».

madata

skopiasimmaia vima voulis

Mιλώντας σε σερβικά μμε και επικαλούμενος πηγές και από τα Σκόπια που δεν κατονομάζει ο σέρβος ιστορικός Αλεξάνταρ Ράκοβιτς υποστηρίζει ότι το πιθανότερο ;όνομα που έχει συμφωνηθεί θα είναι Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία.

Ο Ράκοβιτς-ιστορικός στο Ινστιτούτο της νέας ιστορίας της Σερβίας-υποστηρίζει ότι έχει δωθεί κάποια υπόσχεση για αυτό από τον Ζάεφ αλλά δεν μένει μόνο εδώ.

Θεωρεί ότι το επόμενο βήμα είναι η ομοσπονδιοποίηση της ΠΓΔΜ σύμφωνα με το βελγικό μοντέλο.

Υπάρχει η Δημοκρατία της Ιλλυρίας στα Δυτικά, υπάρχει η Δημοκρατία της Μακεδονίας στα ανατολικά ώστε να ικανοποιούνται όλες οι εθνότητες της χωρας υποστηρίζει ο σέρβος ιστορικός.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μεταξύ των άλλων στις αναλύσεις του επικαλείται και τις δηλώσεις του Π. Σγουρίδη των ΑΝΕΛ για το ίδιο θέμα.

«Όχι» σε δημοψήφισμα για την ονομασία και από δεύτερο ηγέτη των αλβανόφωνων

Mετά τον πρόεδρο της βουλής της ΠΓΔΜ Ταλάτι και δεύτερος αλβανόφωνος ηγέτης στη γειτονική χώρα απορρίπτει το ενδεχόμενο να επικυρωθούν οι αλλαγές στο θέμα της ονομασίας μέσω δημοψηφίσματος.

Πρόκειται για τον Aλί Αχμέτι πρόεδρο του αλβανόφωνου κόμματος των Σκοπίων Dui.

Μιλώντας με δημοσιογράφους τόνισε: «Η διαφωνία με την Ελλάδα πρέπει να λυθεί με συμβιβασμό και να μην προκαλεί πόλωση στην κοινωνία. Και μια ιδέα δημοψηφίσματος για αυτό το θέμα δεν συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση».

Μιλώντας πως βλέπει το θέμα η νέα ηγεσία του VMRO συμπλήρωσε: «Και το VMRO ενδιαφέρεται για την επίλυση του προβλήματος. Υπάρχουν διαφορές με την κυβέρνηση αλλά αναμένω να μειωθούν. Επικοινωνώ και με την κυβέρνηση και με την αντιπολίτευση ώστε να φτάσουμε σε μια λύση για το θέμα του ονόματος»...

newpost

putin2

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν υπέγραψε εκτελεστική πράξη με την οποία διατάσσεται η απόσυρση της χώρας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) της Χάγης, εν μέσω φημών για παραπομπή Ρώσων στρατιωτικών στο δικαστήριο για τη βοήθεια που παρέχουν στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία και για τη δράση τους στην κατάληψη της ουκρανικής Κριμαίας.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους δίνει εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει τον ΟΗΕ για την απόφαση της χώρας να διακηρύξει ότι δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου την Τετάρτη, σε μια κίνηση στην οποία έχουν προχωρήσει ήδη αφρικανικές χώρες όπως η Γκάμπια, η Νότια Αφρική και το Μπουρούντι.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι η Ρωσία αποσύρεται από την αναγνώριση του καταστατικού της Ρώμης του 2002 για το ICC, το οποίο ορίζει τους σκοπούς και τις εξουσίες της Χάγης, μολονότι το Κρεμλίνο έτσι κι αλλιώς δεν είχε κυρώσει ποτέ τη συμφωνία επί του καταστατικού που είχε υπογράψει το 2000.

EXARXEIA mat petropolemos

Με αναπροσαρμοσμένο σχέδιο αντίδρασης φαίνεται ότι διαχειρίστηκαν την χθεσινοβραδινή νέα επίθεση πυρήνα αντιεξουσιαστών στη διμοιρία των ΜΑΤ της Χαριλάου Τρικούπη οι επικεφαλής των αστυνομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr ο στόχος που καθορίστηκε ήταν ο επικεφαλής των αντιεξουσιαστών, στόχος που επιτεύχθηκε παρόλο που για συμβεί προηγήθηκε ο τραυμαυισμός δύο αστυνομικών πάνω στην προσπάθεια της σύλληψης του.

Το άτομο που βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στα χέρια της ΕΛΑΣ θεωρείται ως υψηλής σημασίας για την οργάνωση κι εκτέλεση των κατά σύστημα επιθέσεων στους αστυνομικούς των διμοιριών και οι ελπίδες της ηγεσίας εναπόκεινται στην συλλογή στοιχείων από τις κατ' οίκων έρευνες για την προώθηση πιο συστηματικά της όλης έρευνας που διεξάγεται από την Κρατική Ασφάλεια.

Ο 35χρονος όπως σημειώνεται, θεωρείται ηγετική μορφή και καταμετρά τουλάχιστον 3 συλλήψεις- προσαγωγές στο παρελθόν.

ilektroniko braxiolaki

Μία 43χρονη, που ήταν σε επιτήρηση με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, κατάφερε να το βγάλει και να εξαφανιστεί, το βράδυ του Σαββάτου.

Αυτή φαίνεται πως είναι η πρώτη «απόδραση» κρατούμενου που είναι σε επιτήρηση με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Χθες στις 19:00, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η εταιρεία security, η οποία παρακολουθεί το στίγμα που εκπέμπει το βραχιολάκι, διαπίστωσε ότι η 43χρονη που βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό, έφυγε από το σπίτι της στην περιοχή της Ομόνοιας.

Λίγη ώρα αργότερα, η εταιρεία έλαβε σήμα ότι το βραχιολάκι παραβιάστηκε, στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας. Αστυνομικοί που έφτασαν εκεί το βρήκαν πεταμένο, ενώ η γυναίκα είχε εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η 43χρονη ήταν σε ηλεκτρονική επιτήρηση με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, για την υπόθεση της εταιρείας Energa, που αφορά υπεξαίρεση και απάτη.

 

elliniko skines

Εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, πολυμελές δίκτυο, διεθνικού χαρακτήρα, αποτελούμενο από δύο εγκληματικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνταν στην προώθηση μεταναστών και στην κατάρτιση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, προκειμένου να διευκολύνουν την είσοδο - έξοδο και διαμονή πολιτών τρίτων χώρων στην Ελλάδα και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εξάρθρωση επετεύχθη έπειτα από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, σε συνεργασία με αστυνομικές υπηρεσίες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη EUROPOL, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προτεραιότητα EMPACT 2.5» για την παράνομη μετανάστευση, δράση της οποίας ηγείται η χώρα μας.

Έπειτα από συντονισμένη δράση που έγινε προχθές σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας, (οδοί Γερανίου, Μενάνδρου, Αχαρνών) στο πλαίσιο επιχείρησης με την κωδική ονομασία «ΕΡΜΗΣ», συνελήφθησαν 16 αλλοδαποί και συγκεκριμένα 8 Μπανγκλαντεσιανοί, 6 Σουδανοί, ένας Πακιστανός και ένας Σύρος, ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης συστήθηκαν ειδικά κλιμάκια διακριτικής επιτήρησης - σύλληψης - προανάκρισης, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, εκπροσώπων της Δικαστικής Αρχής και εξειδικευμένων στελεχών της Europol.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση της παράνομης εισόδου – εξόδου, παράνομη κατοχή εγγράφων τρίτου προσώπου, πλαστογραφία, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα, κατά συναυτουργία, καθ’ έξη, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Στην κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 48 άτομα που διαμένουν στην Ελλάδα (υπήκοοι Μπανγκλαντές, Σουδάν, Τυνησίας και Πακιστάν) και επιπλέον 51 άτομα που διαμένουν σε διάφορες χώρες. Παράλληλα στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν ακόμη, πέντε Μπανγκλαντεσιανοί, οι οποίοι βρίσκονταν παράνομα στη χώρα.

Για την ταυτοποίηση των μελών του κυκλώματος αλλά και του τρόπου δράσης τους, προηγήθηκε εξειδικευμένη και μεθοδική αστυνομική έρευνα, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν κατάλληλα στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν από αυτήν, ενώ εφαρμόστηκαν ειδικές προανακριτικές τεχνικές. Επιπλέον, αξιοποιήθηκαν στοιχεία και δεδομένα σε επίπεδο αστυνομικής συνεργασίας με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αλλά και με τη Europol.

Από την εξέλιξη της έρευνας, αναδείχθηκε η δομή και η ιεραρχία μεταξύ των μελών του δικτύου, το οποίο απαρτίζεται από δύο εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δρούσαν παράλληλα, δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα δαιδαλώδες δίκτυο παράνομης προώθησης μεταναστών, βασισμένο κυρίως στη χρήση πλαστών και κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων και τη χρήση αεροπορικών πτήσεων, ενώ η δράση τους υπολογίζεται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.

Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης (modus operandi) του εγκληματικού δικτύου προέκυψε ότι, χρησιμοποιούσε με μεγάλη συχνότητα διάφορες εταιρείες ταχυμεταφορών, προκειμένου να αποστέλλουν στους πελάτες τους, τα πλαστογραφημένα ταξιδιωτικά έγγραφα. Για το σκοπό αυτό, τα μέλη του δικτύου χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα, αλλά δήλωναν υπαρκτές τηλεφωνικές συνδέσεις, προκειμένου να έλθουν σε επικοινωνία με τους παραλήπτες και τις εταιρείες ταχυμεταφορών σε περίπτωση προβλήματος.

Μάλιστα, στα δέματα ανέγραφαν διευθύνσεις αποστολέα, αλλά φρόντιζαν ώστε τα σημεία παραλαβής των δεμάτων από τους υπαλλήλους των «courier» να είναι σε άλλα σημεία, ώστε να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

Οι αμοιβές του εγκληματικού δικτύου για τα πλαστά έγγραφα διαφοροποιούνταν ανάλογα με την ποιότητα, το είδος και τη χώρα προέλευσης του εγγράφου, αλλά κυμαίνονταν από 100 έως 3.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά ως προς τη δομή, την ιεραρχία και την εγκληματική δραστηριότητα πουν είχε αναπτύξει η καθεμία από τις δύο εγκληματικές οργανώσεις προκύπτουν τα εξής:

Πρώτη εγκληματική οργάνωση

Αποτελούνταν από υπηκόους Μπανγκλαντές, οι οποίοι έχοντας ως σημείο αναφοράς για τις παράνομες δραστηριότητές τους το κέντρο της Αθήνας, προέβαιναν στην κατά παραγγελία νόθευση/πλαστογράφηση ταξιδιωτικών εγγράφων. Τα πλαστά έγγραφα ακολούθως τα έστελναν σε μετανάστες άλλων χωρών, προκειμένου να διευκολύνουν την είσοδο-έξοδο και τη μετακίνησή τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, ο Μπαγκλαντεσιανός “εγκέφαλος” της εγκληματικής οργάνωσης είχε προβεί στη σύσταση ομίλου εταιρειών (ξενοδοχείο, εστιατόρια, ταξιδιωτικό γραφείο, χρηματική διαμεσολάβηση - μεταφορά χρημάτων, λιανικό εμπόριο, υπηρεσίες διαδικτύου, Μ.Κ.Ο.) και εκμεταλλευόμενος τη νομιμοφανή δραστηριότητα των επιχειρήσεών του, απέκρυπτε την παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης.

Η ΜΚΟ “Χαρά” που είχε ιδρύσει εμπλεκόταν στην παροχή υπηρεσιών προς πρόσφυγες και μέσω αυτού του τρόπου προσέλκυε “πελάτες”. Εξετάζεται εάν έχει δραστηριοποιηθεί μαζί με άλλες πολυάριθμες ΜΚΟ αγνώστου προελεύσεως και σκοπών σε άτυπους και όχι μόνο καταυλισμούς προσφύγων.

Επισημαίνεται επίσης, ότι ηγετικά μέλη της ομάδας εμπλέκονται και σε υποθέσεις διακίνησης μεταναστών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, μόνο κατά το τελευταίο έτος, είχαν αποστείλει με «courier» τουλάχιστον 126 δέματα με ταξιδιωτικά έγγραφα. Από αυτά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 34 δέματα, τα οποία περιείχαν 78 έγγραφα, κυρίως διαβατήρια Μπανγκλαντές, πλαστά ή γνήσια, με επικολλημένες πλαστές άδειες παραμονής.

Από την έρευνα προκύπτει πως με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να διακινούν έως 15 παράνομους μετανάστες τον μήνα στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, τουλάχιστον εκείνων που είχαν τις οικονομικές δυνατότητες και ποιοτικά πλαστά έγγραφα.

Δεύτερη εγκληματική οργάνωση

Αποτελούνταν από Σουδανούς, οι οποίοι δρούσαν με παρόμοιο τρόπο με την πρώτη και είχαν ως σημείο αναφοράς κατάστημα πώλησης αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας στην Αθήνα επί της οδού Αχαρνών.

Ο Σουδανός “εγκέφαλος” αναλάμβανε την προώθηση μεταναστών σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι διαφόρων χρηματικών αμοιβών.

Μόνο κατά το τελευταίο έτος είχαν αποστείλει με « courier » τουλάχιστον 431 δέματα με ταξιδιωτικά έγγραφα. Από αυτά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 18, τα οποία περιείχαν συνολικά 60 ταξιδιωτικά έγγραφα, παντός τύπου και από διάφορες χώρες (διαβατήρια, ταυτότητες, VISA, άδειες οδήγησης, κλπ).

Με τη δεύτερη ομάδα συνεργάζονταν και υπήκοοι Μπανγκλαντές, μέλη της πρώτης ομάδας, καθώς και υπήκοοι Πακιστάν, οι οποίοι συνελήφθησαν πριν λίγους μήνες από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, γιατί είχαν οργανώσει εργαστήριο πλαστογράφησης ταξιδιωτικών εγγράφων σε κατάστημα στην Κυψέλη.

Εκτός από την κατάρτιση πλαστών και τη διακίνηση κλεμμένων γνήσιων ταξιδιωτικών εγγράφων, διαπιστώθηκε η παράνομη προώθηση μεταναστών από τα μέλη του κυκλώματος, προς Αυστρία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και άλλες χώρες.

Ενδεικτικά, στο πλαίσιο των ερευνών προέκυψε ότι σε χρονικό διάστημα ενός μήνα, πραγματοποίησαν τουλάχιστον δεκαπέντε παράνομες προωθήσεις μεταναστών και πλαστογραφήσεις εγγράφων. Για κάθε μετανάστη που αναλάμβαναν την παράνομη προώθησή του, τα μέλη του κυκλώματος αποκόμιζαν από 1.000 έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον τρόπο προώθησης και τη χώρα προορισμού.

Σημειώνεται ότι τα συλληφθέντα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων διασυνδέονται με άτομα, που έχουν ήδη συλληφθεί για παρόμοια αδικήματα και για υποθέσεις, σε Αθήνα και Χίο, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή τους και σε άλλες υποθέσεις στη χώρα μας και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι στιγμής έχει προκύψει διασύνδεση με υποθέσεις και έρευνες για παράνομη προώθηση μεταναστών και πλαστογράφηση εγγράφων σε Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Τσεχία και Γαλλία. Μάλιστα, οι αρχές της Τσεχίας και της Γαλλίας προέβησαν σε συλλήψεις συνεργών του κυκλώματος και συγκεκριμένα, συνελήφθησαν τουλάχιστον τρία άτομα στην Τσεχία και τέσσερα άτομα στη Γαλλία.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΕΡΜΗΣ» και κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν σε κατοικίες και καταστήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο πλαστογράφησης ταξιδιωτικών εγγράφων, που αποτελούνταν από πλήθος και ποικιλία συνέργων παραχάραξης,

  • τέσσερις ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οχτώ φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

  • τρεις κτυπωτές και δύο σαρωτές,

  • δύο θερμοκολλητές εγγράφων και ειδική πρέσσα,

  • δεκατρία φορητά αποθηκευτικά μέσα,

  • επτά σφραγίδες διαφόρων χωρών,

  • τριάντα τρία κινητά τηλέφωνα,

  • ενενήντα δύο διαβατήρια διαφόρων χωρών,

  • εβδομήντα δελτία ταυτότητας διαφόρων χωρών,

  • δέκα άδειες οδήγησης διαφόρων χωρών,

  • δέκα άδειες παραμονής διαφόρων χωρών,

  • επτά κάρτες υγείας διαφόρων χωρών,

  • δύο υπηρεσιακά σημειώματα και τρία (3) δελτία ασύλου,

  • πέντε ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και έξι (6) ασυμπλήρωτα πιστοποιητικά και πτυχία, έτοιμα προς πλαστογράφηση,

  • πλήθος κενών πλαστικών καρτών, τύπου νέων δελτίων ταυτότητας, έτοιμες προς πλαστογράφηση,

  • άνω των 7.000 ψηφιακών αρχείων (περίπου 80GB) που αφορούν καταρτισμένα με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών ταξιδιωτικά έγγραφα, παντός τύπου και διαφόρων χωρών,

  • 12 κάρτες επιβίβασης και διάφορα ηλεκτρονικά εισιτήρια πτήσεων, από αεροπορικές διακινήσεις μεταναστών,

  • τρεις κάρτες συγκέντρωσης μιλίων αεροπορικών εταιρειών,

  • κάρτες ανάληψης διαφόρων τραπεζών,

  • ποσότητα ναρκωτικής ουσίας (κάνναβη) 5,5 γραμμαρίων και

  • χρηματικό ποσό 6.400 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

news247

Περισσότερα Άρθρα...

Υποκατηγορίες