forolog dilos
 
Ένας στους πέντε  φορολογούμενους, δηλαδή 1.276.357 άτομα, υπέβαλαν ήδη τη φορολογική τους δήλωση. Μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που είναι η 30η Ιουνίου, θα πρέπει να έχουν υποβάλλει το Ε1 και τα συνοδευτικά έντυπα, περίπου 6 εκατομμύρια υπόχρεοι. 
 
Σύμφωνα με το naftemporiki.gr, από την επεξεργασία των δηλώσεων που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής προκύπτει ότι σε κάθε φορολογούμενο με χρεωστικό εκκαθαριστικό, αναλογεί, κατά μέσο όρο, φόρος 971 ευρώ. 
 
Όσο περισσότερες δηλώσεις υποβάλλονται, τόσο αυξάνεται και το ποσό του οφειλόμενου φόρου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο δείγμα των 650.000 δηλώσεων ο μέσος φόρος ήταν 890 ευρώ και στο δείγμα του 1 εκατομμυρίου, ο μέσος φόρος ήταν 945 ευρώ
 
Συνεπώς προκύπτει μια αύξηση του μέσου φόρου κατά τουλάχιστον 30-50 ευρώ ανά 200.000-300.000 δηλώσεις που εντάσσονται στο σύστημα. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται ότι η μέση επιβάρυνση θα αυξάνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα καθώς όσοι γνωρίζουν ότι θα πληρώσουν πολλά, συνήθως καθυστερούν και να κάνουν δήλωση.
 
Το δείγμα του 1.276.357 δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα, αναλύεται ως εξής:
 
- Οι χρεωστικές δηλώσεις είναι 456.275 και αντιστοιχούν στο 36,19% του συνόλου. Βγάζουν φόρο 443.362.937 ευρώ με το μέσο ποσό να ανέρχεται στα 971 ευρώ
 
-Οι πιστωτικές δηλώσεις είναι 262.662 και αντιστοιχούν στο 20,83% του συνόλου. Πρέπει να επιστραφεί ποσό 55.399.727 ευρώ δηλαδή 210,9 ευρώ ανά δήλωση
 
-Οι μηδενικές δηλώσεις είναι 541.937 και αντιστοιχούν στο 42,98% του συνόλου. 

eforia1

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν το Έντυπο Περιουσιακής Κατάστασης μέχρι τις 20 Ιουνίου, χωρίς πρόστιμα, έχουν οι υπόχρεοι σε αυτό.

Ταυτόχρονα μετά την εκκαθάριση του Ενιαίου φόρου Ακινήτων, θα παρασχεθεί χρονικό διάστημα τριών μηνών στους υπόχρεους για να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις, χωρίς επίσης να απειλούνται με καταβολή προστίμου.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου:

Από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι, λόγω της εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ για πρώτη φορά, οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2014, οι οποίες θα υποβληθούν μέχρι την έκδοση των εκκαθαριστικών-δηλώσεων του φόρου στα μέσα Ιουνίου, με βάση νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί για ψήφιση, δεν θα επιβαρύνονται με πρόστιμα.

Μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών, θα προβλεφθεί νομοθετικά εύλογος χρόνος για διορθώσεις τυχόν λαθών χωρίς επιβαρύνσεις.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή του Περιουσιολογίου (Ε9) παραμένει ανοικτή (σήμερα είναι η 103η ημέρα λειτουργίας της) και το 50% των δηλώσεων έχει υποβληθεί τις τελευταίες πέντε ημέρες.

eyro

Σχέδια για φορολογικές ελαφρύνσεις κάνουν στο υπουργείο Οικονομικών και στο επίκεντρό τους βρίσκεται η εισφορά αλληλεγγύης.

Αν και τυπικά η εισφορά εκπνέει στο τέλος του 2014 στο φορολογικό επιτελείο της κυβέρνησης γνωρίζουν ότι η τρόικα θεωρεί δεδομένη την παράτασή της για τουλάχιστον άλλα δυο χρόνια, καθώς αποτελεί ένα από τα μέτρα που η παράτασή τους προορίζεται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015-2016.

Η τεχνική βοήθεια της τρόικας έχει συστήσει στο ΥΠΟΙΚ την αλλαγή του τρόπου είσπραξης του φόρου προκειμένου να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα αλλά και να σταματήσει η συνεχής δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων. Αυτό που συστήνεται και έχει αποτυπωθεί και στο κείμενο της έκθεσης της Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου είναι η εισφορά αλληλεγγύης να εισπράττεται από τον Ιανουάριο στην πηγή του εισοδήματος και να μην βεβαιώνεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους συνταξιούχους με επικουρική σύνταξη τον επόμενο χρόνο με το εκκαθαριστικό.

Στην πράξη το λογιστήριο μιας επιχείρησης που πληρώνει έναν εργαζόμενο με μπλοκάκι δεν θα παρακρατά μόνο το φόρο εισοδήματος 20% αλλά και την εισφορά αλληλεγγύης. Το ίδιο θα συμβαίνει και με τα ασφαλιστικά ταμεία που θα παρακρατούν το σύνολο της εισφοράς αλληλεγγύης από τους ασφαλισμένους με δυο συντάξεις.

Τα δυο σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την εισφορά αλληλεγγύης θα αποτελέσουν τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για να γίνει πιο ήπιο το μέτρο και να μην παραταθεί στη σημερινή μορφή του.

Τα δυο σενάρια προβλέπουν:

- την αύξηση του εισοδηματικού ορίου πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται ο φόρος. Σήμερα επιβάλλεται σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Το όριο αυτό εξετάζεται να αυξηθεί στα 15.000 ευρώ. Η κλίμακα του φόρου είναι σήμερα 1% για εισόδημα από 12.000 έως 20.000, 2% από 20.000 έως 50.000, 3% από 50.000 έως 100.000  και 4% από 100.000 και άνω.

- η μείωση κατά 50% των συντελεστών της εισφοράς.

Το τι θα γίνει με την εισφορά πρόκειται να αποφασιστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν θα έχει φανεί και η πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού.

star

Αλλαγές στη φορολογία των Ι.Χ., με μειώσεις 30% στα τεκμήρια και τον φόρο πολυτελείας αυτών καθώς και στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για αυτοκίνητα σε ακινησία - κατατεθημένες πινακίδες - σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ & ΟΧΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΚΙΝΗΣΙΑ


Με προωθούμενη διάταξη του ΥΠ.ΟΙΚ. καθιερώνονται τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, για όσους ιδιοκτήτες Ι.Χ. έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους στις Δ.Ο.Υ. και θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν:

α) είτε να ξανακυκλοφορήσουν τα οχήματά τους, για χρονικό διάστημα ενός μηνός, παίρνοντας πίσω τις πινακίδες τους προσωρινά και πληρώνοντας στο Δημόσιο το 1/12 των τελών κυκλοφορίας του 2014, δηλ. μόνο τα τέλη που αντιστοιχούν σε ένα (1) μήνα,

β) είτε να ξαναθέσουν σε κυκλοφορία τα οχήματά τους οποιαδήποτε χρονική στιγμή μέσα στο έτος και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, παίρνοντας πίσω τις πινακίδες τους και καταβάλλοντας στο Δημόσιο τα τέλη κυκλοφορίας, που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα ξανακυκλοφορήσει το όχημα.
 
ΜΕΙΩΣΕΙΣ 30% ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
 
Πρώτον, οι μειώσεις στα τεκμήρια για όλα τα Ι.Χ. θα ανέρχονται στο επίπεδο του 30% και θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2014, τα οποία θα φορολογηθούν το 2015.
 
Δεύτερον, οι μειώσεις στους φόρους πολυτελούς διαβίωσης, για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών. Δεδομένου ότι, οι προαναφερόμενοι φόροι υπολογίζονται σε ποσοστά επί των τεκμηρίων διαβίωσης, η μείωση των τεκμηρίων κατά 30% θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση και τους φόρους πολυτελούς διαβίωσης. 
 

eforia1

Διεύρυνση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην εξόφληση των χρεών τους προς την εφορία.

Το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την αύξηση του αριθμού των δόσεων από 12 που είναι σήμερα σε τουλάχιστον 48 και αναμένεται να τεθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. 

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η αύξηση των δόσεων για τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία θα διευκόλυνε έναν μεγάλο αριθμό φορολογούμενων να υπαχθεί σε αυτήν για την τμηματική εξόφληση των υποχρεώσεων του. 

Η σημερινή ρύθμιση των 12 δόσεων κρίνεται ότι δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης των οφειλετών που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο ύψος των δόσεων που προκύπτουν απ' αυτήν. 

Ενδεικτικό είναι ότι το ισχύον καθεστώς δεν έχει ανακόψει την διόγκωση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2014) οι οποίες στο τέλος Απριλίου σύμφωνα με τα στοιχεία που του υπουργείου Οικονομικών ξεπερνούσαν τα 4,3 δισ. ευρώ έναντι 3,5 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου ενώ η αύξηση τους συνεχίζεται και τον Μάιο. 

Η νέα ρύθμιση εκτιμάται ότι θα συμβάλει και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων στο βαθμό που θα υπαχθούν περισσότεροι φορολογούμενοι σε αυτήν.

newpost

 

forol diloseis

Από την 1η εκκαθάριση των ηλεκτρονικών εντύπων της εφορίας προκύπτει ότι 1 στα 2 εκκαθαριστικά είναι μηδενικά, δηλαδή οι φορολογούμενοι που θα τα παραλάβουν ούτε θα πληρώσουν επιπλέον φόρο αλλά ούτε και θα τους επιστραφεί κάποιο ποσό.

Το 27% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων (60.041) είναι χρεωστικό, και κατά συνέπεια οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν με τα έως τώρα στοιχεία, κατά μέσο όρο 830 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 20% είναι πιστωτικό (44.097 σημειώματα) και οι φορολογούμενοι θα έχουν κατά μέσο όρο επιστροφή φόρου 200 ευρώ.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενημερώνει τους φορολογούμενους ότι η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το οικ. έτος 2014 που είναι σε λειτουργία από τις 20/3 λήγει στις 30/6 τρέχοντος.

Εάν δεν συμβεί κάτι πολύ σοβαρό παράταση δεν πρόκειται να δοθεί.

Μόνο για τεχνικούς λόγους και αν διαρκέσει το πρόβλημα για αρκετό διάστημα θα δοθεί παράταση. Διαφορετικά όσοι δεν προλάβουν την καταληκτική ημερομηνία (30 Ιουνίου) θα βρεθούν εκπρόθεσμοι και θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις.

Φέτος για πρώτη φορά και ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης, η πρώτη δόση -σε περίπτωση χρεωστικής δήλωσης- καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου (με τις επόμενες το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο).

επικαιρα

Τι θα ισχύσει για την εκχώρηση ανείσπρακτων ενοικίων
Τη δυνατότητα σε όσους δεν έχουν εισπράξει ενοίκια κατά τη διάρκεια του 2013 να τα εκχωρήσουν στο δημόσιο, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή του φόρου, παρέχει νομοθετική ρύθμιση, που ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο.

Η διάταξη αφορά συγκεκριμένα στα ενοίκια που εισπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2013, οπότε το ερώτημα για το ποια λύση θα βρεθεί για τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2014, αλλά και των επόμενων ετών, παραμένει.

Τι αναφέρει η εισηγητική έκθεση: «Με τη νέα παράγραφο 31, ορίζεται για λόγους άρσης κάθε ερμηνευτικής αμφιβολίας ότι για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 01/01/2013 έως 31/12/2013, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 4 του ν. 2238/1994, καθώς και οι κατʼ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσες αποφάσεις».

Τι λέει η νομοθετική ρύθμιση: «Eιδικά, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 01/01/2013 έως 31/12/2013, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 4 του ν. 2238/1994 και οι εκδοθείσες κατʼ εξουσιοδότηση αυτού υπουργικές αποφάσεις».

Τι θα ισχύσει: Και για τα εισοδήματα του 2013, ισχύουν οι διατάξεις του 2238/1994 και της παραγράφου 7 του άρθρου 4, οι οποίες έχουν, ως εξής:

«Εισοδήματα από την εκμίσθωση ακινήτων και από τόκους δανείων που θεωρούνται ότι έχουν αποκτηθεί κατά τις διατάξεις του παρόντος και τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπραχθεί από το δικαιούχο, επιτρέπεται να μην συνυπολογίζονται στο συνολικό καθαρό εισόδημα του, εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο, χωρίς αντάλλαγμα. Η εκχώρηση γίνεται με απλή έγγραφη δήλωση του υπόχρεου σε φόρο, η οποία υποβάλλεται στον αρμόδιο για τη φορολογία του προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας μέσα στο οικονομικό έτος στο οποίο τα εισοδήματα αυτά υπόκεινται σε φόρο.

Μαζί με τη δήλωση αυτή παραδίδονται στον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας τα αποδεικτικά έγγραφα της εκχωρούμενης απαίτησης και με την ίδια δήλωση ο εκχωρών βεβαιώνει ότι δεν κατέχει κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο. Το Δημόσιο υποκαθίσταται στα δικαιώματα του εκχωρητή.

Με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών, καθορίζεται η διαδικασία, ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης εκχώρησης εισοδημάτων στο Δημόσιο, τα δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται με αυτήν, η διαδικασία βεβαίωσης των ποσών των εισοδημάτων που εκχωρούνται στο Δημόσιο, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων αυτής της παραγράφου».

naftemporiki

Περισσότερα Άρθρα...