Για τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας ενημερώθηκε από τα προεδρεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού του ΕΟΠΥΥ, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Τα προεδρεία των Ιατρικών Συλλόγων ενημέρωσαν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ «για τη δραματική υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας, αλλά και για τα σχέδια του υπουργείου Υγείας που οδηγούν σε απολύσεις περίπου 3.000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ και επισήμαναν ότι τίθεται μείζον θέμα ασφαλούς ιατρικής περίθαλψης και δημόσιας Υγείας», σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

Ο κ. Καμμένος, δεσμεύθηκε ότι θα ζητήσει να υπάρξει συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να κατατεθεί από κοινού αίτημα για την πραγματοποίηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως για τα θέματα Υγείας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο τομεάρχης Υγείας των ΑΝΕΛ, βουλευτής Α' Πειραιά, Παναγιώτης Μελάς, η βουλευτής Α' Αθηνών, Έλενα Κουντουρά και η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, Σταυρούλα Ξουλίδου.

npost

Ομιλία με διακοπές και μεγάλη ένταση. 

Μέσα σε κλίμα έντασης και έντονες αποδοκιμασίες, προσπάθησε το Σάββατο για μία ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας Α.Γεωργιάδης να εξηγήσει στους γιατρούς τα σχέδια του για τον ΕΟΠΥΥ, σε συνέδριο που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) , με θέμα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Η παρουσία του υπουργού Υγείας στην εκδήλωση ήταν αρκετή για να δεχθεί φραστική επίθεση από κάποιους γιατρούς με εκφράσεις όπως "είσαι οικονομικός δολοφόνος". Ο Α.Γεωργιάδης απάντησε ότι "εγώ δεν είμαι απ αυτούς που κρύβονται, πείτε ό,τι θέλετε".

Στις συνεχείς αναφορές ορισμένων γιατρών ότι η "υγεία δεν είναι εμπόρευμα αλλά αγαθό", απάντησε λέγοντας τους: "αν είναι αγαθό τότε γιατί θέλετε να πληρώνεστε γι αυτό;" Όταν η ένταση υποχώρησε ο Α. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι οι ειδικότητες γιατρών που δεν συνάδουν με την πρωτοβάθμια φροντίδα στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ θα καταργηθούν και οι γιατροί που υπηρετούν σε αυτές θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας.

Μάλιστα για πρώτη φορέα τόνισε όσοι γιατροί δεν χρειάζονται στον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν με αυξημένη μοριοδότηση να επαναπροσληφθούν στο ΕΣΥ, καθώς θα προκηρυχτούν για το ΕΣΥ όσες θέσεις γιατρών καταργηθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Από την πλευρά του, στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή καμία απόλυση γιατρού από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και συμπλήρωσε ότι "ζούμε μια ανθρωποκτόνα κατάσταση, που οδηγεί σε εξαθλίωση γιατρούς και ασθενείς".

Ο υπουργός υγείας τόνισε ότι όλοι πρέπει να μάθουν να αξιολογούνται, όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο, αναφερόμενος στους γιατρούς και εξήγησε ότι στόχος του είναι μια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην οποία θα υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για μία ακόμη φορά έθεσε τους γιατρούς μπροστά στην πρόκληση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης τους λέγοντας: " αν το θέλετε εγώ δεσμεύομαι ότι θα το κάνω άμεσα".

Στην ίδια ημερίδα ο επ. Καθηγητής Κ.Σουλιώτης που έχει καταθέσει ένα από τα 3 σχέδια για την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ τόνισε ότι " θα ήταν λάθος η μεταρρύθμιση να περιοριστεί μόνο στην απομάκρυνση ορισμένων γιατρών από τον οργανισμό".


O Άδωνις Γεωργιάδης σε ημερίδα του ΙΣΑ από allthewebnews Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ώρες στη σελίδα του Συλλόγου Ειδικευόμενων Γιατρών του νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Σε αυτήν φαίνονται τουλάχιστον δώδεκα ασθενείς, στοιβαγμένοι σε έναν θάλαμο, στις 29 Οκτωβρίου, δεύτερη μέρα εφημερίας του νοσοκομείου χωρίς αξονικούς τομογράφους. Ανάμεσά τους ένας ασθενής εξέπνευσε.
 
Η ανάρτηση έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης και το κείμενο που τη συνοδεύει αναφέρει:
"Οι άρρωστοι πετιούνται σαν ανθρώπινα τσουβάλια ανάμεσα στα νοσοκομεία για να βρουν τις απαιτούμενες Ειδικότητες (Αττικό & Σισμανόγλειο -> Ευαγγελισμός) και εξετάσεις (Ευαγγελισμός -> Ιπποκράτειο -> Ευαγγελισμός). 
Το ΕΚΑΒ βουλιάζει στις εκατοντάδες διακομιδές, ενώ οι ασθενείς παίζουν την τύχη τους επί πολλών βασανιστικών ωρών μέχρι να αντιμετωπιστούν."
Λίγες ώρες αργότερα, οι διαχειριστές της σελίδας πρόσθεσαν με σχόλιο πως στον συγκεκριμένο χώρο "ένας άνθρωπος διασωληνώθηκε, σε άλλον έγιναν καρδιακές μαλάξεις, και τρίτος δυστυχώς κατέληξε. Όλα αυτά μπροστά στα μάτια των συνοδών και των υπολοίπων αρρώστων."
 
Την ώρα που επικρατούσε η κατάσταση αυτή σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, ο υπουργός Υγείας δήλωνε -σε μία από τις αμέτρητες τηλεοπτικές του εμφανίσεις πως η βλάβη στον αξονικό τομογράφο του νοσοκομείου θα επιδιορθωθεί εντός της ημέρας, ενώ το αργότερο σε ένα μήνα θα λειτουργεί και δεύτερος αξονικός τομογράφος, ο οποίος θα αποκτηθεί με κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ.
 
"Ας φάνε παντεσπάνι"
 
Ο κ.Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι υπάρχει αυξημένη προσέλευση στα ιδιωτικά νοσοκομεία, σημείωσε ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όλα αυτά συζητούνται διεξοδικά και επισήμανε: "σύμφωνα με τις μελέτες των οικονομικών της υγείας, τα δημόσια συστήματα μας κοστίζουν περισσότερο από ό,τι τα ιδιωτικά συμπληρώνοντας: "αυτό είναι το πρόβλημα, άρα λοιπόν δεν είναι τόσο απλό όσο το λέμε".
 
enet

Tην Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε η ειρηνική διαμαρτυρία που οργάνωσαν το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ) και η Ομάδα Αλληλεγγύης Ανθρώπων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, στην είσοδο του Γ.Ν «Αλεξάνδρα», στα πλαίσια της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης των Αλληλέγγυων Κοινωνικών Ιατρείων – Φαρμακείων σε Νοσοκομεία όλης της χώρας. 

Στην διαμαρτυρία πήραν μέρος Γυναικείες οργανώσεις, το κίνημα «Δεν πληρώνω», γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου αλλά και διάφοροι ασθενείς μας και μεμονωμένοι αλληλέγγυοι πολίτες.

Σκοπός της διαμαρτυρίας ήταν η διεκδίκηση του αυτονόητου, που δεν είναι άλλο από την ισότιμη πρόσβαση όλων σε δομές υγείας συμπεριλαμβανομένων βέβαια και των ανασφάλιστων πολιτών.

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπίας με την Υποδιοικήτρια του νοσοκομείου, η οποία και δεσμεύτηκε προφορικά, ότι το Νοσοκομείο θα δέχεται από εδώ και πέρα ανασφάλιστες εγκύους που θέλουν να γεννήσουν με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και ότι δεν θα υπάρχει πλέον οικονομική χρέωση σε αυτές που θα αποστέλλεται ως χρέος στην εφορία.

Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση στην μάχη που δίνεται για να ανοίξουν τα δημόσια νοσοκομεία σε όλους τους ανασφάλιστους πολίτες. Αυτό που έχει υποχρέωση να κάνει το κράτος και δεν το κάνει, το κάνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μαζί με τους αλληλέγγυους πολίτες.

Οι διαμαρτυρόμενοι δηλώνουν ότι θα διεκδικήσουμε και την έγγραφη σχετική απάντηση καθώς και ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας στην ίδια σταθερή και αταλάντευτη θέση του ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΟΛΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ.
 

«Στην καθολική κατάρρευση της Υγείας που άρχισε με ανθρωποκτονικές συνέπειες για ασθενείς πολίτες της χώρας μας, φαίνεται ότι ο Υπουργός Υγείας κάνει ό,τι μπορεί μέσα από τις δηλώσεις του, συκοφαντώντας τους ίδιους πυλώνες της Υγείας, τους γιατρούς που στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια το εθνικό σύστημα υγείας.

Ο ολισθηρός δρόμος που έχει διαλέξει δημιουργεί τις συνθήκες για ένα πανίσχυρο Πανυγειονομικό Μέτωπο που θα αγωνιστεί για να περισώσει τη δημόσια Υγεία» αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του.

«Δεν ξέρουμε πόσο ‘περήφανος’ πρέπει να είναι κανείς όταν, από τη θέση του Υπουργού Υγείας, δηλώνει με απόλυτη κυνικότητα ότι δική του θα είναι η δόξα να πετάξει στο δρόμο 2.348 γιατρούς με τις οικογένειές τους, αλλά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί τις δηλώσεις αυτές θλιβερές, άδικες και αλληλοαναιρούμενες από προηγούμενες του ίδιοι Υπουργού..

Θυμίζουμε στον κ.Γεωργιάδη ότι δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τις επίσημες δηλώσεις του κατά τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων που είπε ότι αν απολυθεί έστω και ένας γιατρός, εγώ θα παραιτηθώ. Ισως ο Υπουργός, μιλούσε για την παραίτηση του μόνο επί απόλυσης νοσοκομειακών συναδέλφων, την ίδια στιγμή που θεωρούσε «δόξα» την απόλυση γιατρών του ΕΟΠΥΥ!!!

Αφήνοντας ασχολίαστη τη φερεγγυότητα ενός Υπουργού, που άλλα λέει το πρωί και άλλα το βράδυ, ενημερώνουμε τον Υπουργό για το Σύστημα υγείας, διότι από τα λεγόμενα του φαίνεται να μη γνωρίζει καποια σημαντικά θέματα άσκησης της Ιατρικής, που η άγνοιά τους οδηγεί σε ατοπήματα.

Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) ανήκουν όλες οι δομές Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας περίθαλψης. Αν λοιπόν θεωρεί ο κ.Γεωργιάδης ότι «Η χώρα μας πάσχει από έλλειμμα συνεννόησης. Άλλα λέει ο ένας, άλλα καταλαβαίνει ο άλλος. Έχω βάλει στοίχημα ότι δε θα γίνουν απολύσεις στο ΕΣΥ, δηλαδή στην κινητικότητα μεταξύ των νοσοκομείων….» τότε κάνει στην ερμηνεία του λάθος, διότι ΕΣΥ είναι όλες οι δομές του συστήματος Υγείας και όχι μόνο τα νοσοκομεία. Και αυτό, είναι τόσο γηρασμένο που σε λίγο θα μείνει χωρίς γιατρούς γιατί όλοι συνταξιοδοτούνται. Σε λίγο, θα «ζητούνται γιατροί» στα αστικά κέντρα όπως σήμερα στην άγονη γραμμή.

Ενημερώνουμε τον Υπουργό, διότι πιθανώς δε το γνωρίζει ότι τα νοσοκομεία αδειάζουν από γιατρούς που συνταξιοδοτούνται και η είσοδος νέων γιατρών προς την έξοδο των παλαιών είναι μικρότερη από 1 προς 10.

Σε λίγο καιρό στις κλινικές των νοσοκομείων, θα υπάρχουν μόνο οι ειδικευόμενοι. Γι αυτό το λόγο, καλά θα ήταν να μη διώξει η Ελλάδα όλους τους γιατρούς της στο εξωτερικό, όπου έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι διαπρέπουν…οι ίδιοι γιατροί που στην Ελλάδα κατηγορούνται πότε ως ανήθκοι και πότε ως ακατάλληλοι και περιττοί, διότι όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας «οι χειρουργοί της Πρωτοβάθμιας μόνο συνταγογραφούν και ξέχασαν να χειρουργούν…», διότι πιθανώς δε τον ενημέρωσε κανείς…ότι όλοι αυτοί οι χειρουργοί, τις υπόλοιπες ώρες που δεν είναι στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ, χειρουργούν.

Οι δηλώσεις αυτές προδίδουν πλήρη άγνοια τόσο τους εύρους του γνωστικού αντικειμένου της κάθε ειδικότητας όσο και των κανόνων άσκησης της Ιατρικής. Ενδεικτικά μόνο θα πούμε ότι ένας ορθοπαιδικός κατ αρχάς προβαίνει σε πρωτοβάθμια κλινική εξέταση, στη συνέχεια στη διάγνωση, μετά στο χειρουργείο συνήθως σε δομές δευτεροβάθμιας περίθαλψης, και συνεχίζει να παρακολουθεί μετεγχειρητικά στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη τον ασθενή του..

Είναι λυπηρό… για έναν Υπουργό να μη γνωρίζει καν το πώς λειτουργεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο Ιατρικός Κόσμος και οι Ασθενείς Πολίτες, δε θα ανεχθούν άλλες προσβολές και άλλες απειλές... 

Κλιμάκιο της αστυνομίας και του ΕΟΦ πραγματοποίησε έλεγχο στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΜΚΙΕ στο Facebook, με την αιτιολογία ότι υπήρξε καταγγελία στο τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της ΓΑΔΑ περί ανεξέλεγκτης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών σε ναρκομανείς!

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού κάνει λόγο για σκευωρία και κατευθυνόμενες καταγγελίες, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτές δεν μπορούν να σταματήσουν τη δράση του.

"Είναι απορίας άξιο ποιος έκανε την καταγγελία για την διακίνηση ναρκωτικών. Δεν θα δώσουμε τροφή σε διάφορα σενάρια, εμείς απλά θα πούμε αυτό που λέμε εδώ και 2 χρόνια, «Κανένας μόνος του στην κρίση». Ας δώσει λύση το υπουργείο υγείας και η κυβέρνηση ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη των κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων. Πάνω από 3,000,000 συμπολίτες μας δεν έχουν ΚΑΜΙΑ πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Θα κάνει κάτι επιτέλους η κυβέρνηση?", σημειώνεται σε ανάρτηση του ΜΚΙΕ.

Επίσης, ενημερώνει πως το κλιμάκιο αστυνομίας και ΕΟΦ αποχώρησε και ευχαριστεί τους δεκάδες πολίτες για τα μηνύματα συμπαράστασης.

enet

Από Δευτέρα, οι ασφαλισμένοι θα χρειαστεί να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής στα φάρμακα.

Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, θα πληρώνουν εξ΄ολοκλήρου τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων, στην περίπτωση που επιλέγουν πρωτότυπα ή ακριβότερα σκευάσματα.

Μέχρι σήμερα, οι ασφαλισμένοι πλήρωναν 25% συμμετοχή εαν η ασφαλιστική και η λιανική τιμή του φαρμάκου ήταν ίδιες. Αν ήταν ακριβότερο το φάρμακο, τότε έδιναν 25% συμμετοχή ΣΥΝ το 50% της διαφοράς, μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής.

Ωστόσο αυτό αλλάζει από Δευτέρα. Σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση, καταργείται η από κοινού συνεισφορά ΕΟΠΥ και ασφαλισμένων, και έτσι οι ασθενείς θα πρέπει να βγάζουν από την τσέπη τους, το 100% της διαφοράς.

ΕΝΤΟΝΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Με ανακοίνωση του, κάνει λόγο για ασθενείς δυο ταχυτήτων, και λέει:

«Ουσιαστικά οδηγούμαστε στον διπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν στις παθήσεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Πρόκειται για μία ακόμα δυσβάσταχτη και απαράδεκτη επιβάρυνση του ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών του» αναφέρει ο ΙΣΑ, και προσθέτει ότι το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς την επαρκή επεξεργασία.

«Ο ασθενής θα βρεθεί στο δίλημμα να επιλέξει είτε το φθηνό φάρμακο είτε να πληρώσει από την τσέπη του το πρωτότυπο. Η αλλαγή της αγωγής μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους καθώς υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε απορρύθμιση της πάθησης».

Περισσότερα Άρθρα...