Στο κυνήγι του «θησαυρού της υγείας», των φαρμάκων δηλαδή που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους, έχουν επιδοθεί οι χρόνιοι ασθενείς αλλά και συνολικά οι Ελληνες πολίτες, αφού ακόμη και ένα απλό παυσίπονο είναι πλέον... σπάνιο είδος στα φαρμακεία.
Τραγικές είναι οι ελλείψεις φαρμάκων και στα νοσοκομεία, όπου εκφράζονται φόβοι πως σύντομα δεν θα μπορεί να καλυφθεί όχι μόνο η επάρκεια αλλά ούτε καν η ασφάλεια της θεραπείας των ασθενών.
Την ώρα που εκατοντάδες φαρμακευτικά σκευάσματα είναι εξαφανισμένα από τα ράφια, οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες ανεφοδιάζουν με ρυθμούς πρωτοφανείς τις φαρμακαποθήκες στην Ελλάδα, αφού υπάρχουν περιπτώσεις που αποστέλλονται μόνο δέκα κουτιά για την κάλυψη 300 φαρμακείων, όταν η ευρωπαϊκή νομοθεσία υποχρεώνει τους παραγωγούς να προμηθεύουν με κανονικές ποσότητες την αγορά. Παράλληλα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει προχωρήσει τέσσερις φορές τους τελευταίους μήνες στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, δηλαδή των εξαγωγών από φαρμακαποθήκες της χώρας μας σε φαρμακαποθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 30 της συνθήκης της Ρώμης για την ελεύθερη ενδοκοινοτική διακίνηση.
Τα δεδομένα αυτά κάνουν όσους γνωρίζουν εκ των έσω το θέμα του φαρμάκου στην Ελλάδα να μιλούν για τεχνικές ελλείψεις στην ελληνική αγορά και για τραγικό παιχνίδι εις βάρος των ασθενών. Οπως τονίζουν οι ίδιοι, ειδικά το θέμα των παράλληλων εξαγωγών είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο πολλών ετών, καθώς στην Ευρώπη εδώ και χρόνια εξελίσσεται ένας ιδιότυπος «πόλεμος», με τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες να προσπαθούν να μπλοκάρουν τις νομικά κατοχυρωμένες παράλληλες εξαγωγές σε φαρμακαποθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο να εμποδίσουν τις εξαγωγές από τις χώρες με φτηνότερες τιμές φάρμακων και να επιβάλουν τις ακριβότερες προκειμένου να διατηρήσουν ψηλά τις τιμές.
Από την πλευρά του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων έχει εκφράσει έντονες ανησυχίες για τις τέσσερις απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών, από τον Οκτώβριο 2011 έως σήμερα, που έχουν εκδοθεί από τον ΕΟΦ οδηγώντας τον κλάδο στη χρεοκοπία. Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, αν η αιτία των ελλείψεων ήταν οι εξαγωγές, δεν θα έλειπαν σκευάσματα από τα ράφια των φαρμακείων ύστερα από τέσσερις διαδοχικές απαγορεύσεις.
Ο σύλλογος έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ κατά των τριών πρώτων αποφάσεων. Μάλιστα πολύ σύντομα θα καταθέσει προσφυγή και κατά της τελευταίας, διαμαρτυρόμενος για κατάφορη παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που απαγορεύει στα κράτη-μέλη να θέτουν εμπόδια στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές και απαγορεύει οποιαδήποτε αλλοίωση της εξωτερικής συσκευασίας των φάρμακων (αφαίρεση ταινίας γνησιότητας). Ο σύλλογος προτείνει στο υπουργείο Υγείας να μην προχωρήσει σ' αυτό μέτρο, αλλά να εφαρμόσει την ακύρωση της συσκευασίας με τα φάρμακα μέσω ηλεκτρονικού σκαναρίσματος σε πραγματικό χρόνο, ώστε να καταπολεμηθούν «κυκλώματα» που ληστεύουν τον ΕΟΠΥΥ χρεώνοντάς τον δύο και τρεις φορές για το ίδιο κουτί.
Να σημειωθεί πως στη χώρα μας δραστηριοποιούνται 125 ελληνικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 100 ιδιωτικές και 25 συνεταιριστικές. Ο κλάδος των φαρμακαποθηκών συνολικά προσφέρει 3.300 θέσεις εργασίας, ενώ οι έμμεσα εμπλεκόμενοι υπολογίζονται σε περίπου 6.500. Μόνο μέσα στο 2012 οι φαρμακαποθήκες έκαναν τζίρο 5,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 400.000.000 ευρώ ήταν από εξαγωγές που -εκτός των άλλων- συντελούν και στην εν μέρει εξισορρόπηση του ισοζυγίου για τα φαρμακεία, δεδομένου ότι το 85% των φαρμάκων που κυκλοφορούν εισάγεται.
Οι πολυεθνικές δεν στέλνουν φάρμακα γιατί πωλούνται φτηνά
Πολλές πολυεθνικές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα και υπό το φόβο ότι ο ΕΟΠΠΥ θα χρεοκοπήσει, έχουν περιορίσει δραστικά την προμήθεια φαρμάκων. Επιπλέον μετά την τελευταία μείωση στις τιμές των φαρμάκων, που τέθηκε σε ισχύ στις 17 Ιανουαρίου, οι πολυεθνικές εταιρείες περιόρισαν ακόμη περισσότερο τις ποσότητες που στέλνουν στην ελληνική αγορά, εξαιτίας του πολύ περιορισμένου πλέον κέρδους τους. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που σε πολλά φάρμακα η μείωση των ποσοτήτων φτάνει το 80%, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκάριων (ΠΦΣ), ο οποίος καταφέρεται εναντίον του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, «διότι αντί να κάνει ελέγχους στις ποσότητες που στέλνουν οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες στην αγορά και να αποδώσει με υψηλά πρόστιμα τις ευθύνες εκεί που αναλογούν, «δαιμονοποιεί» τις παράλληλες εξαγωγές που τις θεωρεί υπεύθυνες για τις ελλείψεις».
Οπως δήλωσε συνένευξή του ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας, έχει διαπιστωθεί ανεπαρκής ανεφοδιασμός από δεκατρείς εταιρείες. Ωστόσο από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων υποστηρίζει ότι γνωρίζει πως οι εταιρείες είναι 113 και αναρωτιέται γιατί δεν γίνονται έλεγχοι.