windows9

Μπορεί η επίσημη κυκλοφορία των πολυαναμενόμενων Windows 9 να έχει οριστεί για την άνοιξη του 2015, ωστόσο η Microsoft αποφάσισε να μην κρατήσει τον κόσμο σε αγωνία και να προσφέρει μια πρώτη γεύση του τι πρόκειται να δούμε στο εγγύς μέλλον...

Έτσι απέστειλε προσκλήσεις στα αμερικανικά μίντια, στις οποίες αναφέρεται πως τα αποκαλυπτήρια του νέου λειτουργικού συστήματος θα γίνουν στα τέλη του μήνα.

Η συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματισθεί για τις 30 Σεπτεμβρίου στο Σαν Φρανσίσκο, με θέμα «τι έρχεται στα Windows και τις επιχειρήσεις», όπως αναφέρει η πρόσκληση. Ένας τίτλος που κάνει αρκετούς ειδικούς να εκτιμούν πως στην εκδήλωση θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις νέες λειτουργίες για εταιρείες και επαγγελματίες, τις οποίες πρόκειται να ενσωματώσει η Microsoft στην επόμενη έκδοση του λειτουργικού της.

Με βάση τις πληροφορίες και το βίντεο που έχουν διαρρεύσει, στην καινούρια έκδοση θα επανέλθει το μενού «Έναρξη», το οποίο ήταν «σήμα κατατεθέν» του λειτουργικού της Microsoft μέχρι τα Windows 8, ενώ θα προστεθεί ένα Κέντρο Ειδοποιήσεων, όπου θα συγκεντρώνονται οι ενημερώσεις από τα προγράμματα που τρέχουν στον υπολογιστή ή την ταμπλέτα. Επίσης, θα υπάρχουν αλλαγές στο γραφικό περιβάλλον, όπως και αλλαγές που κάνουν το λειτουργικό ακόμη πιο φιλικό στα πληκτρολόγια και τα «ποντίκια».

Η εταιρεία αναμένεται να διαθέσει μια πιλοτική έκδοση των Windows 9 τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά την εκδήλωση, για όσους προγραμματιστές θελήσουν να τα δοκιμάσουν. Η κανονική κυκλοφορία του νέου λειτουργικού αναμένεται να γίνει την άνοιξη του 2015.

TechIT

iphone6

Οι μεγάλες ανακοινώσεις έγιναν εν χορδαίς και οργάνω, καθώς κατά την παρουσίαση του νέου εκλεκτού μέλους της Apple -του iPhone 6-, ακούστηκε για πρώτη φορά και το νέο τραγούδι των U2.

Η πολυαναμενόμενη στιγμή για τα εκατομμύρια των ορκισμένων οπαδών των iPhone έφτασε και ήδη από τις 19 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι πωλήσεις της συσκευής στις τρεις εκδοχές της. Φευ, η Ελλάδα (όπως ήταν αναμενόμενο) δεν ανήκει στις μεγάλες αγορές, ως εκ τούτου δεν πρόκειται να προμηθευτεί τόσο άμεσα τις νέες συσκευές. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως θα αργήσει η ώρα της προώθησης του νέου iPhone στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στον Οκτώβριο. Όπως σημειώνει το News.gr, οι Vodafone και Cosmote, σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν την Τετάρτη, δεν αναφέρουν συγκεκριμένη περίοδο διάθεσης, αλλά το γεγονός ότι τονίζουν ότι οι δύο νέες συσκευές της Apple «αναμένονται σύντομα» είναι ακόμη ένδειξη ότι η διάθεση θα αρχίσει πιθανότατα τον επόμενο μήνα.

times

Οι τιμές

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένουν, πάντως, και οι τιμές των νέων iphone για την ελληνική αγορά. Όπως δείχνουν τα στοιχεία από τις χώρες της Ευρώπης που θα κυκλοφορήσει άμεσα η τιμές ξεκινούν από 670 ευρώ στην Αγγλία και φτάνουν τα 999 ευρώ για το μεγάλο μοντέλο.

Οι νέες συσκευές θα ονομάζονται iPhone 6 και iPhone 6 Plus, οι διαστάσεις τους θα είναι 4,7 ίντσες και 5,5 ίντσες αντίστοιχα (σημειώνεται ότι ο iPhone 5S διαθέτει οθόνη 4 ιντσών). Η ανάλυση της οθόνης του iPhone 6 είναι 1 εκατ. pixels ενώ τoυ iPhone 6 plus είναι 2 εκατ. pixels.

Στις ΗΠΑ η τιμή του iPhone 6 Plus διαμορφώνεται στα 299 δολ. (με διετές συμβόλαιο) για τη συσκευή των 16 GB, στα 399 δολ, για τα 64 GB και φτάνει τα 499 δολ. για συσκευές χωρητικότητας 128 GB. Οι αντίστοιχες τιμές για το iPhone 6, είναι 199 δολ., 299 δολ. και 399 δολ.

Οι δύο συσκευές θα είναι διαθέσιμες από τις 19 Σεπτεμβρίου στις αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστραλίας, του Χονγκ Κονγκ, της Σιγκαπούρης και της Ιαπωνίας ενώ οι προπαραγγελίες θα ξεκινήσουν στις 12 Σεπτεμβρίου.

Οι τιμές των νέων iphone στις ευρωπαϊκές χώρες – που αποτελούν πρόγευση για τις τιμές στην Ελλάδα – ξεκινούν από τα 670 ευρώ για το iphone 6 των 16 GB στην Αγγλία και στην ίδια χώρα το iphone 6 plus 128GB φτάνουν τα 980 ευρώ. Στη Γερμανία το iPhone 6 16GB ξεκινά από τιμή 699 ευρώ και το iPhone 6 Plus 16GB ξεκινάει από τιμή 799 ευρώ.

technit

mathitis arta google

Iδιαίτερα σημαντική είναι η διάκριση για τον μαθητή του 3ου Λυκείου Άρτας Άγγελο Γκέτση, που έλαβε μέρος στον διαγωνισμό Google Science Fair 2014 και κέρδισε το Local prize. Η εργασία του, που ξεχώρισε από χιλιάδες άλλες ανάμεσα στις τριάντα δύο καλύτερες σε όλον τον κόσμο, στις έξι στην Ευρώπη και πρώτη στην Ελλάδα, θα αξιοποιηθεί από την Google.

O διαγωνισμός πραγματοποιείται κάθε χρόνο και οι μαθητές υποβάλλουν εργασίες, οι οποίες έχουν τα χαρακτηριστικά της ευρεσιτεχνίας και μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο.

Η εργασία του 15χρονου μαθητή, αφορά στην αντικατάσταση του λευκού μπαστουνιού των τυφλών με ειδικά γυαλιά, τα οποία έχουν την ίδια χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα. Με τα γυαλιά αυτά, οι τυφλοί προειδοποιούνται για πιθανά εμπόδια, που υπάρχουν στον δρόμο τους, με έναν χαρακτηριστικό ήχο, ενώ όσο πλησιάζει ο τυφλός στο εμπόδιο, ο ήχος αυξάνεται και κατά τον τρόπο αυτό, η συσκευή παρέχει την ασφάλεια που χρειάζεται. Το όνομα της εφεύρεσης είναι P.E.ACE δηλαδή Portable Evasive Assistant CE και χρησιμοποιεί υπέρηχους για να εντοπίσει εμπόδια στο περιβάλλον ενός τυφλού και να τον ειδοποιήσει για την ύπαρξή τους.

Στο σημείωμα με το οποίο συνόδευσε την εργασία του, ο Άγγελος Γκέτσης, σημείωνε μεταξύ άλλων, πως απ’ την ηλικία των 13 ετών, είχε ευαισθητοποιηθεί σε σχέση με τους τυφλούς και έβαλε στην σκέψη του, την συσκευή, η οποία θα τους βοηθούσε.

Σε τελετή που έγινε στην Αθήνα, η Google τίμησε  Άγγελο Γκέτση και εκείνος παρουσίασε τα δεδομένα, με βάση τα οποία ξεκίνησε την αναζήτησή του, για να φτάσει στην δημιουργία της συσκευής του, την οποία και δοκίμασαν, οι υπεύθυνοι της εταιρείας.

Σε ερώτηση στελέχους της Google, για το τι περιμένει απ’ αυτή την συσκευή αυτή, είπε πως το μόνο του ενδιαφέρον του, είναι να βοηθήσει το άνθρωπο που έχει πρόβλημα και τίποτα άλλο.

Eύγε του

psifiakes kalpes

Πόσο εφικτό είναι να πραγματοποιηθεί μία ψηφοφορία με τη συμμετοχή μερικών χιλιάδων ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν από το σπίτι τους, που θα είναι αδιάβλητη και τα αποτελέσματά της θα είναι διαθέσιμα μέσα σε μισή ώρα από το πέρας της διαδικασίας;

Πολύ εφικτό, απαντούν οι ιθύνοντες του Εθνικού Δικτύου Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), όπου έχει αναπτυχθεί η υπηρεσία ηλεκτρονικών εκλογών ΖΕΥΣ (http://zeus.grnet.gr), μέσω της οποίας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 251 ψηφοφορίες στα ελληνικά πανεπιστήμια και άλλους φορείς με πιο πρόσφατη αυτή της διαδικασίας εκλογής πρυτάνεων για το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

«Ξεκινήσαμε την ανάπτυξη της υπηρεσίας εσωτερικά στο ΕΔΕΤ το καλοκαίρι του 2012» σημειώνει στην «Η» ο Παναγιώτης Τσανάκας, πρόεδρος του ΕΔΕΤ με την πρώτη εκλογή που χρησιμοποιήθηκε να είναι αυτή στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στις 19 Οκτωβρίου του 2012. Σε αυτά τα δύο χρόνια, περισσότεροι από 45.000 εκλέκτορες έχουν αξιοποιήσει την ψηφιακή αυτή κάλπη για την εκλογή διοικητικών οργάνων (Συμβούλια Ιδρύματος, Πρυτάνεις, Κοσμήτορες Σχολών, Πρόεδροι και Προϊστάμενοι Τμημάτων κ.λπ.) με τα ποσοστά συμμετοχής πολύ ανώτερα από τα αντίστοιχα των συμβατικών εκλογών. Παράλληλα, την υπηρεσία έχουν χρησιμοποιήσει και άλλοι φορείς όπως, για παράδειγμα, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Απλή διαδικασία

Σύμφωνα με τον κ. Τσανάκα, ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της υπηρεσίας είναι η απλή και αδιάβλητη διαδικασία τόσο όσον αφορά το κομμάτι της δημιουργίας μίας ψηφοφορίας όσο και της υποβολής της ψήφου. «Τα πάντα γίνονται μέσα από το Διαδίκτυο», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΔΕΤ.

Πρακτικά, για να δημιουργηθεί μία ψηφοφορία θα πρέπει ο εκπρόσωπος της εφορευτικής επιτροπής να έρθει σε επικοινωνία με το ΕΔΕΤ προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα. Στη συνέχεια, τα υπόλοιπα μέλη της εφορευτικής επιτροπής αποκτούν τους δικούς τους κρυπτογραφημένους κωδικούς ασφαλείας (ΡΚΙ) και προχωρούν στη δημιουργία -μέσα από ένα εύχρηστο περιβάλλον- της ψηφοφορίας. Σημειωτέον πως οι κωδικοί δημιουργούνται αυτόματα από το σύστημα και δεν τους γνωρίζει κανείς άλλος πέραν του ίδιου του χρήστη.

Για να υπάρξει αλλοίωση του αποτελέσματος απαιτείται να έχει κάποιος όλους τους κωδικούς των μελών της εφορευτικής επιτροπής αλλά και τον κωδικό του διαχειριστή του συστήματος που είναι η ΕΔΕΤ. Η υπηρεσία ΖΕΥΣ υποστηρίζει πολλαπλούς τύπους εκλογών (με μία ή περισσότερες επιλογές, με ιεραρχημένες επιλογές κ.λπ.) καλύπτοντας έτσι σχεδόν όλες τις πιθανές ανάγκες ενός συλλογικού φορέα. Επιπλέον, είναι το μοναδικό σύστημα στον κόσμο με αντίστοιχες δυνατότητες του οποίου ο κώδικας είναι ανοικτός (open source) και ελεύθερα διαθέσιμος στο διαδίκτυο (https://github.com/grnet/zeus).

Υποβάλλοντας την ψήφο

Για να συμμετάσχει κάποιος σε μία ψηφοφορία, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η εφορευτική επιτροπή έχει τη λίστα με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ψηφοφόρων, στους οποίους στέλνει ένα προκαθορισμένης μορφής email. Ο παραλήπτης πατώντας τη σχετική επιλογή στο μήνυμα που έχει λάβει μεταφέρεται σε μία ιστοσελίδα που είναι μοναδική για τον κάθε ψηφοφόρο και προσβάσιμη μόνο από τον συγκεκριμένο υπολογιστή και κάνει τις επιλογές του. Η δυνατότητα υποβολής ψήφου είναι ενεργή μόνο στο χρονικό διάστημα που έχει ορίσει η εφορευτική επιτροπή, ενώ μπορεί να αλλάξει και την ψήφο του μέσα στα χρονικά όρια που έχουν οριστεί!

Σε περίπτωση που ο ψηφοφόρος δεν έχει email, τότε μπορεί να του αποσταλεί ένα SMS στο κινητό τηλέφωνο του με τον κωδικό και τις σχετικές οδηγίες προκειμένου να υποβάλει ηλεκτρονικά την ψήφο του.

Όταν τελειώσει η διαδικασία υποβολής ψήφου, το σύστημα αρχίζει και επεξεργάζεται τα στοιχεία προκειμένου να εκδώσει τα αποτελέσματα. «Για μία ψηφοφορία με τη συμμετοχή έως 3.000 ψηφοφόρων, απαιτείται διάστημα περίπου μισής ώρας για να βγουν τα αποτελέσματα», σημειώνει ο κ. Τσανάκας, προσθέτοντας ότι από εκεί και έπειτα ο χρόνος επεξεργασίας εξαρτάται από τον αριθμό των ψήφων. Πάντως, η υπηρεσία υποστηρίζει την υποβολή ψήφων από δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους. «Το άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι το πολύ χαμηλό κόστος της υπηρεσίας καθώς τα πάντα γίνονται ηλεκτρονικά», σπεύδει να προσθέσει ο κ. Τσανάκας.

Σημειωτέον πως το ΕΔΕΤ διαθέτει την υπηρεσία ΖΕΥΣ δωρεάν σε όλη την ακαδημαϊκή/ερευνητική κοινότητα, μετά από σχετική αίτηση. Επιπλέον, το κοινό μπορεί να χρησιμοποιήσει ελεύθερα την διαδικτυακή υπηρεσία για εκλογές που περιλαμβάνουν μέχρι 40 ψηφοφόρους από τη διεύθυνση:https://zeus.grnet.gr. Για τους φορείς με περισσότερους ψηφοφόρους, το κόστος διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν όσον αφορά στη διαδικασία.

imerisia - aftodioikisi

kinito xeri

Σε ένα πέρα ως πέρα διδακτικό βίντεο δυο λεπτών, παρουσιάζεται η λυπηρή πραγματικότητα για το πώς πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι του σύγχρονου κόσμου είναι εγκλωβισμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ετσι, δεν χαίρονται τις απλές όμορφες και καθημερινές στιγμές που ζουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, χάνοντας την πραγματική ουσία της ζωής.

Ειναι η κατάρα της σύγχρονης τεχνολογίας, που εγκλωβίζει και υποδουλώνει τον ;άβουλο άνθρωπο στον φανταστικό  κόσμο της που του δημιουργεί, αντί ο άνθρωπος να τη χρησιμοποιεί σωστά για τις πραγματικές ανάγκες του.

 

wifi radiokymata

Ας πάρουμε για παράδειγμα τα ραδιοκύματα από ένα μόνο δίκτυο: Το ασύρματο ίντερνετ έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ πως θα ήταν αν το... οπτικοποιούσαμε; 

Ο φοιτητής Luis Hernan που σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Newcastle προσπάθησε να οπτικοποιήσει αυτό που σχεδόν όλοι έχουμε δίπλα μας... Το ασύρματο δίκτυο (wifi), αποτυπώνοντας με χρώματα τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα.

Ο φοιτητής Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης προσπάθησε με δικά του μέσα να δώσει... ζωή στο ασύρματο δίκτυο που μας περιβάλλει και διαχέεται στο περιβάλλον από κινητά τηλέφωνα και άλλες ασύρματες συσκευές.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, το κόκκινο χρώμα υποδηλώνει την πιο ισχυρή εκπομπή σήματος, ενώ το το μπλε σημειώνει την ασθενέστερη.

«Προσπάθησα να βρω έναν τρόπο για να οπτικοποιήσω αυτή την ασύρματη οντότητα που είναι γύρω μας. Γινόμαστε όλο και πιο εξαρτημένοι σε κάτι που δεν μπορούμε να δούμε, και αυτό είναι κάτι που με εξιτάρει», δηλώνει ο φοιτητής Luis 

Δείτε τις απίστευτες φωτογραφίες:

shylock virus

Την προσοχή των πολιτών για το κακόβουλο λογισμικό «Shylock», που στοχεύει στην υποκλοπή χρημάτων από Διαδικτυακά Τραπεζικά Συστήματα, καθώς και οικονομικών πληροφοριών και δεδομένων, προειδοποιεί η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Το συγκεκριμένο λογισμικό έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει χρηματικά κεφάλαια από Διαδικτυακά Τραπεζικά Συστήματα κάνοντας χρήση υποκλαπέντων στοιχείων πρόσβασης (όνομα χρήστη, κωδικό πρόσβασης κ.τ.λ.) σε Διαδικτυακά Τραπεζικά Συστήματα (e-banking).

Μάλιστα, εξαπλώνεται γρήγορα μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και προγραμμάτων επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο (live messengers).

Οι χρήστες του διαδικτύου, «μολύνονται» όταν επιλέγουν κακόβολους συνδέσμους (links), που τους αποστέλλονται είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε μέσω προγραμμάτων επικοινωνίας και στην συνέχεια «πείθονται» να κατεβάσουν και να εκτελέσουν το κακόβουλο λογισμικό, εν αγνοία τους.

Μόλις εγκατασταθεί το κακόβουλο λογισμικό εν αγνοία του χρήστη, επιδιώκει σε πρώτη φάση να αποκτήσει πρόσβαση σε οικονομικές πληροφορίες και χρηματικά ποσά, που είναι αποθηκευμένα σε λογαριασμούς (είτε προσωπικούς είτε εταιρικούς) του θύματος, ενώ σε δεύτερη φάση να πραγματοποιήσει μεταφορά αυτών των πληροφοριών, καθώς και των υποκλαπέντων χρηματικών ποσών στους δράστες, που ελέγχουν την παράνομη δράση του κακόβουλου λογισμικού.

Τρόποι προφύλαξης

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι πολίτες που λαμβάνουν μηνύματα από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε μέσω προγραμμάτων επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο (live messenger), καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα αρχεία που περιέχονται σε αυτά.

Επίσης συστήνεται να πληκτρολογούν τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσυνδέσμοι (links), να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας (αντιίκο) του Η/Υ.

Σημειώνεται ότι για την καταπολέμηση του εγκλήματος που πραγματοποιείται με το κακόβουλο λογισμικό «Shylock», ήδη πραγματοποιείται διεθνής κοινή επιχειρησιακή δράση, στην οποία μετέχουν η Europol, το FBI, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταπολέμησης του Διαδικτυακού Εγκλήματος (EC3), ενώ η επιχείρηση συντονίζεται από την Εθνική Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA).

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους πολίτες που έρχονται αντιμέτωποι με ανάλογα περιστατικά να επικοινωνούν τηλεφωνικά στο 210-6476464 ή στέλνοντας e-mail στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Περισσότερα Άρθρα...