skylia

Η πίστωση ποσού, ύψους 1.300.000 ευρώ, για την επιχορήγηση των δήμων και συνδέσμων δήμων για τις ενέργειες διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς για την κάλυψη των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ΚΥΑ αριθμ. 1711/150664/28-11-2014 (ΦΕΚ 3249/Β/4-12-2014), όπως είναι η δημιουργία και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, εγκρίθηκε με απόφαση που υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλη Αποστόλου.

Όπως υπενθυμίζει το υπουργείο, οι δήμοι και οι σύνδεσμοι δήμων έχουν την υποχρέωση της περισυλλογής και της διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Η διαχείριση αυτή προϋποθέτει την ύπαρξη υποδομών (καταφύγια, ιατρεία κλπ) για να υλοποιηθούν οι ενέργειες διαχείρισης που περιλαμβάνουν την υποχρεωτική ηλεκτρονική τους σήμανση και καταγραφή, την κτηνιατρική εξέταση και θεραπεία τους, τον εμβολιασμό, τον αποπαρασιτισμό και τη στείρωσή τους.

«Η εφαρμογή του προγράμματος αποσκοπεί στη μείωση και τον έλεγχο του πληθυσμού τους, την προστασία της υγείας του ανθρώπου από ζωοανθρωπονόσους και άλλους βιολογικούς κινδύνους, τη διατήρηση ενός πληθυσμού σκύλων και γατών ανοσοποιημένου ή και απαλλαγμένου από τη λύσσα, την πρόληψη επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από την πρόσβαση των αδέσποτων ζώων σε πάσης φύσεως απόβλητα, την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων κ.ά.», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

adespoto

Η διεύθυνση Βιώσιμης Ζωικής παραγωγής και Κτηνιατρικής του Υπ. Περιβάλοντος καλεί όλους τους Δήμους της Χώρας να εφαρμόσουν τις διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 9 του Ν.4039/2012 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 46 του Ν.4235/2014, προβαίνοντας άμεσα στη συγκρότηση των πενταμελών και των ειδικών επιστημονικών επιτροπών, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους ή μη σε Διαδημοτικούς Συνδέσμους διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Οπως αναφέρει σχετική επιστολή,

1. Στην παρ. 1 του άρθρου 9 του Ν.4039/2012 (ΦΕΚ15 Α') όπως ισχύει, αναφέρεται ότι:

Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους Δήμων, καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη συμφωνία με τον αρμόδιο Δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών του ορίων.

2. Στην παρ. 12 του άρθρου 9 του Ν.4039/2012 (ΦΕΚ 15 Α') όπως ισχύει, αναφέρεται ότι:

α) σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που λειτουργούν νόμιμα και που εδρεύουν στο Δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα. Στην επιτροπή μετέχουν:

αα) Ένας (1) κτηνίατρος, που ορίζεται από τον οικείο Δήμο και ο οποίος είναι, κατά προτίμηση, ο υπεύθυνος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ελλείψει αυτού άλλος ιδιώτης κτηνίατρος.

ββ) Ένας (1) εκπαιδευτής σκύλων, ο οποίος είναι μέλος νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλων και ελλείψει αυτού εκπρόσωπος του οικείου Δήμου.

γγ) Ένας (1) εκπρόσωπος, που ορίζεται από τον οικείο Δήμο, με τον αναπληρωτή του.

Η επιτροπή αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τον ορισμό της περίπτωσης στ του άρθρου ι, όπως ισχύει και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Οι Δήμοι, οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Περιφέρειες δημιουργούν δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία.

β) Στην περίπτωση που υπάρχει διαφωνία για την επικινδυνότητα ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς ή για την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ευθανασίας σε αδέσποτο ζώο συντροφιάς, την οριστική απόφαση λαμβάνει ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε Δήμο με απόφαση του Δημάρχου και αποτελείται από:

αα) έναν κτηνίατρο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας με τον αναπληρωτή του,

ββ) έναν ιδιώτη κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα στη Χώρα και δραστηριοποιείται στην περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου με τον αναπληρωτή του,

γγ) έναν κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα στη Χώρα και συνεργάζεται με το φιλοζωικό σωματείο που δραστηριοποιείται στην περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου με τον αναπληρωτή του.

Σε περίπτωση επιθετικού ζώου ο Δήμος μπορεί να ζητήσει τη γνώμη εκπαιδευτή σκύλων, ο οποίος είναι μέλος νομίμως αναγνωρισμένου σωματείου εκπαιδευτών σκύλων.

3. Στην παρ. 10 του άρθρου 9 του Ν.4039/2012 (ΦΕΚ 15 Α') όπως ισχύει, αναφέρεται ότι:

Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις.

Με απόφαση της πενταμελούς επιτροπής της παραγράφου 12 του ιδίου νόμου, ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται, καθώς και η οριοθέτηση των περιοχών που δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους.

4. Σε κανένα σημείο του Ν.4039/2012 (ΦΕΚ 15 Α') όπως ισχύει, δεν αναφέρεται η δυνατότητα αντικατάστασης των επιτροπών των Δήμων της παρ. 12 του άρθρου 9 του ιδίου νόμου, από αντίστοιχες επιτροπές που θα λειτουργούν στους συνδέσμους Δήμων, για όσους Δήμους είναι μέλη Συνδέσμων.

5. Λόγω του ότι πολλές από τις αρμοδιότητες που ασκούνται από τις πενταμελείς επιτροπές, όπως η αποφάσεις επαναφοράς των ζώων στο φυσικό περιβάλλον, απαιτούν τη γνώση των χώρων του κάθε Δήμου και των ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής, είναι προφανές ότι οι επιτροπές αυτές πρέπει να λειτουργούν σε κάθε Δήμο, όπου τα μέλη τους είναι γνώστες των στοιχείων αυτών. Επίσης, επειδή οι Διαδημοτικοί Σύνδεσμοι έχουν αναλάβει ένα μόνο μέρος των αρμοδιοτήτων των Δήμων όπως αυτές καθορίζονται στο άρθρο 9 του Ν.4039/2012, όπως για παράδειγμα τη διαχείριση του πληθυσμού των σκύλων και όχι του πληθυσμού των γατιών, αυτό συνεπάγεται ότι μια επιτροπή του Συνδέσμου δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πενταμελή επιτροπή του Δήμου, η οποία έχει αναλάβει τη συνολική παρακολούθηση της διαχείρισης του προγράμματος.

6. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιχορήγηση των Δήμων από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη δημιουργία καταφυγίου και για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, είναι η συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος, σε κάθε Δήμο ο οποίος αιτείται επιχορήγησης.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Πληροφορίες στο Τηλ : 2102125733
Fax : 2108836420
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τμήμα Α'
Ταχ. δ/νση : Αχαρνών 2 
Ταχ. κωδ. :101 76 Αθήνα 
κα Δαμιανάκη

zoa mmm
 
Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι από τις φιλικές χώρες (ως προς τη νομοθεσία) για τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων.

Η μεταφορά των κατοικίδιων ζώων με τα μέσα μεταφοράς δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες επιτρέπεται να έχουμε το ζωάκι μας μαζί μας.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι ως ιδιοκτήτες και το ζωάκι μας να μην προκαλεί προβλήματα, ακόμη και όπου επιτρέπεται να το έχουμε μαζί.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τι ισχύει.

Για τα αστικά μέσα μεταφοράς: ΗΣΑΠ, Μετρό, Λεωφορεία

Στα μέσα του ΟΑΣΑ (δηλαδή το μετρό, το τραίνο, τα λεωφορεία και τα τρόλεϋ), επιτρέπεται η μεταφορά κατοικίδιων ζώων, μέσα σε κλουβί, με διαστάσεις έως 70x50x40. Δηλαδή τα μεγαλόσωμα ζώα (κυρίως τα σκυλιά) αποκλείονται.

Όταν το ζωάκι μας είναι μέχρι 10 κιλά, μπορούμε να το μεταφέρουμε χωρίς κλουβί, με το λουρί του και εφόσον έχουμε μαζί μας φίμωτρο (για να του το φοράμε αν μας ζητηθεί).

Επιτρέπεται η μεταφορά κατοικιδίων μέσα σε κλουβί, με διαστάσεις έως 70x50x40, καθώς και η επιβίβαση σκύλων-οδηγών τυφλών και σκύλων-βοηθών ατόμων με αναπηρίες. Τα μεγαλόσωμα σκυλιά, λοιπόν, αποκλείονται.

Όπως ορίζει το άρθρο 15 του Ν. 2963/2001, επιτρέπεται η είσοδος στα μέσα μεταφοράς των ζώων (ανεξαρτήτως βάρους) που συνοδεύουν άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα ζώα αυτά μπαίνουν στα ΜΜΜ χωρίς κλουβί αλλά με λουρί και φίμωτρο, εφόσον ζητηθεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε μετακίνηση πρέπει να έχουμε μαζί μας το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου, ενημερωμένο για τα εμβόλια, τις αποπαρασιτώσεις, και με τον αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης (microchip). Χωρίς αυτό κανένα ζώο δεν μπορεί να ταξιδέψει με κανένα ΜΜΜ (νόμος 4039/12).

Για μεγαλύτερα ταξίδια: ΚΤΕΛ, Πλοία, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αεροπλάνα

ΚΤΕΛ

Στα ΚΤΕΛ επιτρέπεται η μεταφορά ζώων συντροφιάς, μέσα στην καμπίνα των επιβατών, σε συγκεκριμένα δρομολόγια κάθε λεωφορείου. Τα ΚΤΕΛ υποχρεούνται να έχουν αναρτημένα τα δρομολόγια αυτά καθημερινά.

Υπάρχει περιορισμός για τη μεταφορά δυο ζώων ανά λεωφορείο. Το ζώο πρέπει να είναι υποχρεωτικά δεμένο με λουρί και ο ιδιοκτήτης να έχει μαζί του φίμωτρο.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ, σε κάθε περίπτωση η μεταφορά ζώων μαζί με τις αποσκευές.

Επίσης απαγορεύεται η μεταφορά ασυνόδευτων ζώων.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Στα επιβατικά οχήματα και σε όλες τις κατηγορίες αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και στα οδικά μέσα ιδιοκτησίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, γίνονται δεκτά για μεταφορά μικρόσωμα ζώα συντροφιάς (σκύλοι έως 10 κιλά, γάτες, πουλιά, κλπ.) κλεισμένα σε κλουβιά, καλάθια ή άλλες κατάλληλες ασφαλείς -τόσο για το μεταφερόμενο μικρόσωμο ζώο, όσο και για τους συνεπιβάτες και το τροχαίο υλικό- συσκευασίες. Η μέγιστη διάσταση των συσκευασιών αυτών είναι 50Χ40Χ70 εκ. για τις αμαξοστοιχίες και η μέγιστη διάσταση των συσκευασιών αυτών για τα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι 50Χ40Χ35 εκ. Τα ζώα πρέπει να συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους, ο οποίος, εφόσον ζητηθεί, πρέπει να προσκομίσει το βιβλιάριο υγείας του ζώου, ενημερωμένο τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία.

Ειδικά οι μικρόσωμοι σκύλοι βάρους έως 10 κιλών είναι δυνατόν να γίνουν δεκτοί και χωρίς συσκευασία στις αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πρέπει δε σε κάθε περίπτωση να φέρουν λουρί και φίμωτρο.

Πλοία

Σε κάθε περίπτωση, οι ναυτιλιακές εταιρείες υποχρεούνται να έχουν ειδικούς χώρους για τη μεταφορά κατοικίδιων ζώων. Από το νόμο, προβλέπεται ένα κλουβί ανά 200 επιβάτες. Θα πρέπει να υπάρχουν και τουλάχιστον 2 κλουβιά διαστάσεων 1x1x1 για μεγάλα ζώα.

Ο ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος να αφήνει καθαρό το χώρο που του εκχωρήθηκε, μετά από το ταξίδι. Ενώ για ταξίδια 8 ωρών και άνω, το ζώο πρέπει να βγει βόλτα στο κατάστρωμα. Οι σκύλοι-οδηγοί και οι σκύλοι-βοηθοί επιτρέπονται και στους κοινόχρηστους χώρους του πλοίου, πάντα κοντά στον ιδιοκτήτη τους.

Η μεταφορά των ζώων είναι δωρεάν.

Στην πράξη, οι περισσότερες εταιρείες επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες να έχουν μαζί τους τα ζωάκια τους στο κατάστρωμα, αρκεί να έχουν λουρί. Στις περισσότερες εταιρείες είναι υποχρεωτικό μαζί με την κράτηση του εισιτηρίου να δηλώσετε ότι θα ταξιδέψετε με το ζώο σας.

Αεροπλάνο

Σχεδόν όλες οι αεροπορικές δέχονται μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου, κατοικίδια που μαζί με το κλουβί τους δεν ξεπερνούν τα 10 κιλά. Οι μέγιστες διαστάσεις κλουβιού είναι 55x40x23. Το ζώο θα ταξιδέψει μπροστά στα πόδια του ιδιοκτήτη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ελαφρύ πάνινο κλουβί.

Ζώα βαρύτερα από 8 κιλά και μέχρι 32 το ανώτερο ταξιδεύουν μέσα σε σκληρό πλαστικό κλουβί cargo, στις αποσκευές. Το μέγεθος του κλουβιού πρέπει να είναι ικανοποιητικό, ώστε το ζώο να μπορεί να γυρίσει και η οροφή να απέχει τουλάχιστον 10 εκ. από το κεφάλι του, όταν το ζώο στέκεται όρθιο. Σε αυτό να αναγράφονται όλα τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και το μέγεθος του ζώου.

Στις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες οι σκύλοι-οδηγοί μεταφέρονται δωρεάν.

Οι τιμές ποικίλλουν από εταιρεία σε εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες καλό είναι να επικοινωνούν με την εταιρεία προτού ταξιδέψουν με το κατοικίδιο τους για να ενημερωθούν για τον κανονισμό της εταιρείας.  

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, που θεσπίστηκε το 1931 στη Φλωρεντία, ολοκληρώθηκε με τη διακήρυξη των δικαιωμάτων των ζώων στο Παρίσι το 1978. Από τότε πέρασαν χρόνια πολλά, αλλά λίγα άλλαξαν.

Οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς αποδεικνύουν και στους πλέον δύσπιστους -για την ακρίβεια όσους δεν είχαν ποτέ την τύχη να μοιραστούν τη ζωή τους με ένα ζώο- πως τα ζώα και νιώθουν, και πονούν και υποφέρουν όπως εμείς... απλά δεν έχουν τη δική τους φωνή.

Τη ρήση του Αβραάμ Λίνκλον μας θυμίζει η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Οικολογίας του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, κα Βασιλεία Φουσκίδου:

"Είμαι υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, όπως και υπέρ των δικαιωμάτων των ανθρώπων. Αυτός είναι ο δρόμος του ολοκληρωμένου ανθρώπου"

Ταυτόχρονα με μια σειρά από πολύ ωραίες αφίσσες μας στέλνει τα μηνύματα  Πολιτισμού και Οικολογίας του Δήμου για την Ημέρα αυτη, και όχι μόνο, που αφορούν όλες και όλους: Δείτε τις και σκεφτείτε:

 

zwa1

 

 

parko skylos 1

Την περασμένη Κυριακή εγκαινιάστηκε από τον Δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού, ένας ολοκαίνουριος συναρπαστικός χώρος δραστηριοτήτων για ανθρώπους και ζώα.

Ένας χώρος που μέχρι πρότινος ήταν αναξιοποίητος και εγκαταλειμένος, παραδόθηκε για ελεύθερη χρήση, πλήρως αναμορφωμένος και εμπλουτισμένος με ασφαλείς-δημιουργικές υποδομές και άπειρες δυνατότητες.   

parko arg 

Το Πάρκο διαθέτει Παιδική Χαρά (πιστοποιημένη για την ασφάλεια των οργάνων της), γήπεδο 5Χ5, Εκπαιδευτικό Βοτανικό Κήπο, χώρο για θερινό κινηματογράφο (που λειτουργούσε και πριν) και χώρους με υπόστεγα και καθίσματα για ξεκούραση και πικ-νικ.  

parko skylos 2

Και αν τα παραπάνω δεν σας εντυπωσιάζουν, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι το ειδικά διαμορφωμένο πάρκο σκύλων που συμπεριλαμβάνεται σ' αυτή την όαση, θα σας κάνει να χαμογελάσετε (ιδιαίτερα αν έχετε σκύλο). Το πάρκο σκύλων βρίσκεται μέσα στο Οικογενειακό πάρκο, σε περιφραγμένο χώρο, με εξοπλισμό για agility και wc.  

Το πάρκο σκύλων βρίσκεται μέσα στο Οικογενειακό πάρκο, σε περιφραγμένο χώρο, με εξοπλισμό για agility και wc   Έχει προϋπάρξει το Πάρκο σκύλων Χολαργού και Παλαιού Φαλήρου, καθώς και αυτό του Περιστερίου (που σύμφωνα με πληροφορίες έκλεισε πρόσφατα)...Φωτο: Zisis Kyriakidis  

parko skylos 4

Τα πάρκα σκύλων είναι ένα συναρπαστικό και ολοένα αυξανόμενο πολιτιστικό φαινόμενο. Ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, ως λύση ανάγκης, επεκτάθηκαν στην Ευρώπη και (αν και αργά), έφτασαν και στην Ελλάδα. Το πάρκο της Αργυρούπολης, δεν είναι το μοναδικό στην Αθήνα. Έχει προϋπάρξει το Πάρκο σκύλων Χολαργού και Παλαιού Φαλήρου, καθώς και αυτό του Περιστερίου (που σύμφωνα με πληροφορίες έκλεισε πρόσφατα).  

parko skylos 3

 

Ο Δήμαρχος, Ελληνικού -Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος μάλιστα ανακοίνωσε προσθήκες και βελτιώσεις για το Οικογενειακό Πάρκο στο μέλλον: "Το προσεχές φθινόπωρο το πάρκο μας θα αποκτήσει ένα υπαίθριο γυμναστήριο για τους ενήλικες , μπασκέτες, καθώς και ειδικούς χώρους για τα ποδήλατα με διαδρομές κυκλοφοριακού χαρακτήρα".   *Το Πρότυπο Οικογενειακό Πάρκο του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, που εκτείνεται σε 12 στρέμματα, βρίσκεται στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής, δίπλα από το PRAKTIKER της Λεωφ. Βουλιαγμένης. 

parko paidi skylos

lifo

loukanikos1

Είδηση στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αποτελεί ο θάνατος του Λουκάνικου, του τετράποδου επαναστάτη που έγινε σύμβολο των διαδηλώσεων της Αθήνας.

«Ο Λουκάνικος πέθανε. Η είδηση του θανάτου του σκύλου των διαδηλώσεων πλημμυρίζει τα κοινωνικά δίκτυα με μηνύματα» γράφει ο Independent, και τονίζει πως το πολυαγαπημένο ζώο που έγινε διάσημο για την εμφάνισή του στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων κατά των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, δυστυχώς απεβίωσε. Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρει πως ο Λουκάνικος πέθανε δύο χρόνια μετά την «συνταξιοδότησή του» από τις διαδηλώσεις της Αθήνας.

«Το πιο διάσημο ζώο στην Ελλάδα πέθανε» γράφει το Business Insider, που στο άρθρο του τον περιγράφει ως τον πιο εξέχων πρόσωπο στις ταραχές της Αθήνας, ειδικά μεταξύ 2010 και 2012. Μάλιστα, όπως αναφέρει, αποτέλεσε ένα από τα 100 πρόσωπα της χρονιάς 2011 του περιοδικού Time. «ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από τα μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας το θαυμασμό από τους δημοσιογράφους που αποστέλλονταν στην Αθήνα για να καλύψουν τα ρεπορτάζ για την κρίση στην ευρωζώνη».

«Πέθανε ο Λουκάνικος, ο διάσημος σκύλος των διαδηλώσεων στην Αθήνα» τιτλοφορεί άρθρο της η International Business Times και παραθέτει φωτογραφίες του σκύλου στην διάρκεια διαδηλώσεων.

«Ο Λουκάνικος, ο γενναίος σκύλος που αντιμετώπισε τα ελληνικά ΜΑΤ κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης της ευρωζώνης, πέθανε» γράφει η Guardian σε άρθρο της που συνοδεύεται από φωτογραφίες του σκύλου που είχαν τραβήξει φωτορεπόρτερ της εφημερίδας.  

Πλήρωσε με τη ζωή του τα χημικά των διαδηλώσεων της Αθήνας

Σύμφωνα με τον κτηνίατρο που τον παρακολουθούσε, η υγεία του ήταν αρκετά επιβαρυμένη, κυρίως λόγω των χημικών και των δακρυγόνων που είχε εισπνεύσει όλα αυτά τα χρόνια που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων.

Η ιστορία του Λουκάνικου, τον οποίο είχε βαφτίσει Θεόδωρο ο άνθρωπος που τον είχε εντοπίσει σε μικρή ηλικία να περιφέρεται στο κέντρο της Αθήνας, είχε περάσει τα σύνορα της χώρας αφού είχε φιλοξενηθεί σε ρεπορτάζ του BBC, του CNN, της Washington Post, του Al Jazeera και άλλων μέσων ενώ ενώ το περιοδικό ΤIME το 2011 τον ενέταξε στις 100 προσωπικότητες της χρονιάς.

Το 2011 ένας animator από την Νορβηγία είχε φτιάξει ένα εντυπωσιακό βίντεο γι' αυτόν (δείτε παρακάτω). Παράλληλα, η σελίδα του στο Facebook έχει περισσότερους από 44.000 «φίλους».

 


David Rovics - The Riot Dog by stefanelonikitelo

 


Sausage, the Riot Dog of Greece by NewsLook

 

adespota

Στο πλαίσιο του Προγράμματος για την Προστασία Αδέσποτων Ζώων ο Δήμος Αλίμου προσκαλεί όσους ενδιαφέρονται να βοηθήσουν, στην συνάντηση που θα γίνει την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014 στις 19.00, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αλίμου (Λεωφόρος Ιωνίας 96).

Η συνάντηση έχει ως στόχο την κοινή προσπάθεια μας για να φροντίσουμε όσο δυνατόν περισσότερα αδέσποτα (και να αντιμετωπίσουμε τα κρούσματα εγκληματικότητας –φόλα!) και συγχρόνως να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας.

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει την καταγραφή, την ηλεκτρονική σήμανση, τον έλεγχο υγείας, την αποπαρασίτωση, την στείρωση, τον αντιλυσσικό εμβολιασμό, την περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων ζώων, την προώθηση για υιοθεσία ή επανένταξη των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον και τέλος την παροχή τροφής και νερού σε επιλεγμένα σημεία.

Για περισσότερες πληροφορίες οι εθελοντές μπορούν να επικοινωνήσουν με την Δημοτική Σύμβουλο και υπεύθυνη του προγράμματος Άννα Κεσίσογλου στο τηλέφωνο 6938-192789.

Περισσότερα Άρθρα...