Συγκλονίζει η φωτογραφία του εκπαιδευτικού, Δημήτρη Σακατζή, ο οποίος κρατάει στο ένα χέρι το βραβείο του και στο άλλο… το χαρτί της διαθεσιμότητας!

Ο εκπαιδευτικός βραβεύτηκε από το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσμός Αριστείας και ανάδειξη Καλών Πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Είναι ένας θεσμός, που τιμά όσους εκπαιδευτικούς είναι καινοτόμοι και δημιουργικοί στις σχολικές αίθουσες.

Ο ίδιος εκπαιδευτικός που βραβεύτηκε είναι και αυτούς που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα.

Στην τελετή για τα Αριστεία 2013, που έγινε στην αίθουσα «Jacqueline de Romilly» του υπουργείου Παιδεία εμφανίστηκε να παραλάβει το βραβείο του με το χαρτί της διαθεσιμότητας στο άλλο χέρι.

«Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να ντρέπεται που κατασυκοφαντεί τους εκπαιδευτικούς», είπε μεταξύ άλλων, ενώ παρόλα αυτά πρόσθεσε πώς «νιώθω τιμή που είμαι στην ομάδα που βραβεύθηκε. Δεν ήρθαμε να χαλάσουμε τον θεσμό, τον τιμούμε».

star
 

Σε πειθαρχικό συμβούλιο με την αιτιολογία της μη άσκησης των καθηκόντων του παραπέμπεται ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών

Την πόρτα της εξόδου από το πανεπιστήμιο δείχνει από αύριο Δεύτερα στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του στον Θεοδόση Πελεγρίνη να ανοίξει το πανεπιστήμιο που βρίσκεται σε ομηρεία για περισσότερο από δυόμισι μήνες τώρα, ο υπουργός προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, παραπέμποντας τον πρύτανη του «υπ' αριθμόν ένα» ακαδημαϊκού ιδρύματος της χώρας σε πειθαρχικό συμβούλιο με την αιτιολογία της μη άσκησης των καθηκόντων του.

Θα είναι η πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά χρονικά που ένας πρύτανης θα τεθεί εκτός καθηκόντων, αλλά στην κυβέρνηση θεωρούν πως είναι το ύστατο όπλο για το άνοιγμα του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και την άρση του τρομερού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το ζήτημα αυτό.

Με υπουργική απόφαση και με τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου, όπως ορίζει και ο νόμος-πλαίσιο, ο υπουργός Παιδείας έχει το δικαίωμα, σε περίπτωση που κρίνεται ότι ο πρύτανης δεν ασκεί καθήκοντα που να είναι προς το συμφέρον του πανεπιστημίου -που σημειωτέον είναι ΝΠΔΔ- να τον παραπέμπει σε πειθαρχικό συμβούλιο και έως την εκδίκαση της υποθέσεώς του να τον θέτει σε αργία!

«Επικοινώνησα με τον πρύτανη κ. Πελεγρίνη και του ζήτησα πρώτον να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου της 25ης Νοεμβρίου για επαναλειτουργία του Ιδρύματος και δεύτερον να προβεί πάραυτα σε δημόσια δήλωση και στις ενέργειες εκείνες που θα διασφαλίζουν το άμεσο άνοιγμα του πανεπιστημίου και το δικαίωμα των εργαζομένων στην εργασία που παρεμποδίστηκε.

Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου πρέπει να ασκήσει τα καθήκοντά του όπως ο νόμος ορίζει, ώστε να μη θιγούν περαιτέρω το κύρος και οι λειτουργίες του Ιδρύματος», δήλωσε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Ο πρύτανης όμως Θεοδόσης Πελεγρίνης αντ' αυτών προτίμησε να ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι, όπου σήμερα παίζεται η παράστασή του «Ιουλιανός» στη γαλλική πρωτεύουσα.

Το χρονικό του αδιεξόδου

Ύστερα από απεργίες δυόμισι μηνών, ήρθε και ο εμφύλιος που ξέσπασε μεταξύ των διοικητικών υπαλλήλων για να «κρεμάσει σε μια κλωστή» την ήδη τεταμένη κατάσταση στα πανεπιστήμια.

Στις τελευταίες συνελεύσεις των διοικητικών οι παρατάξεις αρπάχτηκαν μεταξύ τους κι όλοι μαζί στράφηκαν εναντίον των συνδικαλιστών τους για τον επικείμενο διχασμό.

Αυτό δε το σκηνικό εκτυλίσσεται μέσα σε έναν λαβύρινθο αντιπαραθέσεων, δηλώσεων και παλινωδιών, που έχει φέρει σε πλήρες αδιέξοδο τα δύο μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ.

Οι απεργίες επισήμως συνεχίζονται μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, αν και την περασμένη Παρασκευή αρκετοί ήταν οι υπάλληλοι που εμφανίστηκαν στο πόστο τους, σπάζοντας το μέχρι πρότινος αρραγές μέτωπο. Αυτό ήταν και η αιτία πολέμου μεταξύ τους.

Το πρωί της Παρασκευής σημειώθηκε ένταση μεταξύ των εργαζομένων που ήθελαν να εργασθούν, καθώς και την ομάδα περιφρούρησης της απεργίας. Ηδη όμως από την προηγουμένη εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους στις γενικές συνελεύσεις των διοικητικών υπαλλήλων, και του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και του ΕΜΠ. Εκεί διεφάνησαν οι δύο γραμμές.

Μάλιστα η δια βοής απόφαση για συνέχιση της απεργίας έφερε στα χέρια τα μέλη των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ με τους αριστερούς.

Ο «εμφύλιος πόλεμος» ξέσπασε μέσα σε έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ συνδικαλιστών και υπαλλήλων, ενώ καταγγέλθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε και την κάλπη, με αποτέλεσμα η ψηφοφορία να γίνει δι' ανατάσεως της χειρός!

«Τα ψηφοδέλτια που είχε προετοιμάσει το προεδρείο του ΔΣ του συλλόγου δεν αντιστοιχούσαν στις προτάσεις που κατατέθηκαν προς ψήφιση... γι' αυτό και έγινε ψηφοφορία διά ανατάσεως της χειρός», αντιτείνει η απεργιακή επιτροπή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του συλλόγου των υπαλλήλων, Δημήτρη Σακκάτο, το 50% των διοικητικών υπαλλήλων θέλησε να επιστρέψει στις θέσεις του αλλά εμποδίστηκε από απεργούς.

Οι απεργοί όμως στη συνέχεια στράφηκαν εναντίον των συνδικαλιστών τους λέγοντας: «Η απεργιακή επιτροπή των εργαζομένων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ζ. Τριγάζης, Μ. Παπαστεφανάκης και Κ.

Μπάσιος διαψεύδουν κατηγορηματικά τις δηλώσεις του κ. Σακκάτου ότι το 40-50% των διοικητικών υπαλλήλων έχει προσέλθει στους χώρους εργασίας του.

Πρόκειται περί μίας προφανέστατα ψευδούς είδησης, που στόχο έχει να σπάσει το απεργιακό μέτωπο των εργαζομένων και να δημιουργήσει σύγχυση στους απεργούς, τους φοιτητές, και τους διδάσκοντες... Είναι σαφές ότι το προεδρείο του ΔΣ έχει έλθει σε συμφωνία ''κάτω από το τραπέζι'' με το Υπουργείο αναλαμβάνοντας το έργο της απεργοσπασίας με αντάλλαγμα τη σωτηρία του μηχανισμού του.

Το πελατειακό κράτος των κομματικών-κυβερνητικών συνδικαλιστικών παρατάξεων προσπαθεί να επιβιώσει όχι πια μέσα από τη φάμπρικα των προσλήψεων αλλά μέσω της διαχείρισης των διαθεσιμοτήτων, δηλαδή των απολύσεων των συναδέλφων. Η απεργία συνεχίζεται κανονικά».

Ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος δήλωσε ύστερα από όλα αυτά: «Στη χθεσινή Γενική Συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μια μικρή μειοψηφία επέβαλε το χάος και τις αποφάσεις διά βοής... διοικητικοί υπάλληλοι που προσήλθαν να εργαστούν προπηλακίστηκαν και παρεμποδίστηκαν στην άσκηση των καθηκόντων τους».

Γεγονός είναι πάντως ότι για περισσότερες από 80 ημέρες φοιτητές και καθηγητές παρακολουθούν την εξέλιξη μιας σφοδρότατης αντιπαράθεσης. Συνεχείς παλινωδίες, διαφωνίες ακόμα και για αυτονόητα θέματα, όπως το πόσοι ακριβώς υπάλληλοι εργάζονται στα πανεπιστήμια, οδήγησαν σε ένα αδιέξοδο, τη λύση του οποίου ακόμη αναζητούν.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών αναμένεται να συμμετάσχουν σε νέα 48ωρη απεργία της πανελλήνιας ομοσπονδίας τους τη Δευτέρα και την Τρίτη. Αυτό που ζητούν πρυτάνεις και υπάλληλοι είναι γραπτές εγγυήσεις πάνω στις προτάσεις πέντε σημείων του κ. Αρβανιτόπουλου, καθώς οι διαπιστωτικές πράξεις που έχουν εκδοθεί για τη διαθεσιμότητα των 1.349 υπαλλήλων συνιστούν οριστική διαθεσιμότητα και τυχόν επανατοποθέτηση των 650 στα Ιδρύματα όπου υπάρχουν κενά αποτελεί προφορική δέσμευση χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, όπως διατείνονται.

Πάντως στο Μετσόβιο ήδη τέσσερις σχολές (Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Πολιτικοί Μηχανικοί και Ναυπηγοί) έχουν ανοίξει και τα μαθήματά τους γίνονται κανονικά.

Την παραίτηση του υπουργού Παιδείας και την απόσυρση του μέτρου της διαθεσιμότητας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μαζί του συντάσσεται και η ΠΑΣΠ Οικονομικού, που με σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε κατά του υπουργού Παιδείας ζητά την παραίτησή του υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

ethnos

Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Καποδιστριακού, γίνονται αποδεκτές οι προτάσεις διοικητικής αναδιάρθρωσης του υπουργού Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και προχωράει σε άνοιγμα του Ιδρύματος.

«Είναι καλοδεχούμενη η απόφαση της Συγκλήτου που επιβεβαιώνει την πρόταση του υπουργού για την αναδιάρθρωση και συμβάλει στο άνοιγμα του πανεπιστημίου.

Προχωράμε στην υλοποίηση για τη αναδιάρθρωση του ανθρώπινου δυναμικού των ΑΕΙ, μετά τη διαθεσιμότητα. Εφ' όσον αρχίσουν σήμερα τα μαθήματα το εξάμηνο δεν θα χαθεί», σχολίαζουν κύκλοι του υπουργείου. 

 

Τρεις προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης παρουσίασε ο πρύτανης του ΑΠΘ

Τρεις προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παρουσίασε ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Ειδικότερα πρότεινε:

Α) να αποσυρθεί άμεσα η διαπιστωτική πράξη της διαθεσιμότητας, καθώς, όπως υποστηρίζει:

δεν υπογράφεται από τους κατά νόμο αρμόδιους για τη διοίκηση των πανεπιστημίων και συνεπώς θα ακυρωθεί στα δικαστήρια ύστερα από τις αιτήσεις - προσφυγές που είναι βέβαιον ότι θα κατατεθούν οι προς διαθεσιμότητα υπάλληλοι υπολογίστηκαν αυθαίρετα, χωρίς αξιολόγηση των δομών των ιδρυμάτων και χωρίς τεκμηρίωση για τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν.
η μοριοδότηση των υπαλλήλων στηρίζεται στις ατομικές δηλώσεις τους, οι οποίες βρίθουν σφαλμάτων και ανακριβειών.

Β) να συμφωνηθεί μεταξύ υπουργείου και συνόδου Πρυτάνεων μια μέθοδος αξιολόγησης των διοικητικών δομών των ιδρυμάτων, καθώς και τα κριτήρια που θα εφαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες των ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων. Για τον καθορισμό των παραμέτρων που θα χρησιμοποιηθούν να ληφθεί υπόψη η διεθνής εμπειρία. Η αξιολόγηση να εφαρμοστεί εντός 10 ημερών σε όλα τα πανεπιστήμια κατά τρόπο διαφανή και ενιαίο. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αυτής να συμφωνηθεί εξ αρχής ότι θα γίνουν αποδεκτά από όλες τις πλευρές.

Γ) το πλήθος των πλεοναζουσών ή ελλειπουσών θέσεων προσωπικού ανά ίδρυμα, όπως αυτές θα προκύψουν από την αξιολόγηση, να αποτελέσει τη νέα βάση για την κινητικότητα των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια. Στα νέα αυτά δεδομένα, να συνυπολογιστούν και οι θέσεις που κάθε ίδρυμα έχασε στην προηγούμενη φάση της διαθεσιμότητας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε σειρά προτάσεων για τη διαχείριση της κρίσης και τη διευθέτηση των συνεπειών της διαθεσιμότητας στο ΑΠΘ, τις οποίες ο κ. Μυλόπουλος ζήτησε και εγγράφως, προκειμένου να τις παρουσιάσει στη Σύγκλητο.

Επίσης, ως προεδρεύων της συνόδου των πρυτάνεων, ζήτησε από τον υπουργό συνάντηση με το συντονιστικό της συνόδου, την οποία ο κ. Αρβανιτόπουλος αποδέχτηκε.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΑΠΘ δήλωσε ότι οι προτάσεις του κ. Αρβανιτόπουλου για το ίδρυμα θα συζητηθούν και θα αξιολογηθούν από τη Σύγκλητο σε έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη

Οι προτάσεις για το σύνολο των πανεπιστημίων θα αξιολογηθούν από τη σύνοδο των πρυτάνεων, το Συντονιστικό της οποίας θα συνεδριάσει αύριο και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον υπουργό. 

 

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το νέο πρόγραμμα Erasmus+. Αποτελεί την συνέχεια του προγράμματος Erasmus, καθώς και του συνόλου των υποπρογραμμάτων για την κινητικότητα στην εκπαίδευση και την δια βίου μάθηση.

Η νέα συμφωνία, αποτελεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική της Ε.Ε. για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό. Αυξάνει τις επιλογές των νέων, δίνοντας τους την δυνατότητα να αναπτύξουν σύγχρονες δεξιότητες, και να αποκτήσουν περισσότερες προοπτικές απασχόλησης.  

Το νέο πρόγραμμα, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την καταπολέμηση της ανεργίας στην ΕΕ και ιδιαίτερα στα κράτη μέλη του Νότου. Θα έχει διάρκεια από το 2014 έως το 2020  και θα κινητοποιήσει  συνολικά περίπου 14,8 δις ευρώ. «Ίσως η πιο επιτυχημένη ευρωπαϊκή πολιτική, το Erasmus, διευρύνεται (σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες) και ενώνεται με το σύνολο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και στρατηγικών στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας επιφέροντας σημαντικά οφέλη και για την χώρα μας, ενώ αναγνωρίζονται οι δεξιότητες της άτυπης εκπαίδευσης και των  δεξιοτήτων που μπορεί να προσφέρει στους νέους, μέσω της μαθητείας, της ενεργού συμμετοχής ή του εθελοντισμού» υπογραμμίζει σχετικά ο Έλληνας ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του ΕΚ κ. Γ. Παπανικολάου. Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διήρκεσαν για περισσότερο από ένα έτος.

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας, το οποίο συμπεριλαμβάνει και σημαντικές τροπολογίες του κ. Παπανικολάου, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

-    Ενοποίηση των κατακερματισμένων μέχρι σήμερα προγραμμάτων σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό εργαλείο, το οποίο θα διακρίνεται για την ευελιξία, την σαφήνεια και την άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών προς όφελος της γρήγορης και αποτελεσματικής κινητοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

-    Ειδικά κονδύλια για την εκπαίδευση και κατάρτιση, τη νεολαία, το πρόγραμμα Jean Monnet και τον αθλητισμό. Σημειώνεται, πως για πρώτη φορά δράσεις και πρωτοβουλίες για τους νέους, διαθέτουν ξεχωριστό ποσοστό στον προϋπολογισμό.

-    Ενθαρρύνει την εκμάθηση ξένων γλωσσών και δημιουργεί νέες προκλήσεις για την ψηφιακή μετάβαση, κυρίως όσον αφορά στην εκπαίδευση και την κατάρτιση σε αντιστοιχία με τις ανάγκες της αγοράς. Σημειώνεται ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις στην ΕΕ, δυσκολεύεται να προσλάβει άτομα με τα κατάλληλα προσόντα.

-    Εγκαθιδρύει μηχανισμό εγγύησης φοιτητικών δανείων, τον οποίο διεκδίκησε και η χώρα μας προκειμένου νέοι που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα να μην στερούνται την συμμετοχή τους σε μεταπτυχιακά προγράμματα στο εξωτερικό. Η Επιτροπή το επόμενο διάστημα θα εκπονήσει λεπτομερή έκθεση σχετικά με τις συνέπειες του μηχανισμού για τους δικαιούχους.

-    Διατήρηση επίσημων ονομασιών (Comenius, Leonardo, κ.λπ.) για τα μεμονωμένα υποπρογράμματα και πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις βασικές δράσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας προκειμένου να καταστεί σαφές ποιες δραστηριότητες θα είναι επιλέξιμες για ενίσχυση.

-    Για πρώτη φορά, διατίθεται ξεχωριστός προϋπολογισμός για θέματα αθλητισμού, δίνοντας έμφαση στον μαζικό αθλητισμό και την καλύτερη διακυβέρνηση, με στόχο την καταπολέμηση του ντόπινγκ και του στησίματος αγώνων.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Η συμφωνία που επετεύχθη με το Συμβούλιο, βασίζεται στην επιτυχία των προηγούμενων ετών, στα σημαντικά εργαλεία που ενισχύονται επιπλέον για την περίοδο 2014-2020. Παρά τα προσωρινά χρηματοδοτικά εμπόδια, κυρίως από τα κράτη μέλη, τα προγράμματα γίνονται πιο ευέλικτα, ενώ οι ευρωπαϊκοί πόροι αυξάνονται μεσοσταθμικά σε σχέση με το τρέχον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Κατά αναλογία η χώρα μας αναμένεται να έχει μια αντίστοιχη αύξηση των πόρων που δικαιούται.

Σε μια χρονική στιγμή όπου οι Έλληνες καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για την αναστροφή του οικονομικού κλίματος, σε μια περίοδο όπου τα ποσοστά ανεργίας κυρίως στους νέους ανθρώπους παραμένουν απαράδεκτα υψηλά, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα  αποτελεί άλλη μία σημαντική πρόκληση για την χώρα μας ώστε να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό της και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ιδίως για τους νέους της.»

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά τη θετική έκβαση της συνάντησης του υπουργού Παιδείας με τη μικτή επιτροπή πανεπιστημιακών και διοικητικών. Τη δέσμευση του Κ. Αρβανιτόπουλου ότι δεν θα απολυθεί κανένας διοικητικός υπάλληλος επισήμανε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης.

Την Πέμπτη θα ληφθεί η κρίσιμη απόφαση στη γενική συνέλευση των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου.

«Ζήτησα από τον υπουργό να μην χάσει κανένας τη δουλειά του κι έλαβα τη σχετική δέσμευση» δήλωσε ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης. Τόνισε ότι το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του και επανέλαβε τη βούληση της Συγκλήτου να λειτουργήσει άμεσα.

Η πρόεδρος του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων, Νάνσυ Μιχοπούλου, αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα της συνάντησης, ενώ ως προς το περιεχόμενο της συζήτησης σημείωσε ότι εξειδικεύτηκε η πρόταση των πέντε σημείων που κατέθεσε προχθές ο υπουργός στον πρύτανη του ΕΚΠΑ.

Ειδική αναφορά έγινε και στο θέμα της μοριοδότησης των υπαλλήλων. Όπως τονίστηκε, οι υπάλληλοι που δεν απογράφηκαν και θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού, θα έχουν ένα αρνητικό πρόσημο στη μοριοδότησή τους έναντι εκείνων που απογράφηκαν.

Νωρίς το απόγευμα, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος συναντάται και με τους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Σχόλια κύκλων του υπουργείου Παιδείας

«Για το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση, διαθεσιμότητα δε σημαίνει απολύσεις» σχολίασαν κύκλοι του υπουργείου, προσθέτοντας: «Γι' αυτό ανακοινώσαμε το πρόγραμμα επανατοποθέτησης των 650 σε Ιδρύματα που έχουν κενά. Είθε να δημιουργηθούν οι συνθήκες, για προγράμματα κινητικότητας από τα Ιδρύματα ή άλλους φορείς του Δημοσίου, που θα απορροφήσουν το σύνολο όσων είναι σε διαθεσιμότητα». 

newsroom, enet

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.)

Με αφορμή την χθεσινή παγκόσμια ημέρα για το παιδί!

Ρίγησαν…Δάκρυσαν …και εξήγγειλαν σταυροφορία ενάντια στην παιδική φτώχεια και τον υποσιτισμό των παιδιών στην Ελλάδα, όλοι όσοι την προκαλούν.

Όλα τα ΜΜΕ, αναμετέδωσαν χθες την ίδια είδηση…

«Σύμφωνα με στοιχειά έρευνας, του Ινστιτούτου Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis κατά τη σχολική χρονιά 2012-2013,το 27% των μαθητών σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, δηλώνουν ότι επιβιώνουν σε συνθήκες πείνας. Το 37% των μαθητών δηλώνουν ότι ζουν σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας, και μόνο το 36% των μαθητών δηλώνει ότι έχει επάρκεια τροφής. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από 16.000 ερωτηματολόγια που διανεμήθηκαν σε μαθητές 152 σχολείων σε περιοχές της Ελλάδας, που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι αντίστοιχα ποσοστά επισιτιστικής ασφάλειας παρατηρούνται σε χώρες, όπως: Νότιος Αφρική (31%), Μπουρκίνα Φάσο (27%), Ινδονησία (21%), ενώ σε λιγότερo δυσμενή θέση από τις φτωχές περιοχές της Ελλάδος βρίσκεται η Ζιμπάμπουε (52%), η Μοζαμβίκη (43%) και το Μαλάουι (52%)».
 

Είναι τα γνωστά ΜΜΕ που ποτέ δεν ανταποκρίθηκαν στις κραυγές αγωνίας των γονιών για το φαινόμενο του υποσιτισμού, έκαναν «νούμερα» με την δυστυχία και την πείνα, ενώ στην αρχή το αμφισβητούσαν κιόλας…
Για τις αιτίες κουβέντα…!

 

Και ως εκ θαύματος η λύση ήρθε… από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και το προαναφερόμενο Ινστιτούτο που παρουσίασαν το Πρόγραμμα Σίτισης & Υγιεινής Διατροφής για το σχολικό έτος 2013-14. Στο Πρόγραμμα πέρα από το Ι.Σ.Ν., συμμετέχουν και το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε), η φαρμακευτική εταιρία Janssen και το μη κερδοσκοπικού οργανισμού της Johnson & Johnson, Corporate Citizenship Trust.

Ο στόχος, λέει, του Προγράμματος είναι διττός: θα δώσει ανάσα για 50.000 μαθητές …και έτσι εισάγονται στα σχολεία, και στην οικογένεια, νέα διατροφικά πρότυπα και συνήθειες που προάγουν την υγιεινή ζωή. Το Ίδρυμα σε ρόλο παιδαγωγού, θα κάνει και ημερίδες…

Κύριοι,
 

Ξέρουμε τί κάνει καλό στα παιδιά μας, λεφτά δεν έχουμε να τα αγοράσουμε: το καλό κρέας, το φρούτο το αψέκαστο, το φρέσκο γάλα! Και δεν έχουμε λεφτά, όχι γιατί είμαστε τεμπέληδες, αλλά γιατί η κρίση «σας», μας τσακίζει.

Στόχος τους το κουκούλωμα του προβλήματος και η αυτοπροβολή τους. Δίνουν ψίχουλα στα παιδιά μας, από τα τεράστια ποσά που κερδίζουν από τη δική μας δουλειά, …για να μας κλείσουν το στόμα. Για να πούμε «να και οι χορτάτοι συμπονούν τα πεινασμένα παιδιά, … είναι καλοί άνθρωποι!». Γι’ αυτό και ότι κάνουν το χιλιοδιαφημίζουν.

Η δήλωση της κυρίας Έλλης Ανδριοπούλου, Λειτουργικής Διευθύντρια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, είναι χαρακτηριστική: «Το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά τέτοια προγράμματα, .., τα οποία οπλίζουν τους συνανθρώπους μας με δύναμη και την πεποίθηση ότι εάν υπάρχει συλλογικότητα, θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα στις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής μας».
Η πείνα, λοιπόν, «των καημένων» των παιδιών μας είναι σύγχρονη πρόκληση…!;

  • Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τους τοπικούς άρχοντες, που τσακίζουν τη λαϊκή οικογένεια με φόρους και χαράτσια, να μαζέψουν όλο αυτό το χρήμα που «περισσεύει» από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και φτάνει για να κάνουν αγαθοεργίες …
  • Καλούμε τους γονείς και το οργανωμένο κίνημα να πιέσουν για να εξασφαλιστεί εδώ και τώρα ένα πλήρες υγιεινό γεύμα για όλα τα παιδιά χωρίς σπόνσορες, χορηγούς και Μ.Κ.Ο.

Τα παιδιά μας δεν είναι πελάτες, εμείς δεν είμαστε επαίτες! 

Παράνομη κρίθηκε η νέα απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το Πρωτοδικείο, στο οποίο προσέφυγε το υπουργείο Παιδείας, κήρυξε παράνομη και αυτή την κινητοποίηση, γεγονός που αναμένεται να δρομολογήσει νέες εξελίξεις.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση οι λόγοι παρανομίας της απεργίας είναι οι εξής: 

  • Δεν διατέθηκε προσωπικό ασφαλείας
  • Δεν διατέθηκε προσωπικό για την αντιμετώπιση των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου ( Εγγραφές – μετεγγραφές φοιτητών, ορκομωσίες, Erasmus)
  • Δεν έγινε κοινοποίηση στα αρμόδια Υπουργεία 4 πλήρεις ημέρες πριν την έναρξη της απεργίας
  • Δεν υπήρξε γνωστοποίηση των αιτημάτων στον Υπουργό Οικονομικών 

Επίσης τονίζεται πως «αναγνωρίζεται η παρανομία των απεργιακών κινητοποιήσεων στα ΑΕΙ των μελών της Ομοσπονδίας για το χρονικό διάστημα 18-23/11/2013 και απαγορεύεται η συνέχιση τους».

Οι πρόεδροι των σωματείων αυτή την ώρα βρίσκονται σε πυρετώδεις διαβουλεύεις προκειμένου να δουν πώς μπορούν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, είτε με αναδιατύπωση των αιτημάτων τους είτε με άλλη μορφή αγώνα.


 

Περισσότερα Άρθρα...